Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Vettä sisään viemärin tuuletusputken juuresta - kuka korvaa ja miten?

Muut

Kysytty: 10.10.2009 klo:19:19

Myimme 70-luvulla rakennetun omakotitalomme helmikuussa. Itse ennätimme asua siinä nelisen vuotta. Ostajapariskunta hyväksyi vanhan, vuonna 2004 meitä edeltävän omistajan teettamän kuntotarkastuslomakkeen. Lisäksi tehtiin kosteusmittaus, eikä mitään erikoista löytynyt.

Kyseisessä kuntotarkastuksessa oli maininta, että viemärin tuuletusputki on joskus vuotanut (konesaumatun peltikaton) läpiviennistä välipohjaan vettä ja meitä edeltävä omistaja on korjannut vaurion. Meidän aikaan vettä ei kyseisestä paikasta sisään "nolkannut".

Nyt lokakuussa meiltä talon ostanut pariskunta ilmoitti, että ilmeisesti kevään lumet ovat painaneet tuuletusputkea ja sisään on tullut taas vettä. vesi on vaurioittanut lievästi putken kulkureitillä olevaa väliseinälastulevyä. Haltex-katossa ei ole minkäänlaisia merkkejä vedestä, joten vuoto on ollut vähäinen ja rajoittunut lähinnä putken kulkureitille.

Vakuutusyhtiön tarkastaja oli sanonut, että putken juuri on korjattu huonosti, joten vakuutusyhtiöltä ei korvauksia saa. Meitä edeltävä omistaja oli tiivistänyt revenneen putken läpiviennin vain jollakin silikonilla. Mitään pellityksiä yms. ei oltu laitettu. Aikamoisen typerää toimintaa siis kuntotarkastajaltakin, kun ei ole tarkemmin vilkkaissut "korjattua" kohtaa. Itse luotin ammattilaisen sanaan, enkä pahemmin omana asumisaikana kiinnittänyt huomiota korjauksen laatuun.

Nyt meitä vaaditaan vastuuseen ja maksamaan korjauskustannukset, vaikka me emme ole putkea korjanneet eikä meidän aikaan ole ongelmaa ollut. Voimmeko me vaatia meitä edeltävää omistajaa maksamaan korjauskuluja, koska tämän vuoden lopussa tulee täyteen viisi vuotta siitä, kun me ostimme talon? Meneeköhän kiista-asiaksi? Ja jos meidän pitää korvata jotain, niin ei kai sentään muuta kuin osa työstä ja materiaaleista.

Koska välipohjassa on hyvä tuuletus, epäilisin, että ongelman saa korjattu aika edullisesti korjaamalla tuuletusputken läpiviennin asialliseksi ja vaihtamalla putken viereiset villat välipohjasta ja väliseinän lastulevyn. Korjauskustannukset vaan arveluttavat, kun uusi omistaja on marssittanut paikalle vaikka minkälaista rakennustarkastajaa ja kosteusvauriofirmaa. Tietysti hyvähän se on tutkia, kun ei tiedä, kuinka kauan putken juuresta on tihkunut vettä sisälle.Jepulis
Kysymyksiä: 12 kplVirallinen vastaus
Vuodon ja korjaustavan on voinut tarkastaa kaupan yhteydessä. Myyjä on ottanut vastuun. Hän myös kustanta...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Vettä sisään viemärin tuuletusputken juuresta - kuka korvaa ja miten?":
Jäsenen antama (10.10.2009 klo:20:30) kommentti

Uusin omistaja korjaa vian omalla kustannuksellaan sekä myös kaikki tutkimuskulut. Vikahan on vähäinen ja oli tiedossakin.

Jäsenen antama (10.10.2009 klo:20:51) kommentti

Olisihan ostajalla ollut mahdollisuus tutkia putkenjuuri rakenteita rikkomtta(ostajan selonteko velvollisuus). Onko korjauskulut kauppahintaan verrattuna MERKITTÄVÄT ? huom, katso korkeimman oikeuden ennakkopäätöksiä. Eihän nämä tarkastajt, urakoiden tarjoilijat mitään korjauskuluja ole,jos myyjä on menetellyt törkeän huolimattomasti niin voisi olla vahingon korvauksia,jos sittenkään? Vielä yksi seikka,virheen reklamaatio aika on lyhyenpi kuin 5-10 vuotta. Ettei haiskahtaisi rahastuksen maku. Suosittelisin että pyydät asiat kirjallisena ja käyt sen kanssa asianajajan luona,loppuu turhat hiusten raapimiset,mutta ole niidenkin kanssa tarkkana koska nekin haistavat rahan hajun.

Jäsenen antama (11.10.2009 klo:9:12) kommentti

Ensinnäkin asuntokaupan reklamaatioissa keskustelevat myyjä ja ostaja keskenään. Vastuu on myyjällä eikä edellisellä. Toki myyjä voi keskustella edellisen myyjän kanssa. mutta sitä ei pidä sotkea nykyiseen keskusteluun.

Kuntoarvio on ollut vanha. Jos kirjaus on kauppakirjassa tai tarkastusraportti liitetty kauppakirjaan voitanee sitä pitää pätevänäkin asiakirjana.

Kun raporttiin on kirjattu epäkohta, riski tai vaurio kuten tässä tapauksessa, on se ostajien tiedossa. Selvilleottovelvollisuus on ostajallakin tässä tapauksessa ja siitä ei voi mielestäni vedota myyjiä kohtaan.

Mielestäni myyjän ei kannata muutaman tonnin takia lähteä käräjöimään, vuosien prosessi, mutta talo pitää tutkia sitä ennen uudelleen, ettei vain huomenna tule toisen tonnin vaatimus...

Muillekkin opiksi. Kuntotarkastus on uusittava / päivitettävä 3-kuukauden välein, koska rakennuksessa voi tapahtua jo sinä aikana monenlaista.

Jäsenen antama (11.10.2009 klo:10:34) kommentti

Ostajahan tässä on käräjäjuttua nostamassa. Myyjän ei nyt kannata tehdä mitään, koska hän on velvoitteensa hoitanut (ei ole peitellyt talon vikoja). Kuntotarkastuksen voi aivan hyvin tehdä myyjä itsekin. Oleellista on että tuo esille kaikki havaitsemansa viat, näin ei ostaja voi näistä vaatia myyjää tilille. Turha tästä vikojen luetteloinnista on 3 kuukauden välein maksaa 1000-2000 euroa (kuntotarkastajan palkkio).

Jäsenen antama (11.10.2009 klo:10:36) kommentti

Taitaa olla lähes normaalia vanhan omakotitalon ostajan arkea kun silloin tällöin korjattavaa ja maksettavaa ilmenee.

Jäsenen antama (11.10.2009 klo:10:59) kommentti

Ongelmahan on ollut siis ostajan tiedossa ostohetkellä, ja maininta siitä raportissa ja mahdollisuus korjata vika jo ennen lisävauriota.Kuka ostaa 70-luvun talon, siten että ei ole varautunut vaikka mihin, talo voi olla vaikka purkukunnossa, vaikka sitä ei päälle huomaa? Kyllä noista valta osa on hyviäkin, mutta yhden lastulevyn vaihto, vaikka koko seinän uusiminen, ei voi olla vanhassa talossa niin suuri juttu, että kannattaa kutsua arsenaali asiantuntijoita paikalle naureskelemaan tyhmälle tumpelolle. Sorkkarauta käteen ja katsomaan, ei se siitä muuksi muutu.

Jäsenen antama (11.10.2009 klo:12:49) kommentti

Jep, kiitoksia kysymykseeni annetuista kommenteista. Tuli vielä mieleen se, että itse älysin talvisin kolailla lumia pois katolta ja etenkin läpivientien yläpuolelta. Se on mielestäni niitä talonomistajan perustoimenpiteitä talon ylläpitämiseksi. Uusi omistaja ei liene käynyt katolla kevättalvella eikä kesälläkään, jos läpivienti on revennyt keväällä ja lokakuussa aletaan ihmetellä katon vuotoa.Pitääkö myyjän olla jatkossa muistuttelemassa jokaisesta talon ylläpitoon liittyvästä askareesta, jotta ei heti aleta kyselemään rahaa vikojen ilmetessä.Lisäksi maalasin katon viime kesänä, eikä silloin ko. läpiviennissä ollut mitään vikaa. Aika läheltähän sitä tuli tiirattua maalisutia heilutaessa.

Jäsenen antama (11.10.2009 klo:13:20) kommentti

Kyllähän kattorakenteiden pitää lumikuormat ja normaalit sateet pitää,mutta ostajanhan pitää väitteensä toteen näyttää,jos myyjä ne kiistää. Kaikkia voi vaatia,kaikkia voi korvailla,mutta laki tuskin tätä edellyttää.Onkohan pyydetty jotakin tiettyä summaa,vai sanottu että anna niin paljon kuin jaksat.

Jäsenen antama (11.10.2009 klo:14:23) kommentti

Kenekään ei tarvitse lumia poistaa katolta sen takia, että siellä joku paikka voi vuotaa. Kuten edellä on mainittu katon pitää kestää lumensa ja myös olla tiivis. Yleensä OK-talon katolta ei tarvitse luoda lumia...

Jäsenen antama (11.10.2009 klo:20:05) kommentti

" Jos kirjaus on kauppakirjassa tai tarkastusraportti liitetty kauppakirjaan voitanee sitä pitää pätevänäkin asiakirjana. Kun raporttiin on kirjattu epäkohta, riski tai vaurio kuten tässä tapauksessa, on se ostajien tiedossa. "


Tässä Betonitohtorin kirjoituksessa on kaikki mihin kaikki nykyisen omistajan vaatimukset kaatuvat.Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Vanhan vesivahingon korjaus

Viemärin tuuletusputken juuresta on vuotanut (n.20 vuotta sitten) vettä katto- ja yläpohjarakenteeseen. Vuoto korjaantui aikanaan, tietämättä vuodosta, uudella katteella...

tuuletusputki

meillä noin 4 vuotta vanha hirsi talo, jossa ei oltu eristetty viemärin tuuletusputkea(tontilla imeytyskenttä).ostimme talon valmistumisen jälkeen rakentajalta.eka talven...

vesikaton läpiviennit ja vesivahinko

moimeillä on ikävä ongelma: Ostimme reilu 2 vuotta 3kk. sitten omakotitalon. Nyt joulukuun alussa tuli sadevettä reilusti rakenteisiin wc:n ja makuuhuoneen väliseen seinä...

Vessanpöntön alta kuuluu ääntä

TerveKun avaan v.86 rakennetussa omakotitalossamme vesihanan, kuuluu vessanpöntön alta klonksahdus, ikään kuin jokin aukeaisi ja päästäisi vettä liikenteeseen ja muutaman...

Viemärin tuuletus

Viemärin tuletusTyö suunnitteluvaiheessa. Ennen asiantuntijan mukaanottoa, pohdiskelua, kuinka rintamamiestalon uudisosan kylpyhuoneen viemäröinti tuuletetaan. Kyseessä v...

Viemärin tuuletusputken koko välikatolla

Onko mitään säädäntöä, minkä kokoinen viemärin tuuletusputken pitää olla välikatolla (vintillä)....

viemärin tuuletusputki

Saako viemärin tuuletusputken viedä yläpohjassa päätyseinälle ja siitä ulos?Putki täytyy varmaankin eristää....

Viemärin tuuletusputken eristäminen

Mistä vuodesta lähtien  rakennusmääräykset ovat edellyttäneet viemärin tuuletusputken eristämistä ullakolla?...

viemärin haju

Onko katolla olevaan viemärin tuuletusputken päähän asennettavissa hattua, joka lisää tuuletusta viemärissä talon viemärihajun poistamiseksi? Matu...

Korvaukset

Teetämme kylpyhuone ja sauna remontin 1983 rakennetussa rivitalossa. Taloyhtiö korvaa  vesieristyksen (ei ole ollut aiemmin), mahdolliset kuivaukset ja lattialämmityksen...

