Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

saunan padan maalaus

Maalaustyöt

Kysytty: 7.5.2019 klo:8:29
vanha muuripata saunassa kaipaisi uutta pintaa ja on maalattu ilmeisesti emalimaalilla. löytyykö vastaavaa väriä,ettei tarvitsisi käyttää teollisuusvärejä. käyttötarkoitus on pesuveden lämmitys. Vanha pata on perinteinen, ilmeisesti jotain valurautaa. Vanha maali on hilseillyt jonkin verran,mutta pata on ehjä ja haluaisi vielä palvella saunojia jonkin aikaa.Terveisin. Vanha mutta hyvin palvellut.Virallinen vastaus

Rautapata

Kyllä tämä on maalaustarvikeliikkeiden hommaa.
Ottakaa vaikka pata malliksi mukaan asioidessanne.

Arvostele vastaus kysymykseen "Maalaustyöt / saunan padan maalaus":
AM
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen antama (7.5.2019 klo:12:10) kommentti

tiedän kyllä siihen maalin( menee teollisuusmaalien puolelle,mutta jos olis löytynyt joku emalimaali,mikä siinä on pysynyt nyt yli 50 vuotta. vaatimuksena on että kestää yli 100 astetta ja ei irtoa kemikaaleja veteen.  Joutuneen kysymään perinne maalarien vanhoja konsteja.

 

Jäsenen antama (7.5.2019 klo:19:43) kommentti

Eipä tainneet ne oikein perinteiset valurautapadat olla maalattuja; ja puhtaana pysyivät joillakin ihmeen konsteilla!

Niissä kun keitettiin pyykkiä, ja tehtiin isolle porukalle ruokaakin !

Putsaile pois ne loputkin maalit, ja anna padan olla, niinkuin se kuuluu olla. Käytössä pata ei pahemmin ruostu, kun siinä on kuumennettua vettä. Sitten silloin tällöin tarvitessa mäntysuopavedellä pesu, ja kun ei käytetä pitempään aikaan, niin pyyhkäistään ruokaöljy ohuesti pintaan ! Ei irtoa kemikaaleja, ja kestää lämmintä!

Vie vaikka lasikuulapuhallukseen ensin!yes

Jäsenen antama (8.5.2019 klo:10:51) kommentti

Hieman kurioosaa:

Se muuripata oli ennenvanhaan aikamoinen emännän yleiskone ! Siinä tosiaan keitettiin (valko)pyykit, hää-, ja hautajaisruuat, ja syksyllä teurastuksen aikaan aivan välttämätön kapine, kun alatoopia tehtiin. Sitten kun kerran vuodessa pistettiin lipeät sisälle, ja keittää kurautettiin saippuat kaiken kukkuraksi, niin puhdasta tuli !

Ja nykyäänkin, kun se pata siellä rannassa on, niin sitä taivaallista herkkua- rantakalaa; monessa paikassa vielä...!