Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 21.10.2016 20:19

Kysymys: Betoniattialaatan jälkihoito

Perustukset

Autotallin 100mm laatta valettu alkuviikosta. Nyt pidetty kastelemalla kosteana, 3pv menossa. Muovia en meinaa laittaa päälle, iso ala eikä muoville sitten muuta käyttöä,  ja kastelusta esim. googgelissa jos vaikka minkäpituista aikaa. Minä nyt on suositeltava jälkihoitoaika pelkällä kastelulla? Pinnan hiontako about 2vko valusta, eli liimat pois? Saako kastella enää sen jälkeen?-betonityyppi lattiabetoni (263)

-laatu K30
Jäsenen   antama (16.1.2017 0:27) kommentti

Kyllä viikon kastelu pitäisi riittää mielestäni. Sittten 2 viikon kuivatusaka ja "se on siinä, sanois jo Mertarantakin"
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Tuore betoni kutistuu kuivuessaan, kun vesi poistuu betonista.  Silloin yläpinta kuivuu nopeammin ja yläpinnan kuivuessa se kutistuu enemmän kuin alapinta ja tällöin yläpintaan syntyy vetojännitys, jota nuori betoni ei kestä vaan halkeaa.  Tämä voidaan estää lisäämällä rutkasti raudoitusta yläpintaan, mikä ottaisi alkuvaiheen jännityksen vastaan. Toinen tapa ns. jälkihoito, missä estetään veden poistuminen yläpinnasta nopeammin kuin alaosa kuivuu. Tähän käytetään heti valun jälkeen lisättävää jälkihoitainetta, jonka muodostaa veden haihtumista estävän kalvon betonin pinnalle, kunnes yläpinnan betoni on kovettunut niin paljon, että betoni kestää siihen kohdistuvan kuivumisen aiheuttaman vetojännityksen. Muovikelmu tekee saman asian.  Märkänä pitäminen pulmallista, koska lattia on aina hiukan epätasainenja koholla olevat osat kuivuvat nopeasti, joten kastelua tulisi tehdä muutaman tunnin välein, myös öisin, jotta saataisiin sama vaikutus.  On väärä paikka säästää jälkihoidosta.  Halkeillut lattia on todella ikävä. Muovi voi olla halvinta uusio muovia, mitä löydät. Oleellista on, että muovi hidastaa haihtumista.

Hankalan asiasta tekee se, että ei edes suurillakaan betonin valmistajilla ole tarkkaa tietoa oman betoninsa käyttäytymisestä.  Siksi olen antanut aina ohjeeksi, hiomisen jälkeenkin muoveja pidetään niin kauan kuin se on mahdollista ilman,että ne estävät töiden teon ja riittävän kuivumisajan pinnoituksen edellä.


 

Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Betoniattialaatan jälkihoito":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen antama (23.10.2016 12:47) kommentti

Kiitos kommentista. Kovasta kastelusta huolimatta tosiaan pieni kustannus on hommata muovi vaikkei sillei käyttöä muuten olisikaan. Eli tänään heti muovikauppaan, vaikkei siitä nyt enää täyttä hyötyä saakkaan. Sinällään kiirettä muovien poistolle ei sitten ole, saavat olla ihan rauhassa.Milloin valusta aikaisintaan voisi pinnan maalata? Talvi tekee tietysti tuloaan, että olisiko viisainta siirtää ensi kesään?
Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kesäasuntoon lautalattia
Haluaisin laittaa kesämökillemme, joka on talvella kylmillään, lautalattian. Lattia on tällä hetkellä paksuhko (en ole vielä purka...
saunatilojen maanvarainen laatta
Valoin kylpyhuonetiloihin uuden yhtenäisen laatan pukuhuoneelle, pesuhuoneelle ja saunalle. Alle tuli karkea kapillaarisora, 10 finnfoam ja Warmian lattialämmi...