Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Haju ja oireita remontin jälkeen

Muut

Kysytty: 6.9.2011 klo:6:52

Hei. Ostimme heinäkuussa 1979 rakennetusta betonielementtitalosta asunnon. Teimme perusteellisen remontin eli uusimme keittiön, maalasimme seinät ja rakensimme kattoon koteloinnit spoteille. Remontin lisäksi istumme uusia huonekaluja. Remontin jälkeen minulla alkoi tulla ensin silmäoireita jotka ovat jo hävinneet ja sen jälkeen yskää. Yöllä ei yskitä ja muutenkin oireet rajoittuvat olohuoneeseen jossa remontoitiin eniten ja viimeisenä. Voiko oireilu johtua rakennusmateriaalien päästöistä vai missä vaiheessa tulisi alkaa selvittää esim homeen mahdollisuutta? Ilmanvaihto mitattiin ja pitäisi olla kunnossa. Olohuoneessa haisee pistävälle, hieman kuin maalille.Virallinen vastaus
Korjauksessa ei ole rakenteita lävistetty, joten mitään homepäästöä ei ole rikottu. Oletettavasti kaikki käyttämäsi rakennusmateriaalit...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Haju ja oireita remontin jälkeen":
Jäsenen antama (6.9.2011 klo:7:01) kommentti

Remontti valmistui siis vasta elokuun loppupuolella eli muutamia viikkona sitten. Purkaessamme rakenteet näyttivät terveiltä mutta kylpyhuonetta emme purkaneet eikä tietenkään ulkoseiniä :)

Jäsenen antama (6.9.2011 klo:7:02) kommentti

Remontti valmistui siis vasta elokuun loppupuolella eli muutamia viikkona sitten. Purkaessamme rakenteet näyttivät terveiltä mutta kylpyhuonetta emme purkaneet eikä tietenkään ulkoseiniä :)

Jäsenen antama (6.9.2011 klo:7:02) kommentti

Remontti valmistui siis vasta elokuun loppupuolella eli muutamia viikkona sitten. Purkaessamme rakenteet näyttivät terveiltä mutta kylpyhuonetta emme purkaneet eikä tietenkään ulkoseiniä :)

Jäsenen antama (6.9.2011 klo:7:02) kommentti

Remontti valmistui siis vasta elokuun loppupuolella eli muutamia viikkona sitten. Purkaessamme rakenteet näyttivät terveiltä mutta kylpyhuonetta emme purkaneet eikä tietenkään ulkoseiniä :)

Jäsenen antama (6.9.2011 klo:7:02) kommentti

Remontti valmistui siis vasta elokuun loppupuolella eli muutamia viikkona sitten. Purkaessamme rakenteet näyttivät terveiltä mutta kylpyhuonetta emme purkaneet eikä tietenkään ulkoseiniä :)

Jäsenen antama (6.9.2011 klo:7:03) kommentti

Edellinen tuli muutamaan kertaan... :)

Jäsenen antama (6.9.2011 klo:8:29) kommentti

Ilmeisesti olette maalanneet pintoja ilman kunnollista hengityssuojausta ja siinä herkistyneeet maalihöyryille niin että pienetkin pitoisuudet nyt aiheuttavat oireita.

Jäsenen antama (6.9.2011 klo:9:11) kommentti

Ei meillä tosiaan ollut mitään suojia :( Tuo voisi varmasti olla siis yksi selitys.

Jäsenen antama (6.9.2011 klo:14:36) kommentti

Haitallisia ja hengitysteitä ärsyttäviä päästöjä voi tulla myös uusista huonekaluista tai matoista.

Jäsenen antama (7.9.2011 klo:9:19) kommentti

Ostitteko huonekaluja IKEAsta? Ostimme reilu kuukausi sitten ison peilin joka oli pakattu normi IKEAn ruskeaan aaltopahviin. Jonkun päivän ihmettelin pistävää kanankakka maista hajua makkarissa, jonka aiheuttajaksi osoittautui juurikin tuo pakkausmateriaali. Pakkauspahvien purkamisen jälkeen hajua riitti reilun viikon ajan joka on nyt onneksi laantunut :) Yksi syy lisää olla ostamatta IKEAn huonekaluja.

