Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Palahuopakaton korjaus

Muut

Kysytty: 9.8.2005 klo:8:37
Kesämökillemme asennettiin palahuopakatto noin 10 vuotta sitten. 2 vuotta sitten havaitsin ensimmäisen vuodon kovan sateen jälkeen. Tänä kesänä olen havainnut kaksi vuotoa lisää. Vuotokohdat olen melkoisella varmuudella paikallistanut palan alaosassa olevan "lipan" alla olevaan naulaan jolla on kiinnitetty alempi pala ponttilautaan. Naulat eivät kaikissa kohdissa ole aivan "lipan" keskellä mutta kuitenkin lipan alla. Vuodot olen havainnut ainoastaan lappeella jolle aurinko ei paista. Kyseiselle lappeelle muodostuu myös sammalta. Ensiavuksi olen laittanut Icopalin bitumiliimaa vuotokohtiin. Jokaisen "lipan" liimaaminen erikseen tuntuu kovalta hommalta kun katolla on kokoa ja se on melko jyrkkä. Tuntuu, että "lipat" eivät ole varjon puolella liimautuneet riittävästi alapuolella olevaan palaan ja sammal vielä lisää ongelmaa. Mikä olisi helpoin ja varmin tapa korjata asia. Ps. löytyykö jotain ainetta joka estää sammalen kasvun mutta ei vioita huopaa.Virallinen vastaus
Katto voidaan tarvittaessa puhdistaa eloperäisestä jätteestä, kuten puun lehdistä ja neulasista pehmeällä katuharjalla. Jos katolle on vuosien varrella kertynyt häiritsevä määrä kasvustoa tai roskia, se voidaan puhdistaa kovaa harjaa käyttäen. Levää, sammalta ja jäkälää kertyy usein vanhemmille katoille. Ne viihtyvät suhteellisen varjoisissa ja kosteissa paikoissa, eivätkä kestä voimakasta auringonpaistetta ja siksi niitä kertyy yleensä vähemmän etelän tai lounaan puoleisille kattopinnoille. Kattopinta voidaan käsitellä 5-prosenttisella natriumhypokloriittiliuoksella. Rautakaupoista on saatavissa myös valmiita pesuliuoksia. Puhdistuksen jälkeen kannattaa varjon puoli käydä läpi kaasupolttimella, ja varmistaa palahuovan kiinnitys alempaan huopaan.

Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Palahuopakaton korjaus":

Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa