Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Paritalon 1 v, vuositarkastuksen korjaukset

Muut

Kysytty: 13.3.2019 klo:23:37
Kysymyksessä paritalo jossa tehdään ensimmäinen vuosihuolto/ havaittujen virheiden korjaus.

Huoneistoissa joudutaan tekemään lattialaatoitukset uudelleen, laatat 30 x60 cm kokoa. Ilmennyt niin paljon kopolaattoja että niiden uudelleen kiinnitys ei ole järkevää injektoimalla. Rakentaja todennut niin.

Kysynkin miten rakentajan vastuu asiassa ulottuu muuhun kuin korjaamiseen? Joudumme kumpaisestakin huoneistosta muuttamaan väliaikaisesti muualle remontinalta. Laatoitettu alue on ulko-ovelta keittiöön ja ruokailutila myös, pesutiloihin ja makuuhuoneisiin ei voi mennä koska kaikki laatoituksen ylitsekäveltäviä tiloja.

Huonekalut todennäköisesti siirrämme huoneisiin joihin ei kosketa,samoin vaattekaapin sisällön mikä on laatoitetulla alueella, sekä keittiön kaapeista kaiken mitkä ovat lattiassa seisovia kaappeja.

Onko rakentajalla velvollisuus osoittaa paikka asumiselle ja maksaa myös kustannukset? Vaikka esim hotelli.

Onko meillä mahdollisuus vaatia haittakorvausta rakentajalta kivusta ja särystäkin, paljonko jos niin?

Sitten voimmeko vaatia huoneiston kokonaisvaltaisen siivouksen remontin valmistuttua? Koska remontissa tulee ilmaan hienojakoista pölyä joka leviää kaikkialle huoneistossa, myös sohva, nojatuolit ja elektroniikka kaikki tietokoneita myöden voivat kärsiä pölyhaitoista.

Entä ilmastointikanavien putsauksen pölyn vuoksi korjauksen toimesta

Mitä muuta mahdollista voimme vaatia rakentajalta jos jokin asia jäi huomiotta minulta?

Kysymyksessä vähän yli vuoden vanha paritalohuoneisto. Kiitos.Virallinen vastaus
Takuukorjaukset ja sen jälkeiset siivoustyöt menevät urakoitsijan maksettavaksi, myös ilmanvaihtokanavan puhdistus, jos pystytte osoittamaan, että urakoitsija ei ole sitä työn aikana suojannut, esim. suodattimilla. Kaikki toisiin huoneisiin siirretyt tavarat välttyvät pölyyntymiseltä, jos niiden huoneiden ovi- ja kynnysraot teipatataan tiiviiksi. Urakoitsijalta voi vaatia kaikkea, mutta menestys vaatimuksien suhteen on heikko. Neuvotelkaa ensin sopuisasti niin sillon voi olla menestystä.

Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Paritalon 1 v, vuositarkastuksen korjaukset":
PN
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Jatko kysymys

Kysytty: 18.3.2019 klo:14:06
Lisäkysymys edelliseen kun minulle siihen ei vielä vastattu.
Korvaako rakentaja muualla asumisen ja onko minulla oikeus itse valita paikka, vai pitääkö vaan suostua rakentajan ehdotukseen jos paikka asumiseen soveltuva?
Entäs onko mahdollista vaatia jonkinlaista haittakorvausta, kyseessä on lievästi aivan kuin muuttaisi pois asunnosta ja remontin jälkeen takaisin.
Ainoastaan tavaroita ei tarvitse viedä muualle, vaan huoneisiin mitä ei remontoida, muuttolaatikoita kyllä joudutaan käyttämään jonkinlaisia, koska astioitakaan ei voi viedä irrallaan vievät enemmän tilakin irrallisina.
Kaikki keittiön kapistot pitää tyhjentää ja myös eteisryhmän kaapistot, koska kaikkien alla on myös sama laatoitus. 
Rakentaja sanonut että laatoitus pitää poistaa kokonaan.
Kulujahan asukkaalle ei saisi kovinkaan paljoa muodostua tämän remontin vuoksi, koska asukkaan vikaha tämä ei ole niin miksi kulujakaan tulisi?
Virallinen vastaus jatkokysymykseen
Minulla ei ole tietoa siitä, onko paritalonne yhtiömuotoinen ja minkälaisen sopimuksen olette urakoitsijan kanssa tehneet.  Urakoitsijan on korjattava takuuaikana ilmenneet virheet ja puutteet, ellei osoita niiden aiheutuneen hänestä riippumattomista syistä  (näyttötaakka urakoitsijalla). Jos paritalonne on yhtiömuotoinen ja se on tehnyt urakkasopimuksen niin, että rakennusurakassa noudatetaan rakennusurakan yleisiä sopimusehtoja YSE ja taloyhtiönne on sopinut urakoitsijan kanssa siitä, että urakoitsija vastaa osakkaille / asukkaille aiheutuneista vahingoista kuten taloyhtiölle aiheutuneista vahingoista eli saattaa edellä mainituille sopimuksen ulkopuolisille henkilöille aiheutuneet vahingot sopimusvastuun piiriin, niin silloin on mahdollista saada korvaus. Ellei tämä vastaus tyydytä, niin kääntykää lakitoimiston puoleen.
PN
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Vuositarkastus
Uuden asunnon vuositarkastus tulisi suorittaa 12-15 kk käyttöönottohyväksynnän jälkeen.Meidän yhtiössä vuositarkastus on edel...
Myyjän vastuu
Olemme yksityisinä hartiapankkina rakentamassa paritalon, jonka toisen asunnon myymme ja toiseen muutamme itse. Mikä on meidän vastuu toisen asunnon myynni...
taloyhtiön vastuuasiat
Voiko taloyhtiö muuttaa yhtiökokouksella vastuuta, joka sille normaalisti kuuluisi jos tästä ei ole mainintaa yhtiösäännössä....
Kuinka edetä rakennusvirhee osalta
Kyseessä on neljän perheen rivitaloyhtiö, osakkeiden omistajien asunnot on todettu kylmiksi ja vetoisiksi. Rakennus on valmistunut vuonna 2003 kesäkuu...
Paritalon palo-osastointi
tarvitaanko paritalon asuntojen väliseinään ja sen yläpuoliseen ullakkotilaan aina palokatko ja millainen?...
Uusi väliseinä parketin päälle
Voiko uuden ei kantavan väliseinän laittaa suoraan vanhan parketin päälle? Kyse paritalon toiseen kerrokseen lisättävästä väl...
Paritalo; lohkominen?
Voiko paritalon lohkoa omiksi tonteiksi? Tarvitaanko kuitenkin lisäksi hallinnonjakosopimus, koska on yhteistä seinää??...
paritalon rakentaminen
Mitkä on paritalon rakentamisen määräykset? Pitääkä talojen esim.olla samanlaiset pohjaratkaisultaan?...
Paritalon sähkökeskusko pakollinen 2 talon asoy:ssä?
Eli Fortumilta ilmoittivat, että 2 talon (vanha talo ja meille nouseva uusi) asunto-osakeyhtiöön on hommattava paritalon sähkökeskus. Vanhalla ta...