Jäsenen antama (7.9.2011 klo:12:31) kommentti

Meillä on koko keittiö ikeasta, samoin yksi iso vaatekaappi... Saattaa siis olla, että meillä haju ei lähde ihan viikossa. Kiinni ollessaan kaapit eivät juuri enää haise, mutta laatikoita ja kaappeja avatessa pöllähtää. Tosin myös kaikki muualta ostamamme huonekalut haisevat, joten ihan pelkästään Ikeaa en voi syyttää. Erityisesti uusi polyesterimatto haisee niin voimakkaalle, että olemme joutuneet pitämään sitä jo useamman päivän parvekkeella, eikä haju ole edelleenkään hävinnyt.

Jäsenen antama (7.9.2011 klo:12:33) kommentti

Jäi vielä mainitsematta, että noita epäilyttävimpiä huonekaluja on siis melko hankala siirtää mihinkään muualle, kun ovat nuo Ikeasta ostetut keittiön kaapit.

Jäsenen antama (7.9.2011 klo:14:35) kommentti

Ei  ole  totta,  oletteko  kuulleet  tuore  maali  ja  uudet  kalusteet  ´haisee` 

Jäsenen antama (7.9.2011 klo:21:39) kommentti

Naamakiinni! Eipä irvistellä siinä, kun kyse on kuitennii ihan vakavasta asiasta! ei huvittas ihtees tippaakaan jos silmät vuskaa ja ryityttää kokoajan uusitussa talossa... Allerkia ei oo mikkään luulosairaus..

Jäsenen antama (7.9.2011 klo:21:56) kommentti

Ei tuo sinänsä yllätyksenä tullut, että haisevat, mutta näinkin pitkään ja voimakkaasti... :( Täytyy seuraavalla kerralla olla viisaampi ja hankkia tavara kerrallaan ja tuuletella ennen kuin tuo sisälle ja tällä kerralla toivoa, että kyse on vain ja ainoastaan rakennusmateriaalipäästöistä. Kiitos kaikille, kommentoijille, erityisesti asiallisille (saa kommentoida toki edelleen)! :)

Jäsenen antama (8.9.2011 klo:8:38) kommentti

Lastulevystä valmistetut kaapistot voivat olla ongelmallisia kun niissä käytetty levy saattaa olla luokittelematonta ja erittää mm. formaldyhydiä enemmän kuin olisi sallittua. Toinen ongelmallinen tuote on juuri pitkälankainen polypropeenista tai polyesteristä valmistettu matto. Niissä saattaa olla runsaasti jäämiä kuidun valmistuksessa käytetyistä kehruuöljyistä, jotka ovat haitallisia. Hajun tuntee selvästi kun haistaa mattoa läheltä.

Ongelma on todellinen eikä luuloteltu kuten jotkut näyttävät uskovan.

Jäsenen antama (8.9.2011 klo:16:35) kommentti

> Olihuoneessa haisee pistävälle...<   
Kissakusi haisee...  

Jäsenen antama (8.9.2011 klo:21:14) kommentti

On myös jopa mahdollista että putkiremppa ilmoittelee tulostaan. (viemärit vuotaa rakenteisiin)

Jäsenen antama (9.9.2011 klo:6:54) kommentti

Hui! Toivottavasti ei ole kyse siitä, että putket vuotaisi. Taloon on kyllä tehty putkien kuntokartoitus jokin aika sitten ja sen jälkeen joku painehuuhtelu. Tarkistuksen mukaan putkien piti olla ihan kunnossa, mutta mistäs noista tietää...

Jäsenen antama (11.9.2011 klo:21:13) kommentti

Onko haju lähtenyt?Kannattaa tutkia missä viemärinousut kulkee (myös naapurien) ja onko haju voimakkaampaa niiden lähistöllä. Pistävä haju kerrostalossa viittaisi kyllä viemärivuotoon. Lohkeileva maali tai tasoite saattaa myös olla merkki vuodosta.

Jäsenen antama (12.9.2011 klo:16:13) kommentti

Kiitos kysymästä, haju on ainakin voimakkaasti laimentunut tosin ei vielä kokonaan hävinnyt. Pitää alkaa nuuskimaan seinänvieriä mikäli haju ei lopullisesti ala hävitä.

