Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Lumen painon lisääntyminen

Muut

Kysytty: 26.2.2010 klo:9:51

Kysymys katon lumikuormasta; lisääkö suojakeli juurikaan lumen painoa, kuten jutussanne väitetään?

Katsoin hiljakkoin Ympäristöministeriön sivuilta asiaa koskevan artikkelin, jossa kerrottiin lumen painon lisääntyvän ainoastaan 1-2%, eli käytännössä ei juuri ollenkaan. Lumi ei tekstin mukaan pysty imemään enempää kosteutta. Lisäksi sanottiin lumien pudottamisen katolta olevan jokseenkin turhaa, koska heidän mukaansa yhdenkään asuinrakennuksen katto ei ole sortunut lumen painosta. Tosin suosituksena annetaan lumen vähentäminen katolta, jos kerrospaksuus ylittää 50 cm.


PerttiK.
Kysymyksiä: 10 kplVirallinen vastaus
En saanut kirjoittajaa kiinni, että olisin voinut varmistaa asiaa. Tällä hetkellä lumen painosta kulkee erilaisia käsityksiä. Pakkasella 1 mm vesisadetta vasta...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Lumen painon lisääntyminen":
Jäsenen antama (26.2.2010 klo:11:21) kommentti

Vielä lumikuormasta. Onko kohtalaisen jyrkän esim tiilkaton lumikuorma kestävyys parempi kuin tasakaton, ja jos on,niin kuinka paljonMatova

Jäsenen antama (26.2.2010 klo:11:36) kommentti

Lumi kostuessaan muuttuu rännäksi ja jäätyy jääksi. No,ehkä sitä katolla olevaa jäätä ei lasketa lumikuormaksi;).

Jäsenen antama (26.2.2010 klo:12:14) kommentti

Ja jää painaa yhtä paljon kuin lumi josta se on jääksi muodostunut.

Jäsenen antama (26.2.2010 klo:12:33) kommentti

Tee koe: Ota kattilaan lunta ja punnitse se, sulata lumi siinä kattilassa ja punnitse se tai vielä anna jäätyä ja punnitse, mutta älä kuitenkaan anna kattilan turmeltua jäädytyksen yhteydessä. Tee johtopäätöksesi! Älä lisää siihen vettä hanasta tai taivaalta punnitusten välillä, sillä käytännössä lumi ei ime vettä, jos siihen ei kaadeta sitä.

"Onko kohtalaisen jyrkän esim tiilkaton lumikuorma kestävyys parempi kuin tasakaton, ja jos on,niin kuinka paljon"

Antamillasi lähtötiedoilla/"reunaehdoilla" ei pysty kukaan antamaan vastausta. Siis ei kukaan!

Alä ihmettele sitä poistetaanko lumi tai lunta katolta, vaan tee se heti, sillä ihmettelysi aikana sinä olet tehnyt/teettänyt sen homman ja sen jälkeen on helpompi hengittää.

Siis, kun tarvitsee ihmetellä/miettiä poistanko lumen, niin poista, älä ihmettele!

Jäsenen antama (26.2.2010 klo:15:02) kommentti

Tietääkö kukaan omakotikiinteistöä jonka katto olisi sortunut lumen painosta??

Jäsenen antama (26.2.2010 klo:15:21) kommentti

Kyllä! Valitettavasti en voi kertoa missä, mutta viisastelijoille sanon, että ei ole omakohtaista kokemusta mitenkään, mutta on näkemystä.Lumen poistossa kannattaa mielestäni periaatteena olla se, että yöt ja päivät mietiskelee: "poistanko vai en ja sortuukohan se, jos en poista?" Tuohan on tietenkin järkevää mietiskelyä, jos ei ole muuta mietiskeltävää.

Jäsenen antama (26.2.2010 klo:15:47) kommentti

Monelta on myös lumiesteet ja muut torvet tuolta katolta tulleet alas sulaneen ja uudelleen jäätyneen lumen voimasta. Voi myös pamahtaa lasten, aikuisten, autojen tai jonkin muun päälle sieltä katolta varoittamatta.

Eihän noiden lumien PITÄISI nykyaikaisia kattoja eikä välttämättä vanhempiakaan romahduttaa, mutta mutta..

Eikä se lumimassa tosiaan kokonaisuudessaan suojakelillä sen enempää paina, muuta kuin suhteessa määrään nähden, eli raskaampaa lapioida, kun vesitiheys kasvaa, kun lumi painuu.
Se, että jos toiselle lappeelle on pyryttänyt metrin kerroksen lunta ja toiselle ei juuri yhtään ja tulee hyvät kevät sateet, niin kyllähän sinne painoa alkaa kertymään. Saa aika kauan sataa, että alkaa räystäältä tiputtamaan. Ja tuollainen toispuoleinen paino ei välttämättä ole hyvä juttu.

Jäsenen antama (26.2.2010 klo:16:08) kommentti

Kerrotko Monta vielä talon iän ja mikä kattomuoto,tehdasristikot,vai itse tehdyt.

Jäsenen antama (26.2.2010 klo:16:35) kommentti

Tapaus 1: Sen verran pystyn nyt valaisemaan, että olen kuvankin nähnyt jopa lehdestä ja eräästä aineistosta jopa kuvaputkella. Muutaman vuoden takainen juttu ja käsittäkseni se oli jo ainakin lähes muuttovalmis. En muista oliko talopaketti, mutta muistaakseni siinä oli tehdastekoiset kattoristikot ja eikähä sen seurauksena noitten ristikoitten tuentoihin taisi tulla uusia ohjeita oikein korkean kädestä, mutta ei kuitenkaan aivan korkeimnman. hän ilmeisesti vain näki sen ja jätti insinöörien hommaksi korjata sitä, mitä pitääkin.
Tässä talossa oli muistaakseni pulpettikatto.

Tapaus 2: Vain muutama vuosi sitten. Ajoin usein erästä tietä pitkin ja totesin taloa rakennettavan tiestä noin 100 m:n päässä. Se on/oli pakettitalo. Kun eräänä iltana ajoin ohi, niin talo oli runkovalmis, mutta ilmeisesti väliseiniä ei ollut värkkäilty vielä. Kun seuraavana aamuna ajoin samaa tietä ko. talon ohi, niin aamulla talo oli "kasana", kun yöllä oli tullut lunta ja hieman tuultakin oli sattunut olemaan.

En iljennyt käydä paikan päällä katsomassa raatoa, koska tunsin ja tunnen edelleenkin erittäin hyvin ko. työmaan vastaavan mestarin. En myöskään ole keskustellut koskaan hänen kanssaan tästä asiasta eli olen ollut täysin tietämätön tästä asiasta, koska suhteemme on aivan hyvät ja en ole halunnut mitenkään udella tästä. Asia ei kuulunut silloin eikä nytkään mitenkään minulle, joten vaikeneminen on parasta, kun hänkään ei ole ssanonut halaistuua sanaakaan siitä. Tekevälle sattuu!

Tämä ystäväni oli vain vastaava työnjohtaja ja luullaksen jollakin palkalla, koska hänen bisneksiin itsenäisenä yrittäjänä kuilui: rakennuttaminen, rakentaminen, konsultointi, vasttyönjohtajuudet ym.. Muuta suhdetta en tiedä talon rakenuttajaan ja rakentajiin kuin "vain vast mest".
Tässä talossa oli harjakatto.

Hän myyskenteli myös tuossa tuoksinassa myös sip...sipo...jäm... jäm ... pakettejakin vai mitä ne olivat. Sen tiedän, että hän sai kaupaksi ainakin kaksi eli molemmat..... itselleen.

Nykyisin hän on palkallisena vakuutusyhtiön palveluksessa.

Jäsenen antama (26.2.2010 klo:16:40) kommentti

Monta kertoo talosta jossa pystyttäjinä olivat "eteläsuomalaiset" suuren veen takaa. Halvalla saa sutta ja sekundaa.
Talopakettien ostajien kannattaa aina vaatia ammattitaitoinen pystytysporukka.

Jäsenen antama (26.2.2010 klo:16:59) kommentti

"Talopakettien ostajien kannattaa aina vaatia ammattitaitoinen pystytysporukka."Niinpä niin, mutta useimminhan ne pakettien ostajat juuri itse palkkaavat sen "ammattitaitoisen" pystytysporukan.

Jäsenen antama (26.2.2010 klo:17:18) kommentti

Varmaan paljo kiinni katon muodoista ym. että miten sitä lunta sinne kertyy.. Itellä aumakatto plus ns päätykolmiot päätylappeiden viimesellä neljänneksellä( vähä niinku normikaton ja aumakaton yhistelmä) + koriste jiiri pääoven päällä. tiilikate ja lumiesteet tallin kohilla on vaikka kattokulma on mielestäni suht loiva.

Onhan se korreen näkönen katto mut tämmösellä mäen päällyksellä pellon reunassa tulee talvella aina...just toissapäivänä puotin lumet ja totesin että ne ns päätykolmiot kerää aikas hyvin lunta päätylappeille. tuulella muodostuu ilmeisesti jonkiasteinen pyörre tms siihen. keskiverto yli metri ja pahimmillaan reilusti yliki... tosin semmosta nietostunutta tiivistä hötyä.. kuiteski tiiviimpää ku pelkästään satanu lumi.

sama homma pääoven yläpuolen koristejiirin kans mut lumimäärät pienempiä.tuontyylisillä katoilla varustettujen talojen omistajat! kantsii ainaki käyvä kahtoon, että paljoko lunta on siellä!

Jäsenen antama (26.2.2010 klo:17:36) kommentti

Montan kertomissa tapauksissa ilmeiseti ristikoiden tuenta oli huonosti hoidettu.Ehkä.......

Jäsenen antama (26.2.2010 klo:18:09) kommentti

Ei "ehkä", vaan varmasti!

Jäsenen antama (26.2.2010 klo:19:55) kommentti

   

      Mitenkäs tuo tiilikatolla tallailu? eikö se ole vähän uskaliasta kun tiilet tahtovat särkyä niin helposti.
      Varsinkin nyt kun ei nää mihin jalkansa laittaa..
    

Jäsenen antama (26.2.2010 klo:21:01) kommentti

ei ne siitä mihinkään hajjoo ku ei ruppee mittään haaraperusta pomppimaan siellä:)
ei ota ihan pohjia myöten ja välttää kävelyä harjatiilien ym herkempien päällä niin hyvä tuloo. tietysti tiiliäki on varmaan eri vahvuisua mut allekirjottanu ei oo saanu särettyä vielä yhtään ja katolla on tullu vierailtua "ahkerasti"

jos vahinko käy niin eikös niitä melekonen läjä pitäs olla niitä varatiililä..

Jäsenen antama (26.2.2010 klo:22:14) kommentti

Itsekin olen katolla vieraillut "ahkerasti" mm.viime kesänä ja koko ajan tiiliä rikkoontui jalkojen alla ,vaikka kuinka koitin varoa?!


Jäsenen antama (26.2.2010 klo:23:27) kommentti

Minulla ulkorakennuksen vanhat savitiilet hajoaa todella helposti. Päärakennuksen sairaan vanhat harmaat betonitiilet tuntuvat kestävän mitä vain.
Juuri äsken poistin lunta yhteensä n. 2000 kg kuistin pystysaumatulta peltikatolta ja vierestä tiilikatolta. Kuistilla lunta oli n. 60 cm, mutta jyrkällä tiilikatolla keskimäärin puolta vähemmän. Eristettä on lisätty, joten veikkaan tuulen puhaltaneen lunta mm. kuistin katolle.
Ulkorakennuksen katolla on lunta vajaa puoli metriä, mutta en taida koske siihen heikkojen savitiilien vuoksi.
Yhtäkkiä voisi ajatella, että vanhan talon katto kestää, jos se on kestänyt yli 50 vuotta. Mutta onko monikaan ajatellut rakenteiden heikkenemisen lisäksi yläpohjan lisäeristysten merkitystä lumikuormaan???

Jäsenen antama (27.2.2010 klo:9:55) kommentti

"Mutta onko monikaan ajatellut rakenteiden heikkenemisen lisäksi yläpohjan lisäeristysten merkitystä lumikuormaan???"Joo, mutta se usein vie syteen ja saveen, mutta ajatteleminenhan ei lisää eikä vähennä eristystä, joten pelkästään vain ajatella voi.

Jäsenen antama (2.3.2010 klo:16:38) kommentti

"Tapaus 2: Vain muutama vuosi sitten. Ajoin usein erästä tietä pitkin ja totesin taloa rakennettavan tiestä noin 100 m:n päässä. Se on/oli pakettitalo. Kun eräänä iltana ajoin ohi, niin talo oli runkovalmis, mutta ilmeisesti väliseiniä ei ollut värkkäilty vielä. Kun seuraavana aamuna ajoin samaa tietä ko. talon ohi, niin aamulla talo oli "kasana", kun yöllä oli tullut lunta ja hieman tuultakin oli sattunut olemaan."Minä ajelen usein samaa tietä minkä varrella ko. talon luhistuminen oli. Näin muuten tämän raadon. Luhistumisen syy ei ollut lumikuorma, vaikka se saattoi vaikuttaa asiaan. Todellinen syy oli elementtien sisätukien puuttuminen. Minulle ei täysin selvinnyt jättikö "eteläsuomalaiset" riittävän tuennan tekemättä vai poistiko rakentaja tuet liian aikaisin.

Joka tapauksessa erittäin valitettava tapahtuma rakentajan kannalta, joka ei saisi toistua missään tapauksessa.

Jäsenen antama (2.3.2010 klo:17:33) kommentti

Edelleenkään en tiedä yhtään tapausta missä lumikuorma olisi aiheuttanut katon sortuman (omakotikiinteistöt).Siis en kiipeä katolle.

Jäsenen antama (2.3.2010 klo:20:45) kommentti

Onhan noita, mutta enemmän muita harmeja, kuten sulanut ja uudelleen jäätynyt lumi on tullut laattana alas ja vienyt mukanaan, kourut, tikkaat ja torvet katolta. Tai lumi on tippunut yllättäen alla olevan ihmisen tai esineen päälle ikävin seurauksin. Myös joissain kattotyypeissä on päässyt vettä väärään paikkaan paksun lumipatjan sulaessa.

Useinmiten katoille ei kuitenkaan ole tarvetta mennä.

Jäsenen antama (2.3.2010 klo:22:10) kommentti

Laskekaa itse paljonko se lumi painaa ja kysykää se jälkee lukeneilta kestääkö se katto:
Ota ensin putki, esim. 5 cm läpi.Työnne se katolla lumeen pystyyn katon pintaan saakka, sen jälkeen vaikka lapio putken alle ettei se karkaa. Se lumi johonkin astiaan ja sulattamaan lunta, Putken halkaisija kerrotaan, esim, se 5 cm.ympyränpiirin suhteella, eli sillä 3.14. Siinä on putken sisä tilavuus on sen 5 cm. putkella 15.70 neliö cm. Se veden paino jaettuna tilavuudella tilavuudella on sen cm, paino.

Paljonko on katon mitat, se selviää mitalla. 

Jäsenen antama (2.3.2010 klo:22:25) kommentti

"Putken halkaisija kerrotaan, esim, se 5 cm.ympyränpiirin suhteella, eli sillä 3.14. Siinä on putken sisä tilavuus on sen 5 cm. putkella 15.70 neliö cm. Se veden paino jaettuna tilavuudella tilavuudella on sen cm, paino."

Vaaka hyvä! Oletko sinäkin peräti tohtori, kun en tajua tuota laskuoppia, sillä tuollaista ei ainakaan minulle opetettu kiertokoulussa. No tohtoreillahan on ne jutut aina niin korkealentoisia, että eivät itsekään ymmärrä, mutta sanottava on kuitenkin, jotta saa kerättyä bonuksia plakkariinsa. Kai ne ymmärtävät siansaksaa! Mistäpä meikäläinen tietää?

No koko juttusi oli niin korkeatasoista, että tulkitsen sen vain tohtoritasolle tarkoitetuksikin!

Jäsenen antama (2.3.2010 klo:23:20) kommentti

Vaaka hei, jos et erota ympyrän kehän ja pinta-alan laskemista, niin oisko parempi olla kirjoittelematta noita viisauksia? Tuossa oli muutenkin niin paljon virhekertoimia, että uskoitko tuohon itsekään...?

Jäsenen antama (3.3.2010 klo:6:50) kommentti

"tohtorithan(?)" uskovat!

Jäsenen antama (3.3.2010 klo:18:55) kommentti

Kun Monta kaipasi putken pinta-alaa ja laskutapaa, tässä on esim.nyt 14 cm.:n putken alaa. Ei muuta kun lunta sulattamaan.


Putken pinta-ala= (7cmx7cm)x3,14=49x3.14=153,86cm2~154cm2

Jäsenen antama (3.3.2010 klo:19:07) kommentti

Mistähän nappasit tuollaisen esimerkin? Kestikö kauan löytää tuo, joka kylläkin poikkeaa aikaisemmasta?
Tuohan saatta olla oikeinkin, mutta en osaa vahvistaa sitä, koska kiertokoulussa oli esimerkkinä vain tuo 5 cm putkella, johon muistan lukkarin antaman vastauksen. Sen perusteella uskalsin hieman kysellä siitä?

Sitten vain jäi vaivaamaan tuo "ympyräpiirin suhde". Onkohan sillä suhde piin kautta naapurin emäntään vai mihin? Olihan siinä jutussa muutakin niin tohtorimaista niin "tohtorimaista". Tulee mieleen tuo nykytermi valetohtori, mutta menköön mielestä pois. Kun kiertokoulun väärinpäin käynyt ei osaa edes ymmärtää ja lukkarikaan ei vielä osannut varmaan edes aavistaakaan mistään vale-esiintyjistä.

Jäsenen antama (3.3.2010 klo:19:31) kommentti

Niitä on pieniä torvia ja suuria torvia.

Jäsenen antama (3.3.2010 klo:19:49) kommentti

Niinpä on!

Jäsenen antama (3.3.2010 klo:22:18) kommentti

Kukaan ei halua kertoa oikeaa kaavaa tai helppoa ratkaisua...
Yksinkertainen ratkaisu. Ota pätkä 125 mm ilmastointiputkea ja työnnä se lumikerroksen läpi. Punnitse lumi (tai sulata se jos ei ole vaakaa). Kerro tulos sadalla, niin saat neliöpainon.
Jos lumi painaa 2 kg tai sulatettua lunta on 2 litraa, ollaan maksimikuormituksessa (180 kg/m2).
Ratkaisussani on n. 10 % virhe varmempaan suuntaan.
110 mm ilmastointi/viemäriputkella maksimi on noin 1,5 kg /1,5 litraa.

Jäsenen antama (4.3.2010 klo:20:58) kommentti

Ja katolla on mahdollisesti jonkimmoinen jääkerros lumen alla joka ei tule lumenpainon mittaukseen mukaan,vai tuleeko?.

Jäsenen antama (5.3.2010 klo:19:48) kommentti

Ensin mitataan lumen paksuus ja keitellään kattiloissa.

Sitten vasta kun alkaa liitokset natisemaan niin siinä vaiheessa kuuluu vasta hyökätä katolle niitä lumia pudottamaan.Muistakaa laittaa se penikoitten trampoliini sinne alle niin säästyy se kipuamisen vaiva sitten kun kieritte sieltä alas. Bojoing! ja olet taas katolla ahkeroimassa!


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Ilmanvaihdon uusiminen

Olen uusimassa talomme (v.-55 rakennettu 2,5 krs. n.170m2 omakotitalo) koko ilmanvaihtoa ja tarkoitus olisi korvata nykyinen painovoimainen ilmanvaihto koneellisella ilma...

kylpyhuoneen ja saunan väliseinä kahilla

Hei, Kysyisin kestääkö saunan ja klp huoneen välinen kahi väliseinäpontti kivi(300' 198' 85mm) seinä lauteiden painon jos kyseinen seinä jää 180cm korkeuteen? Eli lauteid...

kylpyhuoneen ja saunan väliseinä kahilla

Hei, Kysyisin kestääkö saunan ja klp huoneen välinen kahi väliseinäpontti kivi(300' 198' 85mm) seinä, lauteiden painon jos kyseinen seinä jää 180cm korkeuteen? Eli lautei...

Paljonko painoa?

Olen ajatellut laittaa takan.Nyt olisi ongelmana kestääkö lattia (maavarainen) takan painon n.1000kg.Lattia on noin 100mm betonivalu.Piipun alle on toki valettu perustus...

Oviaukon peittäminen.

Olisi tarkoitus tehdä keittiöremonttia ja ongelmana on oviaukon tilkitseminen ja rakentaminen kuntoon, jossa se kestää keittiön kulmakaapin painon....

Autotallin lattia

Voiko puolilämpimän autotallin betonilattian päällystää klinkkereillä?. Onko olemassa laattoja, jotka kestävät auton painon ja nastarenkaiden kulutusta?...

Lumi seinustoilla

Lunta on paikoin toista metriä seinustoilla.Kissanluukut ovat myös lumen peitossa toiselta puolen taloa ja päädyssä.Ulkorakennusten sokkelit ja seinäkin puoli metriä lume...

Yläpohjan tuuletus

Yksikerroksisen harjakattoisen talomme yläpohjan tuuletusta parannettiin kuntotarkistuksen jälkeen lisäämällä harjalle alipaineventtiili. Venttiilin putki nousee harjalta...

Lumi maanvaraisen alapohjan sokkelin seinustalla?

Viime päivien lumisateet ovat tuoneet vm-88 taloni sokkelin vierustalle sellaisen määrän lunta, että koko sokkeli on lumen peitossa eikä sitä näy ollenkaan, vain tiiliver...

hiushalkeamat pesuhuoneen laatoissa

Mieltäni askarruttaa nyt pesuhuoneemme (n. 15 m2) seinälaatoissa olevat hiushalkeamat. Halkeamat ovat lasitteen alla ja näyttävät monesti jatkuvan sauman yli seuraavaan l...

Huopakatteen murtumien korjausliima

Huopakatto on murtunut paikoin räystäiden alueella lumen painosta. Onko olemassa ei-kuumennettavia elastisia paikkausaineita, joilla murtumat voisi korjata?...

Takan vaihto ja lattian kestävyys

Kyseessä vuonna 1990 valmistunut omakotitalo ja takan vaihto edessä/meneillään. Vanha takka oli kevyt peltitakka ja nyt vaihto varaavaan tulossa, samalla myös takan paikk...

Porraskivien asennus rinteeseen

Hei,Olen korvaamassa lahonneita ratapölkkyjä betonisilla porraslaatoilla (800x150x380). Laatat on tarkoitus asentaa vapaasti maavaraisesti ja siten 'maisemoiden', että ku...

Mikrobivauriot yläpohjassa.

Asun ullakkoasunnossa, joka on rakennettu vanhan kerrostalon vintille n 10-vuotta sitten.Vesikatto alkoi vuotaa n 7 vuotta sitten. Vettä on tullut asuntoon talvella lumen...

Lumi pyryttää aumakaton räystään alta

Hei, Asumme 1986 valmistuneessa aumakattoisessa talossa. Talon historian aikana on pari kertaa käynyt niin, että lumen kunnolla tuivertaessa on se tunkeutunut katon rä...

LUMISUOJA

 Olisin kysellyt sellaista voiko laittaa ja mitä haittaa olisi jos laittaisin talvella lunta seinän viereensuojaksi mutta laittaisin lumen alle sekä lumen ja seinän välii...

Viemärin purkupiste

Meillä viemäri/sadeveden purkupiste on metsässsä sijaitsevassa avo-ojassa. Ongelmana on purkupisteen jäätyminen kevättalvelle. Olemme eristäneet putken 20cm styroksilla j...

pihaterassin maatyöt

Onko rautakaupoista saatavilla sellaisia tolppakenkiä mitkä uppoaisivat niin syvälle rannan viereen että se kestäisi terassin painon?...eli tolpp...

Ulkoporealtaan asennus

Hei, olemme aikeissa asentaa ulkoporealtaan pihallemme ihan seinän vierustalle. Asennuspaikalla on noin 5cm paksu jonkinlainen betonikakku ja alla ilmeisesti ihan no...

Kestääkö laatta

Olisi tarkoitus vaihtaa kesämökin kamiina 1000 kg painavaan takkauuniin. Mökissä on ns. reunavahvistettu laatta ja muurattu 3-horminen (aika painava siis) piippu. Laatan...

Tiivis sorapiha

Miten saisimme tehtyä 1950-luvulla rakennettun talomme pihaan kovan sorapihan, joka kestäisi auton painon, näyttäisi sorapihalta, mutta josta ei irtoaisi kiviä. Ajattele...

Korkkilattia keittiöön

Olemme ajatelleet korkkilattiaa keittöön. Voiko korkkilattian ulottaa kalusteiden alle eli kestääkö korkki keittiökalusteiden painon? Nykyisellään parketti on lieden ja j...

Keittiökaappien kiinnittäminen

Hei, haluaisin tietää kuinka oikeaoppisesti kiinnitetään keittiön kalusteet hirsiseinään. Kuinka paljon pitää ottaa huomioon hirren painuminen ja laitetaanko kaapistot va...

I Palkin kantavuus

Mitenkä paljon kantaa kuormaa i-palkki teräksestä (musta) , koko on 170mm korkea ja leveyttä 70mm , aineen vahvuus jotain 7mm ! Oviaukon leveys on 2700mm jonka päälle pal...

Porinmatin suojaetäiyydet

Olisin kysynyt Porinmatin asennuksesta lautalattian päälle. Lattia kullä kestää painon ,mutta mitä laittaa lautalattian päälle palosuojaksi. En tiedä mallia mutta korkeut...