Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Suunnittelutarveratkaisusta

Muut

Kysytty: 10.5.2006 klo:9:17
Haimme poikkeuslupaa omakotitalon rakentamiselle 16ha suuruisesta tilasta lohkaistavalle 2ha suuruiselle tontille. Tila sijaitsee kaavoittamattomalla alueella. Hakemuksemme hylättiin vedoten veden mahdolliseen huonoon laatuun (väite kumottavissa/valheellinen) sekä välimatkaan vanhasta kaatopaikasta (matka ilmoitettu väärin kaavoitusinsinöörin toimesta). Miten tulee toimia tilanteessa, jossa kunnan kaavoitusinsinööri esittelee kaavoituslautakunnalle hakemuksen jo valmiiksi hylättynä selkeästi valheellisin perustein? Onko hakijalla tässä tilanteessa oikeutta vaatia oikaisua ja uudelleen käsittelyä vai pääseekö kaavoitusinsinööri kuin koira veräjästä? Samainen kaavoitusinsinööri yritti myöhemmin myös vedota maanomistajien tasavertaiseen kohteluun. Hänen mukaansa 16ha suuruisesta tilasta ei voida lohkaista kuin yksi tontti (lohkaistu vuonna 2003). Voiko tämä olla lainmukainen peruste hakemuksen hylkäämiselle? Mitään syytä tälle kiellolle ei ole meille esitetty. Olisiko nyt otettava yhteyttä asianajajaan vai miten pitäisi toimia? Voiko yksi ihminen tosiaan hylätä mielivaltaisesti hakemuksia omien mielialojensa mukaan?Virallinen vastaus
Kaavoitusinsinööri toimii lautakunnan esittelijänä. Hän esittelee asian näkemystensä mukaan, ja lautakunta joko hyväksyy tai hylkää hakemuksen. Näihin on yleensä luotu selvät suuntaviivat kunnassa. Päätöksen mukana tulee ohjeet oikaisuvaatimuksen tekemisestä. Jos päätös on tapahtunut väärin perustein, teet oikaisuvaatimuksen lautakunnalle. Asia ei parane sillä, että kirjeessä moittii insinöörin, vaan pitää pystyä esittämään tosiasioita. Tuo lohkomisten rajoittaminen vaikuttaa perustellulta, jos kunnassa noin on yleisesti päätetty.

Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Suunnittelutarveratkaisusta ":

Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: