Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kylpyhuoneremontti itse tehden, vastuut?

Muut

Kysytty: 26.1.2006 klo:10:27
Kysymykseni koskee sellaista, että miten menevät vastuuasiat, kun taloyhtiömme osakkaista yksi meinaa ruveta tekemään laajamittaista märkätilaremonttia (kosmeettisista syistä) itse ilman aikaisempaa kokemusta edes siitä laatoituspuolesta? Pienehköllä budjetilla eli ilman ammattilaisten apua. Tarkoituksenaan ilmeisesti purkaa vanhat pinnat pois, tehdä vesieristys ja laittaa päälle uudet kaakelit. On kyllä kätevä käsistään eli saattaisi siinä jopa onnistua, mutta mitä jos jokin meneekin pieleen, ottavatko itse työn tekemällä myös vastuun harteilleen? Isännöitsijämme on yksi osakkaista ja henkilö, jota ei vähempää voisi asiat kiinnostaa (aiomme ehdottaa ulkopuolista isännöintiä seuraavassa yhtiökokouksessa, koska tuo ei toimi) eli varmasti saavat luvan remonttiinsa ja isännöitsijän tarvittaessa hyväksymään jälkensä, mutta pystyvätkö jollain tapaa siirtämään vastuuta tuossa taloyhtiölle vai säilyykö se heillä, remontin tekijöillä? Hiukan huolestuneena ollaan, koska märkätiloihin liittyy kuitenkin aina niin iso riski.. Taloyhtiöhän vastaa talon rakenteista yleisesti, mutta mitä jos remontissa tapahtuu virhe jonka seurauksena jotain ongelmaa tulee? Kuinka 'helppoa' vedeneristyksen ja kylppäriremontin tekeminen on? Sen tiedän, ettei siihen tarvita vielä mitään sertifikaatteja, mutta... Kuivia tiloja voi kuka tahansa rempata huoletta, mutta onko tuollaisessa itse tehdyssä kylpyhuoneremontissa mitään järkeä? Ei kai tässä voi kuin toivoa, että onnistuvat remontissaan hyvin.Virallinen vastaus
Osakeyhtiössä osakkeenomistajan alkaessa tehdä märkätilan korjausta tekijä vastaa itse vesieristeen uusimisesta. Samalla hän ottaa vastuun työstä. Taloyhtiön on kuitenkin valvottava vesieristystyö, koska osakkeen myynnin yhteydessä vastuu siirtyy taloyhtiölle. Jos vesieristystä ei ole koskaan tehnyt, sitä ei kannata alkaa nytkään opetella. Tuon verran kannattaa uhrata laatuun, että teettää vesieristystyön ammattilaisella.

Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Kylpyhuoneremontti itse tehden, vastuut?":
Jäsenen antama (7.7.2009 klo:20:07) kommentti

Reilu kolme vuotta myöhemmin, onko vastaus edelleen ajantasalla? Eli tarkoitus olisi tehdä kylppäriremontti itse, joten kysyisinkin onko tullut mitään pakollista sertifikaattia tms mikä estäisi ko. remonttin tekemisen omatoimisesti. Olen kuullut että riittää kunhan isännöitsijän käyttää paikanpäällä siinävaiheessa kun vesieristys on valmis, ennen lopullisen pinnan asentamista, pitääkö tieto paikkansa?

Jäsenen antama (7.7.2009 klo:23:19) kommentti

Itse tein kaiken.
Isännöitsijä kuvasi ja tutki vesieristyksen. Siitä ja käytetyistä materiaaleista tehtiin dokumentit.

Kysy omalta isännöitsijältä mitä teillä vaaditaan.

Jäsenen antama (8.7.2009 klo:1:53) kommentti

Kyllä se 3v. vanha, pääperiaatteena on pätevä.Isännöitsijän tehtävä on huolehtia, että työt tulee tehtyä hyvää rakennustapaa noudattaen.(kiinteistön arvon ja rakenteiden turvaaminen).Tämä tarkoittaa, että vedeneristyksen suorittaa ammattitaitoinen, sertifikaatin omava, ja takuun myöntävä taho. (laatoituskin suositeltava).Tuohon Rak.fi kommenttiin yleisellä tasolla toteaisin:Jos ei ole aiemmin tehnyt, kannattaa kyllä opetella, ja opiskella, opettajan ohjaamana (läsnä koko ajan), ja vaikka hankkia sitten se sertifikaatti, sekä ylläpitää sen voimassaolo.

Muuten loppuu tekijät.Ole omatoiminen, ja ota yhteyttä ensin isännöitsijään.

Jäsenen antama (8.7.2009 klo:10:12) kommentti

Isännöitsijä paikalle tarkastamaan lattia ja seinäpinnat ennen vesieristystöiden aloittamista. lattian kaltevuus ja seinäpintojen suoruus on hyvä tarkistaa, samoin sementtiliiman poisto betonipinnoilta, tottakai se vesieristys myös pitää tarkistaa, samoin siitä otetut näytepalat, vielä kun nämä tarkastuskäynnit kirjataan ja liitetään taloyhtiön remonttikansioon, niin vältytään monelta harmilta jälkeenpäin. Nuo pohjatyöt jää turhan usein tarkastamatta!!, vaikka ne on koko homman kannalta ne tärkeimmät työvaiheet, unohtamatta tietenkin ammattitasoista työtä myös siitä eteenpäin.


Jäsenen antama (8.7.2009 klo:10:29) kommentti

Jos isännöitsijä ei ole rakennusalan ammattilainen, kuten yleensä ei ole, ei hänen ammattitaitonsa riitä . Silti tämä jää aina tekijän vastuulle.

Jäsenen antama (8.7.2009 klo:11:01) kommentti

Ei jää, jos isännöitsijä hyväksyy sen. Jos isännöitsijä ei itse hallitse rakennusalaa, niin silloin hän ottaa siihen viisaasti osaavan. Jos kylppäri on asukkaan aloitteesta eli ehostuksesta tehty, niin tämän osaavan konsultinkin palkkion maksaa tekijä muista maksuista puhumattakaan.

Jäsenen antama (8.7.2009 klo:12:39) kommentti

Monta on oikeassa. Kustannukset toimenpiteistä maksaa tietenkin asukas itse, mutta jos ja kun remonttilupa on työlle saatu,niin isännöitsijä, tai hänen palkkaama tarkastaja hyväksyy vesieristystyön, sekä siihen liittyvät pohjatyöt, Huom! myös rakenteen kosteusmittaus. Asukas itse toimii urakoitsijana taloyhtiölle, ja vastaa, 2-vuotta tekemistään töistä, sen jälkeen, ellei vutoja, tai muita haittoja ole ilmaantuhut, niin ko. työ siirtyy taloyhtiön vastuulle, näin ainakin minä olen ymmärtänyt asian, korjatkoon ne asian, jolla on parempaa tietoa. Tarkastus ei saa olla mikään silmämääräinen toimenpide, vaan siinä on käytettävä apuvälineitä, joita aika harvalla isännöitsijällä on mukana, usein ne kyllä löytyy työmaalta.


Jäsenen antama (8.7.2009 klo:14:37) kommentti

Ei tätä isännöitsijän luvalla hyväksytä vaan taloyhtiön. On aika typerää edes antaa lupaa tehdä kosteaan tilaan remontin, jos ei ole aikaisempaa kokemusta. Kuka silloin tekee suunnitelman ?

Missä on sanottu, että 2v remontin valmistumisen jälkeen vastuu on taloyhtiön ?

Eikä se riitä jos käyttää isännöitsijän paikalla vesierityksen laiton jälkeen.

Jäsenen antama (8.7.2009 klo:14:54) kommentti

Kun isännöitsijä hyväksyy, niin silloin se on taloyhtiön luvalla ja sitten se siirtyy isännöitsijän ja taloyhtiön väliseksi otteluksi, jossa ko. tekijä siirtyy taloyhtiön aitaukseen."Eikä se riitä jos käyttää isännöitsijän paikalla vesierityksen laiton jälkeen." Riittää, jos on tehty isännöitsijän/taloyhtiön luvalla ja isännöitsijä hyväksyy eli sanoo "joo", mutta se on sitten toinen juttu, jos se sanookin "ei" ja "jaa" on sitten kiikunkaakun.

