Jäsenen kappalainenL-häme antama (11.3.2012 klo:19:03) kommentti Onko mustuminen vain likaa. Jos ei niin sitten on syytä tutkia tarkemmin. Vintille ei saa ohjata mitään poistoilmoja, vaan aina katolle.
Jäsenen Ammattilainen antama (11.3.2012 klo:19:11) kommentti Haluttu rakentamisaikana säästää 1000mk läpivienti ja nyt yläpohjassa kosteusvaurio ja/tai hometta.
Jäsenen Ötzi antama (11.3.2012 klo:22:49) kommentti D2 Suomen rakentamismääräyskokoelma
Ympäristöministeriö, Rakennetun ympäristön osasto
Rakennusten sisäilmasto ja ilmanvaihto
Määräykset ja ohjeet 2010
Ympäristöministeriön asetus
rakennusten sisäilmastosta ja ilmanvaihdosta
Annettu Helsingissä 22 päivänä joulukuuta 2008
3.4 Ulko- ja jäteilmalaitteiden sijoittaminen Jäsenen Jv20531112 antama (11.3.2012 klo:23:26) kommentti On kuitenkin muistettava, että ostajalla on myös ns. selonottovelvollisuus ja onko kyseessä piilevä virhe!!!!!
Jäsenen Betonitohtori antama (12.3.2012 klo:6:39) kommentti Väärin asennettu. Jäteilma johdettava ulkoilmaan, ei ullakolle. Jos kuntoarviossa ei ole mainintaa IV-laitteesta, eikä sitä ole merkitty kauppakirjaan puutteena, kuuluu selvästi myyjän vastuulle. Ostajan ei tarvitse mennä ullakolle könyämään. Myyjän pitää kertoa asiat ostajalle.
Jäsenen Mestari antama (12.3.2012 klo:8:17) kommentti Kyllä ostajalla on selvilleotto velvollisuus.
Jäsenen Jv20531112 antama (12.3.2012 klo:8:54) kommentti Täytta hööpöä "korkealta taholta", jolle maakaari tuntuu olevan se "raamattu, rukous- ja virsikirja", johon hyvä on aina silloin vedota kun ulalla on ja pysyy.
Jäsenen sähkötesteri antama (12.3.2012 klo:10:59) kommentti Taitaapi olla jo reklamaatioajatkin umpeutuneet ja mahdollinen virhekin jo tapahtunut ennen maakaaren voimaan astumista (rakennuslupa),että näyttäisi aika toivottomalta saada rakentajalta mitään korvauksia ja kyseinen kuvakin on maallikolle aika epäselvä.
Jäsenen Betonitohtori antama (12.3.2012 klo:12:28) kommentti 2-kuukautta sitten ostettu? Vai onko tullut perintönä?
Jäsenen Pm antama (13.3.2012 klo:11:45) kommentti Huh huh. Suoraan sanoen pahalta näyttää. Mitenkähän noin älytön rakennusvirhe on päässyt syntymään? Nyt vaan kiireesti poistoputki katolle ja sitten purkamaan homehtuneita/lahonneita rakenteita. Ehkä ei tarvitse purkaa koko taloa.
Jäsenen rakrak antama (14.3.2012 klo:5:44) kommentti On muuten yllättävän yleinen rakennusvirhe, näitä näkee ajoittain. Jos ei kauppoja tehdessään tajua käydä esim yläpohjassa niin on parempi asustella kerrostalossa. No tuo virhe on helppo ja halpa korjata, tosin sen seuraukset eivät sitten välttämättä olekkaan.
Jäsenen JR454159223 antama (14.3.2012 klo:10:10) kommentti Tässä kysyjän tapauksessa on tehty tuiki tavallisia karkeita perusvirheitä oston yhteydessä , joten taloa ei ole siis peritty . Reklamaatiomahdollisuus ja –aika on olemassa, koska reklamaatio tehdään tällaisissa ostoissa/tapauksissa myyjälle eikä rakentajalle, jolla ei siinä suhteessa ole enää mitään tekemistä eikä velvollisuutta, mutta se reklamaation läpimeno on oikeastaan mahdoton ts. jälkihinnoittelu ei onnistune, sillä se hinnoittelu kannattaa ja pitää suorittaa kaupan teon yhteydessä eikä jälkeen päin.
Maakaari on voimassa ainakin toistaiseksi niin kaun kuin se laki on voimassa olipa rakennus tehty viime vuosituhannellakin. Maakaari kohdistuu voimassa ollessaan sen lain piirissä oleviin tapahtumiin. Siis vaikka maakaari ei olisikaan ollut rakennushetkellä voimassa, niin siitä huolimatta se kohdistuu nykyisiin tapahtumiin, jos tapahtuma on maakaaren ”piirissä”.
Maakaari on hyvä laki, mutta se antaa toisaalta pettävän eli väärän vaikutussignaalin ostajalle ts. tutkitaan näköhavainnoin vasta oston jälkeen, jolloin se on usein myöhäistä. Se on siinä suhteessa huono myyjää kohtaan, joka toimii vilpittömässä mielessä, että sillä on mahdollisuus rokottaa myyjää sellaisissakin tapauksissa, joista myyjälläkään ei ole mitään tietoa ja/tai havaintoa ts. piilevät virheet, jotka paljastuvat vasta siten, kun ostaja alkaa rempata ja purkaa rakenteita, joihin myyjällä ei ole ollut mitään tarvetta eikä tietoa. Maakaaren piirissä pitää olla vain sellaiset piilevät virheet, jotka ovat kiistämättömästi myyjällä tiedossa ja/tai myyjän tekemät/teettämät ja/tai niistä tiedossa olevista virheistä hän ei ole kertonut myynnin yhteydessä ostajalle. Useinhan se on siten, että myynnin yhteydessä kerrotut/paljastetut virheet eivät vaikuta myyntihintaan tuon taivaallista, koska ostaja itsensä pettäen ummistaa niiltä usein järjen käyttönsä, kun on luulo, että tämä on se ainoa ostettava ja mahdollinen kohde.
Kysyjän tapauksessa esimerkiksi:
A) On unohdettu selonottovelvollisuus (kyseinen virhe on helposti havaittavissa) eli kohteeseen ei ole tutustuttu hänen toimestaan näköhavainnoin, koska
B) on luotettu mitä ilmeisimmin myyjän teettämään tutkijaan. Tällaiseen ei koskaan kannata sortua edes säästämissyistä, koska ne saattavat tulla kalliiksi ostajalle ja tässä tapauksessa tuleekin mitä ilmeisimmin, koska tuo A)-kohta on laiminlyöty ostajan taholta.
C) Jos oma osaamistaito ei riitä, niin silloin on oman etunsa vuoksi syytä ottaa koko ostotapahtumaan täysin vastuunsa tunteva ammattilainen. Valitettavasti ne lakia lukeneet ammattilaiset eivät ole sopivia tähän tehtävään. Lakiammattilaiset ovat usein rakennusalalla vielä ”poropeukaloisempia” kuin moni ostaja, joka on ehkäpä kierrellyt ja kaarrellut monia kohteita jo aikaisemmin ja saanut jo hieman oppia.
Siis aina oma luotettava rakennusalan ammattilainen, jolla on myös haalarien osaamiskäyttö. Kyllä siellä sekä ala- että yläpohjassa on myös käytävä ja tutkittava omin ”mestarein” eikä vain myyjän.
Kauppakirjojen pohjia on saatavissa nykyisin pilvin pimein. Niihin vain pannaan ne kohteen yksilöintitiedot ja kirjataan myyjän kertomat viat ja puutteet nimenomaan kirjallisesti . Ei ole syytä unohtaa virallisia papereita tarkastuksineen eikä myöskään epävirallisia dokumentteja.
Jäsenen Jv20531112 antama (14.3.2012 klo:16:36) kommentti Eipäs tuohon eo. sepustukseen ole oikeastaan muuta lisättävää tai oikeammin on korostettava, että siihen maakaareen on nimen omaan syytä myyjän perehtyä perin pohjin, koska siellä on se suurin pommi asennettu myyjän pään menoksi. Nykyisinhän jo kyllä "rosikseissakin" on jonkin verran perehdytty siihen maakaareen, joten ne osaavat jo korostaa/ottaa huomioon sitä selonottovelvollisuuttakin eikä yksisuuntaisesti aina myyjän tappioksi.
Jäsenen Niger antama (14.3.2012 klo:19:42) kommentti Sehän alkaa olla petos jos myyjä salaa tiedossa olevat piilevät viat ostajalta. Myyjä on nimenomaan vastuussa niistä piilevistä vioista. Ostaja toik saa katsoa taloa ostotilanteessa, mutta ei ole mikään pakko. Myyjän pitää kertoa kaikki talosta.
Jäsenen Jv20531112 antama (14.3.2012 klo:20:35) kommentti Eihän niekerin höpötyksissä ole koskaan mitään järjen häivääkään. Tuosta on osoituksena:"Sehän alkaa olla petos jos myyjä salaa tiedossa olevat piilevät viat ostajalta." Aivan niin! Juuri niin! "...salaa tiedossa olevat piilevät..." Hohhoijaa! Eihän ne silloin ole mitään piileviä! "Ostaja toik saa katsoa taloa ostotilanteessa, mutta ei ole mikään pakko." Onpas neuvoa sieltä jostakin hyvin syvältä. Ei tietenkään ole pakko, joten sitten ollaan täällälkin vollottamassa eikä ainoastaan tihruttamassa, kun seurataan noita niekerinkin järjettömiä ohjeita. "Myyjän pitää kertoa kaikki talosta." Niinpä niekerin ohjeita noudattaen: "Ostajaehdokas hyvä! Ensimmäisenä oli ulko-oven kahva, johon tartuit avatessasi oven. Se oli juris se ulko-ovi, jossa on myös siellä ulkopuolella roikkumassa kolkutin, jota on hieman nostettava, kun sillä kolkuttaa. Ovessa ei ole sen aiheuttamia koloja, kun sen alasimena ovessa on metallinen....
Jäsenen Halpakorjaus antama (14.3.2012 klo:20:45) kommentti "Ongelmahan on alkanut jo siis 14vuotta sitten joten olisikko aiheellista tutkituttaa yläpohjan migropikasvillisuus sekä home/kosteus vauriot?Ja jos on ongelma niin puranko koko talon vai myrkytänkö yläpohjan vai miten ongelman voisi ratkaista??." Juuri näin ja sitten toimitaan suosituksen/ ohjeistuksen mukaan. Tämä paperi ja sen mukaiset korjaukset on sitten tärkeä dokumentti taloa myytäessä. Jos ohjeistetaan suuriin ja kalliisiin korjauksiin tai annetaan ymmärtää että talo on purettava, niin sitten pitää ajatella asia uudelleen. Luultavasti ongelma tulee korjatuksi poistamalla villat noin kolmen metrin säteellä putkesta ja desinfioimalla kattotuolit samalta alueelta (halpakorjaus). Tietenkin kattoläpivienti on tehtävä, putki viedään harjalle. Tästä ei sitten saa mitään kunnollista paperia myyntiä ajatellen. Tuo piilovirhe pitää/ kannattaa ilmoittaa taloa myytäessä.
Jäsenen sähkötesteri antama (15.3.2012 klo:7:33) kommentti Jos talo on purkukuntoinen ja purun kriteerit täyttyvät kannattaa harkita jo koko asuntokaupan purkua,ja ottaa selville tuleeko maakaari voimaan takautuvasti (tuskin,onko suomessa muita takautuvasti tulleita lakeja kuin sotasyyllisyyslaki?)jos rakennusvirhe on syntynyt ennen maakaaren voimaan astumista.
Jäsenen JR454159223 antama (15.3.2012 klo:9:05) kommentti Maakaari on voimassa tässäkin tapauksessa. Rakennusvirheeen syntymisajalla ja /tai -tavalla ei ole mitään tekemistä maakaaren suhteen, vaan tässä on kyseessä maakaaren voimassaoloaikana ollut osto/myyntitapahtuma. Maakaari sulkee tämän virheen lain korvattavuuden ulkopuolelle, koska se ei ole ns. piilevä virhe. Kysyjän kannattaa tarkkaan pohtia lähteekö peräämään myyjältä korvauksia. Se tässä, niin kuin näyttää useimmissa muissakin kysymyksissä näillä palstoilla olevan kysyjän kannalta heikkoutena, ei anneta riittävästi taustatietoja. Usein on niin, että todellinen asia onkin juuri päin vastoin kuin kysyjä vajain alkutiedoin antaa ymmärtää ts. kysyjä hakee sympatiaa, joka todellisuudessa on haitallinen kysyjälle, kun totuus on sitten vaakakupissa. Toistan/korostan: Rakennusvirheen syntyajankohdalla maakaarella ei ole mitään tekemistä osto/myyntitapahtumassa eikä maakaari ulotu itse rakennusvirheeseen mitenkään, vaan siinä on muut lait/asetukset/määräykset.
Jäsenen eejuhe antama (22.3.2012 klo:7:17) kommentti Hei
Jäsenen eejuhe antama (22.3.2012 klo:7:26) kommentti Joo,perskuti rallaa,,nyt on poistoputki vedetty katonläpi harjalle.Nyt vain poistan ensinnäkin vanhan poistoilma putken, noin neljämetriä pitkän yläpohjasta joka on onneksi koko pituudelta näkyvissä.Ja sitten panen vähän hengitys suojaimia naamaan vaikka tällaiselle tupakoitsijalle taitaa olla ihan sama,ja poistan kokonaan ja uusin tummuneet puitteet yläpohjasta ne jotka on onneksi ulkoterassin yläpuolella ja hion ja jyrsin sen yhden kattotuolin tummentumat,ehkä käsittelen sitten jollakin tervalla, niin luulempa että henki pihisee vielä seuraavallakin viikolla täällä sisällä talossa,mitäs sanotte onkos hyvä ratkaisu??
Jäsenen Halpakorjaus antama (22.3.2012 klo:9:13) kommentti Suunnitelma on hyvä. Kattotuolia ei kannata tervata vaan mieluummin jotain näkymätöntä desinfiointiainetta. Näin mahdollinen tuleva ostaja ei saa mielikuvaa että tässä yritetään tervalla peittää jotakin. Sinistymä kostuneessa puussa on normaali ilmiö eikä sitä tarvitse peitellä ja kun kosteutta ei enää ole, niin kuivunut sinistynyt puu ei aiheuta terveyshaittaa. Samalla kun poistat putken voisi villojen pintakerroksen poistaa ja panna tilalle ihka uutta eristettä. Näyttää paremmalta ja samalla poistuvat pintakerroksen mukana mahdolliset mikrobit!
Jäsenen Jv20531112 antama (22.3.2012 klo:10:19) kommentti "Tuo piilovirhe pitää/ kannattaa ilmoittaa taloa myytäessä." Mikä halavatun piilovirhe! Ei tarvitse ilmoittaa!Talo ei myytäessä ole missään mustassa laatikossa, mutta joittenkin osatajien taholta kaapissa ja onneksi myyjälle kuitenkin läpinäkyvässä, niin eipähän maakaarikaan pääse kaikkia myyjiä tuomitsemaan - enää nykyisin. Ehkäpä "korkeasti" oppineilla on tähän toinen käsitys. Saa olla, kunhan tämä viesti sijansa tässä majatalossa sallitaan ja ilman jalkapuuta - tällä kertaa.
Jäsenen vaihtoehtoja antama (22.3.2012 klo:12:29) kommentti Mikäli siellä on homehtunutta tavaraa, en suosittele sen hiomista noilla suunnitelmilla, vaikka onkin tupakoitsija - ja varsinkin siksi. Mikrobivaurioituneen rakenteen purkutöisssä (sitähän tuo hionta on) tulisi käyttää P3-luokan suojaimia. Toisaalta se hiottu pöly leviää, ja saastuttaa yläpohjaa laajemmaltakin alueelta. Se on vähän kuin influenssan leviäminen aivastaessa. Olisiko viisasta tutkituttaa, mitä kasvustoa rakenteessa on. Homettahan siitä löytyy, mutta onko se sitten terveydelle ja rakenteelle vaarallista, on eri juttu. Toimenpiteet sitten sen mukaan.
Jäsenen Rempparemppa antama (22.3.2012 klo:16:38) kommentti Kuntotarkastajan kanssa voisi asiaan liittyen käydä keskustelua, itse vaadin ja sain osuuteni kuntotarkastuksen hinnasta takaisin kun muinainen talo-ostokseni osoittautui katastrofiksi vaikka kuntotarkastajan lausunnon mukaan mitään vikaa ei pitänyt olla... Ja oliko myyjä itse rakentanut/rakennuttanut talon? Aika omituista on jos omakotitalon omistaja ei olisi ollut tietoinen asiasta... Yläpohjan tuuletusritilät lienevät asennuslistalla? Kulkiko tuo poistoputki eristämättömänä yläpohjan "ilmatilassa", joissakin olosuhteissa kondensoitumista voisi tapahtua ao putken ulkopinnallekin ja tippua siitä villoihin? Yläpohjassa olevien ilmanvaihdon putkien eristyksen tsekkaat samalla? Ainakin putken pään kohdan alapuolella todennäköisesti kondenssivettä on tippa jos toinenkin talvien/syksyjen mittaan kulkeutunut, oliko tuo putken pää villojen päällä? Onko huonetilan laipiossa/seinissä kosteudesta merkkejä poistoputken pään kohdilla? Kondenssivettä on voinut kulkeutua höyrynsulun yläpuolta pitkin kauemmaksikin jos sitä on tullut niin runsaasti ettei ole ehtinyt imeytyä villoihin. Muutenhan tuosta tappauksesta suattaapi selevitä melko vähällä jos näyttäisi rajoittuvan suht pienelle alalle. Pitäisin kyllä näin selkeän virheen kyseessä ollen asiallinena huomauttaa myyjälle asiasta ja ehdottaa korjauksesta aiheutuneiden kulujen korvaamista. Ihan pienistä ei kannata riidellä käräjille saakka, asianajajat saavat sen suurimman korvauksen useimmissa tapauksissa. Toivottavasti isompaa vauriota ei ole, aurinkoista kevättä!
Jäsenen Halpakorjaus antama (22.3.2012 klo:16:54) kommentti "Kulkiko tuo poistoputki eristämättömänä yläpohjan "ilmatilassa", joissakin olosuhteissa kondensoitumista voisi tapahtua ao putken ulkopinnallekin ja tippua siitä villoihin?" Tuo ei ole mahdollista Suomen ilmastossa. Se edellyttäisi toukokuussa 3 viikon yhtäjaksoista hellejaksoa, yli 30 astetta koko ajan. Ja silloinkin kondenssia kertyisi muutama tippa.
Jäsenen Rempparemppa antama (22.3.2012 klo:19:14) kommentti Peltikaton alla tuulettamattomassa tilassa lämmöt voivat olla 2x30 astetta...
Jäsenen vaihtoehtoja antama (22.3.2012 klo:19:20) kommentti "Se edellyttäisi toukokuussa 3 viikon yhtäjaksoista hellejaksoa, yli 30 astetta koko ajan. Ja silloinkin kondenssia kertyisi muutama tippa." Miksi juuri toukokuussa ? Miksi yhtäjaksoinen 3 viikkoinen ? Mistä tuo yli 30 astetta, -koko ajan-, määräytyy ? Mihin laskelmaan perustuu tuo muutama tippa ? Lopuksi: Kyllä se on aivan mahdollista Suomessakin, tuo putken ulkopinnan hikoilu / kondensoituminen.
