Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Alapohjassa merkkejä ontelolaatan/paalutuksen painumisesta

Perustukset

Kysytty: 23.10.2019 klo:11:43
Okt rv 2002 1-krs puutalo, tiilikatto. Alapohjan ryömintätila ~80cm.

Liitekuvissa näkyy parin ontelolaatan olevan muita alempana.

Korkeusero on toista tuumaa.

Kyseessä savi- tai ainakin savensekainen maaperä.

Kuinka huolissaan tulee olla tällaisesta ontelolaatan painumisesta - se, milloin painuminen on tapahtunut, en tiedä koska ostin talon rakennuttajalta tänä vuonna? Liekö jo rakennusaikaista painumista vai vasta sen jälkeen.

Millaisiin korjaustoimenpiteisiin tulee tai tulisi ryhtyä ja miten sellainen suoritetaan?

Onko kyseessä hintava toimenpide?Tässä vaiheessa pyörillä olevat kukka-alustat pysyvät kuitenkin niille määritellyillä paikoillan eivätkä vieri talon toiselle seinustalle :)


Virallinen vastaus
Vesivaaka noin 2 metriä pitkä on tässä tilanteessa sopiva tarkastusväline. Katso ensin asunnon lattian suoruus / kaltevuus nuolien osoittamassa suunnassa asunnon sisätilasta ja merkitse vaakasuorasta poikkeava lukema paperille ja mene ryömintätilaan sama vesivaaka mukanasi ja katso nuolien osoittamassa suunnassa suoruus / kaltevuus ja merkitse lukema paperiin. Jos lattian p...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Alapohjassa merkkejä ontelolaatan/paalutuksen painumisesta":
PN
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen antama (28.10.2019 klo:14:27) kommentti

Tässä myös rakennuttajan kautta saamaani lisätietoa kyselyyni:

"Parma Betonilan  suunnittelija:Teräsbetonipaalut lyödään aina  kallioon saakka. Sen jälkeen  paalujen päihin valetaan betonirenkaat, joiden päälle asennetaan tehtaan tarkan suunnitelman mukaan  ontelolaatat.  Juuri pitkä jännevälisissä ontelolaatoissa yleisesti esiintyy  kaarevuus ja mittaeroja,  johtuen siitä, että laatat on poikkeuksetta tehtaalta tullessaan eri ikäisiä= varastointi  lisäksi kuljetuksella ja asennuksella on myös  vaikutuksensa. Laattojen yhteen saumausten jälkeen elementit toimivat  yhtenäisenä laatastona ja saumojen  kovettumesen jälkeen hammastus ei voi enää syntyä.  Havaitut  hammastuserot on ontelolaatta asennuksissa todella yleisiä  ja ne on olleet olemassa asennusvaiheesta saakka. " 

Jäsenen antama (28.10.2019 klo:20:37) kommentti

No naaiin... Jos kyseessä paalutus (TB tai RR) niin silloin paalu lyödään kallioon ja käytetään kalliokärkeä. Eli sen ei pitäisi painua tuostä syystä. 

Jos on taas tehty muilla systteemeillä niin aina on mahdollisuus painuminen. Noista kuvista käy selville, että kohteessa ei ole käytetty Parman perustus pakettia.

Mitä taas tulee noihin painumiin jos ne on muodostunut jälkeen päin niin se myös näkyy ulkoapäin perustusksissa.. Noinkin suuri painuma >25mm. Onteloihin tule jälkikäteen virumaa ennen sauma valua.

Yksi juttu voi olla asennuksessa, eli ei ole asennettu samaan tasoon päistä. Eli ensin tarkistat perustuksen josko sieltä löytyy rikkoumia/ halkeamia. Jos ei mitään löydy niin.... virhe on asennus hommassa.

Jäsenen   antama (5.11.2019 klo:23:26) kommentti

Ontelolaatat eivät ole koskaan suoria, tuossa asennuksessa ei ole mitään erikoista, päät pyritään asentamaan samaan korkoon, keskeltä voi olla viereisissä korkoeroa 50mm, on joskus tullut asenneltua, pintavalulla se suoruus tehdään, miksi pitää etsiä olemattomia virheitä, keskittykää elämään tätä elämää, pääsette helpommalla