Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Miten estän sokkeritoukkien muuton mukana uuteen asuntoon? Ovatko peruste vuokrasopimuksen irtisanomiselle?

Muut

Kysytty: 21.6.2008 klo:18:15

Olen etsinyt tietoa sokeritoukista ja vyöihrakuoriaisista, joita esiintyy IHAN liikaa vuokratalossamme. Muutimme reilu kuukausi sitten, huomasimme n. viikon kuluttua muutosta talossa (omakotitalo) sokeritoukkia joka huoneessa alakerrassa (yläkerrassa 2 huonetta, ei kylppäriä/viemäreitä). Niitä vilisteli pian keskellä päivääkin keittiön lattialla ja heräsin eräänä aamuna kun yksi oli sängyssäni...Se oli liikaa. Soitimme tuholaistorjunnan paikalle sovittuamme asiasta vuokraemännän kanssa. Käsittelystä on nyt kohta 4 viikkoa, toinen käsittely on edessä noin viikon päästä. Tänään toukkia on näkynyt 2 myös päivällä, yleensä on löytynyt kuolleita aamuisin listojen vierestä. (wc:stä ei ole löytynyt yhtään myrkytyksen jälkeen!!!)

Myrkyttäjä epäili, että voi olla kyse kosteusvauriosta rakenteissa, vaikka talo on rempattu 2 v. sitten, kun ötököitä on niin paljon. Talo on rakennettu 1950-luvulla. Lattioilla on laminaatit, jotka "notkahtavat" tietyissä kohdissa, epäilyttää niiden asennus... Kosteissa tiloissa on laatat, saunassa/kylppärissä ja erillisessä wc:ssä. Talon alla on kellari, jonne ei ole sisältä kulkua, vaan ulkokautta "luukku". Myrkyttäjä kävi siellä katsomassa, mutta ei havainnut silmin nähden hälyyttävää. Talossa on vanha muuri keskellä keittiötä, jossa leivinuuni. Sen vierestä on löytynyt ötököitä, ja seinän toiselta puolelta olohuoneesta muurin kohdalta myös. Voiko sen alla/raoissa muhia toukkayhdyskunta? Talo on kai sen muurin varassa, kun omistaja sanoi, että remontin yhteydessä oli hänelle sanottu, että voi sortua koko höskä, jos muuri puretaan...Tiedä sitten, mitä tarkoittaa!!!

Haluaisin nyt kysyä, voimmeko purkaa vuokrasopimuksen ötökkäongelman takia etenkin jos pitää tehdä kosteusmittaus ja jotain tulee siinä ilmi? Sopimus on tehty nimittäin vuodeksi.

Ja miten estämme ötököiden muuton mukanamme uuteen asuntoon??? Netin keskustelusivuilla ihmiset kertovat kauhujuttuja, mutta sekoittavat eri otuksia toisiinsa ym. Siis kulkeutuvatko sokeritoukat tavaroiden mukana uuteen kämppään? Miten se estetään? Entä vyöhrakuoriaiset, joita täällä on myös näkynyt ihan tarpeeksi...Onneksi ei vyöturkiskuoriaisia, ainakaan vielä, joiden muutto ilmeisesti voidaan estää vain tavaroiden ja vaatteiden pakastuksella ja saunottamisella.

En halua vielä ahdistella vuokraemäntää tämän takia, kun katsotaan nyt häviävätkö ötökät toisen myrkytyksen jälkeen. Epäilen vaan vahvasti kun niitä on niin paljon. Enkä nyt väittäisi niitä niin yleisiksi, en ole muualla asunnoissani tai tuttujen luona näitä nähnyt.

Monia ötököitä siedän, näitä leiroja en vaikka olisivat kuinka "harmittomia"!
Virallinen vastaus
Tuholaistorjuja on paras asiantuntija tuossa muuttoasiassa. Normaalisti sokeritoukka ei kulkeudu vaatteissa. Huonekalujen osalta pitää tehdä hyvä puhdistus. Nyt tehdyssä käsittelyssä huonekalut ovat puhdistuneet. Tuon vuokrasopimuksen irtisanomisen osalta en uskalla ottaa kantaa. Sitä voi maanantaina kysyä meidän rakennusoikeudellisesta osastamme.

Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Miten estän sokkeritoukkien muuton mukana uuteen asuntoon? Ovatko peruste vuokrasopimuksen irtisanomiselle?":

Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: