Jäsenen Levyttäjä antama (6.7.2013 klo:18:02) kommentti Ilmeisesti pitäisi kuitenkin olla palonkestävää eristettä?
Jäsenen Pm antama (7.7.2013 klo:13:29) kommentti Liesituulettimen poistoilmakanava vaatii paloeristeen ullakolle. Seinän läpiviennissä ei paloeristettä tarvita. Mitä sitten itse ratkaisuun tulee, on se rakentamismääräysten mukaan kielletty. Vain puhtausluokan 1 jäteilmaa saa johta ulos ulkoseinän kautta. Keittiön jäteilmakuuluu luokkaan 3. Esim. Espoossa tuo ratkaisu ei käy. Käypä ratkaisu saadaan rakentamalla jäteilmalle piippu, joka ulottuu rakennuksen harjan tasalle;)
Jäsenen Ra.insvm.-69 antama (11.7.2013 klo:0:08) kommentti Edellisessä Pm:n kommentissa asiasta kaikki oleellinen. "Tiiliverhoiltu hirsirakenne" antaa aiheen olettaa kysyjän teettäneen rakennuksellaan kaikenlaista luvanvaraista remonttia, joten Hänellä varmaan on myös vast.mestari/pääsuunnittelija? Alan ammattilaisten pitäisi tietää nämä asiat? Jos tämä ansiokas seinäläpivienti on oma ideasi, niin mietitkö seurauksia sen käytöönotosta? Kostea, rasvainen ilma, muutaman 90 ast käyrän jälkeen ulos seinästä räystään alle.. Pilaa seinän pinnan ja lahottaa räystään - mahdolliset raitisilma-venttiilit samalla seinällä oleviin huoneisiin imevät tuota keittiön poistoilmaa. Rasvan tiivistyminen kanavaan tekee siitä palopommin. Kanavan eristäminen seinän ulkopuolella ja läpi vesikatosta olisi kallis, ruma ja huonosti toimiva (nuohous). Lieden päältä ylös ja mahdollisimman loivilla mutkilla(tarvittaessa viistoon harjalle päin,) paloeristys(verkko)villalla ja vesikatosta läpi, on ainoa oikea tapa. Vesikattoläpivientejä löytyy kaikille katemateriaaleille.
Jäsenen Levyttäjä antama (11.7.2013 klo:10:18) kommentti Tuohan saattaa olla ihan asiaakin, ja varsinkin pykälien mukaan. Mitä järkeä sitten taas on pykälässä, jonka mukaan seinän läpiviennissä ei tarvita paloeristystä? Palaako seinä huonommin kuin katto? Itsellä on tilanne, jossa hella on laitettu keittiön nurkkaan, ulkoseinän viereen 45 asteen kulmaan. Liesituulettimelta lähtee joustava putki (ei niitä pehmeitä haitariputkia), seinän läpi kääntyy kahdella 45 asteen kulmalla(jäykällä). Ulkopuolella putki jatkuu niin pitkälle, että puhallus tapahtuu räystään ohi. Räystään alle putki on koteloitu siististi paneloituun koteloon. Koko putkisto on paloeristetty, myös seinän läpivienti. Näin toimien putkessa on yksi loiva mutka, koko putkistolla on pituutta n. 2,5 metriä. Mikäli olisin vienyt putken katolle, olisi putkeen tullut kaksi mutkaa, toinen niistä olisi ainakin ollut pakko tehdä jyrkäksi. Pituutta putkelle olisi tullut luokkaa 4-5 metriä. Kumpiko noista on helpompi nuohota, kumpiko pahempi "palopommi"? Ainakin tuossa tekemässäni systeemissä on helppo nostaa liesituulettimen kotelon yläosa irti, irroittaa joustava putki, irroittaa ulkopuolelta putken päästä läppäventtiili, ja tarkistaa kummastakin päästä katsoen koko putken matka sisäpuolelta. Ja ei, tuolla seinustalla ei ole raitisilma-venttiileitä.
Jäsenen Ra.insvm.-69 antama (11.7.2013 klo:23:14) kommentti Seinäläpiviennin paloeristyksen tarpeessa/ei tarvita on kysymys seinän läpi johdettavan ilman laadusta. Normaali huoneilman sisään/ulos venttiilit voi tehdä ulkoseinästä läpi ilman paloeristyksiä: puhtausluokka 1. Keittiön liesituulettimelta tuleva ilma on luokkaa 3,jota ei määräysten mukaan saisi asuirakennuksissa johtaa seinästä läpi. Kebab-pizzerioissa näihin seinästä läpituleviin rasvaisen ilman poistokanaviin vaaditaan paloeristysten lisäksi erilliset turvalaitteet.
Jäsenen Levyttäjä antama (12.7.2013 klo:10:27) kommentti Sinällään aika jännä tulkinta, että jos liesituulettimen putki viedään seinän läpi, vaikka ei saisi, sitä ei silloin tarvitse paloeristää? Noin maalaisjärjellä ajatellen paloeristys tarvitaan slloin, jos on vaara, että putkessa voi palo syttyä? Eiköhän nyt puhuta kuitenkin kahdesta aikalailla eri tilanteesta, jos vertaillaan pizzerian tai kotitalouden liesituulettimia keskenään. Pääsääntöisesti se on kuitenkin enimmäkseen vesihöyryä, jota putkeen menee normaali taloudessa, varsinkin jos suodattimet on kunnossa ja niitä putsataan riittävän usein.
Jäsenen Ra.insvm.-69 antama (13.7.2013 klo:0:41) kommentti Nyt ei asia tainnut mennä ihan perille. Sitä liesituulettimen ilmaa ei nyt vaan saisi johtaa seinän läpi. Vaikka sen eristäisit miten, niin se ei ole Rak.määräysten mukaan sallittua. Teknisesti asian voisi ehkä hoitaa erilaisilla palosulkuventtileillä paikallisen viranomaisen hyväksynnöillä, mutta käytännön toimivuus on sittenkin huono. Edullisempi/ toimivampi/ halvempi on hoitaa poisto ylöspäin: vesikatosta läpi.
Jäsenen ruosu antama (13.7.2013 klo:0:48) kommentti "Poistettu viesti x4" Paljon vaikuttaa kerääntyvän härskiä rasvaa tuohon putkeen jo uudisrakennusvaiheessa; kun noin innokkaasti "nuohotaan"; kyllä nyt kohta pitää olla tupla palovillat...! Olisikohan kumminkin kyseessä joku pimeä kebabbi- tai VIELÄ vahvempaa tavaraa tarjoileva yritys...?
Jäsenen Levyttäjä antama (13.7.2013 klo:12:17) kommentti Rakennusinsinöörille: Kyllä minulla ainakin meni asia ihan perille. Pointti oli kuitenkin se, että vaikka sitä ei saisikaan viedä seinän läpi, ei se ole syy jättää sitä paloeristämättä, jos se kuitenkin siitä viedään. Sinällään en ymmärrä noita palosulkuventtiili-virityksiäsi, miten ne sen ilman laadun muuttaa, jos se kerran on syynä tuohon määräykseen? Et ole vielä vastannut tuohon kysymykseen tuosta tekemästäni "virityksestä". Kumpi ratkaisu sinusta on herkempi "palopommi", niinkuin asian ilmaisit? Väitän vahvasti, että tuo tekemäni systeemi on toimivampi, halvempi, ja huomattavasti helpompi pitää puhtaana, verrattuna siihen että olisin vienyt sen katolle.
Jäsenen Ra.insvm.-69 antama (13.7.2013 klo:23:11) kommentti Palosulkuventtilin tarkoitus on katkaista ilmanvirtaus poistokanavaan jos sen alkupäässä (tässä lieden yläpuolelta/ kanavassa) syttyy tulipalo => lämpötila nousee laukeamisrajalle. Tällöin palo ei pääse etenemään kanavassa ja sytyttämään sen varrella / loppupäässä olevia rakenteita. Näitä venttiileitä on yleisesti myynnissä. Kanavan sisään asennettavat ehkä LVI-suunnittelijan kautta.Kukin tulkoon uskollaan autuaaksi - jos joku tekee vaakasuoran poistokanavan liedeltä seinän läpi, niin paloeristäköön ihmeessä ainakin sen läpiviennin.... ja poistokanavan siitä edelleen. Mahdollisen palovahingon jälkeen vakuutusyhtiö ottaa kantaa kyseisen toteutuksen asiallisuuteen.
Jäsenen Rommeli antama (14.7.2013 klo:0:08) kommentti Sitä "palosulkuventtiiliä" tavataan kutsua palopelliksi.
Jäsenen Levyttäjä antama (14.7.2013 klo:0:52) kommentti Turha tähän uskonasioita on sotkea. Kyllä meillä mennään ihan maalaisjärjellä tällaisissa asioissa. Kerro nyt jo tosiaan, millä perusteella vakuuutusyhtiökään voisi väittää tuota tekemääni ratkaisua turvattomammaksi, , kuin että olisin vienyt poiston katolle?Jos olisni vienyt sen katolle, olisin jokatapauksessa joutunut viemään vaakasuorassa, ja jopa 1-2 metriä pitempään kuin nyt. Nyt on yksi loiva mutka, katolle vietäessä olisi 2 mutkaa, joista toinen ainakin olisi jyrkkä. Jos noista kahdesta jompaan kumpaan pitäisi palopelti laittaa turvallisuuden takia, minusta se olisi kyllä enemmän paikallaan tuossa katolle vietävässä.
Jäsenen marksto antama (14.7.2013 klo:10:15) kommentti Rasvojen itsesyttymistä kanavissa ei kai ole tapahtunut. Syttymiseen tarvitaan sytytyslähde. Vaikkapa vappuaaton tippaleipien uppopaisto pikkupätkässä oljyn roihahtaessa. Tai vastaava vaikka ei pätkässä olisikaan. Silloin paloturvallisuuden kannalta on aivan yhdentekevää, miten se kanava on ulos johdettu. Pääasia siinä mielessä on, että kanava on paloeristetty syttyviä rakenteita suojaavalla tavalla. PM tuolla edellä mainitsi, mitä rakennusmääräyksissä asiasta on sanottu. Jos vahinko sattuu, tulipalo siis todella syttyy, vakuutusyhtiö on varmasti kiinnostunut määräysten vastaisesta asennuksesta korvausten kieltämisen tai alentamisen perusteena.
Jäsenen Jore12 antama (26.10.2020 klo:16:38) kommentti Miten sitten pitäisi tehdä kun ullakolla kulkeva liesituulettimen poistoputki "vuotaa", villat kastuu yhden mutkan kohdalta (ei ole ns. taskua), mutta olisiko putkessa reikä tms. ja sieltä pääsee puhaltamaan lämmintä ilmaa ja varsinkin kylmillä ilmoilla tulee tuota kosteutta eriskyksiin. Onko kellään samankaltaisia kokemuksia?
Lisää kommentti*