Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Tuloilmapuhaltimen pysähtelyn ehkäisy ?

Muu ilmanvaihto

Kysytty: 9.2.2012 klo:11:56
Kovalla pakkasella ILTO 300 K pysähtelee. Kone on huoltofirman hiljattain säätämä. Kovalla pakkasella tuloilmapuhallin ei pyöri käytännössä lainkaan. Tuli mieleen, että voiko talon ulkoseinään, jossa on tuloilmaritilä, asentaa jonkinlaisen boxin, jossa olisi sähkövastuksia, ja näin jo siellä lämmittäisi sisään tulevaa ilmaa ? Onko tuollaisia boxeja olemassa? Voisiko sellaisen rakentaa? Lieko luvallista?Virallinen vastaus
Kehittyneemmissä ilmanvaihtokoneissa on etulämmitys, jolla tuloilma lämmitetään niin, että katkomista ei...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Muu ilmanvaihto / Tuloilmapuhaltimen pysähtelyn ehkäisy ?":
Jäsenen antama (9.2.2012 klo:23:25) kommentti

Kyllä tuossa koneessa on (ILTO 300 K) lämmitysvastus siellä koneen sisällä. Jos jäätymisenestotermostaattia säätää kylmemmälle, koneeseen muodostuu jäätä. Huoltoliike on sen nyt säätänyt + 2 asteeseen, ettei jäädy. Kun ulkona on enemmän kuin -30 astetta pakkasta, tuloilmapuhallin pysähtyy... Mihin tuollainen etulämmitin asennetaan ? Koneen sisälle ?

Jäsenen antama (10.2.2012 klo:11:34) kommentti

Tuloilmalämmitin asennetaan ´ulkoilmakanavaan` ennen LTO konetta.

"Oikein suunnitellussa LTO koneessa kierrätysilmaa ohjataan termostaatin tms. ohjauksella ulkoilman sekaan ehkäisemään LTO kennon jäätymistä, jolloin tuloilman puhallinta ei tarvitse pysäyttää." 

3.5.1.4           D2
Palautusilma ja usein myös kierrätysilma on yleensä suodatettava.                 

Jäsenen antama (11.2.2012 klo:14:43) kommentti

iv koneen eteen (=tuloilmaputkeen) voi asentaa tuloilman esilämmittimen. Jälkilämmitysvastus ei auta jäätymisongelmaan koska se on kennon jälkeen.Mutta käytännössä järkevin vaihtoehto voi olla ostaa kokonaan uusi kone jossa on valmiiksi esilämmitys, samalla voi valita koneen paremmalla hyötysuhteella tms. (jos siis tuohon ilton malliin ei löydy esilämmitysvastusta). Syy tähän se että yleensä noi erilliset esilämmitysboksit on suhteessa aika hintavia ja toisekseen tilanahtaus voi yllättää, ts ei löydy sopivaa paikkaa ilman suurempaa rakenteiden repimistä. Siinä vaiheessa yksinkertainen ja taloudellinen ratkaisu voi olla kokonaan uusi kone, jossa tietenkin on esilämmitys mukana.

Jäsenen antama (15.2.2012 klo:21:07) kommentti

All right. Kiitos vastauksista ! Pitää kysyä LVI-liikkeestä, mitä nuo esilämmitysboxit kustantaisi. Uusi kone lienee tonnin tienoilla... ?

Jäsenen antama (16.2.2012 klo:7:12) kommentti

Otin käyttöön ilton   x100 koneen  1kk sitten ja siinä pysähteli tulopuhallin kokoajan.
otin yhteyttä valmistajaan ja sieltä tuli huoltomies ohjelmoimaan laitteen uudelleen. Aikaisemmin se käytti valokennoa ja lämpöanturia jään tunnistukseen. nyt sen saan valikosta valita kumpaa tapaa se käyttää.
Silti se ei toiminut ja hyötysuhde oli olematon. Tutkin laitetta ja huomasin että kennon ohituspelti oli kokoajan auki. soitto huoltoliikkeen ja sieltä sain vinkin että läpän säätömoottorissa on mikrokytkin jolla vaihdetaan suuntaan. purkasin laitteen ja käänsin kytkimen, nyt lähti läppä liikkeelle.

Toivottavasti jotain apua tästä on.

Sinuna avaisin laitteen kannen silloin kun se on pysähtynyt (jään takia) ja katsoisin  onko kenno oikeasti jäässä vai onko se antureiden ja softan sekoilua.
Myös valokennoanturin sijaintia voi muuttaa jotta se toimii "paremmin"(toivottavasti sulla on valoanturi?)


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Tuloilmanlämmitin vesipatterilla.

Minulla on 2-kerroksisessa talossa vain koneellinen poisto liesikupuineen, mutta ei muuta korvausilmajärjestelmää kuin muutamissa ikkunankarmeissa kapeat ilmaraot ja tuul...

Mikä lisäeriste yläpohjaan vaiko mikään?

Noin 200 neliömetrin tasakattoinen  omakotitalo on rakennettu 1973. Talon lämmitysjärjestelmä on kaukolämpö, josta otetaan energia vesikiertoiseen patterilämmitykseen. Ta...