Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Hirsilaavu ja pilariperustu

Perustukset

Kysytty: 30.5.2021 klo:22:25
Rakennan hirsilaavua, jonka hirren paksuus on 150 mm. Ulkomitat ovat 3 x 4 m. Teen laavuun maakaton, jonka kasvuainespaksuus on alle 10 cm. Katon pinta-ala on 30 m2. Perustukseksi olen valanut 10 x 3 pilariharkkoa, joiden alla on 50 x 50 x 10 cm betonilaatat. Pilarien raudoituksena on 24 mm kierretanko ja alimmat hirret tulevat 10 x 10 cm aluslevyn ja mutterin varaan. Laattojen ja koko rakennuspaikan alla on 10 cm routaeristys. Maapohjan kantavuudesta en osaa sanoa, mutta se on hyvin kivistä ja savipitoista. Vakuttaako perustus näiden tietojen varassa arvioituna asialliselta? Iso kiitos vastauksestanne jo etukäteen!


Talli Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 7 kpl
Jäsenen antama (31.5.2021 klo:8:54) kommentti

Kiitos nopeasta vastauksesta! Salaojitus on tehty asiallisesti ja arvelen tuon routaeristyksenkin, vaikka ulottuukin vain 1 m perustusten ulkopuolelle, routimista vähentävän. Jos ihan mahdottomaksi menee, niin kierretangoissa kyllä riittää säätovaraa.
Virallinen vastaus
Perustukset ovat ok, jos vain olet huomioinut perusmaan olevan erittäin routivaa.  Ei ole hyvä, jos laavu lähtee kallistelemaan jo uutena. Laavun käytettävyys paranee, jos siihen tekee lankkulattian.

Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Hirsilaavu ja pilariperustu":
profiilikuva
OH
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: