Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Homeisen ulkoseinän pesu ja uudelleen maalaus, miten päästä homeesta lopullisesti eroon??

Maalaustyöt

Kysytty: 17.6.2009 klo:15:07

Rakensimme 1998-2000 ja samalla pohjamaalasimme ulkoverhouslaudat ennen asennusta, joista myös osan pintamaalasimme. Loput pintamaalattiin asennuksen jälkeen heti ja osa sitten pikkuhiljaa. Räystään aluslaudat asennettiin myöhemmin ja niistä osa on edelleen pohjamaalissa. Iso ongelma on homehtuminen, kaikki pintamaalatut pinnat homehtuvat, riippumatta, milloin ne on maalattu. Pintamaalina on käytetty Öljy-Wintexiä ja jo muutaman vuoden kuluttua seiniin alkoi tulla mustaa kasvustoa, joka lähtee ihan vesipesullakin pois eli home on pinnassa, ei rakenteissa. Lauta on raakalautaa. Seinien vieressä ei ole merkittävästi puita tai muita kasveja, jotka vaikuttaisivat varjostavasti tms. Tonttimme ympärillä on kuivaa kangasmetsää, josta tulee keväisin runsaasti männyn siitepölyä. Naapurin talo on rapattu ja vaalea, mutta siinä ei ole hometta, vaikka pinta on karkea ja niin ilmeisesti kerännee siitepölyä vielä paremmin kuin meidän seinät.

Millä päästä homeesta eroon, mielellään lopullisesti? Onko vaihtoehtoja muitakin kuin jatkuva peseminen tai uudelleen maalaus (millä??)? Millä maalaisi pintamaalaamattomat aluslaudat, etteivät ne enää homehdu, käykö sama maali öljymaalin päälle?

Jos pestään, niin millä? Homepesuaineet maksavat maltaita, eikä tulos liene lopullinen. Kloriittia itse mietin, koska on halvempaa ja vaikuttava aine lienee sama kuin homepesuaineessa. Eihän kloriitti vahingoita maalipintaa? Myös mäntysuopaa on ehdotettu, mutta itse en siitä ole innostunut. Vai onko sama, vaikka käyttäisi pelkkää vettä? Miten pesu on järkevin suorittaa (harja - painepesuri ?) Voiko kloriittia tms. lisätä maalin joukkoon?

Tämä asia on vaivannut minua vuosia, koska talo näyttää hirveältä etenkin kosteina talvina, eikä kesälläkään maali hehku, niinkuin sen pitäisi. Soitin valmistajalle, jossa kehoitettiin pesemään seiniä heidän tuotteillaan, jotka maksavat tietenkin maltaita. Taitaa tulla parempi kate tulevaisuudessa homepesuaineista kun maaleista..

Homeetonta aikaa odotellen.. hymy


-Siru-
Kysymyksiä: 1 kpl
Jäsenen   antama (18.10.2014 klo:12:20) kommentti

Moi.Johtuu siitä että EU-säädöksistä johtuen öljymaaleista on otettu kaikki myrkyt pois ja home pääsee iskemään, jalopputulema on että nyt joutuu pesemään joka vuosi myrkyillä jotta homekasvuston saisi pysymään pois.Toinen vaihtis olisi maalata uudelleen vesiohenteisilla maaleilla öljymaalin päälle niissä ei ole homeelle mitään syötävää.


Virallinen vastaus
Kyse on mikrobikasvusta. Yleisimmin kyse on levästä, joka lähtee hyvin kevyellä pesulla pois. Se ei ole ongelma maalipinnalle, mutta kosmeettisesti a...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Maalaustyöt / Homeisen ulkoseinän pesu ja uudelleen maalaus, miten päästä homeesta lopullisesti eroon??":
Jäsenen antama (17.6.2009 klo:15:27) kommentti

Valitettavasti olet tekemisissä sellaisen asian kanssa, jossa luonnonvoimat voivat olla suuremmat kuin nykyinen teknologia on. Kukaan ei takaa sinulle,että vaikka kuinka käsittelet julkisivut esim. Tikkurilan tai Teknoksen ohjeiden mukaan ,sitä että pääsisit homeesta lopullisesti eroon. Se pesu auttaa jonkin aikaa,mutta ei auta pitkään.Tästä on tehty erään insinööritoimiston aloitteesta tutkimus, jossa oli mukana 8 markkinoilla olevaa homeenestoainetta. Kokeen lopputulos oli,että kahdessa viikossa kaikki puut kasvoivat hometta.Ne oli käsitelty noilla homeen estoaineilla.

Jäsenen antama (17.6.2009 klo:18:22) kommentti

Johtuu siitä, että maaleihin ei saa enää sekoittaa homeenestoaineita. Ne kun ovat myrkyllisiä ja pieni home raukka voi vaikka kuolla.

Jäsenen antama (17.6.2009 klo:21:28) kommentti

Tämä ohje läytyy kansainvälisiltä sivuilta, en ole joutunut yrittämään onko tehoa ?  • Pese homehtuneet pinnat Homeenpoistoaineen ja veden seoksella 1:3 tai Tehopesulla (purkillinen (0,5 l) Tehopesua 5 litraan viileää vettä). Levitä pesuliuos pestäville pinnoille alhaalta ylöspäin. Anna vaikuttaa n. 30 min ja huuhtele harjaa apuna käyttäen runsaalla vedellä ylhäältä alaspäin. Pesun jälkeen pinnat vaativat huoltokäsitelyn.


  • Kun käytät Homeenpoistoliuosta tai Tehopesua, suojaa roiskeilta itsesi sekä pinnat, joita et maalaa. On hyvä muistaa, etenkin jos käytät kuultavaa puunsuojaa, että Homeenpoisto on hypokloriittiliuos, joka valkaisee puupinnan.

Jäsenen antama (18.6.2009 klo:9:19) kommentti

Tuo ohje varmasti löytyy kansainvälisiltä sivuilta,mutta ei siinä taata että kun teet näin, hometta ei enää tule.

Jäsenen antama (18.6.2009 klo:9:56) kommentti

Lämpimät talvet auttavat homeiden esiitymisessä.

Jäsenen antama (18.6.2009 klo:10:39) kommentti

Oliko kysyjällä ongelma home vai vaan epäpuhtaus maalipinnalla.

Jäsenen antama (18.6.2009 klo:16:15) kommentti

Niin, ei sitä koskaan pysty mitään takaamaan toimiiko joku avaruusraketti taim kaappikello. Siinä edellisessä todettiin vain, en ole kokeilut.


Jäsenen antama (18.7.2009 klo:18:01) kommentti

Tässäpä kotimainen homeenpoisto-ohje puupinnoille (Uulatuote Oy:ltä saatu)Viime vuosina sateisten syksyjen ja leutojen talvien seurauksena erilaiset home- ja leväkasvustot ovat lisääntyneet voimakkaasti. Homesienten itiöitä on kaikkialla. Otollisissa olosuhteissa ne kasvavat silmin havaittavaksi homekasvustoksi. Kasvualustana voi olla mm. maali-, puu- tai kiviainespinta. Myös lika ja siitepöly ovat hyviä kasvualustoja, joten likaantuneet pinnat on hyvä pestä ajoittain.Homesienet viihtyvät kosteassa ja lämpimässä, joten homehtumisriski kasvaa vuosina, jolloin syksy on pitkä ja sateinen sekä talvi lämmin. Lämpimänä talvena ilman suhteellinen kosteus on merkittävästi suurempi kuin normaalina pakkastalvena.Homesienten esiintyminen ja elinolosuhteet vaihtelevat vierekkäisten talojen ja jopa talon eri osien välillä. Räystään aluset ja avokuistit homehtuvat seinäpintoja herkemmin, koska kosteuden haihtuminen huonomman ilmanvaihdon vuoksi on hitaampaa. Erilaiset pensaat ja puusto talon ympärillä edesauttavat homehtumista.Luonnon materiaalina puu ei koskaan ole tasalaatuista, vaan puun sisältämien uuteaineiden määrä ja homeitiöiden esiintymistiheys vaihtelevat samassa toimituserässä tai jopa samassa laudassa. Edellä mainituista seikoista johtuen on aiheellista pohjustaa puupinnat homeenestoaineella.Home kasvaa puupinnalla, eikä tuhoa puuta, joten haitta on lähinnä esteettinen. Home voidaan poistaa pinnalta pesemällä.Homehtunut pinta pestään natriumhypokloriittipohjaisella pesuaineella, esim. Klorit, Domestos, Superklor (laimennetaan vedellä 1:2). Pesuliuos levitetään pinnalle esim. harjalla. Annetaan vaikuttaa 10-30 minuuttia. Pinta harjataan juuriharjalla tai karhealla sienellä. Lopuksi huuhdellaan hyvin vedellä. Tarvittaessa toistetaan käsittely. Ennen pintakäsittelyä on puun annettava kuivua hyvin, vähintään viikko. Ennen maalausta pinta pohjustetaan homeenestoaineella.

Jäsenen antama (12.8.2009 klo:17:20) kommentti

Maalatulta pinnalta home lähtee hyvin mäntysuovalla. Laita sankoon lämmintä mäntysuopavettä ja harjaa puupinta puhtaaksi samanlaisella harjalla kuin vaimosi pesee mattoja. Lopuksi huuhtele vedellä. Ei ole kallista ja lopputulos on yhtä hyvä kuin kemikaaleilla.

Jäsenen antama (13.8.2009 klo:12:49) kommentti

Riippu myöskin millaisella maalipinnoitteella alkujaan käsittelee puuverhouksen; Ns. puunsuoja-aineilla tai peittävillä puusuoja-aineilla (esim. Vinha) maalatuissa verhouksissa ei ole ollut mitään ongelmia ilman että niitä olisi erityisesti käsitelty homeenestoaineilla. Kun taas esim. noillaa mainituilla Uula-tuotteilla maalatuissa verhouksissa on ollut lähes poikkkuksetta homehtumisilmiötä, jos niitä ei ole käsitelty. (heidän ohjeistus ei edellytä käsittelyä !!)

Jäsenen antama (13.1.2010 klo:15:30) kommentti

Jos maaleihin lisättäisiin näitä homeenestoaineita, vuosittainen voimakkaiden pesuaineiden käyttö jäisi pois. Kumpi sitten lie pidemmällä juoksulla ympäristöystäväl-lisempää. Ison omakotitalon käsittely vuosittain juuriharjan kanssa on todella typerää touhua.

Jäsenen antama (13.1.2010 klo:15:33) kommentti

Toinen vaihtoehto on katsella niitä mustapilkullisia seiniä.

Jäsenen antama (13.1.2010 klo:16:12) kommentti

Kolmas vaihtoehto on maalata talo sen väriseksi ettei mustapilkut näy, ja puhdistaa harjapeulla sitten joskus kun jaksaa.

Jäsenen   antama (17.8.2015 klo:22:26) kommentti

Ympäristön suojelun nimissä kemikaalitehtailija kiittää...Jäsenen antama (19.8.2015 klo:16:33) kommentti

Yksi homeongelmien vähentämisohje on: älä missään tapauksessa maalaa ulkopuolta osittainkaan valkoiseksi. Muutenkin sen käyttö on outoa ulkopinnoissa.
Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kuusipaneelin maalaus vai uusiminen?

Hei,Ostimme vuonna 89 rakennetun paritalon, jossa on ilmeisesti kuusipaneeli katot. Haluaisimme katoista valkoiset ja aluksi harkitsimme maalausta. Veljeni on rakennusala...

kostea kellarin seinä

taloni alla sijaitsevan kellarini betoniseinät ovat ala osasta kovilla sateilla kosteat(yläosa seinästä ja katto on kuiva,ainakin kosketuskuiva..) ja alareunasta (betonil...

Kylmä ulkovarasto ja home

Meillä on tänä talvena ilmennyt homeongelmia ulkovarastossamme. Mikähän olisi näppärin (lue: halpa ja helppo toteuttaa) tapa päästä homeesta eroon ja varmistaa ettei sitä...

Luja kattotiili

Löytyykö myynnistä vastaavaa tiiltä Luja kattotiilelle?Tarve olis n. 60 kpl., Kiireellinen 27..06.2011 katon pesu ja maalaus....

miten eroon sokerimuurahaisista

kysymyksessä on uusi omakotitalo ja ongelmana muurahaiset, joita ilmestyy jostain ja jotka olen tunnistanut ns. sokerimuurahaisiksi. olen hankkinut puutarha/rautakaupast...

Lattiakaivon tiivistäminen

Miten tiivistän vanhan ns. rautakaivon ja muovikauluksen liitoksen uudelleen kun aiempi tiivistys irtoaa rautakaivon ruostumisen vuoksi. Kaivo putasattiin kyllä mutta näk...

Kylpyhuoneen uusintamaalaus

Pesuhuoneemme on aiemmin maalattu ja suunnittelemme sen uusintamaalausta ennen täysremonttia. Riittääkä vanhan maalipinnan pesu maalipesulla ja maalaus uudella maalilla v...

Katon maalaus?

Kyseessä on vanha katto, jossa on alueita, jotka olisivat kaivanneet paikkamaalauksen jo pari vuotta sitten. Nyt kuitenkin suunnitteilla koko katon maalaus. Miten on, voi...

Peltikaton maalaus ammattilaisen tekemänä

Jos ostan vanhan, aiemmin maalatun peltikaton maalauksen, miten minun pitäisi ohjeistaa maalari?Missä on ammattilaisuuden rajat? Pesu, harjaus, ruostepaikkaus ja maalaus....

mineriittitalon pesu (ja/tai maalaus)

Talomme julkisivu on 60-luvun mineriittilevystä tehty. Pinta on likaantunut ja harmaantunut. Jossakin vaiheessa tarkoitus olisi vaihtaa pinta lautaverhoiluun, mutta ensia...

Teinkö virheen kun maalasin purueristeisen mökin lateksimaalilla

Maalasin 50-60 luvulla rakennetun mökin ulkoverhouksen lateksimaalilla teknos Akrylin ulkomaalilla. Eristeenä puru,vinolaudoitus,mutta ikkunaremontin yhteydessä paljastui...

Miksi huippuimuri tuo pahan hajun vessoihin?

Asumme puolitoistakerroksisessa v. -88 valmistuneessa talossa. Talossa on huippuimuri. Mistä voi johtua paha haju vessoissa kun huippuimuri on päällä? Toinen vessoista on...

Kellarikerroksen pesutilojen remontti

Olen ostamassa vanhaa omakotitaloa (50-luvulta), jossa on kellarikerroksessa (betonista tehty) sauna, pesu- ja pukuhuonetila. Ko. tilojen kautta tulee taloon vesi ja vesi...

Terassi laudoituksen uudelleen maalaus

Terassi laudoituksen uudelleen maalaus. Mitä maalia pitäisi käyttää, ja mitä ensi töitä pitäisi tehdä?puhdistus ynm....

Antiikkilaastilla käsitellyn seinän maalaus?

Hei! Olemme ostamassa taloa, jonka ulkoseinät on äsitelty antiikkilaastilla. Seinät ovat kuitenkin likaantunette ja pieniä hiushalkeamiakin pikkuisen....

Kiinnitysruuvien koko

Hei,pitäisi kiinnittää uudelleen puoli vuotta vanha UPO liesituuletin, aktiivihiilisuodatinmallia ja leveys 50cm. Mutta pultit ovat lopullisesti kadoksissa enkä tiedä, mi...

Kellariin tulee vettä

Hei, Meillä on vuonna 60 rakennettu ja 93 peruskorjattu tiilirunkoinen talo, jossa keittiön lattian alla n. 2,5 m2 ja 190 cm korkea betoniseinäinen kellari. Siihen tul...

Vanhan sinkityn peltikaton maalaus.

Hei !Aikomuksenani on maalata vanha sinkitty peltikatto.Katto on maalattu kerran, tietoa ei ole, minkälaisella maalilla (rakennusvuonna 1981). Katto on hyväkuntoinen, ei...

Kellarista eroon

Minulla on 60-lukuinen talo, jossa kellari. Kellari on melko syvä betoni-seinäinen/lattiainen kuutio. Ongelmani on tulviva vesi. Pohjaveden ollessa korkealla vesi pääsee...

Gyprok-ruuvit tuottavat tummat laikut tapetin/maalin läpi

Talomme sisäseiniin on ruuveilla kiinnitetty 40mm:n gyprok-pintaiset polyuretaanilevyt, joiden päälle on laitettu joko paperitapetti tai maalattu lasikuitutapetti. Ruuvie...

Sauna ja pesuhuoneen välinen seinä

Kysymyspalstalla on useassa kohdin selvitetty, ettei yhdessä rakenteessa saa olla kahta höyrysulkua, minkä vuoksi esim. pesuhuoneen kohdalla ulkoseinässä ei saa olla höyr...

Sottaantunut seinä

Hei1) Urakoitsija onnistui sottaamaan ulkotiiliseinän uretaani vaahdolla Yhteensä 24 tiiltä sottaantui. Onko ideoita, miten seinän saisi puhtaaksi? Vaihtoehdot lienevät p...

Sisäkaton korjaus

Omakotitalon roiskekaton kaikki saumat irronneet. Irronneiden saumojen kohdalla puhtaat gyproc-pinnat joissa ruuvit näkyvissä. Yhden seinän ja katon osalta...

Puukiukaan takaisen maalatun tiiliseinän verhoilu

Saunamme kiukaan takaisen tiiliseinän maalaus on paikoitellen lohkeillut. Ajatuksena on ollut joko maalata se uudelleen tai laatoittaa seinä. Löytyykö tähän sopivia maale...

Lasikuitutapetin maalauksen korjailu

Ostamassani asunnossa on lasikuitutapetointi. Kuitenkin joissakin kohdin maalaus on tuhruinen, koska maalia on liikaa (kuvio ei erotu). Miten tällaista voi korjata? Esim....