Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kosteusvaurioiden riskeistä

Muu ilmanvaihto

Kysytty: 21.11.2011 klo:8:01
Autotallin ilmanvaihto pitää pitää kokonaan erillään asunnon ilmanvaihdosta.

Miksi kosteiden tilojen ilmanvaihtoa ei vaadita pidettäväksi erillään?

Suihkusta/saunasta/pyykinkuivauksesta tulevan kosteuden voisi kuvitella leviävän iloisesti ympäri huoneistoa ilmanvaihtokoneen avulla. Vai onko näin?


E.T.
Kysymyksiä: 6 kplVirallinen vastaus
Autoallin ilmanvaihto eriytetään rakennuksen muusta ilmanvaihdosta paloteknisistä syistä. Kun muualla talossa on koneellinen ilmanvaihto lämmön talteenotolla, poistoilma ja tuloilma eivät pääse sekoittumaan. Tuossa on sekin etu, että ilmassa oleva kosteus joissain olosuhteissa kondensoituu, ja siitäkin irtoaa pieni määrä lämpöä.

Arvostele vastaus kysymykseen "Muu ilmanvaihto / Kosteusvaurioiden riskeistä":
Jäsenen antama (21.11.2011 klo:13:17) kommentti

Autotallin osalta on kyse palo-osastoista ja mahdollisesta häkäkaasusta.

Jäsenen antama (21.11.2011 klo:15:56) kommentti

Ei ole. Yleensä kosteissa tiloissa on kohdepoisto ja ns. jäteilmaa ei enää kierrätetä muiden tilojen ilmanvaihdoksi. Eli ilmanvaihtokone ei jaa märkää ilmaa takaisin huoneistoon vaan poistaa jäteilman kosteista tiloista.

Jäsenen antama (22.11.2011 klo:8:42) kommentti

Jos ilmanvaihtokoneessa on neljä (4) putkea: ulkoa tuleva, sisään lähtevä, sisältä tuleva ja ulos lähtevä, niin missä kohdassa kosteiden tilojen jäteilma jää kierrättämättä muiden tilojen ilmanvaihdoksi ja missä kohdassa IVK lakkaa jakamasta kosteaa ilmaa takaisin huoneistoon?E.T.

Jäsenen antama (22.11.2011 klo:9:36) kommentti

Väännetäänpä rautalankaa. Yleisperiaatteena on, että ulkoa koneen kautta sisätiloihin johdettava ilma ja sisätiloista koneen kautta ulos johdettava ilma eivät missään vaiheessa sekoitu keskenään. Eli vaikka molemmat ilmavirrat kiertävät saman koneen kautta, niin ilmakanavat ovat toisistaan erilliset. Poistoilman lämpö siirretään tuloilmaan lämmönvaihtokennon kautta (metallia pitkin johtumalla). Kosteus poistoilmasta ei pääse kavaviston metalliseinän läpi siirtymään tuloilmaan...

Ja ylläoleva perusperiaate ei muutu miksikään seuraavista detaljeista:- Sisällä eri huonetilojen välillä voidaan käyttää siirtoilmaa. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikissa huoneissa ei ole sekä tulo- että poistoilmaventtiiliä, vaan osassa huoneista on vain tulo ja toisissa vain poisto. Poistot sijoitetaan ns. likaisiin ja kosteisiin tiloihin, jolloin kostea ilma poistetaan suoraan, eikä sitä johdeta siirtoilmana toisiin huoneisiin.- Jossain ilmanvaihtokoneissa on käytössä ns. kiertoilmatoiminto ja tällöin sisätiloista otettavaa kiertoilmaa sekoitetaan koneella ulkoa otettavaan ilmaan. Näissäkään tapauksissa kiertoilmaa ei oteta kosteista tiloista (vaan tyypillisesti tulisijan läheltä lämmön jakamiseksi muualle asuntoon).- Pyöriväkennoisissa ilmanvaihtokoneissa poistoilman kosteutta voi tiivistyä pyörivään kennoon ja siitä siirtyä edelleen tuloilmaan. Näissäkän tapauksissa kosteudensiirtyminen ei ole niin voimakasta, että siitä olisi mitään haittaa. (Joidenkin mielestä tuloilman lisäkostutus talviaikaan on nimenomaan pyöriväkennoisten koneiden hyviä puolia.)
Jäsenen antama (22.11.2011 klo:9:38) kommentti

