Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Hallituksen oikeudet

Muut

Kysytty: 7.2.2011 klo:12:58
Voiko hallitus ilman yhtiökokouksen lupaa:

- Asennuttaa asfaltoinnin parkkipaikalle ja keskuskäytävälle siten että osalle asukkaista tulee sisäänkäynnin eteen päällyste (yhdelle hallituksen jäsenelle).
- Leikkipaikan uudistamisen siten että se johtaa pihapuiden ja istutusten poistamiseen.
- Ylittää yhtiökokouksessa laaditun korjaus budjetin huomattavasti ilman että korjaus toimet kohdistuisivat välittömiin vaara tilanteisiin yhtiön omaisuudelle (esim. vesivahingot)Virallinen vastaus
Yhtiökokous on hyväksynyt talousarvion. Hallituksen pitää pysyä siinä, koska tulorakenne on myös määritetty. Yhtiövastikkeita ei...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Hallituksen oikeudet":
Jäsenen antama (7.2.2011 klo:13:29) kommentti

Periaatteessa ei saisi noin isoja hankkeita tehdä ilman yhtiökokouskäsittelyä. Budjettia ei ainakaan saisi ylittää muuta kuin niin että kaikki osakkaat antavat hyväksyntänsä. Hallitukselle ei voitane myöntää tili- ja vastuuvapautta eikä kannata maksaa ylimääräisiä vastikkeita ainakaan täysimääräisinä. Tuo päällyste sisäänkäynnin eteen pitäisi yhdenvertaisuuden vuoksi saada nyt kaikille (esim. laatoitus, jos asvaltti tulee kohtuuttoman kalliiksi tai sitten asukas maksaa yhtiölle siitä). Jonkinlaisen näpäytyksen hallitus ansaitsee.

Jäsenen antama (7.2.2011 klo:14:05) kommentti

Hallituksen oikeudet ja velvollisuudet on määrätty yhtiöjärjestyksessä, mihin kannattaa tutustua.Yhtiöjärjestyksissä saattaa olla tältä osin jonkin verran eroavuuksia eri yhtiöiden välillä, mistä syystä kysymykseen ei ole yhtä ja oikeaa vastausta.Yleensä tilanne on sellainen, että hallitus pyytää yhtiökokoukselta tuen etukäteen kaikille sellaisille investoinneille, mitkä ovat lisäystä normaaliin kiinteistön ylläpitoon. Hallitus esittelee yhtiökokoukselle suunnitelmat ja kustannusraamin ja mikäli investoinnille on yhtiökokouksen mielestä olemassa perusteet lupa myönnetään ja hallituksen toimivalta hankkeen ohjausnäkökulmasta ja investoinnin osalta rajataan johonkin tiettyyn kattosummaan.Mielestäni kysyjän olisi hyvä tutustua ensin yhtiöjärjestykseen ja myös siihen yhtiökokoukseen missä hallitusta on ohjeistettu suunnitelmissa olevien investointien osalta. Pidän aika erikoisena jos kysyjän kuvailemaa hanketta ei olisi jotenkin valmisteltu yhtiökokouksen tuella.Jos tilanne näiden kahden dokumentin valossa näyttää edelleen epäselvältä, osakas voi halutessaan esittää yhtiökokouksessa hallituksen vastuuvapauden eväämistä, minkä jälkeisessä äänestyksessä hallituksen luottamus punnitaan.Jos vastuuvapautta ei myönnetä, hallituksen jäsenille saattaa muodostua henkilökohtainen korvausvelvollisuus toimivallan ylityksestä. - Eipä ole herkkua osallistua hallitustyöskentelyyn tai yhtiökokouksen saada vapaehtoisia tuleviin hallituksiin, jos möhlittyään hallitustyöskentelyssä yksittäinen hallitusjäsen saattaa joutua henkilökohtaiseen taloudelliseen korvausvastuuseen.

Jäsenen antama (7.2.2011 klo:19:52) kommentti

Ei siihen tarvii kaikkien hyväksyntää,jos sopua ei löyty silloin

äänestyksen tulos ratkaisee.

Jäsenen antama (13.2.2011 klo:16:24) kommentti

"Ei siihen tarvii kaikkien hyväksyntää,jos sopua ei löyty silloin

äänestyksen tulos ratkaisee."Hallitus voi ylittää budjetin ilman yhtiökokouskäsittelyä, mikäli kaikki osakkaat asian hyväksyvät (=allekirjoitettu paperi josta käy ilmi hyväksyntä hankkeelle)

Jäsenen antama (13.2.2011 klo:18:20) kommentti

Hallitus voi ylittää budjetin ilman yhtiökokouskäsittelyä, mikäli kaikki osakkaat asian hyväksyvät (=allekirjoitettu paperi josta käy ilmi hyväksyntä hankkeelle)-Tällöin asialla on osakkaiden hyväksyntä. Jos on vähänkin useampi osakas, näitä asioita käsitellään yhtiökokouksessa, koska jokaiselle osakkaalle asian esittäminen on vaivalloista.


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa