Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Ulkoseinässä mustia pisteitä

Maalaustyöt

Kysytty: 15.2.2009 klo:17:21

Käsittelin kaksi vuotta sitten ulkoseinän pintaverhoilulaudat Sateenkaarivärin öljyllä. Sen piti

sopia ulkokäyttöön ja suojaamaan puuta. Nyt laudan pintaan on ilmestynyt mustia (home?) pisteitä, varsinkin alaosaan, minne ehkä sadevesi jossain määrin roiskuu.

Onko mahdollisista pisteistä vaaraa, vai jäävätkö ne vain laudan pintaan. Ulkonäköseikan vuoksi joudun ehkä jotain väriä pintaan laittamaan. Mikä olisi teidän suositus mahdollisimman luonnonmukaisesta, ehkä petsin tyyppisestä aineesta?
Virallinen vastaus
Nykyisissä maaleissa on erittäin vähän homeentorjunta-aineita. Siksi maalipinta voi ottaa itseensä hometta tai levää. Sillä ei sinänsä ole merkitystä, mutta kosmeettinen ongelma tuo on. Ympärillä oleva kasvillisuus voi pitää seinäpintaa kosteana pidempään, ja se aiheuttaa ongelman. Ensimmäisessä vaiheessa pesisin pinnan homeenpesuaineella. Sillä saa tilanteen hallintaan muutamaksi vuodeksi.

Arvostele vastaus kysymykseen "Maalaustyöt / Ulkoseinässä mustia pisteitä":
Jäsenen antama (23.2.2009 klo:11:44) kommentti

Mielestäni petrooliöljymaalit pitäisi kieltää ulkomaaleina, mustapilkkuhome on erittäin epäesteettinen, joka tulee jo muutaman vuoden päästä esille. Eihän voi olla siten, että tuotetta myydään ulkomaalina joka parin vuoden päästä on maalattava uudelleen. Aikoinaan petrooliöljymaalit kestivät kymmeniä vuosia.

Jäsenen antama (24.2.2009 klo:9:45) kommentti

Tätä se tuotteiden ihmisystävällisyys / terveellisyys saa aikaan. Eipä tuolle tilanteelle mitään mahda.

Jäsenen antama (24.2.2009 klo:10:06) kommentti

Ei se johdu petroolimaalista jos pilkkuja seinään tulee, olet vain maalannut vääräänaikaan ehkä kosteanpuunpäälle tai puu on jo ollut valmiiksi "pilkuttumassa"Onkin ihan sattuman kauppaa millaista puutavaraa saat tarhoilta ostettua, jotkut erät on jo valmiiksi "pikuilla" jotkut "pilkuttuu" varmasti kohta kun tontille tuot."Pilkuttuminen" ei ole vaarallista puu vain suojaa itse itsensä, maalin tarkoitus on vain kaunistaa pintaa katsojan silmään.Katselen aina ihaillen vanhoja latoja, ja niitten hienosti, luonnon omilla menetelmillä suojattua pintaa.

Jäsenen antama (24.2.2009 klo:16:04) kommentti

Sama ongelma taitaa olla kaikilla nykyajan maaleilla. Ei taida saada käyttää enää tehoaineita? Mun mielestäni, vaikka aika vihreä olenkin, "myrkyistä" ei ole haittaa, jos ne kestää talon seinässä jopa kymmeniä vuosia. Vaihtoehtona kun on maalata 5-10 v välein myrkyttömillä, jolloin kokonaispäästöt ovat suuremmat.

Jäsenen antama (24.2.2009 klo:21:19) kommentti

Onneksi suuntaus on siihen myrkyttömyyteen päin, vielä kun päästään muovimaaleista eroon, rakenteetkin hengähtää helpotuksesta.


Jäsenen antama (24.2.2009 klo:22:12) kommentti

Tutun vuonna 91 rakennettu talo alkaa nyt pikkuhiljaa kaipailemaan ensimmäistä päällemaalauskertaa. Talo tosin aika hyvin auringolta suojassa ja räystäät asianmukaiset.

Jäsenen antama (24.2.2009 klo:22:20) kommentti

ei sellaista maalia olekaan, joka ei ole muovimaalia. punamullat ym. lietemaalit eivät oikeasti ole maaleja, sillä maalin ominaisuus, joka siitä tekee maalin, on peittävä kalvo. Kaikki, jotka tämän ominaisuuden täyttävät, ovat joko polymeerejä tai sitten ne kuivuessaan polymeroituvat. (no, silikaatit ovat asia erikseen, mutta ei niitä puulle laiteta.)Noista myrkyistä vielä sen verran, että mm. homehtumista estävät aineet aiheuttavat henkilöistä riippuen eri asteisia allergisia oireita. Eli suojakäsineet käteen, kun maalaatte ulkomaaleilla ja lutraatte puunsuojien kanssa.Lisäksi kaikki maalit läpäisevät vesihöyryä. Se onkin eri juttu, että kuinka paljon ne sitä läpäisevät.

Jäsenen antama (24.2.2009 klo:22:25) kommentti

"Ei se johdu petroolimaalista jos pilkkuja seinään tulee, olet vain maalannut vääräänaikaan ehkä kosteanpuunpäälle tai puu on jo ollut valmiiksi "pilkuttumassa""Mutta jos maalaat akrylaatilla, niin sitten se on sen "muovimaalin" vika tämän lahkon mukaan.""Pilkuttuminen" ei ole vaarallista puu vain suojaa itse itsensä, maalin tarkoitus on vain kaunistaa pintaa katsojan silmään."Se pilkuttuminen on kuule homekasvustoa."Katselen aina ihaillen vanhoja latoja, ja niitten hienosti, luonnon omilla menetelmillä suojattua pintaa."Ne ovat lahoamassa. Kelopuukin on itseasiassa lahonnutta puuta.


Jäsenen antama (24.2.2009 klo:22:55) kommentti

Kelopuu on kovaa puuta sopii kokeilla, jos se enää se kokeilu on mahdollistakaan tänäpäivänä. Aikoinani pääsin kokeilemaan työkseni kelopuuta piti olla työstövälineet terävinä, että olisi jotakin saanut aikaan. Lahopuuhun tekee tylsemmilläkin vehkeillä "työkaluilla". Maaleista sen verran, että ei ole öljymaalin voittanutta. Molemmista kokemusta. Kannattaa vetäistä puutavaraan pohjuste heti kohta, ettei ala pilkkuuntumaan. Siinäpä se, vai mitenkä se olikaan. Onhan näitä kuppikuntia ei tämä tähän lopu. Pohjuste, vain ulos tulevaan puutavaraan.

Jäsenen antama (25.2.2009 klo:13:25) kommentti

Mitähän pohjustetta majatalo tarkoittaa.

Jäsenen antama (25.2.2009 klo:17:43) kommentti

Katsoin kerran jonkun pohjustepurkin tuoteselostetta, teollisuusbensiiniä ja seassa tilkka jotain homeenestoainetta. On siinä bensalla litrahintaa... Toimii seinässä kyllä ihan hyvin ja imeytyy syvälle puuhun.

Jäsenen antama (25.2.2009 klo:21:48) kommentti

Juu, ei sitä homeenestoainetta ole pohjusteessa kuin prosentti, pari ja siitä siinä maksetaan. Ilman liuotinta sitä on vaikeaa saada puun sisään. Ja mitä halvempi pohjuste, niin sitä vähemmän siinä on tuota homeenestoainetta. Eli halvassa pohjusteessa maksaa kovaa hintaa verovapaasta bensasta.

Jäsenen antama (25.2.2009 klo:22:55) kommentti

Oli valttipohjuste ei ole pilkkuuntuneet ne puutavarat, jotka pohjustin pikimiten. Mutta ne puutavarat,jotka jäivät syystä tai toisesta ulos ilman käsittelyä alkoi ilmaantumaan pilkkuja. Kattoruoteet, johon ei ollut ressu työaikainen suoja jostakin syystä jäänyt ilman suojaa, oli pilkkuuntuminen alkanut suhteelisen nopeasti. tod, näköisesti ressu oli liian pieni ja jäi osa ilman suojaa. Sen jälkeen aloin pohjustaa autokatoksen puutavaran, jottei sekin pilkuuntuisi ja hyvin se toimi. Sitten aikanani maalasin ÖLJYMAALILLA nämä katoksen pintamateraalin, joka oli hienosahattu ulkovuoripaneli, sitä ennen käsittelin ko. puutavaran pojusteella.

Jäsenen antama (25.2.2009 klo:22:57) kommentti

Oli valttipohjuste ei ole pilkkuuntuneet ne puutavarat, jotka pohjustin pikimiten. Mutta ne puutavarat,jotka jäivät syystä tai toisesta ulos ilman käsittelyä alkoi ilmaantumaan pilkkuja. Kattoruoteet, johon ei ollut ressu työaikainen suoja jostakin syystä jäänyt ilman suojaa, oli pilkkuuntuminen alkanut suhteelisen nopeasti. tod, näköisesti ressu oli liian pieni ja jäi osa ilman suojaa. Sen jälkeen aloin pohjustaa autokatoksen puutavaran, jottei sekin pilkuuntuisi ja hyvin se toimi. Sitten aikanani maalasin ÖLJYMAALILLA nämä katoksen pintamateraalin, joka oli hienosahattu ulkovuoripaneli, sitä ennen käsittelin ko. puutavaran pojusteella.Että silleen, vai mitenkä se olikan

Jäsenen antama (27.2.2009 klo:18:28) kommentti

kloride 10 kertaa halvempi toimii

Jäsenen antama (28.2.2009 klo:23:35) kommentti

Ei kloridekaan niin halpaa ole litrahinnaltaan. Lontrattua tavaraa sekin. Ja vaikutus ei ole pitkäaikainen.