Jäsenen antama (13.9.2011 klo:8:13) kommentti

Metsästin kerran hajun lähdettä kerrostalon asunnossa. Hajun lähteeksi paljastui viemärin tuuletusputken kannakoinnin pettäminen. Putki oli pudonnut noin kymmenen senttiä alaspäin ja irronnut liitoksista. Vaurio paljastui laskemalla videokamera tuuletusputkesta alas. Talon kaikki putket kuvattiin tämän jälkeen ja toisessakin putkessa paljastui vastaava vaurio. Siitä linjasta ei ollut kukaan vielä valittanut hajusta.

Jäsenen antama (13.9.2011 klo:13:03) kommentti

Jos huoneistossa on esim. hunoneissa ilmaa putkistossa kierrättävä systeemi, (ilma)lämpöpumppu tmv., joita on käytetty remontin aikana, niin sinne systeemiin saattaa kerääntyä (kerääntyy) sellaista tavaraa, jossa home viihtyy erikoisen hyvin. On huomattava, että "myrkkypitoiset" liuottimet saattavat vielä olla kiihdyttimenä homekasvustolle, vaikka ei luulisi.

Jäsenen antama (13.9.2011 klo:16:40) kommentti

Tuossa oli pointtia, Kaveri löysi juurikin omasta pumpustaan hometta, siitä kennon alla olevasta vesikourusta.. Kannattaa tarkistaa.

Jäsenen antama (13.9.2011 klo:22:58) kommentti

Siis älkää missään tapauksessa esim. hioko kipsilevyseiniä,kun ilmalämpöpumppu on pyörimässä ja varsinkin "vilvoittelu"-puolella ja kaiken lisäksi ilmassa on vielä kaikenmaailman liuotinhuurujakin. Näitähän on laboratoriossa tutkittu, kun pumpun omistaja on vaatinut ja uhkaillut maahantuojaa sanktioilla. Arvatkaas mikä ammattikunta on ollut mukana häärimässä ja keräämässä tuohta taskuihinsa?


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Maatuneen haju vesilukosta

Suihkuttoman WC:n remontin jälkeen tulee lattiakaivosta viemärin haju. Remontin yhteydessä tuli lattiaan muovimaton tilalle kaakelit ja vesikiertoisen lattialämmityksen t...

Remontin hajut

Hei, tein remontin noin 8 kk sitten. Keittiö uusittiin ja seinät ja katot maalattiin. Remontin jälkeen ilmassa on ollut ensin maalin hajua ja nyt edelleen sellaista mater...

Homeen (?) hajua kylppärissä

Meillä teetettiin kylpyhuoneremontti vuosi sitten ja remontin jälkeen olemme havainneet hajuongelmia. Suihkussa käynnin yhteydessä nenään tulee mielestäni selvä homeen...

Kesäisin esiintyvä voimakkuudeltaan vaihteleva haju asunnossa

Asumme v.1977 valmistuneessa tiilitalossa rinnetontilla, jossa lämmitysjärjestelmänä Valmetin kotilämpö, sekä ilmalämpöpumppu. Ihmiset, sekä me itsekin olemme huomanneet...

Outo Haju

Asunto-osakkeen makuuhuoneessa on outo tunkkainen ja jokseenkin homeinen haju, lattian ja seinän välistä tulee todella kylmää ilmaa ja varsinkin silloin kun ilmastointi l...

Miten toimia?

Ostin v-72 rakennetun omakotitalon isältäni n. 4 vuotta sitten.Talon osti isäni vesivahinkoisena vuonna-99,jonka syy oli vesiputken halkeaminen lattian alta.Lattiat oliva...

Kissanpissan haju keittiön viemäristä

Astianpesukoneen ohjelman loppuvaiheessa ja pesun loputtua keittiön viemäristä tulee erittäin voimakas kissanpissan haju. tämä on ilmennyt vasta noin 2 kk sitten, pesukon...

Ummehtunut haju laatan raosta

Kysymyksessä vuonna 2003 tai 2004 remontoitu rivitalon kylpyhuone Poistin suihkun kohdilta silikonin, ja askarruttaa se, että kun olin antanut raon kuivaa rauhassa 3 vrk,...

Homeasunto?: oireet ja sisäilman tutkiminen

Ostin juuri vuonna -88 rakennetun rivitaloasunnon. Asunnossa oli vuoden 2006 lopulla havaittu kosteutta ja hometta sauna- ja kylpyhuonetiloissa. Tarkastuksen yhteydessä s...

kylpyhuoneremontti

teetin fimalla kylppäri remontin laitettiin muovimatto ja tapetit työ hyvä mut tuli kamala haju tapetista korjasivat revittiin kaikki irti ja laittovat uusiksi levyt uusi...

Kosteusvaurion korjauksen jälkeinen haju..

Talossamme todettiin laaja kosteusvaurio, aloimme epäilemään, että kaikki ei ole kunnossa, kun vaatteet alkoivat haisemaan tunkkaiselta. Tutkimuksissa todettiin, että tal...

outo haju ja oireilua...

Ostimme pari vkoa sitten v.-67 rakennetun ok-talon sukulaismieheltä ilman välittäjää. Typeryyksissämme luotimme kolme vuotta aikaisemmin tehtyyn kuntokartoitukseen (joka...

Haju kylpyhuoneessa

Mistä mahtaa olla kyse, kun kylpyhuoneeseen tulee erikoinen haju suihkussa/saunassa käymisen jälkeen? Asumme -03 rakennetussa omakotitalossa, jossa on koneellinen ilmanva...

Sähköpatterista outo

Mökillämme on kolme sähköpatteria, jotka on poissaolessamme säädetty siten että lämpö olisi kutakuinkin 10 astetta. viimeksi kun menimme mökille huomasimme, että mökissä...

Haju asunto-osakehuoneistossa

Hei ! Minulla asunto 70-luvulla rakennetussa taloyhtiössä. Sisäilmamittaus tehtiin viime talvena kun valitin oudosta hajusta ja sain kaikenlaisia silm&aum...

Rakenteiden korjaus

1978 v. rivarissa huomattu virhe. Taloyhtiön kokouksessa päätetty että tiivistyskorjaus kuuluu ostajan kustantamaksi vaikka ostotilsnteessa annettiin...

Patterivuoto

Hei, asun kerrostaloasunnossa, olohuoneessa on ollut patterivuoto joitakin vuosia sitten. Tarkoituksena on poistaa vanhat muovimatott, jyrsiä ja tasoittaa lattia ja...

outo tunkkainen haju.

Korjasimme -63 rakennetun talon, jossa hometta.(koirilla tutkittu)teimme kaikki uusiksi paitsi vesikatto, seinärungot ja betonilaatta.talo oli purueristeinen, nyt ekovill...

Maavarainen laatta ja puukoolauslattia(korjausapua)

MoiTilanne: 60-luvun lopussa valmistunut omakotitalo, jossa on otsikon mukainen lattiarakenne. Eristeenä on käytetty sahapurua, jota on n. 150mm kerros betonin päällä. Ny...

Irtoilevat laatat ja vastuu

1981 valmistuneen rivitalomme kylpyhuoneen suihkun ja saunan välisen seinän laatoitus ensin pullistui ulos ja sitten laatat irtosivat , yhteensä 8 kpl. Tässä vaiheessa h...

Viemäri haisee ilmoista riippuen

Asumme 2002 valmistuneessa omakotitalossa jossa oli oma pullokaivo ja harmaille vesille oma saostusjärjestelmä, nyt kuitenkin 2003 liityimme vesiosuuskuntaan ja kaivot po...

Kyllästetty puu rakenteissa

Moi. Remontoin vuonna 2004 taloamme, jolloin siihen tehtiin myös yläkertaan parveke. Parvekkeen "juoksut" tuli osin talon sisäpuolelle, lattiavasoihin kiinni. Remontin su...

haju eristeissä/kosteusvaurio?

Ostimme -57 rakennetun puolitoista kerroksisen talon, jossa olemme asuneet nyt kuukauden. Taloa ostaessamme kuntotarkastaja huomasi erillisessä "kylmässä eteisessä"(jonka...

Paha haju

Mistähän kannattaa alkaa etsiä vikaa kun pihalla haisee toisinaan todella pahalle, mielestäni haju tulee kaivojen vierestä olevasta, n.1,5 m maanpinnan yläpuolelle tuleva...

Otsonointiko lastulevyseinän pelastus?

Yksi makuuhuoneistamme haisee tupakalle. Olemme poistaneet tapetit, jonka jälkeen maalasimme seinän pariinkin otteeseen, mutta jonkin ajan kuluttua haju palaa. Haju tulee...