Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Lämminvesivaraajan aiheuttama kosteusvahinko

Muut

Kysytty: 10.8.2013 klo:20:40
 Hei. Pitkä tarina.

Rivitaloasuntomme kylpyhuone on remontoitu edellisen omistajan toimesta vuonna 2005 ja samalla on uusittu yhtenäisenä tilana jatkuvan kodinhoitohuoneen lattia. Kylpyhuoneessa oli tuolloin kosteutta ja se kuivatettiin taloyhtiön toimesta. Kyprocit uusittiin ja suihkunurkkauksen osalta ne vaihdettiin kaakelilujaan. Vesieristys tehtiin kumpaankin tilaan. Molemmat olivat silloin alkuperäisiä vuodelta 84. Ainoastaan kodinhoitohuoneen puolella sijaitsevaan lämminvesivaraajaan ei koskettu (mitenkään), eikä sen alla olevaan lattiaan, koska se ei varaajaa irrottamatta ollut mahdollista. Varaaja sijaitsee kodinhoitohuoneen nurkassa  ja siitä menevät putket suihkulle seinän läpi. Myöskään näitä ei muutettu silloin vaan menevät läpi seinän, ovat pintavetona suihkun alla, kuten olivat olleet ennen remonttiakin. Taloyhtiö valvoi remontin, tarkasti lopputuloksen ja hyväksyi sen.

2011 meille tehtiin kuntokartoitus, ja valitimme silloin hajusta kodinhoitohuoneessa. Suihkun puoleista seinää avattiin kuntokartoittajalle varaajan vierestä. Kuntokartoituksessa sanottiin ettei havaittu hajua, mutta kehotettiin seuraamaan varaajaa. Suosituksissa kuitenkin kehoitettiin taloyhtiötä vaihtamaan kaikki teknisen käyttöikänsä päähän tulleet varaajat ja tämä on kirjattu myös taloyhtiön kunnossapitosuunnitelmaan. Kartoituksessa todettiin lisäksi lievää kosteutta suihkun vastaisessa seinässä, mutta erityisiä toimenpide-ehdotuksia sen suhteen ei annettu. Kuntokartoituksen jälkeen kysyimme isännöitsijältä miten edetään esiin tulleiden seikkojen kanssa (sähköposti tallessa). Asia ei kuitenkaan edennyt.

2013/06 pyysimme muutostyöilmoituksen ohessa varaajan vaihtoa (vuonna 84 asennettu varaaja). Varaaja irrotettiin ja sen takaa paljastui reilu kosteusvaurio. Paikalla kävi taloyhtiön tilaamana kuntokartoittaja. Varaajan alla ei ollut kokonaan laattaa ja kaato on aikoinaan tehty seinään päin, eikä mitään silikonia estämässä veden valumista seinän väliin. Myös varaajan ylivuoto oli erittäin huonosti toteutettu ja siitä on myös tihkunut vettä seinän väliin. Varaaja on tihkunut seinien sisään (ulkoseinä ja suihkunseinä.). Myös suihkun seinässä todettiin kosteutta. Mustaa hometta löytyi varaajan takana olleesta ulkoseinän kyprocista, muttei suihkun seinästä. Myös betonilaatan alla oleva styrox oli märkää, kuten ulkoseinän alapuut. Lisänä vielä löytyi kiinteän pesukoneenputken (ennen hanaa) tihkuvuoto, sekin varaajan alla.

Varsinaiseen asiaan.

Olemme olleet varaajan poistosta asti ilman lämmintä vettä. Tähän mennessä taloyhtiö kera ulkoistetun isännöitsijän on tutkinut "kuka maksaa asiaa, eli kustannusjakoa" jo kolme viikkoa, koska näyttää että kylpyhuoneen nurkka joudutaan avaamaan ja sitä kautta kylpyhuoneen pintamateriaaleja uusimaan. Suihkusta ei tule edes kylmää vettä, koska sinne tulevat putket on irrotettu. Kuntokartoittaja sanoi, että vesi on tullut varaajasta aivan selvästi ja se on tässä nyt isoin ongelma. Mahdollinen tihkuvuoto suihkun putkista ei ole voinut vahinkoa aiheuttaa. Raportin mukana ilmeni, että alkuperäisissä rakennuspiirustuksissa suihku on piirretty eri seinälle, kuin missä se tiettävästi nyt on (ja on käsittääksemme aina ollut). Suihku on ollut tuolla kohtaa jo 2005 (valokuvat on) ja kylpyhuone oli todettu tuolloin alkuperäiseksi, koska se on identtinen toisten asuntojen alkuperäisten kylpyhuoneiden kanssa (laatat yms).

Kysyessä tietoja remontin etenemisestä ja aikataulusta isännöitsijältä ja hallitukselta on tullut ristiriitaisia selvityksiä, että pitää olla varma kustannusjaosta ennen aloitusta. Eikö kosteusvaurion korjaus pitäisi aloittaa heti, ja homeet poistaa (mitään ei ole tehty vielä)? Nyt ne leviävät asuntoomme. Lisämausteena tässä on että vaimoni on aivan viimeisillään raskaana ja tämä hankaloittaa elämistämme todella, sekä vaarantaa terveytemme + aiheuttaa vielä kustannuksia. Onko tämä kohtuullista? Voimmeko vaatia korvauksia tällaisesta toiminnasta?

Kysyttäessä perusteita kustannustenjaon selvittelyyn ja korjaustoimien aloittamisen viivästyttämiseen, emme ole saaneet selkeitä vastauksia emme isännöitsijältä emmekä hallitukselta. Hallitukselta emme ole pyynnöstä huolimatta saaneet asiakirjoja, joiden pohjalta selvitystä kolmannelta taholta on pyydetty, emmekä myöskään vastausta siihen, mitä osuutta kustannuksista meidän toivotaan maksavan tai mikä on hallitukselle epäselvää korjausvastuun osalta. Meidän oletetaan kuitenkin odottavan kustannustenjaon selvityksen tulosta ennen korjaustoimenpiteiden aloittamista, ilman että olemme saaneet mahdollisuutta tarkastaa (tai vaikka tarvittaessa oikaista) asian ratkaisemiseen käytettyjä tietoja. Tiedossa on, että remontin kesto tulee kuivatuksineen olemaan useita viikkoja joka tapauksessa.

Mielestäni tämä on jotenkin ymmärrettävissä jos taloyhtiön hallitus ei ymmärrä asiasta mitään, mutta ammatillisesti käsittämätöntä isännöitsijän osalta.

uijui1
Kysymyksiä: 4 kplVirallinen vastaus
Kostuneiden rakenteiden kuivaaminen ja korjaus kuuluvat aina taloyhtiön tehtäväkenttään. Olet omaehtoisesti ryhtynyt vaihtamaan lämminvesivaraajaa ja voi olla, että vaihtamisen joudut kustantamaan itse. Vastaajan pitäisi tietää tarkemmin yhtiöjärjestys ja...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Lämminvesivaraajan aiheuttama kosteusvahinko":
Jäsenen antama (11.8.2013 klo:21:49) kommentti

Kiitoksia vastauksesta. Itseasiassa en omaehtoisesti alkanut vaihtamaan, vaan kysyimme silloin aiemmin jo vaihtoa ja siihen ei reagoitu. Taloyhtiö siis alkoi nyt vaihtamaan vihdoin varaajaamme, ja me samalla olisimme vaihtaneet kaapit kodinhoitohuoneeseen ja parketit, siksi muutostyöilmoitus.

Yhtiöjärjestyksessä ei ole vastuunjaosta poikkeuksia, normaalilla taulukolla mennään.

Laiminlyönnistä ei varmaan voi syyttää, kun on asiasta itse huomautettu jo vuonna 2011 ja sen jälkeen kysytty jatkotoimenpiteitä saamatta vastausta. Vuotohan ei ole ulospäin näkyvää, koska se tapahtuu varaajan alla.

Jäsenen antama (12.8.2013 klo:7:22) kommentti

Mitäs se kannattaa täällä keskustelupalstalla "asiantuntijoitten";; vastauksista kiitellä! Vaikuttavat olevan omissa oloissaan; ja pitää päänsä, vaikka monta kertaa olisi ehkä aihetta korjailla vääriä vastauksia!Yleisesti ottaen; mitä keskustelupalstaan tulee, niin palaute on ainakin minun mielestäni erittän huonoa! Jos kerran vaivaudutaan kyselemään ja ihmettelemään, niin ei kai se olisi sen suurempi  homma sitten tiedottaa että miten meni...? Mielestäni suurin osa ketjuista jää ilmaan roikkumaan; siis tähän ainakin minä toivoisin parannusta!  Eikö olisi asiaaankuuluvaa kysyjien/ihmettelijöiden taholta antaa palautetta; risuja tai ruusuja;, se on kaikkien eduksi!
Jos täällä annetaan vinkkejä ja ohjeita jotka toimii/ei toimi, niin on mielestäni tärkeää että tästä tiedotetaan!

Jäsenen antama (12.8.2013 klo:10:20) kommentti

Taloyhtiön vastuulla on rakenteiden kuivatus/ korjaus. Valitettavasti 3 viikkoa on lyhyt aika kun puhutaan tämänkaltaisen työn teettämisestä. Tarvitaan korjaussuunnitelma ja pitää hankkia työn tekijät.

Nämä asiat eivät aina selviä yhdellä puhelinsoitolla.

As.oy-lain mukaan osakas ei saa korvausta harmista, joita työn teettämisestä koituu. Mikäli joutuu homeen vuoksi etsimään tilapäisen asunnon, taloyhtiö ei osallistu vuokrakuluihin eikä saa edes hyvitystä vastikkeista evakossa olemisen ajalta.

"Suosituksissa kuitenkin kehoitettiin taloyhtiötä vaihtamaan kaikki teknisen käyttöikänsä päähän tulleet varaajat ja tämä on kirjattu myös taloyhtiön kunnossapitosuunnitelmaan."

Tuon perusteella kohtuullinen aika uusia varaajat on 10-20 vuotta. Taloyhtiö ei ole tehnyt virhettä. Varaajan käyttöikä on 30-50 vuotta riippuen veden laadusta.

Kuntotarkastajalta voisi kyllä vaatia rahat takaisin, koska ei ollut huomannut varaajan vuotoa v. 2011.

Jäsenen antama (12.8.2013 klo:11:07) kommentti

Täällähän on monenlaista a-siantuntijaa:

Lämminvesivaraajan käyttöikä normaaleissa olosuhteissa on

•10-15 vuotta, jos vastukset ovat vesitilassa

•20-30 vuotta, jos vastukset ovat vaipassa

Lähde: Rakennustiedon ohjekortti KH 90-00403/LVI 01-10424Kuivatuksen olisi varmasti voinut aloittaa ja varaajan kytkeä väliaikaisesti.

Jäsenen antama (12.8.2013 klo:11:20) kommentti

Rakennustiedon ohjekortti KH 90-00403/LVI 01-10424Lobbarit yrittävät saada asiat näyttämään siltä että varaajien myynti ei pääsisi takkuamaan. Sama pätee valitettavasti moniin muihinkin rakennusosiin. Onko kortti asiantuntija? Käsittääkseni kyseessä on kortin laatijan mielipide. Laatijoina on ollu mm. LVI-alan edustajia.

Jäsenen antama (12.8.2013 klo:14:06) kommentti

Okei, eli taloyhtiö voi vaikka päätöksessään siteerata ja nojautua asiantuntijaan "Halpakorjaus" ja ohittaa Rakennustiedon ohjekortti KH 90-00403/LVI 01-10424 koska se on lobbareiden tekele?

Jäsenen antama (12.8.2013 klo:14:41) kommentti

Ottamatta mitenkään kantaa kenenkään tai minkään muun puolesta, varoittelisin tosiaan liikaa nojaamasta Rakennustiedon RT-kortistoon. Niihin on kyllä koottu alan tietoa, mutta nimenomaan rakennusteollisuuden eli myyjän näkökulmasta. Minkäänlaista velvoittavan ohjeen statusta näillä ei ole, vaikka hämmästyttävän useissa yhteyksissä niihin vedotaan.


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Desibeli

Hei.Asumme omakotitalossa ja naapurissamme on koulu.Koulun katolla on monta huippuimuria,joiden aiheuttama ääni on häiritsevää.Kysyisin mitkä...

lämminvesivaraajan käyttöikä

Asun v.-85 valmistuneessa omakotitalossa jossa vesikiertoinen lämmitys. Lämminvesivaraajan ja vastuksen kupeesta löytyi pieni vuoto ja vaihdatan samalla muutkin vastukset...

Pyykkikoneen ja lämminvesivaraajan viemäröinti

Tiistaina esitettiin kysymys, joka koski pyykkikoneen ja lämminvesivaraajan ylivuotoputken viemäröintiä samassa viemärissä Y- haaralla haaroitettuna lattiakaivoon. Minull...

Lämminvesivaraajan siirto/uuden mallin vaatimukset

Harkitsemme lämminvesivaraajan siirtämistä pesuhuoneesta saunan lauteiden alle tilanpuutteen vuoksi. Kuitenkin ohjeet ja neuvot saunamallisten lämminvesivaraajien ominais...

lämminvesivaraajan termostaatti

Mikä on alin lämpötila mihin voi säätää lämminvesivaraajan termostaatin sähkölämmitystalossa?...

Lämminvesivaraajan piirrosmerkki

Mikä on lämminvesivaraajan piirrosmerkki ?...

kreosootti ja kosteusvaurio

Kysymykseni koskee kosteus- ja kreosoottivauriota vanhan kerrostalon pohjakerroksen asunnossa. Kreosootti voidaan käsitellä joko poistamalla tai kapseloimalla....

lattiapintamateriaalin valinta

Hei, Kysymykseni koskee lattiapintamateriaalin valintaa rivitaloyhtiöön. Yhtiössä on maaperäisestä kosteudesta johtuva kosteusvahinko ja asu...

Kylpyhuoneen laatat irtoaa?

Miten menee vastuunjako 1977 rakennetussa kerrostalossa kun kylpyhuoneen laatat tippuu kahdelta seinältä? Kyseessä ei ole kosteusvahinko ja kylpyhuone on laatoitettu rake...

Khh:n kosteusvahingon korvausvastuu omakotitalossa

80-luvun omakotitalossa ei kuntokartoituksessa löytynyt kosteutta, mutta alkuperäiskuntoinen kylppäri suositeltiin peruskorjattavaksi. Taloa myytiin hyväkuntoisena. Khh r...

Käyttövesipumppu ja veden riittävyys

Vuonna 1988 rakennetussa talossa on lämminvesivaraaja lämpimässä varastossa. Neliöitä on 150 yhdessä kerroksessa ja putkiveto varaajalta suihkuun on täten pitkä. Uusimme...

Paalutustärinän vahingot naapureille

Aiheuttaako paaluttamisen ja maankaivun aiheuttama tärinä yleensä vahinkoja naapuritaloille ja minkälaisia vahingot yleensä ovat? Kyseessä on tapaus, jossa savipellolla o...

Savupiipun juuren tiivistäminen

Tarvitsisin (tee-se-itse-mies on kyseessä) työohjeet uuden hirsirakennuksen savupiipun läpiviennin tiivistämiseen. Kate on palahuopapaanukate, joka on nyt vaiheessa, lepä...

painuma vesijodossa

20-luvulla rakennettuun taloomme muutimme -95, johon teimme kaikki vesityöt ja viemäröinnit , wc:t ja pesutilat niiden kokonaan puuttuessa. Kunnan vesiliittymä johdettii...

pannuhuoneen melu

Hei. Taloyhtiön pannuhuone on makuuhuoneiden naapurissa ja meteli on kova. Pannuhuoneesta on vedetty lämmitysputket seinän läpi. Lävistysreikiä ei ole eristetty. Melun ai...

tummuneet villat yläpohjassa

ostin tuossa 1971 rakennetun omakotitalon. remonttia tehdessä yläpohjasta on löytynyt yllättävänkin paljon tummunutta villaa. Onko minulla oikeutta saada myyjältä korvauk...

Pesuhuoneen lattianrakenne

Minulla on liittolaattalevyn päälle valettu 160mm valu ja nyt olisi eristeiden ja pintavalun vuoro. Mnulla on tarkoitus nostaa seinien alajuoksut reilusti korkeamalle kui...

Vastuu virheestä

Henkilö toimi pääsuunnittelijana ja mestarina itselleen rakentamassaan talossa.Asuttuaan talossa n.10vuotta myi asunnon.Noin 5,5 vuotta asunnon oston jälkeen todettiin r...

Vesipumpun

Hej!Minulla porakaivo missä pari vuotta vanha pumppu(uppo). Kaikki toimii, mutta miten hoidan sen käynnistyksen ja sammumisen aiheuttama hyppely? Pumppu siis heilahtaa ai...

Antennin maadoitus

Antennin maadoitus - pitäisikö omakotitalossa?Hyödyt ja haitat?Satelliitti - lisääkö ukkosvaaraa? Vaikuttaako vakuutuksiin? Jos tulisi ukkkosen aiheuttama tulipalo ilman...

Lattialämmitys puukorotetulle lattialle

Tarkoituksena rakentaa wc:n ja kylpyhuoneen eteiskäytävän lattiaan vesikiertoinen lattialämmitys kipsilevyjen sisään, pinnoitteeksi laatoitus. Talossa otsikossa mainittu...

Kosteiden tilojen ilmansulku

Hei,olemme rakentaneet puurunkoisen yksikerroksisen omakotitalon, jossa kosteat tilat on tehty ulkoseinien sisäpuolelle harkoista. Ulkoseinän ja harkkojen väliin jää noin...

Takka ja koneellinen poistoilmanvaihto

Koneellisen poistoilmanvaihdon aiheuttama alipaine vetää korvausilmaa myös takan hormin kautta asuntoon, vaikka kaikki korvausilmaventtiilit ovat auki ja ilmanvaihto sääd...

Aluslattianmateriaali

Olis tarkotus asentaa kerrostaloasuntoon laattaa lattialle. Ajattelin jonkinlaisen askeläänieristyksen rakentaa käyttämällä uivaa aluslattiaa. En haluaisi kovin korkeaa r...

Pesuhuoneremontin kustannusten jakautuminen taloyhtiössä

Rivitalo rakennettu -96.Pieni yhtiö.Parissa pesuhuoneessa uusittu lattialaatat kopolaattojen vuoksi ja laitettu samalla vesieriste. Taloyhtiö maksanut laatatkin...