Joku Lvi-puolen paremmmin tunteva voi kirjoittaa paremmin vastauksen mutta yritetään. Ilmanvaihtokone ei ole vain tyhjä laatikko jossa ilmat sekoittuisivat keskenään. Tuloilma ja jäteilma ei sekoitu vaan kulkevat eri reittejä koneessa ja talossa. Jos on vaikka ilmanvaihtokone jossa on levylämmöntalteenotto ilma kulkee seuraavasti. 1.ulkoatuleva kylmä ilma kulkee esilämmityspatterin kautta levylämmönsiirtimeen. Levylämmönsiirtimessä on levyjä joiden toisella puolella kulkee lämmöin jäteilma ja toisella puolella kylmä uusi ilma. Jäteilma jäähtyy ja puhdas ilma lämpenee. 2. Puhdas ilma puhalletaan johonkin huonetilaan esim. makuuhuone. makuuhuoneesta ilma siirtyy ovirakojen kautta vaikka wc/suihkutilaan.3. Nyt tämä ilma on jo melko epäpuhdasta joten tämä poistuu poistoilmakanavistoon. 4. Jäteilma tulee lämmönsiirtimeen ja kulkee sekoittumatta uuteen ilmaan sen läpi. 5. Jäteilma puhalletaan harakoille. Tämä oli vain yksi esimerkki miten se pitäisi toimia.

Jäsenen antama (22.11.2011 klo:10:31) kommentti

Kyllä ne pesu/saunan poistoilmat kulkevat kuitenkin sen saman koneen kautta ulos.Joissakin kohteissa vieläkin menee liesituulettimen poistokin sen koneen kautta ulos.

Jäsenen antama (22.11.2011 klo:15:40) kommentti

Viisastellaan: Poistoilma johdetaan lämmönsiirtimen läpi/kautta muuttuen jäteilmaksi ja edelleen jäteilmakanavaa myöten ulos.
Keittiön käryt eivät kulkeudu lämmönsiirtimen läpi/kautta vaan ohjataan poistopuhaltimen kautta jäteilmakanavaan ja ulos.     

Kiertoilma ei kulje lämmönsiirtimen läpi/kautta vaan ohjataan tuloilmapuhaltimella tuloilmakanavaan.
(Kiertoilmaa voidaan myös ohjata lämmönsiirtimen jään sulattamiseen.)        

Jäsenen antama (22.11.2011 klo:17:29) kommentti

"Joissakin kohteissa vieläkin menee liesituulettimen poistokin sen koneen kautta ulos."

Joissakin koneissa voi säätimestä valita joko suoraan ulos tai sitten kennon kautta ulos.

Jäsenen antama (22.11.2011 klo:21:19) kommentti

Kaikesta huolimatta vastaus kysymykseen tuli hyvin edellä Mobilen ja Merheir:n kirjoittamana. Kosteus ei siirry tuloilmaan. Pyöriväkennoisessa jossain määrin, mutta siinäkin vain ulkoilman ollessa riittävän kylmää kennon kondensointiin.

Jäsenen antama (22.11.2011 klo:22:31) kommentti

Lisää viisastelua: LTO:ssa poistoilma ja jäteilma ovat eri käsitteitä! Poistoilma muuttuu jäteilmaksi vasta LTO:n jälkeen kun se on kulkenut LTO:n läpi/kautta poistuen jäteilmaputkea pitkin ulos.         

Jäsenen antama (23.11.2011 klo:10:01) kommentti

" LTO:ssa poistoilma ja jäteilma ovat eri käsitteitä! Poistoilma muuttuu jäteilmaksi vasta LTO:n jälkeen kun se on kulkenut LTO:n läpi/kautta poistuen jäteilmaputkea pitkin ulos. "

Koostumukseltaan ovat täsmälleen samaa ilmaa, tai siis jäteilmaa ei ole ollenkaan, on vain poistoilmaa. Tai sitten voidaan ajatella että on vain jäteilmaa, eikä poistoilmaa ollenkaan. Huoneessa oleva ei missään tapauksessa hengitä poisto/jäteilmaa.

Jäsenen antama (23.11.2011 klo:10:55) kommentti

Rautalankaa:  LTO:ssa (talviasento) poistoilma ohjautuu suodattimen ja lämmönsiirtimen läpi/kautta siis suodatettuna ja jäähdytettynä jäteilmana jäteilmaputkea pitkin ulos.   
LTO:ssa kiertoilma on poistoilmaa vaan EI jäteilmaa joka ohjautuu lämmönsiirtimen ´ohi`  (EI läpi/kautta) ´sekoittuneena` tuloilmaan ja palautuu tuloilmaventtiileistä huoneilmaan.       

Jäsenen antama (23.11.2011 klo:12:20) kommentti

Lainaus LTO-laitteen manuaalista:

"Raitisilma sisälle otetaan talon pohjoissivulta. Ulkosäleikössä oleva hyttysverkko estää hyönteisten ja lehtien pääsyn koneeseen. Koneessa ulkoilma menee ensin mekaanisen suodattimen G3 läpi ja siitä esipuhdistettuna lämmön talteenottokennon läpi. LTO -kennon jälkeen on tuloilman lämmitys sähkö- tai vesipatterilla. Ennen huoneeseen puhaltamista tuloilma suodatetaan vielä sähkösuodattimella tai vaihtoehtoisesti kasettisuodattimella F7.

Poistoilma sisätiloista lähinnä WC ja pesutiloista siirtyy koneelle poistokanavaa myöten. Koneessa poistoilma ensin suodatetaan G3 mekaanisella suodattimella, joka suojaa LTO -kennoa ja poistopuhallinta likaantumiselta. Ulos puhallettavasta poistoilmasta siirtyy lämmönvaihtimessa lämpöä tuloilmaan noin 50-60% hyötysuhteella. Poistoilma puhalletaan jäteilmakanavaa myöten katolle ja ilmastointihormin kautta ulos.

Kierrätysilma otetaan puhtaasta tilasta esim. leivinuunin läheisyydestä tai yläkerran katosta mahdollisimman lämpimästä paikasta. Kierrätysilma tulee koneeseen ennen hienosuodatinta, jossa se sekoittuu ulkoilman kanssa. Ilma vielä suodatetaan ja tarvittaessa lämmitetään ennen huoneeseen takaisin puhaltamista."

Tuossa ovat lihavoituna eri ilmalajit.  Jäteilmaa ei ole paitsi jos sitten haluaa poistoilman tilalla käyttää tuota sanaa. Molemmat tarkoittavat samaa asiaa.


Face: "vaan EI jäteilmaa joka ohjautuu lämmönsiirtimen ´ohi`  (EI läpi/kautta) "

Kyllä menee em. manuaalin mukaan läpi ei siis ohi.

Jäsenen antama (23.11.2011 klo:15:43) kommentti

Niimpä se luetun ymmärtäminen?  
Ko. Manuaaliin on kirjoitettu LTO:n toimintaperiaate luettavaksi "maallikoille"
Ps. Asiaa pitää tarkastella ajatusella ja lisää opiskelemalla.     

Jäsenen antama (23.11.2011 klo:16:12) kommentti

Kierrätysilma ei ole poistoilmaa, vaan nimensä mukaisesti kierrätysilmaa, ts. ilmaa (esim. huoneen lämpimästä kohdasta) siirretään asunnossa toiseen paikkaan (esim. kylmempään ikkunanurkkaukseen).Ilma muuttuu poistoilmaksi vasta kun menee sisään poistoputkesta. Muutenhan me joutuisimme hengittämään koko ajan poistoilmaa.

Jäsenen antama (23.11.2011 klo:17:27) kommentti

Pieni täsmennys kohtaan Raitisilma. Ulkosäleikössä ei saa olla hyttysverkkoa. Se menisi tukkoon hyvin nopeasti. Hyttyset päätyvät koneen karkeasuodattimelle. Sen voi imuroida parin kuukauden välein ja vaihtaa uuteen puolivuosittain.

Jäsenen antama (23.11.2011 klo:17:28) kommentti

Unohtui kysyä, mihin sitä foliohattua tarvitaan?

Jäsenen antama (24.11.2011 klo:8:11) kommentti

Tämä keskustelu kertoo kyllä hyvin hienosti tämän palstan tason.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Piilosokkeli

Harkitsemme 1979 rakkennetun talon, ns. käkikellomallisen talon ostamista. Talossa on piilosokkeli. Olen lukenut sokkeliin liittyvistä riskeistä. Millä keinoin saisi var...

Vastuu lisäkellarista - asuntoyhtiö

Paritaloyhtiöömme on saatu lisärakennuslupaa, joilla laajennetaan asuntoja lisähuoneilla ja mm. kellareilla. Yhtiökokouksessa puheenaiheeksi noussee kellarien vastuukysym...

Tehty kylpyhuone ja keittiöremontti

Tein noin 6 vuotta sitten silloiseen asuntoomme rv.1969-1970 kylpyhuone sekä keittiöremontin. Poistin kylpyhuoneen vanhat laatat sekä klinkkerin rakenteisiin asti. Poisti...

Perustusten kuivuuden varmistus vanhan talon ostossa

Hei,Olemme ostamassa 70-luvulla rakennettu tiilitaloa. Taloon ei ole vielä tehty kuntotarkastusta. Perehdyimme tarkasti ympäristöministeriön (hometalkoot.fi) sivustoon tä...

Vesi- ja routaeristyksen ja salaojituksen mahdollinen hinta

  Joudumme korjaamaan taloyhtiömme perustuksen vesi- ja routaeristyksen kosteusvaurioiden    takia. Tarkoituksena teettää uusi bitumi-, patolevy- ja routaeristys ja salao...

kellarisauna

Tarkoituksena olisi eristää finnfoamilla suihkutilan ja lämmittämättömän varaston välinen seinä suihkun puolelta. Millainen r...

Mökin seinien panelointi

Kyseessä pyöröhirsimökki, vuosimallia 1980, eristämätön, käytössä talvellakin lyhyitä jaksoja.Haluaisin paneloida keittiön seinät (helpompi pitää puhtaana kuin pyöröhirsi...

Saunan lautalattia

Vain kesäisin käytettävän loma-asuntoni saunan maalattu lautalattia on menossa vaihtoon maalin alta alkaneiden pienehköjen kosteusvaurioiden vuoksi. Rakenne on ollut näht...

Jatkuva lämpö

Olin suunnitellut rakennuttaa noin 55 m2:n kokoisen, puurakenteisen kesämökin tehdasvalmisteisilla seinäelementeillä. Tulemme käyttämään mökkiä vain satunnaisesti talviai...

Vanhan hirsitalon kylpyhuoneen seinäeristys

Remontoimme vanhaa -48 rakennettua hirsitaloa. Edellinen asukas on rakentanut 80-luvulla kylpyhuoneen ja saunan. Kylpyhuoneesta joudumme uusimaan mm.seiniä kosteusvaurioi...

Kosteusmittauksen maksaja

Kyselin aiemmin kosteusmittauksen maksajasta. Mites tällaisessa tapauksessa kun talot ovat valmistuneet 3-4 vuotta sitten, joten voiko kosteusmittaus tai mahdolliset kost...

Sauna-, allas- ja pesutilojen ilmanvaihto

Meillä on 70-luvun lopulla rakennettu omakotitalo, jossa on painovoimainen ilmanvaihto. Nyt kun sauna- ja uima-allastilojen remontti on tulossa ajankohtaiseksi, kyselisin...

Kylpyhuone kakkoskerroksessa

Olemme ostamassa 20-luvun 2-kerroksista hirsitaloa, jossa on kakkoskerroksessa pesuhuone/sauna. Ko. tiloissa kosteusvaurioiden takia remontti edessä. Nyt ph-ssa seinissä...

Taloyhtiön valvontaoikeus ja kustannukset

Jos taloyhtiö teettää kylpyhuoneremontteja taloyhtiössä kosteusvaurioiden takia, täytyykö paikalla käydä jonkun asiantuntijan tarkistamassa vesieristys jos remonttifirma...

Esisopimus

Halusimme kosteustarkastuksen ostamaamme omakotitaloon. Pesuhuoneesta löytyi lievää kosteutta lattiasta ja kaksoislaatan eristekerroksesta. Lattiakaivon asennus oli virhe...

Maavaraisen laatan tuuletus

Joudun korjaamaan maavaraisen alapohjarakenteen perusteellisesti kosteusvaurioiden takia. Yritän varmistaa ettei täyttömaasta nouseva kosteus jatkossa aiheuttaisi vahinko...

Kenellä vastuu kosteusvaurioissa?

Hei, ostimme vastikään asunnon rivitaloyhtiöstä, jossa tehtiin kosteusmittaukset käsikaupparahan maksumme jälkeen. Omassa asunnossamme ei ilmennyt kosteusvaurioita ennen...

Mikä lisäeriste yläpohjaan vaiko mikään?

Noin 200 neliömetrin tasakattoinen  omakotitalo on rakennettu 1973. Talon lämmitysjärjestelmä on kaukolämpö, josta otetaan energia vesikiertoiseen patterilämmitykseen. Ta...

Pesuhuoneen seinän levytys

Talomme on rakennettu v. -76, ja edellinen omistaja on tehnyt pesuhuoneremontin v. -85. Nyt uutta remonttia aloitellessani ihmetyttää pesuhuoneen seinässä kaksinkertainen...

Kylmän varastorakennuksen rakentaminen yhdistykselle

Eräs eteläsuomalainen siirtolapuutarhayhdistys haluaisi rakentaa kylmän varastorakennuksen jota käytettäisiin yllätys yllätys tavaroide...

Hometalon korjaaminen

 Olemme harkinneet ostavamme 70-luvun tasakattoisen talon. Riskeistä tietoisina taloon on tehty silmämääräinen kuntokartoitus mitään aukomatta, jossa todettiin kaiken ole...

Kosteusvaurion tutkiminen ja korjaaminen asunto-osakeyhtiössä

Olemme tehneet tarjouksen as oy -muotoisessa yhtiössä olevasta huoneistosta ja myyjä on hyväksynyt tekemämme tarjouksen. Tarjouksen hyväksymisen jälkeen tehtiin kosteusmi...

Saako 150 000 eurolla talon ?

Nykyisessä asuinrakennuksessamme paljastuneiden kosteusvaurioiden takia uusi talo olisi saatava nykyiseen pihapiiriin nopeammassa aikataulussa kuin olimme suunnitelleet....

kylpyhuoneen kosteusvaurion korvausvastuu

Hei! Omistamassani puutalo-osakkeessa todettiin kosteusmittauksissa seinissä kosteusvaurio, joka edellyttää koko kylpyhuoneen uusimista. Tilaa ei ole vielä purettu, mutta...

taloyhtiön vastuu jatkoa viime maanantain kysymykseen

Kysyisin vielä jatkoksi: mikä on osakkeen omistajan vastuu, kun kylppärit ovat raportin mukaan käyttöikänsä päässä ja osakkeen omistajat ovat tästä tietoisia raportin sa...