Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

sadevesiputkien asennussyvyys

Muut

Kysytty: 20.6.2011 klo:18:24
Olen ostanut uudiskohteena ok-talon, jonne ei oltu asennettu sadevesiputkia siis katolta tuleville vesille. Voiko vesiputket laittaa aivan pintahiekkaan vai kuinka syvälle ne on kaivettava? Miksihän putkia ei oltu asennettu jo perustusvaiheessa? Täytyykö ne nyt kaivaa routaeristeenä toimivan styroxin alle?

vesi&putki Käyttäjä on nainen
Kysymyksiä: 18 kplVirallinen vastaus
Normaali tapa on kaivaa sadevesiverkosto routaeristeen alapuolelle. Jos putket jäävät pintaan, ne on varustettava saattolämmityksellä. Kun syksyllä katolta tulee syöksytorviin alijäähtynyttä vettä, se jäätyy putkiin ja putket menevät tukkoon. Hyvin iso kallistus voi tässä auttaa. Silloin vesi menee nopeasti routivan rajan alapuolelle, ja putket pysyvät auki. En pysty selostuksesi perusteella päättelemään, mikä korjaustapa on hepoin, mutta saattolämmityksen ainakin rakentaisin.

Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / sadevesiputkien asennussyvyys":
Jäsenen antama (21.6.2011 klo:8:26) kommentti

Styroxia ei kannata rynnätä suin päin tärvelemään. Jos maasto sallii, niin riittävät kaadot takaavat jäätymättömyyden. Kaatojen ei tarvitse olla hyvin isot vaan vähempikin riittää. Kokemusten perusteella jäätymistä tapahtuu vain siellä missä ei ole suojaavaa lumipeitettä, esim. kulkuväylien kohdalla. Sitä paitsi alijäähtynyt vesi ja lehdet ja muut roskat voivat tukkia myös routaeristeen alla olevat putket.

Vesi on saatava väh. 3 metrin päähän seinästä ja kaikkein parhaiten toimii veden ohjaaminen avo-ojaan tai painanteeseen. Silloin ei tarvita perusvesikaivoa. Putkien kaivaminen 10- 20 cm:n syvyyteen on niin pieni vaiva että sitä kannattaa kokeilla. Jos maanpinnan kallistukset seinustalla ovat oikein, ei kaivon jäätyminen ole mikään katastrofi. Vesi valu kyllä maata pitkin kauemmaksi talosta. Sen sijaan routaeristeen alla jäätynyt/ tukkeutunut putki johtaa vedet juuri sinne mistä niitä yritetään pois eli sokkeliin.

Saattolämmitys kannattaa rakentaa vasta sitten jos ongelmia ilmenee.

Jäsenen antama (22.6.2011 klo:22:03) kommentti

"Sen sijaan routaeristeen alla jäätynyt/ tukkeutunut putki johtaa vedet juuri sinne mistä niitä yritetään pois eli sokkeliin."Tähän on pakko kommentoida, että ei muuten mee noin! Mikäs merkitys sillä patolevyllä, alaosan bitumilla, anturan viisteellä ja salaojasoralla+salaojalla siellä sokkelin varrella on? ja jos kuiteski jäätyy niin samalla tavallahan se vesi pulppaa kaivon reunan yli seinän viereen kun jos putket on pinnassa;)

Toinen homma: niissä suppiloissa on semmonen asia kun roskasihti. niin pienet roskat, jotka sopii niistä siivilän rakosista ei taatusti tuki sileäseinäistä oikein kaadettua putkistoa! ajetteleppa vesimäärää mikä esim ison sadekuuron aikana putkeen humahtaa. Itsellä 5kpl syöksytorvia pohjaltaan 210m2 talossa ja kovalla sateella ojaan päätyvästä purkuputkesta tuloo vettä putken täydeltä ja pikkuroskat jääkin sitte myyräverkkoo vasten, josta suurinosa hiljalleen tuloo läpi;)kerran kaks kun kesässä sen myyräverkon ottaa veke ja putsaa niin homma rullaa...kaatoo vaan ja reilusti niin homma toimii, oli putket routaeristeen alla tai päällä...

Jäsenen antama (22.6.2011 klo:22:56) kommentti

Perustuksia on eri syvyisiä, joten olisi mielenkiintoista ensin tietää kyseisen kohteen rakenneratkaisut. Syvälle perustetuissa sadevedet voidaan joutua johtamaan aivan eri korkeudelta poispäin, kuin mitä on salaojien asennussyvyys.Ainoa ohje, mitä sadevesiputkistolle voi antaa, on se että routasuojat tulevat niiden päälle. Matalassa perustuksessa voi joutua vähän kikkailemaankin riittävän kaadon saamiseksi. Mutta jos koko asia on sivuutettu rakentamisvaiheessa (uusi rakennus?!), niin enpä usko routasuojien päällä olevan kerroksen riittävän kaatoihin. Eli oikotie onneen taitaa puuttua.Mitenkäs, eikö tuo ole virhe kauppatavarassa?

Jäsenen antama (22.6.2011 klo:23:09) kommentti

Kyllä ne tuppaa ne putket keväisin ja syksyllä jäätymään maa on kylmää ja se yleensä jäädyttää nämä putket. Silloin se vesi jota kuitenkin tulee syöksystä alkaa virrata sokkelin viereen ja jopa milloin mihinkin veden reitit ovat arvaamattomat tuhot näkyy, joskus myöhemmin, jos näihin puutteisiin ei puututa ajoissa. Kaadot ei välttämättä ole , joka talossa optimaalliset ainakaan näitä edellämainittujen ongelmien valossa.Sulana pitokaapeli on hyväratkaisu tässä kysyjän tapauksessa, kun ne putket on näinkin pinnassa.

Jäsenen antama (23.6.2011 klo:7:54) kommentti

"Voiko vesiputket laittaa aivan pintahiekkaan vai kuinka syvälle ne on kaivettava? "Voi asentaa aivan pintahiekkaan. Riittää kun päälle saa parin sentin kerroksen multaa. Putket asennetaan kohteen mukaan ja jos on niin onnellinen tilanne että pintamaan kaadot ovat oikein ja lähistöllä on sopiva avo-oja tai painanne jonne vedet voi johtaa, niin sitten sinne. Tuo vaatimus että välttämättä routaeristeen alle, ei ole mitenkään ehdoton. Hyvin toimivia putkituksia on asennettu myös routaeristeen päälle ja aivan pintaan. Kaadoksi riittää 3 metrin matkalla 20 cm tai jopa vähemmän. Routaeriste ulottuu yleensä 1,5- 2 metrin päähän joten kyllä tuollainen kaato on mahdollista saavuttaa.

Jäsenen antama (23.6.2011 klo:8:54) kommentti

Edellinen tosiaan edellyttää, että joka kulmalta voi vedet johtaa hyvällä kaadolla suoraan rakennuksesta poispäin. Silloin routasuojiin on turha puuttua. Harvinaista herkkua kylläkin tämä.Itse pohdiskelin yleisempää vaihtoehtoa, jossa putkia juoksutetaan rakennuksen sivuilla jopa puolen kierrosta, kun purkamaan pääsee vain yhdestä nurkasta. Silloin sentti metrilläkin tuo mukanaan niin isoja korkeuseroja, ettei routalevyjen päältä löydy.Syksyisin en ole törmännyt putkien jäätymisiin, mutta kevätsulamisten aikaan hyydetukkeutumat ovat yleisiä eristämättömissä putkissa. Näiltä vältytään, kun putket kulkevat lämpimällä puolen routasuojaa.

Jäsenen antama (23.6.2011 klo:10:02) kommentti

itellä tosiaan kulkee sadevesiputket samassa kaivannossa salaojaputkien kanssa mut hieman ylempänä. Juurikin tuo peten mainihtema puolikas kierros tuloo pitemmälle vedolle. Routasuojaus on putkien yläpuolella vasta ja mitään jäätymisonkelmaa ei oo ilmenny..Kysyjän tapauksessa jos joutuu seinän myötäsesti putkea asentaan niin miksei sitä vois laittaa nykyisen routasuojauksen ulkopuolelle? syöksytorvelta vetää piston talosta poispäin ja rakentaa varsinaisen runkoputkiston talon seinänsuuntasesti vaikka 1.5-2m päähän seinästä ja eristää esim sen finvoomilla sitte. Kaatoja saappi tehtyä nuin tarpeen mukaan ilman että alkuperäiseen routasuojaukseen tarttis koskea..syöksytorvelta tulevan piston saapi liitettyä joustavalla haaralla siihen poikittaiseen runkopukteen ja eristelevy joko sopii siihen päälle ennen maanpintaa tai ei.. Vanhaan routasuojaukseen voisi tietysti sahata tuon putken kohdalle uran putkelle ja asentaa uuden levyn sitte putken asennuksen jälkeen siihen päälle niin routasuojauksen pitävyys talon seinustalla toimii..

Jäsenen antama (23.6.2011 klo:11:52) kommentti

Kiitos kommenteistanne! Pakko tarkentaa vielä, miten rakentaja on sadevesiputkemme asentanut. Putkia kulkee talon ympäri lähes vaakatasossa hyvin pienellä kaadolla. Osa putkista on täysin näkyvissä ja osassa on sokkelin vieressä pieni hiekkakumpu päällä. Esim. yksi viejäputki on n. 1,5m talon reunalta, pää hiekan päällä ja vesi on jo nyt vienyt hiekan putken alta mennessään. Lisäksi salaojaputket tulevat maan alta tähän samaan kohtaan maan pinnalle. Mitä te tekisitte, rakentajan mielestä homma on ok? Tuntuu kyllä täysin uskomattomalta... Rakentajan mukaan putkien peitto kuuluu sitten pihatöihin, jotka kuuluvat minulle. Putket on sijoitettu siis lähes sokkelin vesieristelistan tasoon, joten eipä niitä paljon pysty peittelmään...

Jäsenen antama (23.6.2011 klo:13:21) kommentti

Kysymyksen mukaan sadevesiputkia ei ollut asennettu.

Jotenkin saa sen kuvan että tuo "virhe" on ollut ostajan nähtävissä, joten siihen ei voi vedota. Samoin se jos tontilta puuttuu nurmikon multa niin että hiekka on päällimmäisenä.

Epäselvää on myös se ovatko sadevesiputkistot edes pakolliset ko. tapauksessa.

Jäsenen antama (23.6.2011 klo:20:17) kommentti

Ostin talon talvella, jolloin oli 1m lunta talon ympärillä. Kauppakirjassa lukee, että rakentaja sitoutuu asentamaan sadevesiviemärit lumien sulettua eli se oli tiedossa, ettei niitä vielä ollut ja ne tullaan asentamaan. Kysymys kuuluukin, miten ne tällöin on asennettava. Kiitos mielenkiinnosta.

Jäsenen antama (24.6.2011 klo:7:17) kommentti

"5.5.4 Määräys
Sadevesiviemäri on suojattava haitallista jäätymistä
vastaan.
Rakennuksen sisäpuolinen sadevesiviemäri on yleensä
eristettävä."

Jos putket jäätyvät, voi myöhemmin vaatia myyjältä korvausta rak.määräysten vastaisesta laitteistosta.
Huom! Rak.määräykset eivät edellytä putkien eristystä vaan sitä että putket eivät jäädy.

Jos putket jäätyvät "haitallisesti", voisi korvaus olla esim. saattolämmityksen asentamisen hinta.

Jäsenen antama (25.6.2011 klo:15:27) kommentti

Miten syvyyden lisäksi tämä "asentaminen" eikö ryl anna tässä kohtaa jonkinlaisen vaatimuksen asentamisesta, miten putket on maahan laitettava, jos ne talossa on? Osaatko sanoa, kuinka löyhä tuo kohta on?

Jäsenen antama (26.6.2011 klo:7:45) kommentti

Rakennusmääräys on ratkaiseva. Ryllit ja Rillit ovat yksityisen puljun kirjoituksia, eivät mitään lakitekstejä. Kauppakirjaan olisi pitänyt kirjoittaa toteuttamistapa, jos siihen halutaan vedota.

Jäsenen antama (26.6.2011 klo:8:18) kommentti

Huom!

Rakentamismääräyskokelma ei ole lakitekstiä.

RYL on tietenkin "alempana" RakMK, mutta käytetään rakentamisessa.

RIL-julkaisut ovat erittäin tärkeitä rakentamisessa, siellä ovat varsinaiset rakentamisen normistot.

Älkää vääristelko asioita.

Jäsenen antama (26.6.2011 klo:9:42) kommentti

"Kauppakirjaan olisi pitänyt kirjoittaa toteuttamistapa, jos siihen halutaan vedota."Juuri päin vastoin. Silloinhan siihen ei voi vedota. On halpalla pohjattomia esityksiä. Kukahan niihin uskoo? Ilmoittakaa, niin nähdään ja lasketaan fanituksienlukumäärä.Minä aloitan antifanina: En usko, koska täysin järjettömiä.

Jäsenen antama (26.6.2011 klo:10:08) kommentti

Mulla on rännien alla loiskekupit ja 1-2 kourukiveä. Vesi virtaa talosta poispäin.

Jäsenen antama (27.6.2011 klo:19:05) kommentti

RIL= Suomen Rakennusinsinöörien liitto :)

Jäsenen antama (28.6.2011 klo:15:21) kommentti

Niin... oliko Halpakorjauksella vielä jotain epäselvää näistä normeista?

Jäsenen   antama (5.4.2017 klo:8:39) kommentti

Näin juristina pakko kommentoida ettei ryllit ja rillit ole todellakaan merkityksettömiä jos käräjillä istuttaisiin asiasta. Ne eivät ole lakitekstiä, mutta niillä on painoarvoa argumentoinnissa. Ja vielä toiseenkin halpakorjauksen kommenttiin kauppakirjasta, sanoisin että tuo kauppakirjan ehdon muotoilu riittää kyllä vaatimusten perustaksi.

Jäsenen   antama (7.7.2018 klo:12:17) kommentti

Sama kysymys ajankohtainen. Onneksi suurimmat vesimäärät saa syvemmälle. Terassin katon vesi sitten 5 m päähän omalla putkella. Ei ollut mitään sadevesiputkia koko vanhassa talossa. Joku esitti erikoisen väitteen; koska sadevesiputkien asennustapa on selvinnyt ostohetkellä, rakentajalla, mestarilla tai tarkastajilla ei ole mitään tekoa tai vastuuta !? Ai, että ostajan pitäisi tutustua koko määräyskenttään ja toimia itse tarkastajana :) Eiköhän asia ole juuri päinvastoin !Jäsenen   antama (19.8.2019 klo:20:30) kommentti

Kyse sadevesiputkesta 110. Pitääkö putken osiin (y-yhde, taipuisa mutka jne) asentaa kumiset tiivisterenkaat?

Jäsenen   antama (19.8.2019 klo:20:30) kommentti

Kyse sadevesiputkesta 110. Pitääkö putken osiin (y-yhde, taipuisa mutka jne) asentaa kumiset tiivisterenkaat?

Jäsenen   antama (19.8.2019 klo:20:30) kommentti

Kyse sadevesiputkesta 110. Pitääkö putken osiin (y-yhde, taipuisa mutka jne) asentaa kumiset tiivisterenkaat?


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Sadevesiputket

Olen tekemässä salaojien perusparannusta sekä rakentamassa sadevesijärjestelmää rännikaivoineen. Kysyisin sadevesiputkien sisäpinn...

Salaoja-ja sadevesiremontin tarkastus

Omakotitaloon on  uuri tehty salaoja-ja sadevesiremontti. Paljonko maksaa tarkastaa, että remontti on sadevesiputkien osalta tehty hyvän rakennustavan muka...

3-vaihesähkö päärakennuksesta autotalliin

Autotalliin on vedettävä päärakennuksesta 3-vaihesähkökaapeli. Tällä hetkellä kaapeli kulkee ilmateitse, mutta asennus olisi tehtävä maan sisään. Minkälaisen suojaputken...

salaojien asennussyvyys

Hei,taloyhtiöömme tehtiin salaojien remontti, koska ne olivat menneet mutkalle huonon asennuksen vuoksi, maapohja on savimaata. Urakoija/insinööritoimisto asensivat salao...

juurimatto/suodatinkangas

Olen perustamassa kukkamaata noin 7m päähän koivusta. Onko tarpeellista laittaa juurimatto vai voiko sen korvata suodatinkankaalla? Mikä näiden erihintaisten kankaiden s...

Lattialämmityskaapelin laitto jälkikäteen

Meille rakennettavassa talossa on laitettu yksi sähkölämmityskaapeli kahden huoneen lämmittämiseksi. Lattialämmitys on varaava ja huoneiden väliseinä on kevytrakenteinen....

Talon laajennus / salaojat

Moi,Asumme yksitasoisessa peltiharjakattoisessa puurakenteisessa ok-talossa, joka on valmistunut 2005. Talon yhteydessä on toisessa päässä autokatos ja varasto.Harkitsen...

sadevesiputki tukossa

Hei! Katolta tuleva vesi ohjataan syöksykaivoja pitkin sadevesiviemäriin, jotka eivät vedä kunnolla v 1999 rakennetussa omakotitalossa. Viemärit vetävät hieman vettä, mut...

Ruotaeristeiden erot

Teemme sadevesijärjestelmää vanhaan omakotitaloon. Talon ympärille on tarkoitus laittaa vaakaan ruotaeristettä. Miten routaeristeet eroavat toisistaan?Onko Finfoam FL300...

Kaapelinsuojakourujen asennus

Asennan omalle pihalle 40 m maakaapeli saostuskaivon pumppulle. Koska asennussyvyys on n. 30 cm (kalliotontti) varustan kaapeli suojakourulla (keltainen, aaltokouru). Tie...

Maanrakennustöihin kuuluvien töiden hinta-arviota?

Olemme neuvotelleet pk-seudun läheisyydessä sijaitsevan tontin ostosta, mutta myyjä on kiinnostunut kaupoista vain jos palkkaamme hänet tekemään tontin maarakennustyöt. M...

sadevesijärjestelmän jälkiasennus

Asun v.-89 rakennetussa rivitaloyhtiössä. Taloyhtiö on jälkikäteen kökkätyönä asentanut sadevesiä varten putkituksen ohjatakseen rännivedet hulevesikaivoon v.2001. Rivita...

Mökkisaunan lattialämmitys

Käytämme mökkiämme pitkälle syksyyn, aikaisin keväällä ja satunnaisesti talvella. Mökin 80-luvun puolivälissä rakennetun saunarakennuksen pesuhuone on erillinen löylyhuon...

jv-järjestelmän säiliöiden asennus

Savimaalle on asennettu jätevesijärjestelmä (Uponor Sako matala + jakokaivo) seuraavasti: - saostussäiliö ankkuroitu sorapatjan päälle valettuun betonilaattaan - asen...