Jäsenen Halpakorjaus antama (22.3.2012 klo:20:06) kommentti "Kyllä se on aivan mahdollista Suomessakin, tuo putken ulkopinnan hikoilu / kondensoituminen." Onko todisteita, onko kukaan nähnyt? Toukokuussa sen vuoksi koska viemäreissä ilma on vielä kylmää, sillä maa on roudasta vasta vapautunut. Tosin viemäreissä ilma ei toukokuussa enää ole kovinkaan kylmää, ei niin kylmää että syntyisi riittävä lämpötilaero. Tietenkin oletetaan että ullakolla on normaalisti toimiva tuuletus. Lyhytaikainen kuumuus ei pysty kondensaatiota aiheuttamaan, vaan vaaditaan että lämpöä on varautunut rakenteisiin. "Mihin laskelmaan perustuu tuo muutama tippa ?" Talonpoikaisjärkeen ja omiin aisteihin. Siitä että putken pinnassa on kosteus tiivistyneenä, on vielä pitkä matka siihen että tippa todella putoaa (tuuletus hoitaa asian). Empiirisin kokein asiaa ei ole tieteellisesti tutkittu, mutta siitä huolimatta on pelkästään oletusten varassa annettu eristämisohjeita rakennusmääräyksiin.
Jäsenen Ammattilainen antama (22.3.2012 klo:21:37) kommentti Halpakorjaus: tässähän puhuttiin ilmanvaihdon jäteilmasta, ei viemäreistä mutta sekä ilmanvaihdon jäteilmassa että tuuletusviemäreissä eristys tehdään sisäpuolista kondensoimista estämään, ei ulkopuolista. Sisäpuolista kondensoitumista tapahtuu tilanteessa jossa putkessa kulkeva ilma on ympäristöä lämpimämpää ja kosteampaa. Kun putkessa kulkeva neste/ilma on kylmää ja putken ulkopinnan lämpötila on alle ympäröivän ilman kastepistelämpötilan, tapahtuu kondensoitumista - riippumatta talonpoikaisjärjestä. Tuo kondensoituminen ei tarvitse kolmea viikkoa vaan tapahtuu samantien, tämän huomaat esim kosteana kesäpäivänä olutpullon pinnassa vaikka olisikin hyvä tuuletus.
Jäsenen Ammattilainen antama (22.3.2012 klo:21:40) kommentti Ja vielä jatkoa Halpakorjaukselle: "Empiirisin kokein asiaa ei ole tieteellisesti tutkittu, mutta siitä huolimatta on pelkästään oletusten varassa annettu eristämisohjeita rakennusmääräyksiin." Asia on varmasti yksi eniten "empiirisesti tieteellisesti tutkittu" asia ja kondenssieristyspaksuuden ja eristeen läpi tapahtuvan lämpöhäviön voi täysin varmasti myös laskea.
Jäsenen Halpakorjaus antama (22.3.2012 klo:22:02) kommentti "tässähän puhuttiin ilmanvaihdon jäteilmasta, ei viemäreistä mutta sekä ilmanvaihdon jäteilmassa että tuuletusviemäreissä eristys tehdään sisäpuolista kondensoimista estämään, ei ulkopuolista." Olutpullon olen nähnyt huurtuvan. En ole koskaan nähnyt huurtumista yläpohjan putkissa hellepäivinä. Eristäminen on perusteltua ainoastaan kylmää vuodenaikaa ajatellen ja nimenomaan sisäpuolista huurtumista ajatellen. Vesipisaroita ei tipu villojen päälle vaan putken sisälle.
Jäsenen vaihtoehtoja antama (23.3.2012 klo:0:46) kommentti "En ole koskaan nähnyt huurtumista yläpohjan putkissa hellepäivinä." Huurtumista nyt saa lähteäkkin etsimällä etsimään kesällä. Kysymyshän olikin kondensoitumisesta, joka todellakin on mahdollista - myös siihen ulkopintaan. Jos kokemusta karttuu, saattaapa joskus jopa tuokin ilmiö tulla halvalla eteen, - ihmeteltäväksi.
Jäsenen rakrak antama (23.3.2012 klo:7:14) kommentti Ulkolämpötila voi vaihdella parhaimpina päivinä yön ja päivän välillä lähes neljääkymmentä astetta, siinä ei yläpohja kerkeä lämpövaihteluun yhtä nopeasti mukaan, kesällä taasen yläpohjassa voi olla helposti yli 60c lämmintä. Poistoputki ei ensimmäisenä ole ulkopuolelta kondensoimassa mutta jopa sekin on mahdollista.
Jäsenen Halpakorjaus antama (23.3.2012 klo:7:21) kommentti "Poistoputki ei ensimmäisenä ole ulkopuolelta kondensoimassa mutta jopa sekin on mahdollista." Tätä peräänkuulutan. Onko joku nähnyt poistoputken (tuuletusviemärin tai LTO:n) huurtuvan (niin paljon että vesi tippuu) ulkopinnaltaan normaalisti tuuletetussa yläpohjassa? Eristäminen on toki tarpeellista mutta vain sisäpuolisen kostumisen vuoksi.
Jäsenen vaihtoehtoja antama (23.3.2012 klo:15:10) kommentti Keskustele nyt sitten, kun yksi, -jolla on käsitteistökin hakusessa, - hämmentää soppaa... "Tätä peräänkuulutan. Onko joku nähnyt poistoputken (tuuletusviemärin tai LTO:n) huurtuvan (niin paljon että vesi tippuu) ulkopinnaltaan normaalisti tuuletetussa yläpohjassa ? Saahan tuota huurtumista peräänkuuluttaa. Onko tuo uusi kysymys palstalle ? Huurtumisesta kun ei ole muut "puhuneet". Onko tarkoitushakuista, - tapansa mukaisesti, - vai tietämättömyyttä, jolle kannattaisi avata oma keskustelunsa.
Jäsenen Halpakorjaus antama (23.3.2012 klo:16:48) kommentti Huurtuminen tarkoittaa sitä että lämpimän ilman sisältämä kosteus kondensoituu viileän lasin (esim. olutlasin) tai minkä tahansa viileän rakenteen pintaan. Siellä ullakolla ei kesähelteillä kovassa kuumuudessa ole paljonkaan kosteutta ilmassa, mikäli tuuletus pelaa. Kondensoituminen tai huurtuminen ei ole silloin ongelma. Mutta edelleen: Onko joku nähnyt tuuletusviemärin tai LTO:n poistoputken ulkopinnan hikoilevan hellepäivinä ullakolla?
Jäsenen vaihtoehtoja antama (23.3.2012 klo:18:34) kommentti "Siellä ullakolla ei kesähelteillä kovassa kuumuudessa ole paljonkaan kosteutta ilmassa, mikäli tuuletus pelaa." Ei nyt noinkaan... Kyllä siellä sitä kosteutta on saman verran kuin ulkopuolellakin. Ja kesällä ilmaan sitoutunutta vettä on paljon enemmän kuin talvella. Vielä tuosta huurtumisesta selvennystä. Suora "lainaus" Forecan julkaisusta (löytyy google/huurre). Lainaus: "Huurretta ei sanonnasta huolimatta juurikaan ole ainakaan oluttuopissa, ja pakastimesta otetun jäätelöpaketinkin pinnalle muodostuu kuuraa, ei huurretta. Luonnossa huurre muodostuu yleensä pakkasella oleville pystypinnoille säätilanteissa, missä on alijäähtynyttä sumua. Ilman kosteus on siis ensin tiivistynyt nestemäiseksi vedeksi, joka sitten pienen pieninä pisaroina jäätyy kohdatessaan samalla pinnan, johon takertua." Se, että "ottaa huurteisen", tarkoittaa, ettei sinne yläpohjaan kannatakkaan mennä hikoilemaan. Ilman "huurteista", tuo kondensoituminen on tullut tutuksi omalla kohdallani. Eli olen sen nähnyt. Tämän "käden väännön" jätän tähän. - Rönsyilee kauas alkuperäisestä kysymyksestä, vaikka olosuhteet siihen osaltaan liittyvätkin.
Jäsenen Betonitohtori antama (23.3.2012 klo:18:57) kommentti Kesällä ilman suhteellinen kosteus on huomattavasti pienepi kuin talvella, mutta kosteussisältö on kesällä ilmassa suuri. Jos esim ulkoilma kesällä on 25 astetta ja suhteellinen kosteus 60% RH on ilma sisältämä kosteus silloin noin 14 g / ilmakuutiometri. Jos siellä ullakolla on lämmintä vaikka 40 astetta pysyy kuitenkin kosteuusisältö samana, mutta ilman suhteellinen kosteus laskee eli on noin 27% RH. Em mainitun ilman kastepiste on noin 18 astetta. Jos ullakolla on joku putki tai muu kiinteä pinta alle 18 astetta voi siihen kondensoitua kosteutta. Onko näin kylmiä pintoja ullakolla on taas toinen juttu....
Jäsenen vaihtoehtoja antama (23.3.2012 klo:19:23) kommentti No niin, nyt jo asiaakin. Sen verran, että nykyään tiloja myös jäähdytetään kesähelteillä enenevissä määrin. Sisälämpötiloja pudotetaan jopa alle tuon 18 asteen, ja kun poistoilma sitten... Ilmiö ei ole aivan tavaton.
Jäsenen Halpakorjaus antama (23.3.2012 klo:22:00) kommentti "Sisälämpötiloja pudotetaan jopa alle tuon 18 asteen, ja kun poistoilma sitten..." Ja talvella sitten 26 astetta sisälämpötila. Onpa hullu maailma nykyään. Pitää sitä kondensiota saada vaikka väkisin.
Jäsenen Betonitohtori antama (24.3.2012 klo:7:17) kommentti Talojen sisäilmaa ei pidä jäähdyttää kesällä alle 20-asteen. Eihän siinä olemitään järkeä. Jos siäilma jähhtyy alla 18-asteen voi ulkoseinän höyrysulkuun tulla käänteinen kondenssi, eli eristetilan puolelle! Tämä riski on tietenkin helteillä ja paksueristeisissä taloissa....!
Jäsenen Halpakorjaus antama (24.3.2012 klo:15:00) kommentti Jos kesällä on ulkona 32 astetta lämmintä, niin sisälämpötilaa ei pidä yrittääkään jäähdyttää alle 25 asteen. Se on paitsi enegianhukkaa niin myös terveyshaitta. Kuka haluaisi asua lähes jääkaappilämpötilassa, alle 18 asteen lämpötilassa niin kuin nimimerkki Vaihtoehto tuossa edellä esitti?
Jäsenen Jv20531112 antama (24.3.2012 klo:15:11) kommentti Suomi ei ole Afrikka, mutta terveyshaittahan se ei missään tapauksessa ole, vaan päin vastoin. Järki hoi äly älä jätä. Ymmärrä edes höpinäsi halpa. Vai jääkaappilämpötilakin on teillä 25 astetta. Ei kai vain plussaa, jos on, niin sitten ymmärrän höperöintisi jollakin tavalla, mutta säälin. "Kuka haluaisi asua lähes jääkaappilämpötilassa, alle 18 asteen lämpötilassa" Moni asuu kun ei viitsi (lue raski) lämmittää ja ovat terveitäkin. Tuota lämpötilaa suosittelisin myös Halpa I Suuren jääkaapppiinkin korkeintaan. Olisipa terveellisempää hänellekin kuin se 25.
Jäsenen Halpakorjaus antama (24.3.2012 klo:16:11) kommentti Kyllä se on terveyshaitta 32 asteen helteessä jäähdyttää asunto alle 18-asteiseksi. Lämpötilaero on niin suuri että ihmisen hengityselimistö ei siitä selviä. Vain älytön ämpäripää sellaista tekisikään, koska kylmyys tuntuisi epämiellyttävältä.
Jäsenen Betonitohtori antama (24.3.2012 klo:17:11) kommentti En näe yleensä asuntojen jäähdyttämistä meidän olosuhteissa. Toisin on sairaiden ihmisten kohdalla ja työpaikoilla, mutta normaali ihminen kestää vielä jonkin hellepäivän kesässä. Mutta saahan sitä sähköä kuluttaa huvikseen...
Jäsenen Mr.ElMaco antama (25.3.2012 klo:21:06) kommentti Oikeastaan tuossa oli virhe, kuka tuon sisälämmön esittikin. Alkuun hän kirjoitti tuloilman lämpötilasta ja seuraavaksi sisälämpötilasta.. 18 asteen tuloilma ei suinkaan tarkoita, että torpan lämpötila tippuisi samaan. Etenkin, kun jäähdyttävät koneet toimivat jonkilaisella syklillä.
Jäsenen Halpakorjaus antama (26.3.2012 klo:8:25) kommentti Vaihtoehtoja: "Sisälämpötiloja pudotetaan jopa alle tuon 18 asteen, ja kun poistoilma sitten..." Tuloilman lämpötilasta? Voitko siteerata kohdan? En sellaista löydä.
Jäsenen eejuhe antama (27.3.2012 klo:7:32) kommentti Heippelis,juu putki on nyt sitten johdettu katon läpi ulos ja eiku puhallellaanpa nyt poistoilma nyt taivaan tuuliin. Sen verran vielä tähän samaan että täällä monella on ollut ongelmia viemärin siis VIEMÄRIN tuuletuksen kanssa, on putket kuurassa, jäässä ja täytyy sulatella kun viemärin tuuletusputkeksikin ristityn putken pää on johdettu ulos katolle, mutta ei hätää ratkaisuhan on yksinkertainen eli putki poikki ja sisätilaan putkenpää ja siihen alipaine ventiili, ei ole jäätymis eikä myöskään hajuhaittoja, halpa ratkaisu. Itsellä on toiminut vuosia ihan hyvin.
Jäsenen Halpakorjaus antama (27.3.2012 klo:8:37) kommentti Tuuletusviemärit jäässä? Ovatko olleet nykyisten ohjeitten mukaisesti ullakolla eristettyjä, ja onko myös katon päällä oleva putken osa ollut eristetty? Jos näin niin ei pitäisi jäätyä, mutta kun katselee kovilla pakkasilla uusienkin talojen putkenpäitä, niin jäässähän ne ovat miltei järjestään. Onko eristämisestä hyötyä vai pikemminkin haittaa? Lisääköhän tuo eristäminen jään määrää putken sisällä ja varsinkin siinä kriittisessä putken päässä? Jos siinä on jääklöntti niin silloinhan putki on tukossa. Ohje eristämiseen tuli sen jälkeen kun valurautaiset 75 mm viemärit jäätyivät kovina pakkastalvina. Siinä vaiheessa oli kuitenkin jo uusiin taloihin tullut tavaksi asentaa 110 mm tuuletuviemärit joiden kanssa ehkä jäätymisongelmaa ei olisi niinkään ollut. Suurempi putkikoko toi jo sinällään helpotusta jäätymisongelmaan.
Jäsenen JR454159223 antama (27.3.2012 klo:11:19) kommentti Arvoisa eejuhe! Käyttämäsi systeemi ainoana viemärin tuuletuksena on täysin kielletty. Joillakin paikkakunnilla se on sallittu ”kattoputken” ohella. Tuota alipaineventtiiliä ei kannata oikeastaan missään tapauksessa käyttää, sillä siinähän on ”silloin tällöin” (joskus jatkuvakin) suora yhteys ilman vesilukon ja/tai mg-venttiilin vaikutusta suoraan viemäriin. Ajatushan on hyvä, mutta se on oikeastaan ”vaarallinenkin”. Tuo systeemi on siis ajatuksena hyvä, mutta se ei missään tapauksessa sovi sellaiseen ”talosysteemiin”, jossa sisäilmaa poistetaan/vaihdetaan koneellisesti, myös pelkällä liesituulettimellakin. Oikeastaan ei pelkässä painovoimaisessakaan, koska se on siellä lattian rajassa ja poistot ovat huomattavasti sitä ylempänä. Joskuspa se on kaikesta huolimatta jatkuvasti ”auki”. Kun se tuuletus on viety sinne katolle, niin siinä on se jäätymisongelma. Sinne putken yläpäähän ei myöskään kannata panna siinä fiinistelyssä mitään hattua, vaan karavalakkimallina ilman mitään lakkia. Jäätymisen saa pysymään poissa, kun sinne putkeen (sisälle) pannaan roikkumaan päällystämätön (miel. 2-3 kpl) kuparijohdon pätkä (esim. 2,5 neliöinen, ohuempikin riittää) roikkumaan. Pieni koukku yläpäässä ja se ulottuu reilusti siellä putkessa lämpimään tilaan. Oheisohje: kun olette tehneet tuolla tavalla, niin ”hetken” päästä ihmettelette, että sen putken yläpään kuparijohtojen vaikutuksesta niiltä kohdilta häipyy katolta sammalointi ym. poronruoat (anteeksi porot vertailuni), joten vetäkää harjalle koko pituudeltaan päällystämätön kuparijohto tai kaksi, hifistelijä maadoittaa senkin. Eihän vara venettä kaada. Älkää kysykö täällä mitä tapahtuu siellä räystään alla maassa oleville kasveille! Se kuuluu tuonne toisaalle.
Jäsenen eejuhe antama (27.3.2012 klo:20:16) kommentti Nyt en ymmärtänyt tuosta viemärin tuuletuksesta,eli miten se on vaarallinen se kun on putkenpää lattian rajassa ja siinä alipaine ventiili,putkimies kävi katsomassa ja sano ettei siinä muuta vikaa ole kuin muistaa aina joskus vaihtaa alipaine ventiilin kalvon niin toimii tahtoo kuulemma kovettua joku kalvo siinä.Kysyn siis miten niin vaarallinen, ei siis mitään hajuhaittoja ole ollut ja viemärit vetää hyvin.Kiitos
Jäsenen Jv20531112 antama (27.3.2012 klo:21:50) kommentti Eihän sitä tietenkään ymmärrä, "jos ei taho". Tuossahan se putkimieslainauksillasi sen jotenkin kutenkin itsekin toteat: "kuin muistaa aina joskus vaihtaa alipaine ventiilin kalvon niin toimii tahtoo kuulemma kovettua joku kalvo siinä". Siispä minäkin tulkitsen, kun se kumi kovettuu, niin se ei mene enää ilmatiiviisti "tulpaksi" ja falskaa. Totuushan on myös, että se ei ole oikeastaan koskaan aivan ilmatiivis. Kun se falskaa, niin silloinhan ilmanvaihto saattaa ottaa korvausilmaa sitä kauttakin. Jos se olisi idioottivarma, niin sehän olisi hyväksytty ainoana tuuletusputkena talossa kuin talossa . Jokaisellahan se nokka on mitä on. No olipa unohtua se vaarallisuus, sillä viemäri-ilmasto talossa ei ainakaan minun saamani tiedon mukaan ole ainakaan terveyttä edistävä. Vielä tyhmä kysymys: miksi viemärin haju tulee taloon, kun esim. lattiakaivon tai vessan pytyn vesi kuivuu alle sen "tulppana olotason" puketin matkan aikana? Olepa hyvä! Kiitos
Jäsenen eejuhe antama (28.3.2012 klo:14:03) kommentti Kiitos hyvistä neuvoista.Tiedän yhden talon jossa viemärin tuuletusputki on viety vintille ei siis vesikaton läpi ja putken pää on tukittu vuorivillalla on nimittäin toiminut jo neljäkymmentä vuotta, ilman minkäänlaisia ongelmia.Ps pitkä pitää olla loman jos vessanpöntöt ehtii kuivua mutta neuvoksi lattiakaivojen kuivumisen estämiseksi annan sen että laita ehyt muovipussi lattiakaivoon ja täytä vedellä niin ei kuivu muutamassa vuodessa edes, muistat vaan ottaa palatessa sen pois ja laitat tilalle lattiakaivoon vettä, yleensäkkin jos on lattialämmitys niin tahtoo nopeammin kuivua noi lattiakaivot ns kuivissa tiloissa esin kodinhoitohuoneessa muuuuttaaa lirauttelee aina silloin tällöin sinne vettä kun kuivahtaa. Ja vielä lopuksi jotta kyllä toi alipaine venttiili on ihan tiivis ei edes mun koira haista siinä mitään ,tunnen nimittäin koiruuteni aika hyvin.Kiitos
Jäsenen Jv20531112 antama (28.3.2012 klo:14:28) kommentti Silti suosittelen viemistä eli johtamista katolle ja sitten vähän pilkettä siellä kulman yläpuolella: olet varmaan ainakin neuvonut koirasi tunnistamaan sen viemäri"tuoksun" muista tuoksuista ja ystävällisesti pyytänyt myös kertomaan hänen havaintonsa välittömästi!
Lisää kommentti*