Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Purumökin sokkelihuoli

Perustukset

Kysytty: 26.7.2007 klo:8:27
Olen korjaamassa -54 rakennettua asuinrakennusta, jossa on harkoista muurattu kellaritila. Siinä on betonilattia ja välipohjakin on betonia. Ongelmana on haljennut sekä osittain vajonnut kellarin seinä. Valettu välipohjan laatta pitää talon hyvin ryhdissä, joten tämä ei liene ihan perinteinen perustusvaurio. Tontin pohjavesitilanne on muuttunut ja ympäristö kuivuu. Tarkoituksena on kaivaa perustukset esiin, asentaa patolevyt, salaojat sekä routaeristys. Samalla korjaisin / nostaisin haljenneen pätkän. Tässä tarvitsisin nyt asiantuntian apua, joka tuntee menetelmät ja jolla on kokemusta vastaavista tapauksista. On tietty olemassa injektointi menetelmiä ja haljenneisiin saumoihin voi uittaa juotosbetonia, mutta paalutus on ehdottomasti ylireagointi. Tarkoitus olisi yrittää edes pitää kustannukset järkevällä tasolla. Kenen puoleen kannattaa kääntyä ? Rakennusliikkeet joiden neuvoa olen kysynyt rakentavat mielummin uudiskohteita. rakennus olisi aikomus entistää, eikä kellariin ole nyt suunnitteilla mitään erikoisempia tiloja. Ainoastaan parempi lämmöneristys ja vedensisääntulolle katko. Voiko pätkän harkkoseinää nostaa käyttämällä esim uretaania ? Kellarissa on matala lattiakaivo ( 1 kaivonrengas jossa on automaattisesti toimiva tyhjennyspumppu) Pystyykö sinne poraamaan vesikanavan alapohjan alta, jolloin sitä voisi käyttää salaojituksen pumppuasemana.

MAO
Kysymyksiä: 3 kplVirallinen vastaus
Pohjaveden aleneminen on voinut aiheuttaa epätasaisen painumisen. antura on painunut alas, ja aiheuttanut harkkoseinään halkeamia. Jos tämä olettamus on oikein, tuon pystyy pitkälti korjaaman jopa itse. Kaiva perustukset auki. Ota yhteyttä johonkin rakennesuunnittelijaan, ja pyydä häneltä lyhyt selostus mitä tuossa pitää tehdä. Tuossa pitää kiinnittää huomiota siihen, että seinä alkaa taas kantaa betonilaattaa. Tuohon tarvitset neuvoja. Uretaani voi olla yksi tapa, tai joku kiilaus. Jos salaojia ei voi johtaa mihinkään muualle, viimeisenä vaihtoehtona on johtaa vedet tuohon kaivoon. Mielellään ei ulkopuolisia vesiä tuoda sisäpuolelle. Siksi kannattaa salaojituksestakin teettää suunnitelmat. Ulkopuolelle tehty pumppukaivo on parempi ratkaisu.

Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Purumökin sokkelihuoli":

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: