Jäsenen Mestari antama (26.3.2009 klo:12:40) kommentti Kyseessä on todennäköisesti lattian pintavalun kuivumis/kutistumishalkeamat jotka, ovat työntäneet muovimaton kuprulle.Ei suinkaan mitenkään harvinainen ilmiö. Halkeamat sinällään eivät aiheuta mikrobikasvustoa.
Jäsenen rakrak antama (26.3.2009 klo:21:46) kommentti Stressi, väsymys ja nestehukka ovat ensimmäisiä korjauskohteita. Myös runsas alkoholinkäyttö saattaa aiheuttaa pääkipuja. Betonikerrostalojen maantasaa ylemmät kerrokset ovat homeongelmista yleisesti varsin vapaita.
Jäsenen Mestari antama (27.3.2009 klo:9:27) kommentti Ne mutrut eivät välttämättä ole näkyneet vuositarkastuksessa tai sen hetkinen omistaja ei ole reklamoinut niistä.Tämä vain tarkennoksena tuohon mainintaan" vuositarkastuksia ei ole tehty kunnolla".Asuntokauppalain mukaan ostaja voi reklamoida kaikesta,mitä hän pitää virheenä.
Jäsenen REP antama (27.3.2009 klo:9:55) kommentti Tuntematta asiaa ja haluamatta syyllistää turhaan kaikkia muovimattoja kehottaisin tutustumaan kuitenkin tutkimuksiin, joita on tehty joittenkin muovimattojen korkeista VOC-emissiosta, etenkin TXIB:stä.
http://www.vtt.fi/inf/pdf/publications/2005/P571.pdf
Jäsenen Epätoivoinenasukas antama (27.3.2009 klo:10:01) kommentti Tottakai olen sulkenut pois kaikki muut mahdolliset päänsäryn aiheuttajat, en kai muuten täältä apua hakisi. En jaksanut kaikkia taustoja kertoa tuossa kysymyksen yhteydessä, mutta näköjään olisi pitänyt väärinkäsitysten välttämiseksi. Ensinnäkin: olen asunut erittäin pahassa hometalossa viitisen vuotta, muutin siitä pois n. 10 vuotta sitten. Muita oireita minulla ei tuona aikana ollut kuin juuri päänsärky loppuaikoina. Päänsärky hävisi heti kun muutin tuosta asunnosta pois. Astma puhkesi vajaan neljän vuoden päästä pois muutosta. Myöhemminkin olen asunut jossakin määrin homevaurioisessa talossa ja päänsärkyä oli tuolloinkin. Että aika perusteellisesti olen homeelle altistunut. Toiseksi: Ennen tähän asuntoon muuttoa asuin toisessa asunnossa n. puoli vuotta ja näin voimakasta ja jatkuvaa päänsärkyä ei ollut tuona aikana missään vaiheessa. Päinvastoin, työviikon aikana joskus esiintynyt pieni päänsärky hävisi viikonloppuna hyvin nukutun yön jälkeen. Mikään muu ei ole muuttunut elämässäni nyt kun vain asunto ja parin päivän päästä muutosta alkoi tämä helvetillinen päänsärky että hyvin vaikea kyllä on muuta syytä keksiä kuin jokin asuntoon liittyvä tekijä. oli se sitten mikrobikasvusto tai jokin muu. Ensimmäisenä etsin tietenkin jotakin näkyvää vauriota ja huomasin nuo muovimaton kuprut. Jos hometta ei tuolla muovimaton alla ole, niin onhan sellainenkin mahdollista, että villat ovat kastuneet rakentamisen aikana, jos on satanut runsaasti ja ne ovat homehtuneet. Kyllä niitä hometaloja edelleen 2000-luvulla rakennetaan,kiire kun painaa päälle (myös kerrostaloja) - itse olen tutkinut 2000-luvulla rakennetusta kerrostalosta otettuja materiaalinäytteitä (ja niitä oli runsaasti, ei ollut mistään kosteusvauriosta kyse, vaan rakentamisen
Jäsenen Epätoivoinenasukas antama (27.3.2009 klo:10:08) kommentti pomppas toi äskeinen teksti vahingossa liian aikaisin tohon... niin, oli kyse rakentamisen aikana/seurauksena syntyneistä mikrobivaurioista. Näytteet analysoitiin viljelymenetelmällä ja osa näytteistä oli todella pahasti home- ym. mikrobivaurioituneita,raja-arvot ylittyivät moninkertaisesti.
Jäsenen Monta antama (27.3.2009 klo:10:10) kommentti Tämä
"Muutin tässä muutama viikko sitten kerrostaloasuntoon (3. krs, talo rakennettu v. 2002)) ja nyt epäilen että asunnossa on jotakin vialla, kun koko ajan on voimakas päänsärky."
johtuu tästä
"Ilma- tai materiaalinäytteiden ottoon en aio ryhtyä, koska kyseessä ei ole omistusasunto. Sitäpaitsi itiöt eivät kuitenkaan pääse ilmaan tiiviin muovimaton läpi, joten ilmanäytteet olisivat todennäköisesti puhtaat."
Vain tavallisella järjellä ajatellen, mistähän se johtuu se "voimakas päänsärky". Päätelmä: " ilmanäytteet olisivat todennäköisesti puhtaat". Siis puhtaasta ilmasta. Avot harassoo!!!! ihmeitten aika ei ole ohi.
" Siksi asia pitäisi pystyä päättelemään ilman näytteen ottoa."
Sehän on tietenkin se puhdas ilma, mutta mitä onkaan siellä puhtaan ilman seassa? Sen sinä tiedät itse hieman nipistelemällä ja tutkailemalla itseäsi. Eikö vain?
Lyhyesti: kyseinen kirjoitus on sekava, jossa tehdään päätelmiä, jotka itse sitten kumoaa. ja atkoa näyttää:
"Päinvastoin, työviikon aikana joskus esiintynyt pieni päänsärky hävisi viikonloppuna hyvin nukutun yön jälkeen."
No nukupas viikoöllakin sitten hyvin!
"Jos hometta ei tuolla muovimaton alla ole",
niin saattaa olla naapurikorttelissa ja sielläkään
"eivät kuitenkaan pääse ilmaan tiiviin muovimaton läpi".
Onpa paha, kun joka asunnossa "jatkuvaa päänsärkyä".
Jäsenen Epätoivoinenasukas antama (27.3.2009 klo:11:11) kommentti Kannattaa lukea viesti, jota aikoo kommentoida, hieman tarkemmin! SIIS EDELLISESSÄ ASUNNOSSA EI OLLUT KUIN JOSKUS PIENTÄ PÄÄNSÄRKYÄ JA SE MENI OHI VIIKONLOPUN AIKANA. NYKYISESSÄ ASUNNOSSA PÄÄNSÄRKY ON ERITTÄIN VOIMAKASTA JA JATKUVAA JA ALKOI PARIN PÄIVÄN SISÄLLÄ SIITÄ, KUN OLIN MUUTTANUT NYKYISEEN ASUNTOON. ELI JOKA ASUNNOSSA EI TÄLLAISTA PÄÄNSÄRKYÄ OLE OLLUT! YMMÄRSITKÖ? JA VIELÄ JATKOA, KUN ET NÄKÖJÄÄN ASIOISTA MITÄÄN TIEDÄ: ANDERSEN-KERÄIMELLÄ OTETUT ILMANÄYTTEET VOIVAT OLLA PUHTAAT SIITÄ JOHTUEN, ETTÄ HOMEITIÖT EIVÄT PÄÄSE ILMAAN EIVÄTKÄ SITEN MYÖSKÄÄN KERÄIMEN SISÄLLÄ OLEVILLE KASVATUSALUSTOILLE. SITÄPAITSI KAIKKI VAURIOITUNEISSA MATERIAALEISSA ESIINTYVÄT HOMELAJIT EIVÄT KASVA LABORATORIOISSA YLEISESTI KÄYTÖSSÄ OLEVILLA MALJOILLA (MEA- JA DG-MALJAT). TÄMÄ EI KUITENKAAN TARKOITA SITÄ, ETTEIKÖ ASUNNOSSA OLISI MIKROBIVAURIOTA TIIVIIDEN PINTOJEN, ESIM. MUOVIMATON ALLA! MIKROBIEN TUOTTAMAT KAASUMAISET YHDISTEET PÄÄSEVÄT KYLLÄ ILMAAN TIIVIIDENKIN MATERIAALIEN LÄPI JA AIHEUTTAVAT MM. PÄÄNSÄRKYÄ. OSA NÄISTÄ YHDISTEISTÄ VOIDAAN AISTIA HAJUINA, OSA ON HAJUTTOMIA.
Jäsenen Monta antama (27.3.2009 klo:11:18) kommentti Mitäpä tuohon on enää lisättävää, jos ei muuten voi keskustella kuin huutamalla, niin sitä suuremmalla syyllä on parasta katsoa kukin peiliinsä, joten minä ainakin teen sen.
Jäsenen Mestari antama (27.3.2009 klo:12:13) kommentti Jos ongelma on kerta tiedossa,miksi huutaa noin kauheasti.
Jäsenen Mestari antama (27.3.2009 klo:12:15) kommentti Lisäyksenä vielä,ota isännöitsijään yhteys ja vaadi taloyhtiö tekemään homekartoitus.
Jäsenen antama (27.3.2009 klo:13:00) kommentti tässä oma kokemus. Yritykseni muutti syyskuussa 2004 täysin uutta vastaavaksi remointoituun toimitilaan. Pikkuhiljaa henkilöstö alkoi sairastaa. 2007 vuoden aikana toimistossa jatkuvasti olevilla oli yli 50 sairaspv/v normaalin 4 viikon kesäloman ja 1 viikon talviloman lisäksi. Minä itse söin jatkuviin korva/poskiontelotulehduksiin yli 10 antibioottikuuria/vuosi. Kovaa päänsärkyä, osa porukasta oksensi toistuvasti työviikon päätteeksi, kaikilla keskittymiskyky nolla, yksinkertaisiinkin asioihin meni tolkuttomasti aikaa, ajatus ei luistanut lainkaan. Yksi oksensi joka päivä kolmen viikon ajan kesälomalta tulonsa jälkeen ennen klo 12.00. Työterveys ei löytänyt mitään syytä sairastamiseen. Tilassa ei haissut, koneellinen ilmanvaihto toimi ok. 2008 huhtikuussa tehtiin pyynnöstämme ja vuokranantajan toimesta mittauksia, josko tilassa olisi jotain. Mittaustuloksena pahat piilevät kosteusvahingot, virheellisesti tehty korjaustyö jonka liima-aineet ruokkivat bakteeri- ja homekasvustoja. Määrät oli niin suuret että tila joutui samantien käyttökieltoon. Yrityksemme muutti tietenkin pois heti. Nyt henkilöstö on kunnossa, työt luistavat ja sairaspäiviä murto-osa. Eli kyllä rakenteissa piilossa voi olla vaikka mitä, aistein havaitsematta jääviä, terveydelle haitallisia juttuja.
Jäsenen REP antama (27.3.2009 klo:13:09) kommentti Mahdollinen home ei ole suinkaan ainoa ongelmien aiheuttaja. Paljon useammin kyseessä ovat haihtuvat VOC-yhdisteet (volatile organic compounds). Varsinkin 90-luvulla ongelmia aiheutti TXIB, jota oli PVC:n pehmennysaineissa. Kyseisiä yhdisteitä haihtuu ilmaan jatkuvasti koko tuotteen elinkaaren ajan ja haihtuminen senkun kiihtyy, jos pohja on kostea.
Kannattaa tutustua mielenkiintoiseen linkkiin, jonka laitoin aikaisempaan viestiini. Googlettamalla "VOC" löytyy kyllä linkkeja lisää.
Lisää kommentti*