Jäsenen antama (8.7.2009 klo:16:06) kommentti

Isännöitsijä ei hyväksy taloyhtiön puolesta mitään remontti ilman hallituksen lupaa , eikä ole hänen hyväksymänään taloyhtiön lupa vaan aivan oma, josta hän vastaa taloyhtiölle.

Ohessa kopio 20.10.2008 vastaus rakennuoikeudelliseen kysymykseen omatoimisesta kylpyhuoneen remontista:

Osakkeenomistajalla on oikeus tehdä muutoksia tiloissa, joihin hänen osakkeensa tuottavat hallintaoikeuden. Työn saa teettää haluamallaan taholla.

Ennen työn aloittamista siitä on ilmoitettava hallitukselle tai isännöitsijälle.

Jos muutostyö vaikuttaa mm. talon eristyksiin kuten vedeneristykseen, siihen on saatava yhtiön hallituksen suostumus.

Hallituksella ja isännöitsijällä on oikeus valvoa, että muutostyö suoritetaan rakennusta vahingoittamatta ja hyvän rakennustavan mukaisesti. Tästä valvonnasta huolimatta osakkeenomistaja vastaa itse teettämästään työstä ja sen myöhemmin mahdollisesti aiheuttamista vahingoista.

Kunnossapitovastuun osalta yhtiön vastuulle kuuluvat sinänsä mm. vedeneristeet. Mikäli vedeneristykset ovat kunnossa eikä niitä sen vuoksi tarvitsisi uusia, joudut vastaamaan myös niiden kustannuksista.

Jäsenen antama (8.7.2009 klo:19:14) kommentti

Isännöitsijä on kyllä käytännössä hallituksen valtuuttama henkilö hoitamaan näitä remonntien lupa-asioita. Vain yhden kerran on ollut sellainen tapaus, että isännöitsijä otti mukaan alkutarkastukseen hallituksen puheenjohtajan, tapaus oli sellainen, että kosteus oli levinnyt vuotavasta maton saumasta eteisen puolelle, taloyhtiön isännöitsijä hallituksen puheenjohtajan kanssa vakuuttivat syvällä rintaäänellä, että yhtiö ei korvaa vahinkoa eteisen puolella, Perustelu oli se, että asukas ei ollut ajoissa ilmoittanut näkyvästä vuodosta. Kyllä isännöitsijän ja hallituksen välillä käydään varmaan puhelinneuvotteluja, ja sähköpostiliikennettä. Työurani aikana olen ollut mukana varmaan muutamassa sadassa työmaakokousessa, aina siellä on taloyhtiötä edustanut isännöitsijä, ja lisäksi isoimmissa töissä tietenkin hallituksen hyväksymä rakennusalan asiantuntija. Enpä tiedä tätä päivää, onko asiat muuttuneet niin, että jokaisen kylpyhuonerempan takia, ( jos se koskee kylpyhuoneen laadun parantamista ), niin taloyhtiön hallituksen pitää kokoontua, ja hylätä, tai hyväksyä laadun parantaminen, sillä kukapa nyt tasoa haluaa laskea. Vielä kysymys quad33:lle, oletko sitä mieltä että omatoiminen kylpyhuoneen remontin tekijä on vastuussa ikuisesti näistä rakenteisiin tekemistään vesieristys ym. töistä? Ei tuo hallituksen kokous muuten mikään huono tapa olisi, jos vielä näistä töistä tehtäisiin hyvät kirjalliset suunnitelmat, ja sitten vielä se asia, onko hallitusporukassa asiantuntemusta ratkaista asia?, vai pitääkö heidän kääntyä vielä jonkun asiaan vihkiytyneen konsultin puoleen. Hallitus tietenkin laskuttaa rempan teettäjältä kokouspalkkionsa ja matkakulunsa.


Jäsenen antama (8.7.2009 klo:19:31) kommentti

"Kunnossapitovastuun osalta yhtiön vastuulle kuuluvat sinänsä mm. vedeneristeet. "


No tuossahan on juuri se mitä vastaan itse vänkäät. Isännöitsijä edustaa taloyhtiötä. Se mitä hän lupaa, niin hän on "virkavastuulla toimiva" ja siten edustaa hallitusta. Hallitus on sitten usein vain se kumileimasin eikä toisin päin ja toisaalta hallitus edustaa taloyhtiötä ja taloyhtiö on se lopullinen kumileimasin usein miten.


Jäsenen antama (9.7.2009 klo:7:47) kommentti

Muistelen, että kylppärin veden eristyksen ja sen tarkastaus toimenpiteet kustantaa AS OY koska ne kuuluu yhtiön rakennusmassaan. Osakkeen omistaja kustantaa ns.pintarempan ja tarkastukset.

Jäsenen antama (9.7.2009 klo:8:20) kommentti

Nyt on kysymyksessä omatoiminen kylpyhuoneremontti tai kunnostus. Jos rakenteisssa eikä vesieristeissä ole vikaa , tekijä maksaa kaikki kustannukset, tämä on lähtökohta.Mitä tulee lupaan tehdä remontti, niin se on aika selvästi sanottu laissa, jos remontti koskee vesieristettä, siihen on saatava hallituksen lupa. Isännöitsijän lupa ei ole hallituksen lupa, isännöitsijä tekee hallituksen valtuuttamana töitä.


Mitä tulee HEUREKAN kommetteihein, varmaan pitää paikkansa, mutta minä vastasin alussa esitettyyn kysymykseen.

Jäsenen antama (9.7.2009 klo:9:04) kommentti

Joo, tässä on tosiaan ennestään vesieristetyn kph-remppa.

Kirjoitin vahingossa sellaisesta kph-rempasta jossa ei ennen ole ollut vesieristystä.

Jäsenen antama (9.7.2009 klo:9:20) kommentti

Jos tosiaan ei ole vesieristettä, niin täällä sitä on vähän vaikea ratkaista, vaan on otettava yhteys yhtiön hallitukseen. Kysymykseen tulee taloyhtiön linja, mahdollinen tuleva koko yhtiötä koskeva remontti jne. Meni vähän ohi aiheen.

Jäsenen antama (9.7.2009 klo:9:51) kommentti

"Mitä tulee lupaan tehdä remontti, niin se on aika selvästi sanottu laissa, jos remontti koskee vesieristettä, siihen on saatava hallituksen lupa"


Kerropa missä laissa/lain kohdassa sanotaan edes suunnilleeen noin. Sen verran ennakoin, että ei missään.


Jäsenen antama (9.7.2009 klo:10:13) kommentti

quat33,Jos ei ole ennestään vesieristettä,vanha talo, niin eikö se vesieristys nyky normien mukaan pidä asentaa kph-rempassa.

Tottakai muutkin,teeseitse osakkaat, yhtiössä tulevaisuudessa niin joutuu tekemään kph-rempoissaan. Ja siten se lisätty vesieristys kuulunee yhtiön kustannettavaksi.

Jäsenen antama (9.7.2009 klo:10:42) kommentti

Jos ei ole ennestään vesieristettä, kannattaa ottaa yhteyttä hallitukseen, tarkoittaa nimenomaan kuten kirjoitin, mikä on linja, kuka maksaa ja mitä, vai tekeekö yhtiö koko talon kohta kerralla.

Tottakai vesieristtys tehdään nykynormien mukaan.Ja Montalle, kaikki mitkä ovat yhtiön vastuulla, siihen on saatava yhtiön lupa, käytännössä osaan voi antaa hallitus ja osaan vain yhtiökokous.

Jäsenen antama (9.7.2009 klo:11:31) kommentti

ja käytännössä yhtiökokouksena toimii ja antaa lupaa usein miten isännöitsijä, joka hakee myös "suurissa" päätöksissä turvaten selustansa luvan joko hallitukselta tai oikeastaan yhtiökokoukselta, koska taas hallitus turvaten selustansa hakee luvan yhtiökokoukselta.

Siis käytännössä vesieristyksen hyväksyy tai hylkää isännöitsijä käyttäen mahdollisesti asiantuntijaa. Sitähän ei yhtiökokous tai hallitus käy tiirailemassa ja pidä hyväksymis-/hylkäämiskokousta siellä kylppärissä.

Jäsenen antama (9.7.2009 klo:11:33) kommentti

www.rakentaja.fi/suorakanava/artikkeli2.asp?sivuid=2238


Se mitä laki sanoo tästä asiasta, on suunnilleen tässä.


Linkki on leikattu Rakentaja.fi sivulta.


Jäsenen antama (9.7.2009 klo:11:59) kommentti

Kyllä se tietenkin on hyvä, jos taloyhtiö maksaa sen vesieristyksen. Se on kuitenkin hyvin pieni osa laajemman kph. remontin kuluista, tähän mennessä ei ole sattunut minun kohdalle sellaista tapausta. (varmaan sellaisikin yhtiöitä on ). Jos tasokkaan kph.n rempan kustannukset, jossa lattia avataan ja tehdään uusi vimäröinti, vesijohdot lattialämmitys lattiavaluineen, on esim. 10 tuh. eur., niin siitä vesieristyksen osuus on esim. n.4-600 eur. Tottakai olisi hyvä, että taloyhtiöissä tehtäisiin selvä linjaratkaisu, että maksetaan vesieristys myös niissä tapausissa jossa osakkeeen omistaja haluaa tehdä, tai teettää remontin parantaakseen kylpyh. toimivuutta ja viihtyisyyttä, ilman että odottaa sitä koko taloyhtiön järjestämää kylpyhuoneiden vesieristystyötä, usein se vasta tapahtuu isomman linjasaneeraustyön ohessa.Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kylpemispiha-allas lasikuidusta

Haluaisin tehdä itse takapihalle altaan. Niitä näköjään myydään myös valmiina, mutta hinta on 3000 euroa, eli itse tehden tulisi varmasti halvempi. Eli onko teillä sattum...

Kuka saa tehdä?

Saanko edelleen halutessani tehdä ihan laillisesti vesieristykset uuteen pakettitalooni, vai täytyykö hommaan palkata oikein asiaan vihkiytynyt laillistettu firma? Edelli...

mikä paras hirsi saaristoon

Mitä hirttä suosittelette saariston olosuhteisiin??Höylä vai lamelli hirttä?pyöröhirttä en itse halua ja siitä kuullu että helpommin saumoista voi meren tuulissa vesi m...

Ponttilautalattian epätasaisuus

mitä tehdä kesämökin uudelle ponttilautalattialle kun lautojen päät ovat epätasaiset, siis muutaman millin pykälä jokaisessa laudan päässä, niissä näkyy myös ilm. höyläy...

Vastaava työnjohtaja

Onko mitään lomaketta, millä sovitaan vastaavan työnjohtajan tehtävät ja vastuut? Vai onko allekirjoitus lupapapereihin sellainen, mistä tulee tietyt tehtävät ja vastuut...

Kauppasopimus / Esisopimus

Millainen sopimus olisi tehtävä myyjän/rakennuttajan kanssa?Olemme varanneet rakenteilla olevasta kolmen erillistalon muodostavasta As Oy:stä yhden itsellemme (ei RS), va...

Valumarmorialtaan paikkaus

Valumarmorialtaaseemme tippui "jotain" tehden pinnoitteeseen reiän halkaisijalataan n. 0,5 cm. Voiko reiän paikata jotenkin kun pinnoite tuntuu lähtevän siitä rappaamalla...

Asbestia kylppärissä?

Ostimme vuonna 1983 rakennetun omakotitalon, johon olisi tarkoitus tehdä perusteellinen sauna- ja kylpyhuoneremontti. Tarkoitus olisi purkaa itse, mutta pitäisikö kuitenk...

Vesieristys

Kyseessä kylpyhuoneremontti, uudet lattia- ja seinälaatat. Pohjana betoni sekä seinillä että lattialla. Seuraava työvaihe on kosteussulun laittaminen ja sen jälkeen vesie...

lattian vesieristyksen lopetus

-83 rakennetussa rivitalo-osakkeessaamme on menossa taloyhtiön kustantama ja valvoma kylpyhuoneremontti.Vesivaurioiset alueet puretaan ja levytetään uusiksi jne.Kysyisink...

Tietääkö kukaan 80-luvun lopun lakisäädöksistä?

Meidän taloon on tehty 80-luvun lopulla kylpyhuoneremontti ja itse muutimme vuosi sitten taloon, Nyt on tullut ongelmia kylpyhuoneen rakenteiden puutteellisuuksista....Mi...

Urakoitsijan vastuu

Olen ostanut uudiskohteen niin sanotulla kiinteistökaupalla ja sen lisäksi tein erillisen urakkasopimuksen urakoitsijan kanssa joka oli myös kohteen myyjä. Nyt mietin kuk...

Pääsuunnittelijan ja vastaavan työnjohtajan vastuu

Millaiset ovat vastuut kun/jos em. työntekijän tai yrittäjän virheestä tai laiminlyönnistä johtuen rakennuksen tekoon tulee lisäkustannuksia....

Mökin osto perinnönjaossa - vastuukysymykset ?

Jos lunastan veljeni ulos perinnönjaossa jaettavasta kesämökistä niin päteekö kauppaan normaalit kiinteistökaupan myyjän vastuut ? Täytyykö tehdä erillinen kauppakirja va...

kattoristikot

kattoristikoiden itse tehden.olisiko kellään ohjetta ja nulamääriä liitoskohtiin...

Taloyhtiökö maksaa !

Tilanteeni on se että kylppärissä suihkutilassa mitattiin vesieristeen alla olevissa rakenteissa kosteutta (mittari taisi näyttää n. 130). Taloyhtiö siis kustantaa kuvauk...

Vesieristyksen vastuut

Kun vesieristyksen ja laatoituksen tekee itse as.oy-muotoiseen rivitaloasuntoon, isännöitsijämme käy tarkastamassa ja hyväksymässä eristyksen. Miten vastuut jakautuvat tä...

Läpireiän korjaaminen/paikkaus

Hei, remontoimme asuntoa rapatussa tiilitalossa ja poistaessamme tapettia sen alta paljastui seinässä kohta jossa rappauksessa oli pullistunut murtuma. Sitä hiukan napute...

Tiilikaton värinpäästö

Hei!Onko olemassa kriteeriä,mikä määrittää läpivärjätyn ja maalatun kattotiilenvärimuutokset maalin kuluessa alle kymmenen vuoden aikana epätasaisesti pinnasta.Tehden kat...

Vastuusta

Miten menee vastuut urakoissa? Rakennutamme taloa avaimetkäteen periaatteella, toimimme kuitenkin itse rakennuttajana eli sovimme itse kaikki talon ulkoiset urakat. Ta...

Irtoilevat laatat kylpyhuoneessa

Olen harkitsemassa v.91 rakennetun rivitalo osakkeen ostamista.Asuntoa tarkistaessani huomasimme että kylpyhuoneen laatat n. neliön alueelta suihkun viemärin ympäriltä ko...

asbestia?

Voiko vuonna 81 yksityisen rakentamassa omakotitalossa olla jotain asbestia sisältäviä materiaaleja? Kylpyhuoneremontti tulossa ja tuollainenkin asia tuli mieleen....

Kylpyhuoneremontti asbestipurkutyöllä

Kuinka paljon kalliimmaksi tulee kylpyhuoneremontti, jossa purkutyöt tulee suorittaa osastointimenetelmällä asbestin vuoksi verrattuna tavallliseen pu...

Kenen vastuulla kaadon korjaus?

Asunnossani suoritettiin kylpyhuoneremontti kesällä 2012. Ongelmaksi jäi se, että taloyhtiön puolesta vaihdettu kaivo sijoitettiin eri kohtaan, kuin vanha kaivo. Vesi ei...

Vesieristys rivitalossa

Eli ostimme rivitalonpätkän ja kylpyhuoneremontti tuli eteen, kun tavalliseen tapaan, on alkuperäinen -74 asennettu muovimatto irronnut liimauksistaan lattiakaivon ympäri...