Ilmanvaihtokanavan eristämisen vastuu

Omakotitalomme tuli muuttokuntoon noin vuosi sitten. Katselin talon IV-kuvia,joissa mm. IV-kanavien eristyksestä mainitaan, että raitisilmakanava on eristettävä. Tätä ura...

kosteusvaurion korjaus

Ostimme puoli vuotta sitten puutalosta osakkeita, kaksion, jossa makuuhuone sijaitsee alakerrassa, puoliksi maan alla. Havaitsimme makuuhuoneen parketissa pari päivää sit...

Lattiakaivon kuivuminen

Miksi omakotitalon lattiakaivo kuivuu alle viikossa vaikka kukaan ei käytä vettä? Katolla on VIISI kpl viemärintuuletusputkia (eri linjojen päissä), mutta niistä pisimmän...

Lunta tiilikaton ja aluskatteen väliin ja vetenä asuintiloihin

18 vuotta vanhan omakotitalon tiilikatto on muutamaan kertaan vuotanut vettä asuntiloihin mm. piipun vierestä. Nyt keväällä viimeisimmän lumipyryn jälkeen piipun juuresta...

Aluskatteen läpivienti ?

Onko hyvää neuvoa parhaalle mahdolliselle läpivienti-idealle ? Viemärin tuuletusputken läpivienti, eteenkin alusmuovin osalta askarruttaa, jotta miten sen teippaisi tai...

Outo haju olohuoneessa

Mistähän voi johtua outu, sikalan ja viemärin hajua muistuttava haju olohuoneessamme. Kylpyhuoneessa tai keittiössä, viemäreiden lähellä ei haise lainkaan. Haju on aika v...

Viemärin tuuletus

Olemme ostaneet vuonna -86 rakennetun omakotitalon, jossa on kiinteistökohtainen jätevesien käsittely. Olemme jonkin aikaa ihmetelleet ajoittaista viemärin hajua WC:ssä....

viemärin tuuletusputki pois käytöstä

Hei!Onko mahdollista tukkia viemärin tuuletusputki ja korvata se jollain alipaineventtiilillä? Eli onko viemärin tuuletusputken tarkoitus vain tuoda korvausilmaa WC -pönt...

Hirsitalon läpiviennit

Miten hirsitalossa tulisi toteuttaa viemärin tuuletusputken, radonputken ja huippuimurin läpiviennit kun talo kattoineen painuu? Onko olemassa sisälle esim. joustavia put...

putkien sijainti

Miten sijoitan katolle viemärin tuuletusputken ja sähkövessan puhallusputken? Eli etäisyydet sivu- ja korkeussuunnassa? Katolla on myös 2 savupiippua. Pitääkö ne ottaa si...

Viemärin tuuletusputki ym.

Onko olemassa määräyksiä viemärin tuuletusputken, liesituulettimen imurin ja savuhormien keskinäisestä sijainnista katolla? Toisekseen, tuuletusputkien läpivientiin alusk...

Viemärinn tuuletus

Ongelmamme on viemärin tuuletusputken umpeenjäätyminen kumisateen ja pakkaskauden jälkeen. Putki kulkee parin metrin matkan kylmän ullakon poikki eristämättömänä. Auttais...

Väliseinä/ilmastointiputket?

Kuinka n.4m väliseinän teko yläkerrassa onnistuu kun seinän sisään on suunniteltu neljä ilmastointi putkea ja sen lisäksi ajattelin laittaa alapohjan tuuletusputken samaa...

Kesämökin huopakattoremontti

Moi. Kesämökille on asennettu joskus 80-luvulla huopakatto, joka on edelleen melko hyvässä kunnossa. Tosin kuivakäymälän tuuletusputken juuresta on jonkin verran päässy...

patouskorkeus

Talomme alakerran lattiakaivo sijaitsee kaupungin patouskorkeuden alapuolella. Tästä viemäristä menee vain saunan ja suihkun vedet. Talon ulkopuolella on kaivo, josta ala...