Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Hirsituholaisen tunnistus

Perustukset

Kysytty: 9.7.2012 klo:0:01
hirsituholainen
Hei! Etsin nimeä tälle hirsitalon perustuksia syövälle tuholaiselle (kuva ohessa). Hyönteinen on vähän yli 1cm pitkä, eli melko kookas. Tämän yksilön poimin hirren välistä, joten varmuudella en voi sanoa liittyykö otus hirren vaurioihin. Jälki on samanlaista kuin tupajumilla; puu on täynnä pieniä reikiä ja syöty "huokoiseksi", ja sisältä tippuu hienoa pölyä, pinnalta puu näyttää olevan kuitenkin ehjä pieniä reikiä lukuunottamatta. Jos pystytte tunnistamaan hyönteisen, millaiset elinolosuhteet se tarvitsee selviytyäkseen? Eli toisin sanoen mitä pitää tehdä jotta se häviää?

Maida
Kysymyksiä: 2 kplVirallinen vastaus
Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Hirsituholaisen tunnistus":
Jäsenen antama (9.7.2012 klo:20:20) kommentti

Liian iso Kuolemankelloksi! Kuva on aika tumma, mutta vaikuttaa olevan joku Jalokuoriaisen sukulainen. Olipa mikä tahansa,niin tarvitset ammattilaisen apukeinoja. Itse kuoriainen ei tee tuhoa, vaan sen toukat,ja niistä on varmuudella pästävä eroon! Pahiten vaurioitunut puu joudutaan tietysti poistamaan ja vaihtamaan uuteen, loppukäsittelynä kaasua! soittaa kurauta alan firmaan!

Jäsenen antama (9.7.2012 klo:20:35) kommentti

Hirsijumi (Hadrobregmus confusus).

Jäsenen antama (9.7.2012 klo:21:37) kommentti

Jumit ei oikein sovi kuvaukseen, väriltään eikä kooltaan, tuo ötökkä on puolta suurempi! Mutta saattaa olla kromosomiyksilö! Mutta samoilla myrkyillä kuolevat !

Jäsenen antama (9.7.2012 klo:22:56) kommentti

On papintappaja. Elelee mökissä/talossa, jossa on kuorimattomista puista tehtyjä rakenteita. Toukat narskuttaa kuoren alla, mutta eivät koske puuhun. Kuoriainen on harmiton, toukatkaan ei vahingoita puuta.

Jäsenen antama (9.7.2012 klo:23:01) kommentti

Ei ole lähestulkoonkaan hirsijumi, joka on noin 4-5mm pitkä
ja etupääkin aivan erilainen.  On ainakin kaksi kertaa jumeja suurempi. Tuo itse ei enää kyllä aiheuta niitä onkaloita, mutta sen lapset saattavat sen tehdä.

Tuo ei ole myöskään tunnetuinpia hirsituhoojia, ehkäpä ei ollenkaan.


Jäsenen antama (10.7.2012 klo:0:04) kommentti

"On papintappaja... ei vahingoita puuta..." Tässä tapauksessa puu on vahingoittunut, aika pahastikkin, siis ei ole kyseessä "papintappaja"

Sitäpaitsi aivan erinäköinen otus!Toisaalta on turhaa miettiä enemmälti mikä on nimeltään! Pääsis vaan äkkiä eroon!

Jäsenen antama (10.7.2012 klo:1:05) kommentti

Yleisesti ottaen keskustelu on aika vilkasta, tässä ketjusssa se tällä hetkellä kylläkin on täysin JUMISSA!

Jäsenen antama (10.7.2012 klo:7:35) kommentti

Kyllä se hirsijumi on.....

Ei myrkkyjä asuinrakennusten seiniin. Vaurioituneet hirret pois ja uudet tilalle.


Jäsenen antama (10.7.2012 klo:9:41) kommentti

kiitos vilkkaasta keskustelusta! mainitsin tuossa kysymyksessä, että välttämättä kuvan tuholainen ei liity hirren tuhoihin, mihinkään edellä mainittuihin lajeihin kun tämä yksilö ei sovi (liian kookas jumiksi, hyvin erinäköinen kuin muut yleisimmät tuholaiset). syyllinen voi vielä piileksiä seinissä, tai sitten on jo kadonnut. joka tapauksessa en ikinä myrkyttäisi asuinrakennusta, metodi ei ole edes kovin tehokas. nyt olen vasta siinä vaiheessa, jossa tuholainen pitäisi tunnistaa...

Jäsenen antama (10.7.2012 klo:9:52) kommenttiTuossa on hirsijumi, joka on vain noin 4 -5 mm pitkä. Se on yhtä kaukana kuin alla oleva lattiaharjasta

Jäsenen antama (10.7.2012 klo:13:28) kommentti

Vaikuttaa olevan suurempi kiinnostus saada selville mikä se tuholainen on nimeltään, kuin päästä siitä eroon! Tosiasia on että jokin tuholainen on aiheuttanut/aiheuttaa vahinkoa ja se on hävitettävä!

Se vaurioitunut puuhan pitää kumminkin poistaa.Siitä voisi aloittaa,ja silloin sieltä varmaan löytyy toukkia jos tuo tuhotyö on vielä meneillään!Ja eikä ne myrkyt oikein käytettynä tuota mitään vaaraa,eikä jää rakenteisiin! Pakko niitä joskus on käyttää! Voihan niitä vaikka pinseteillä sitten loppuja noukkia,jos ei halua "myrkyttää". Ainut mikä on varmaa on se ettei itse kuoriainen ole sen vaurion aiheuttaja,sen toukat siinä tapauksessa, ja saattaahan olla että on aivan ulkopuolinen, verroinkin jos niitä ei ole enemmälti siellä!

Jäsenen antama (10.7.2012 klo:15:46) kommentti

Joka tapauksessa em. elukka on joko kuolemankello tai hirsijumi...
Mutta näitten toukat syövät kosteaa puuta. On kyllä nähty ihan kuivaakin syötyä, mutta pääsääntöisesti liittyy kosteusvaurioon ja maakosteuden aiheuttamiin puurakenteisiin.
Kannattaa selvittää vaurioiden laajuus ja tehdä korjaussuunnitelma jossa on otettu huomioon myös kaikki mahdolliset kosteuslähteet ja niiden poistaminen.

Jäsenen antama (10.7.2012 klo:15:50) kommentti

Kyllä oli ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun tällaiseen keskustelupalstaan lähden. Katsokaa pöllöt vaikka Googlesta, tai Panu Kailan puutalokirjasta mikä toi koppakuoriainen on. Mulla on mummonmökki vuodelta 1939 - siis 73 vuotta vanha - jonka vintti on rakennettu kuorimattomista hirsistä ja vielä seisoo ihan tukevasti pystyssä, joten ei noi papintappajat ihan hirveen vaarallisia ole. Hyvää kesää kaikille ja onnea hyönteisjahtiin.

Jäsenen antama (10.7.2012 klo:20:53) kommentti

"Kannattaa selvittää vaurioitten laajuus ja tehdä korjaussuunnitelma..."
On tosiaan järkevintä käyttää energiansa vaurioitten korjaamiseen ja olosuhteiden parantamiseen siellä lattian alla. Jotakin on ollut aika pahasti pielessä jo aika kauan, kun tuollaisia ongelmia on! Koppakuoriaisten ja toukkien elintapoja voi sitten tutkia metsässä, niitten oikeassa elinympäristössä! Kyllä pitäisi mielestäni vähän useammin käydä siellä alla tutkimassa, eikä sitten vasta kun hirret on jo onttoja!

"Kyllä oli ensimmäinen ja viimeinen kerta..."
 Eihän sitä nyt kerrasta kannata suuttua! Hyvää loppukesää vain sinnekin ! Vielä kumminkin viimeisen kerran: Ei ole papintappaja!

Jäsenen antama (10.7.2012 klo:21:08) kommentti

Jollakin tuntuu olevan kuvienkin käsittäminen hukassa, mutta neuvoja jaellaan, kylläkin "asiantuntevasti". Ainahan yrittää voi. Ehkä joku joskus uskookin.

Jäsenen antama (12.7.2012 klo:9:16) kommentti

Kuoriaisia esiintyy ihan niin kuin luontoon kuuluu.Nyt jumittaa vain tuon kuoriaisen tunnistuskilpailu.Tuhoa ajatellen, muurahaiset taisivat unohtua, - tuota kuvaa vain....

Jäsenen antama (12.7.2012 klo:9:52) kommentti

Jos ei ole papintappaja, niin sitten se on... on... tohtorinmykistäjä! Ei sentään aivan tappaja!

Jäsenen antama (12.7.2012 klo:16:40) kommentti

Kysyjän kuvailemilla ongelmilla ja kuvan "ötökällä" ei ole mitään yhteyttä!Olikohan alkujaan pilailua koko homma?!

Jäsenen antama (15.8.2012 klo:16:55) kommentti

nostetaas ylös! onko olliäinen tunnistettu? meillä on näitä kans.

Jäsenen antama (15.8.2012 klo:17:51) kommentti

ei ole tunnistettu mutta vauriot on (tupajumi), eli tämä kuoriainen ei ollut syypää. nyt odotellaan kevääseen ja tarkkaillaan onko vaurio aktiivinen, muuta elävää kun ei ole tullut vastaan.

Jäsenen antama (15.8.2012 klo:18:08) kommentti

en kuvahaulla löytänyt muuta vastaavaa kuoriaista kuin tämän,siksi kiinnostaisi tietää että mikä tuo on?

Jäsenen antama (31.7.2013 klo:12:01) kommentti

Jauhopukki! Meillä ollut noita myös mökillä ja googlettamalla vihdoin löytyi sopiva laji. Puulle harmiton.


Jäsenen antama (19.8.2014 klo:7:30) kommentti

stigu123, kiitos!Jäsenen antama (19.8.2014 klo:13:15) kommentti

Jostain netistä luin, että pesivät kuorimattomassa kaadetussa puutavarassa ja saattavat tuollaisista seinän viereen kasatuista puupinoista eksyä sisälle. Kuinka ollakaan, viime syksynä kun vietiin pois pihalla parin metrin päässä mökin ulkoseinästä olleet koivupöllit, niin tänä kesänä ei jauhopukkeja enää ole näkynyt! Kannattaa siis siivota rakennuksen ulkopuolta.  Jäsenen   antama (11.8.2017 klo:10:48) kommentti

Kauan aikaa sitten kuollut ketju mutta luetaanhan näitä silti. Kyllä stigu123 on oikeassa, jauhopukki se on. Viihtyy pilaantuneessa puussa ja tekee perheen jauhopussiin. Munista sitten kuoriutuu niitä jauhomatoja joita nykyään kehotetaan syömään voissa paistettuna. Papintappaja on sinikuorinen, jäärällä on pitemmät sarvet, muut pienempiä tai erivärisiä.
Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: