Jäsenen Mestari antama (16.6.2010 klo:9:26) kommentti Tapetoinnista eikä esim. maalauksesta tarvitse ilmoittaa,mutta tuosta kylppäriremontista pitää esittää suunnitelmat ilmoituksen mukana ja odottaa hallituksen vastaus,ennenkuin aloittaa tekemään sitä. Suunnitelmista pitää ilmetä kaikki mitä kylpyhuoneelle tehdään.Voit myös joutua maksamaan taloyhtiön tarkastuskuluja, jos taloyhtiö palkaa siihen ulkopuolisen tarkastajan.Siellä ei varmaan ole alunperin minkänlaista vesieristystä. Sitä asiaa voit kysyä hallitukselta / isännöitsijältä.Joskus taloyhtiöt ovat kustantaneet vesieristemassat ja osakas on maksanut työn.Joskus taloyhtiö on maksanut myös työnkin.Jos olet oikein nopeana ja ehdit tehdä remontin ennen 1.7 kokonaan valmiiksi, pääset vähemmällä paperisodalla taloyhtiöön päin.Mutta jos teet vain purkutyöt enenn 1.7, joudut ne suunnitelmat esittämään.
Jäsenen Vaaka antama (16.6.2010 klo:12:11) kommentti Tässähän Rakentajan etusivulla on koko litania, mitä saa tehdä ja kuka maksaa.
Jäsenen Halpakorjaus antama (16.6.2010 klo:13:15) kommentti Tuolla 1.7. ei ole mitään merkitystä. Joka tapauksessa työ on tehtävä kunnolla tai voit joutua maksamaan kalliin hinnan vesivahingosta. Nykylainkaan mukaan ei remonttia saa tehdä ilman (vähintään suullista) lupaa. Taloyhtiön ei pitäisi kyllä maksaa mitään remontista, jonka osakas aloittaa tällä tavoin omin päin ilman että pesuhuoneessa olisi mitään vikaa. Valitettavasti jotkut (=isännoitsijä, hallitus, yhtiökokous) vastoin lakia ovat menneet lupailemaan korvauksia esim. vedeneristeistä. Yhtiökokous voi laajentaa vastuutaan vain taloyhtiön remontissa (tehdään kaikille yhtä aikaa). Sen sijaan jos taas vedeneriste on rikki, joutuu taloyhtiö korjaamaan ja maksamaan kaiken, myös laatoituksen. Tässäkin jotkut talot yrittävät venkoilla vastuutaan, esim. tarjoamalla vain vedeneristeet vaikka pitäisi korjata myös laatoitus.
Jäsenen Vaaka antama (17.6.2010 klo:12:30) kommentti Kuten tiedämme Asunto-osakeyhtiölain 77 § lain pykälä määrittelee osakkalla on oikeus tehdä muutostöitä omistamassaan huoneistossa. Ja jos puututaan rakenteisiin, kantaviin rakenteisiin vesi, sähkö, - kaasu,- tai vastaaviin rakenteisiin. Työn on ilmoitettava hallitukselle tai isännäitsijälle .. Hallituksella ja isännötsijällä on oikeus valvoa, että muutostyö suoritetaan rakennusta vahingoimatta ja hyvän rakennustavan mukaisesti. Asunto-osakeyhtiölaissa ei mainita kenen kustannuksella valvonta tapahtuu. Koska mahdollisista viranomaisluvista koituvat kustannukset ovat osakkaan vastuulla, osakas vastaa myös valvonnan kustannuksista. Yhtiön hallituksen tai antama lupa muutostyön tekemiseen ei ole riittävä selvitys vesieristyksen kelpoisuuden toteamiseksi. Siihen tarvitaan aina tarkastuspöytäkirja, jossa eristykset on todettu hyvän rakennustavan ja RakMK C2-määräysten mukaan tehdyksi ennen kuin eristes peitetään. Tarkastuspöytäkirjan antajan on omattava riittävä ammattitaito sen toteamiseksi, että vesieristys on tehty hyvän rakennustavan mukaisesti, hyväksytyttävällä aineella ja menetelmällä. Taloyhtiö on AOYL:n 78 § mukaan kunnossapitovastuussa mm. vesieristyksistä, mutta yhtiöllä on oikeus vaatia vahigonkorvausta työn teetäneeltä osakkaalta, mikäli työ on tehty huonosti. Osakas siis vastaa työn lopputuloksesta.Tarkastuspöytäkirja turvaa siis niin osakkaan yhtiönkin edut , mikäli asiasta syntyy kiistaa. Se on hyvä hankkia joko taloyhtiön ehdottaman valvojan kautta tai itse tilaamalla asiantuntijalta.
Jäsenen Mestari antama (17.6.2010 klo:14:05) kommentti Se tarkastuspöytäkirja ei kuitenkaan poista osakkaan vastuuta, jos ajatellaan,että vesieristeessä on ollut reikä, ja vaikka isännöitsijä olisi käynytkin tarkastamassa sen. Reikä ja siitä koitunut vahinko olisi osakkaan murheita.
Jäsenen Halpakorjaus antama (20.6.2010 klo:17:18) kommentti Herääkin kysymys miten tämä uusi as.oy-laki nyt muka lisää osakkaan turvaa, jos viime kädessä osakas vastaa kuitenkin kaikesta. Mihin siis tarvitaan taloyhtiön tarkastajaa? Vain sertifioitu tarkastaja on uskottava ammattitaidollisesti ja heitähän on vain muutamia Suomessa. Vesieristeen voi "tarkastaa" itsekin, esim. videoimalla työn.
Lisää kommentti*