Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Stachybotrys chartarum ?

Muut

Kysytty: 8.11.2009 klo:13:05

Muutimme loppukesällä v.-83 rakennettuun maanvaraisella laatalla olevaan kolmekerroksiseen puutaloon, jonka alin kerros on puoliksi maan alla rinteessä. Maanvarainen seinä on harkkotiiltä ja ulkoseinän eristeenä on "patolevy". Maaperä on hiekkamaata.Huomasimme melkein heti muutettuamme alimman kerroksen kodinhoitohuoneen laattojen olevan irti ja lattiakaivo oli homeessa ja kaivossa tasoitetta siten, että se padotti. Khh oli remontoitu täysin 4 v sitten. Poistimme tasoitteen itse, jonka jälkeen kaivon padotus loppui.Lisäselvittelyssä todettiin, että kosteuseriste puuttui khh lattiasta, kaivosta puuttui korokerengas kokonaan ja lattiakaivo oli homeessa.Lisäksi betoni oli märkä runsaan metrin alata ja kaivon viereisessä seinässä oli kuivalahoa ja tummaa hämähäkinseittimäistä hometta kipsilevyn takapinnalla. Lisäksi seinän kosteussuojamuovi oli " väärässä "paikassa villan ja harkkotiilimuurin välissä. Harkkotiilimuuri vaikutti kyllä kuivalta ja seinän alajuoksun laho/homevaurio rajoittui n. 1/2 m matkalle puussa ja saman verran pystypuussa ylöspäin paikallisesti. ( Seinän rakenne on siis kipsilevy,villa 10 cm ja pystypuut ja koolaus, muovi, harkkotiili/ patolevy) Munters suoritti purkutyöt, vauriokartoituksen ja kuivaus on nyt menossa. kosteus oli levinnyt tiiliseinän ali betonilaattaa pitkin viereisen huoneen puuolelle seinän viereen, jossa myös on kuivaus menossa ja lattiasta poistettu laminaatti ja vanha muovimatto ja betonitasoitteesta liimapinta jyrsimellä. Muuta kosteutta ei todettu mittauksin( tulppamittaus) kuin lattiakaivosta tullut. Vahingoittuneet rakenteet on poistettu 0.5 m turvamarginaalilla. Viereisen huoneen seinän koeporauksessa alajuoksu on vaalea ja silmämääräisesti täysin normaali ja villa on kuivaa. KHH:sta poistetun villan joukossa oli hämähäkin seittimäistä mustaa ohutta rihmastoa ja lisäksi kertymiä, joissa oli pieniä n. puolen mm kokoisia tummanvihreitä palleroita, hiukan, kuin pisaroita.Paikoin villassa oli n. 2 cm kokoinen kertymä näitä palleroita. Kun tarkkaan katsoo jäljellä olevaa "terveeksi" oletettua villaa huomaa sen olevan harvakseltaan täynnä näitä "palleroita".Palleroita on myös viereisen huoneen villoissa pieninä palleroina.Viereinen huone on samaa ulkoseinää khh:n kanssa ja huoneiden välillä on siis se alaosastaan kastunut seinä. Viereisen huoneen seinän puut ja rakenteet ovat täysin kuivia maanvaraisen seinän osalta.

Olemme huomanneet myös keskimmäisessä kerroksessa välillä aavistuksen erikoista aavistuksenomaista hajua/ "pistävyyttä" hengitysilmassa, joka aiheuttaa lievää kurkkukipua ja kuivaa yskää. Keskimmäisessä kerroksessa voi nähdä keittiön ja eteisen liukuoven kiinnityskohdasta puiseen välipohjaan 2. ja kolmannen kerroksen välissä, jossa on paikoin mustaa muutosta puulaudoituksen pinnassa. puu on kovaa muutoksen kohdalla kepillä kokeillen. Rakennetta emme ole purkaneet, koska vaatisi katon purkamisen.Kolmannessa kerroksessa on yhdessä makuuhuoneessa hankala sisäilma ongelma. ilma on raskasta hengittää ja aiheuttaa kurkkukipua ja kurkun kuivumista limaisuutta,päänsärkyä yms. Huoneen seinässä on avoin luukku vinokaton lappeen varastotilaan, jonka kynnyksen ja lattian kohdalla laudoituksen välistä on avoin yhteys välipohjaan.Tästä raosta tarkastellen välipohjan lankut näyttävät normaaleilta ja villa vaalealta. Olemme teipanneet nyt varastotilan umpeen muovilla, jolloin oireet vähenevät huomattavasti ja pistävää tunnetta hengittäessä ei juurikaan tule. Ylimässä kerroksessa on aikoinaan wc:ssä ollut suihku, jota on käytetty vain vähän ja joka on keväällä -09 tehdyssä remontissa poistettu ja vaihdettu lavuaariin. Tästä remontista on kosteusmittaus, joka on kuiva ja tekijä (VTT:n sertifioima) ei kerro huomanneensa kosteusvaurioon viittaavaa remontin yhteydessä.

Ilmanvaihto talossa on huono ;koneellinen poisto wc,suihku keittiö ja vaatehuone ja märkätiloista ja khh:sta. Korvausilmaventtiilejä on vain saunassa , pesuhuoneessa ja alimman kerroksen varasto - ja työhuoneissä. Alimmassa ja keskikerroksessa on takat, joita ei ole nyt käytetty. Olen huolestunut oireilustamme lapsilla yö yskää, vesinuhaa, kaikilla kurkkukippua ja ajoittain "raskaampi" hengittää. Pakkas säällä oireet vähenevät.

Olen huolestunut khh:n villoissa olevista muutoksista. Voisivatko pisarat olla Stachybotrys chartarum homeen itiöitä? Voiko ylemmän välipohjan puun musta pintamuutos olla ko mikrobin aiheuttama ?Pitääkö tutkia ja miten ? katto purkamalllako ?Miten kyseisen asian voi selvittää ?

Jos villoissa olevat muutokset olisivat ko mikrobin aiheuttamia, pitääkö koko saastunut materiaali vaihtaa? Tämä tarkoittaisi koko alimman kerroksen maanvaraisen seinän purkamista ja uudelleen rakentamista vähintäänkin. Onko kyseinen mikrobi voinut levitä koko taloon neljässä vuodessa khh:n seinän kautta ? Miten muun talon tilannetta voisi lähteä selvittämään? Jos Stachybotrys chartarum on levinnyt laajalle talon rakenteisiin, esim. koko maanvaraisen seinän villat/puut ja keski- ja ylimmän kerroksen välipohja onko talo asumiskelpoinen ja onko ko mikrobin vaurioittama talo ylipäänsä korjattavissa ? Edelliset omistajat ovat "pintaremointoineet" koko talon , joten alkuperäisistä rakenteista ei ole mitään näkyvillä. Päällä on vähintäänkin maalia. Millaiselta Stachybotrys chartarum itiöt ja rihmasto näyttävät ? Kuntotarkastus tehtiin kyllä ennen kiinteistön kauppaa, mutta tarkastus oli hyvin ylimalkainen mm. lattiakaivoja ei katsottu ja khh:n lattialaattojen irtoamista ja kaivon ympäristön kosteutta (yli 100 arvoja Muntersin pintamittarillakin) ei todettu. näin ollen en osaa luottaa ns. kuntotarkastuksiin ja tarkastajiin, lähinnä rahastusta.
Virallinen vastaus
Tutkituta home-esiintymät VTT:llä. Ilmoita ongelmista myyjälle. Ota yhteyttä juristiin. Jos home osoittautuu ongelmaksi, hae kaupan purkua. Käytä hyvää asiantuntijaa.

Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Stachybotrys chartarum ?":
Jäsenen antama (9.11.2009 klo:8:49) kommentti

Tuo kaupan purku ei ole ensisjainen toimenpide maakaaren mukaan, vaan ensin hinnan alennus ja silloinkin virheen on oltava merkittävä.

Jäsenen antama (9.11.2009 klo:9:20) kommentti

Toimi Rakentaja.fi ohjeiden mukaan.


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: