Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Parvekeremontti

Muut

Kysytty: 5.3.2010 klo:15:40
Asun kerrostalossa, joka on rakennettu noin -60 luvun alussa. Minulla on talon nurkkaan sijoittuva parveke, joka on lasitettu ennen minun muuttoani taloon.Parveke on siis kahdelta sivulta rakennuksessa kiinni. Olen asunut asunnossani vajaat seitsemän vuotta. Ennen muuttoani on talossa tehty myös parvekeremontti. Parvekkeita on maalattu yms. pintahommia. MIelestäni parvekkeeni on hyvässä kunnossa. En ole itse huomannut siinä halkeamia enkä merkkejä kosteusvaurioista enkä mitään muutakaan, mikä aiheuttaisi huolestuneisuutta parvekkeni kunnon tai turvallisuuden suhteen. Viime kesänä suoritettiin talossa kuntokartoitus. Tiedotustilaisuudessa, joka järjestettiin asukkaille tästä kartoituksesta, minua huolestutti kartoitukseen osallistuneen rakennusmestarin kommentti, joka oli aika hyökkäävä. Hän selitti, että parvekkeeni betonipohja saattaa murentua koska tahansa. Lisäksi hän uhkaili, että JOS säännöt parvekkeen kaiteiden korkeudesta muuttuvat, voivat parvekelasit olla mennyttä!!!?. Kysymyksen ovat seuraavat: Voidaanko remontin nimissä tuhota asukkaan omaisuutta ( parvekelasit ) ilman korvausta.? Voiko betonipohja romuttua, jos se on tehty aikanaan runsaan raudoituksen avulla? Voiko kuntokartoituksen tehnyt rakennusmestari toimia myös remontin toimeenpanevana tahona, jolloin hänen etunsa mukaista on löytää remontoituvia kohteita mahdolllisimman paljon? Voidaanko vanhan kerrostalon kulmaparvekkeisiin lisätä tukipylväs ulkokulmaan turvallisesti? Olen huomannut, että uusissa kerrostaloissa kulmat on tuettu pylväällä säännöllisesti. Näihin kysymyksiin toivoisin saavani vastauksen. PS: Kyseinen rakennusmestari ei ole henkilökohtaisesti tutustunut minun parvekkeeseeni minun tietääkseni.

EBBA Käyttäjä on nainen
Kysymyksiä: 1 kplVirallinen vastaus
Jos parvekkeet uusitaan, kaidekorkeuksien pitää täyttää nykyiset määräykset. Jos vanhoja laseja ei voi hyödyntää, osakkeenomistaja hankkii uudet, ellei lasituksia hankita koko yhtiöön samalla kertaa. Mielestäni pelkän kuntokartoit...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Parvekeremontti":
Jäsenen antama (5.3.2010 klo:17:25) kommentti

Taloyhtiön hallituksen pitää tutustua parvekkeisiin henkilökohtaisesti ja vastata myös lausunnostaan, mikäli ovat sitä mieltä että parvekkeet kestävät vielä ainakin 20 vuotta ilman romahdusta. Itse en ole parvekkeita nähnyt mutta voisin sanoa että eivät romahda. Silloin kun parveke on romahtamisvaarassa sen näkee kyllä silmillään. Jos vaikka joku betonista läpi näkyvä 10 mm betonirauta onkin vähän pinnasta ruosteessa, niin sille silti voi ennustaa vielä 100 vuotta ikää eteenpäin. Jos olet eri mieltä muun hallituksen kanssa voit esittää eriävän mielipiteesi niin hallituksen kokouksessa kuin yhtiökokouksessakin. Isännöitsijä saa eriävän mielipiteen hallituksen kokoukseen mutta ei saa esittää eriävää mielipidettä yhtiökokouksessa (ei saa siis sekaantua osakkeenomistajien kokoukseen). Kuntotarkastajien tarkoitusperät ovat usein vilpilliset (petaavat urakoita alalla toimiville) Siis oikea tieto parvekkeiden kunnosta ratkaisee, ei se onko tiedon esittäjä muodollisesti pätevä.

Jäsenen antama (5.3.2010 klo:18:23) kommentti

Pyydä tuo kuntokartoitus nähtäväksesi. Tarkista siitä montako parveketta on tutkittu, montako näytepalaa on otettu ja tutkittu labrassa ja niiden tulokset.

Jäsenen antama (5.3.2010 klo:18:38) kommentti

Parvekeremonttia ei yleensä tehdä kuntoarvion pohjalta vaan niistä on tehtävä kuntotutkimus. Kuntotutkimuksissa selvitetään betonin säänkestävyys, karbonatisoituminen ja teräskorroosioriskit, joiden pohjalta voidaan laskea järkevä jäljellä oleva käyttöikä parvekkeille.

Jos parvekeremontti päätetään tehdä taloyhtiössä, tehdään se kaikkiin parvekkeisiin tasavertaisesti.

Jäsenen antama (6.3.2010 klo:9:21) kommentti

Kiitos kannanotoista. Olen nyt paljon viisaaampi. Olen nähnyt kuntokartoituksen. Joitakin kuvia siinä talon muista seinästä ulkonevista laatikkoparvekkeista, joita ei kaikkia ole lasitettu.Kevään yhtiökokouksessa hallituksen jäsen piti parvekettani täysin turvallisena.Siksi olin ymmälläni edelläkuvaamani hyökkäyksen johdosta.Parvekkeeni alusta on kuin uusi. Samoin on yläkerran naapurin parvekkeen lattia, jota katselen päivittäin , koska se on oman parvekkeeni katto. Einäy rautoja eikä rapise betonia niskaan.

Jäsenen antama (6.3.2010 klo:20:31) kommentti

Valokuvien pohjalta ei mitään parvekeremonttia pitäisi tehdä, vaan juuri betonitohtorin mainitsemien tutkimuksien pohjalta.

Jäsenen antama (7.3.2010 klo:7:59) kommentti

Jos päälle päin ei näy mitään, miksi pitää ruveta etsimllä etsimään vikoja. Turussa romahti betonisilta. Oletan että siitä on tehty useita kuntotutkimuksia viime vuosien aikana. Niiden mukaan kaikki OK!

Jäsenen antama (7.3.2010 klo:8:15) kommentti

Parvekkeet kannattaa tutkia vaikka niissä ei näkyisikään juuri mitään ulospäin. -90 luvulle saakka tehtiin vielä sellaista betonia, joka ei välttämättä ole säänkestävää. Silloin kun vauriomekanismien synty on alkuvaiheessa voidaan sen etenemistä ehkäistä pinnoitus yms. menetelmillä. Silloin kun vauriot näkyvät (teräkset alkavat ruostua), ovat korjaukset huomattavasti kalliimpia.

Turun siltaa ei kannata vielä tänne vetää kun ei tiedetä mitä on tapahtunut....

Kuten aiemmin sanoin, pitää tehdä kuntotutkimus kohteesta, ei arvio....


Jäsenen antama (7.3.2010 klo:9:50) kommentti

Muistelen lukeneeni tältä sivustolta kommentin, jonka mukaan rapautuminen loppuu, kun parveke lasitetaan. Omani on ollut lasitettuna jo ainakin kymmenen vuotta. Silti haluan toki, että parvekkeeni tutkitaan.Kuitenkin haluan itse hankkia tutkijan saadakseni puolueettoman arvion. Kyseisen kuntoarvioijan hyökkäävä ja uhkaileva informointi kertoi minulle, ettei hänestä ole puolueettomaan toimintaan. Polueettomuutta mainosti se yritys, jonka nimissä arvioija toimii ja jolta taloyhtiö osti kuntoarviopalvelut. Hallituksen puheenjohtaja myhäili tyytyväisenä vieressä informointia kuunnellessaan.

Jäsenen antama (7.3.2010 klo:10:16) kommentti

Kerrankin Halpakorjaus on täysin oikeassa tai ainakin riittävän lähes. Tohtorihan sen on suunnitellut!

Meedian mukaan maanantaina saapuu paikalle siltasuunnittelija, joten ilmeisesti samainen tohtori suurin elkein selittelemään mitä virhettä muut ovat tehneet. Perskules ne muut ovat jopa käyttäneet ko. rakennelmaa eivätkä ole käyttäneet sitä viereistä föriä. Taas museovirasolle tulee töitä puolustaa ja pysyttää monumenttia paikalla tai joessa, jolloin saadaan häiritsevä läpikulkeva turha veneilykin kuriin. Venelijöitten kannatta/on siirryttävä kanootteihin, jolloin silläkin on kestävää kehitystä estämään ilmaston muutosta.

Sitten päiväjärjestykseen:

"Muistelen lukeneeni tältä sivustolta kommentin, jonka mukaan rapautuminen loppuu, kun parveke lasitetaan. "

Muistelusi on varmaankin oikea, mutta muislelemasi info on väärä.

"Kuitenkin haluan itse hankkia tutkijan saadakseni puolueettoman arvion."

Tuskinpa sittenkään saat, sillä noilla veijareilla pätee se kansanviisaus: "Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt."
"Omalta veijariltasi" saat varmaan toisenlaiset selitelmät, jolloin niiden "läpivienti" juuttuu usein siihen suppilon kulaan. Sen "puolueettoman" selitelmät maksat itse täysimääräisenä heti, etkä vasta yhtiövastikkeessasi kuukausittain. 

"Kyseisen kuntoarvioijan hyökkäävä ja uhkaileva informointi kertoi minulle, ettei hänestä ole puolueettomaan toimintaan. Polueettomuutta mainosti se yritys, jonka nimissä arvioija toimii ja jolta taloyhtiö osti kuntoarviopalvelut."
 
Tämä osoittaa edellisen kansanviisauden olevan totta eli tarua ihmeellisempi.

Hallituksen puheenjohtaja myhäili tyytyväisenä vieressä informointia kuunnellessaan.

Tässä ko. puheenjohtajalla on täysin väärä asenne ja asiantuntemattomuus ja melko varmasti ei aja yhtiön etuja "huomisesta lähtien, vaan ainoastaan tämän päivän". se on sitä lyhytnäköisyyttä ts. hän on varmaan hyvin likinäköinen, jolla on näin ollen vahvat miinuslasit.

Jäsenen antama (7.3.2010 klo:10:24) kommentti

Kyllä tutkimus kannattaa teettää, koska sillä säästetään tulevaisuudessa. Lasitus ei vähennä muuta kuin pakkasvaurioiden syntyä, mutta esim. betonin karbonatisoitumista se lisää.

Jäsenen antama (7.3.2010 klo:10:35) kommentti

Monikohan palstalainen tietää mitä on tuo ylen hiano termi "betonin karbonatisoituminen" on tai tarkoittaa. Tuskinpa ....? Myönnän heti, että minä en tiedä, jolloin säästän eräitten viestitystä heidän järkeviin kommentteihinsa.

Jäsenen antama (7.3.2010 klo:10:57) kommentti

No selvennetään sitten...

Betoni on emäksinen tuote, (valetun betonin PH-arvo on noin 13-14). Emäksinen ympäristö antaa erittäin hyvän suojan betoniteräksille, eli teräkset eivät ruostu normaalibetonissa. Betoni on huokoinen aine. Mitä enempi vettä käytetään betonin valmistuksessa sitä enempi sinne muodostuu kapillaarihuokosia jotka ovat betonin säänkestävyydelle haitallisia. Kun ilma pääsen betonin huokosiin, (esim. parvekkeiden alapinnat ja sateelta suojassa olevat sivut) alkaa betoni "happamoitua" eli PH arvo laskee ilman hiilidioksidin vaikutuksesta. Kun PH arvo lähestyy neutraalia eli arvoa 7, poistuu betoniteräksiä suojaava ns passiivikerros ja teräkset alkavat ruostua.

Jos esim parvekkeiden alapinnalta tai sivuilta alkaa tippua suojaavaa betonikerrosta terästen päältä on karbonatisoituminen edennyt melkopitkälle. Paljon esiintyy myös parvekkeita joissa teräkset ovat aivan betonin pinnassa joka on rakennusvirhe, koska suojabetonikerros puuttuu.

Parvekkeiden yläpinnoissa tätä ilmiötä ei tapahdu, koska meidän ilmastossa sataa niin paljon, että yläpinnan huokoset ovat pääsääntöisesti veden kyllästämät. Kun vesi jäätyy kapillaarihuokosissa aiheuttaa se vastaavasti pakkasvaurioita....

Tässä aluksi....


Jäsenen antama (7.3.2010 klo:11:11) kommentti

"Kun vesi jäätyy kapillaarihuokosissa aiheuttaa se vastaavasti pakkasvaurioita...."
Ainako? No voi voi!

Jäsenen antama (7.3.2010 klo:11:14) kommentti

Ei aina....

Jos betonissa on ns. suojahuokosia joihin veden jäätymisjännitys pääsee purkautumaan kestää betoni jäätymisen aiheuttamat jännitykset....

Jäsenen antama (7.3.2010 klo:11:45) kommentti

No...mitä voivottelemista siinä on????

Jäsenen antama (7.3.2010 klo:12:09) kommentti

No olipa se huojentavaa tietää, että ei aina ku on pakkasta, sillä portaamme sai jatkoaikaa. Minä aivan säikähdin aivan pois jo tolaltani, mutta toivottavasti parempaan suuntaan.

Jäsenen antama (7.3.2010 klo:17:12) kommentti

No kyllä on taas Montan suunnalta rakentavaa kommentointia; ihan suoranaista v.....lua!

Jäsenen antama (7.3.2010 klo:18:30) kommentti

Jollakin on päätehtävänä plankata sädekehäänsä. Kuinkahan kiiltävä se onkaan?

Jäsenen antama (7.3.2010 klo:21:20) kommentti

No.... eihän tuo nyt yllätys ollut.Jäsenen antama (7.3.2010 klo:21:45) kommentti

Joo... Tikkukylän esitys on karbonatisoitumisen perusteita. Ihan hyvä esitys.

Kuntotutkijat käyttävät tätä määritystä betonin käyttöiän ennusteessa.

Tässä on selkeä ero jollekin oletukselle, (kuntoarviolle).


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

kerrostalon parveke- ja saumausremontti

Kerrostalossa tehdään parvekeremontti ja lasitus sekä ulkosaumaukset hiekkapuhalletaan ja saumataan uudestaan. Ovatko nekin osakkeenomistajat, joilla ei ole parveketta, v...

Parvekeremontti kerrostaloyhtiössä

Kerrostaloyhtiössämme tehtiin parvekeremontti, jossa uusittiin lasitus, hiekkapuhallettiin ja maalattiin seinät, lattia ja katto. Parvekkeeltamme purettiin...

Suihkukaapin aiheuttama kosteusvaurio

Taloyhtiössämme on havaittu kosteusvaurio, joka on asiantuntijan testien mukaan aiheutunut suihkukaapin pettäneistä silikoneista joiden läpi vesi...

Parvekkeen katto

Hei Ostimme puoli vuotta sitten asunnon ja nyt siihen tehdään parvekeremontti ensi kesänä 2018. (.60asuntoa ). Ostaessamme asunnon ylimpen kerrosten...

Parvekeremontti

Taloyhtiössämme oli parvekeremontti 10.7-lokakuun loppuun meidän rapussamme.Valitin heti remonttivirheistä kirjallisesti ja myös soitellut.Jä...

Parvekeremontti - kustannusten jako, kun työn määrä EI sama

Yhtiössämme aloitettiin parvekeremontti 04/2018. Kolme 9-11-kerroksista asuintaloa - omassa talossani (surkealaatuinen!) remontti valmistui 10/2018. Yhtiö...