Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Valesokkeli aina suuri riski?

Maa- ja pohjarakenteet

Kysytty: 10.9.2009 klo:14:37

Moi,

Kysymys koskisi valesokkelia. Olemme ostamassa tai no harkitsemassa kyseisen rakenteen omaavan talon ostoa. Kyseessä on vuonna 81 kallioiselle rinnetontille rakennettu kaksikerroksinen omakotitalo. talo on lähes kukkulan päällä. Toisen kyljen puolella en selvä lasku (yli metri) ja tässä tilassa harkoista tehty kylmäkellari. Toisella puolella kukkula nousee vielä hieman (noin puoli metriä korkeutta 3 metrin matkalla). Tämän nousun ja talon välissä on noin 2-3 metriä tasainen ruohokaistale.

Varsinainen lattia ja valesokkelin yläpinta ovat samassa tasossa, mutta puinen alaohjauspuu on yläosaltaaan noin 15 cm näitä alempana . Sokkelin maanpäällinen osuus puolestaan vaihtelee 15-50 sentin välillä. Lähinnä minua huolestuttaa tämä rinteen yläpuolinen osuus, jossa maanpällinen sokkeli on matalin ja alapuu siis osittain maan alla. Tällöinhän vedet saattavat päästä valumaan suoraan sokkeliin. Salaojitus on olemassa.

Taloon on tehty kuntotutkimus, jossa seinää avattu muutamasta kohtaa ja alapuu todettu sekä kosteusmittarilla että silmänvaraisesti täysin teveeksi. Myös uusi kuntotutkimus on luvattu toteuttaa ennen varsinaista ostoa. Vinkkejä asioista, joita kannataisi tämän yhteydessä pyytää takistamaan.

Varsinainen kysymykseni on, kuullostaako kyseinen yhdistelmä riskiltä ja kannattaako kokonaan unohtaa? Olen kuullut paljon pahaa valesokkelista. Maalaisjärki kuitenkin sanoisi, että jos melkein 30 v toiminut toimisi jatkossakin.

Kiitos avusta jo etukäteen.

como
Kysymyksiä: 1 kplVirallinen vastaus
Jos edellinen tutkimus on tehty rakenteita avaamalla, eikä mitään ole havaittu, tilanne vaikuttaa lupaavalta. N...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Maa- ja pohjarakenteet / Valesokkeli aina suuri riski?":
Jäsenen antama (10.9.2009 klo:15:12) kommentti

Parasta uskoa omia silmiään.

Jäsenen antama (10.9.2009 klo:20:02) kommentti

Jos ei ole jostain syytä pakko, niin älä osta. Etsi parempi talo.

Jäsenen antama (11.9.2009 klo:0:21) kommentti

Eihän talossa vielä ole mitään vikaa havaittu. Lisätutkimuksiakin vielä luvassa,- ymmärsin.Jospa se talo kysyjää kiinnostaa, kun kerran asioista ottaa selvää. Ja hyvä niin."tohtori" määrää taas lääkkeitä ennen diagnoosia !?Jäsenen antama (11.9.2009 klo:6:46) kommentti

Olen nähnyt niin paljon surullisia potilaita murehtimassa ns valesokkeleiden vaurioita. Kosteusteknisesti ajatellen valesokkeli on aina riskirakenne. Jos on olemassa muita parempia vaihtoehtoja niin miksi ostaa tietoisesti riskirakenteinen talo. Toki jokainen saa ostaa mitä lystää, mutta pitäisi sitten pitää mölyt mahassaan.....

Jäsenen antama (11.9.2009 klo:9:27) kommentti

Kukahan tässä nyt mölyää, eikä pidä niitä "mahassaan....."?

Jäsenen antama (11.9.2009 klo:9:32) kommentti

Kiitos vastauksista.Tiedostan kyllä mahdolliset riskit ja sen takia homma vähän mietityttääkin. Mutta tosiaan ennen ostoa on tarkoitus tehdä uusi kuntokartoitus, jossa siis itse mukana. Tässä tarkastuksessa haluan toteda alapuiden kunnon riskikohdista omin silmin. Lisäksi meiltä löytyy kykyä omasta takaa tehdä mikrobiologisesti hometestit huoneilmasta. Elikkä jos noissa ei mitään tule ilmi, niin kyllä oma käsitykseni on: lähes 30 vuotta hyvänä pysynyt ei yhtäkkiä ala homehtumaan.Kyseinen talo houkuttaa siksi, että kaikki pinnat ovat vähän "heikossa hapessa" ja tämä näkyy luonnollisesti hinnassa. Tarkoitus olisi itse rempata pinnat kuntoon. Täällä pääkaupunkiseudulla myydään vastaavan ikäisiä ja kokoisia taloja, jossa pinnat kunnossa yli 100 k€ kalliimmalla. Jos laittaa pintoihin 15-20 k€ jää vielä 80 k€ muuhun käyttöön.

Jäsenen antama (11.9.2009 klo:10:08) kommentti

Miten pääset näkemään alapuiden kunnon omin silmin?


Jäsenen antama (11.9.2009 klo:10:33) kommentti

Betonitohtori, niin muutkin tohtorit näkee työssään paljon huonoja/sairaita/vammaisia potilaita;). Mutta,mutta onneksi suurinosa on terveitä ja hyvä kuntoisia...

Como,jos tuplais tuon rempan kustannusarvion varmuuden vuoksi yllätysten varalta.

Jäsenen antama (11.9.2009 klo:12:33) kommentti

Kait pääsen näkemään alapuiden kunnon, jos kuntotarkastuksen yhteydessä rakenteita avataan. Ainakin edellisessä tutkimuksessa oli avattu sisältäpäin ja todettu hyväkuntoiseksi.Budjetista:

No joo saan keittiö sun muut sälät sisäänostohinnoin, mutta on tossa toki vähän pelivaraa ylöspäinkin.

Jäsenen antama (11.9.2009 klo:14:25) kommentti

Missä maanpinta on lähimpänä seinän alaosaa, kannattaa mitata alapuun paino-% kosteus ja jos rakenne avataan niin mikrobimääritys alapuusta ja sitä vasten olevasta eristeestä. Rakenteissa on aina mikrobeja, mutta esiintymismäärä ja mitä mikrobeja sieltä löytyy ovat avainasemassa määritettäessä rakenteen kuntoa. Aina pitäisi maanpinta olla mahdollisimman alhaalla seinän alaosan puurakenteista, koska muutoin maakosteus siirtyy helposti seinärakenteisiin, riski ainakin on olemassa.

Jäsenen antama (12.9.2009 klo:3:02) kommentti

Onhan toki "tohtori" oikeassa,- saattaahan se tervekkin potilas joskus sairastua. Nyt on terveenä, alustavissa kokeissa saadun käsityksen mukaan. (talo kolkyt´vee.)Ja saataahan sitä ihan nuorikin talo tulla kipeäksi, vaikkei valesokkelia olisikaan. Piäisiköhän tämä nuorikkokin jo varautua hautaamaan."Joku elää riskillä", juoden tärpättiä koko ikänsä sairastumatta.

-Toinen elää "kohtuudella" pari vuotta, ja tohtorit ihmettelee mikä meni vikaan.Tsemppiä ja rauhallisin mielin kohti uusia tutkimuksia.

Jäsenen antama (12.9.2009 klo:8:02) kommentti

Lisäys...

Jos seinän alaosan puurakenteissa esiintyy Aureobasidium, Acremoniun tai Trichoderma mikrobeja, ovat ne puisissa rakenteissa esiintyvä lajistoja ja voivat suurina pitoisuuksina aiheuttaa terveysongelmia jos niiden aineenvaihdunnan tuotteita pääsee sisäilmaan. Jos seinän alaosa on nyt kuiva, mutta lajistoja esiintyy, on seinän alaosassa jonain vuodenaikana kuitenkin sopivat olosuhteet mikrobien kasvulle. Parhaan analyysin saa vuoden mittaisella ns. loggerimittauksella, jolloin voidaan mittauslaite ohjelmoida mittaamaan lämpötilaa ja kosteutta vaikka tunnin välein

Jäsenen antama (12.9.2009 klo:8:41) kommentti

Talojen ostajat ja myyjät varautukaa siis opiskelemaan ja oppimaan noita monimutkaisilta vaikuttavia ja tieteellisen tuntuisia mikrooppeja ennen kuin myytte tai ostatte. Siinä tutkimuksissannehan tarvitsette noita lokkeja, mutta muistakaa ohjelmoida ne ainakin vuoden mittaiseksi ajaksi. Sen jälkeen te tieteellisen tarkasti tutkitte ne näytetyöt ja saatatte huomata analyyssissänne vain yksinkertaisesti lahoa mikroskoopissanne suurennuslasin alla.


Oikein hyvän analyyssinne saatte, kun mittailette kello kourassa lämpömittarein ja muine hiusantureilla puolen tunnin välein. Muistakaa merkitä kaikki arvot siihen tutkimuslaatikkoihinne, jotka sitten ojennatte sille ostajalle. Tässä on hyvä olla mukana myös se rahastaja, joka silmä tarkkana kuljeskelee luuppinsa kanssa pitkin seinä ja saattaapa polvistuakin, jos sattuu pehmustettu tyyny olemaan lähistöllä.


Sillähän ei ole merkitystä ostaako vai myykö muuten kuin ostaja on saattaa olla vaarallisempi tapaus myyjälle kuin myyjä ostajalle, sillä senhän takaa jo lakikin vai mikäs se maakaari olikaan? Tämä siksi, että ostajahan tekee noita löytöjä viisikin tai jopa kymmenen vuotta astuessaan taloon omistajaksi.


Kumpikaan ei nuku, kun ostaja tutkii ja merkitsee arvokasta tieteellistä työtään tunnin välein ympäri vuorokauden ja myyjän nukkumista häiritsee se kylmä rinki siellä jossakin.


Muuten jos ette myyjänä opiskele ja opi noita tieteellisiä termejä näiltä palstoilta, niin tulette ne oppimaan ne sitten kantapään kautta, mutta oppia ikä kaikki. Ei riitä "terve" laho, vaan sehän on oppineempaa ja komeammalta kalskahtavaa puhua aivan huipputermein, joita ei sitten tavallinen rakentaja ymmärrä hölökäsen pöläystä. Ken on lukenut, hän tietää.


Jäsenen antama (12.9.2009 klo:9:32) kommentti

"Parhaan analyysin saa vuoden mittaisella ns. loggerimittauksella,
jolloin voidaan mittauslaite ohjelmoida mittaamaan lämpötilaa ja
kosteutta vaikka tunnin välein"


Eli taloa ostaessa kannattaa vaikka viiteen mieluisampaan myynnissä olevaan talovaihtoehtoon asentaa tuollaisia mittareita joka nurkkaan ja sitten vuoden päästä ihmetellä olisiko joku näistä taloista vielä myytävänä?


Kysyjähän taisi kuitenkin taloa olla ostamassa.


Jäsenen antama (11.10.2009 klo:19:24) kommentti

Hommat on vähän venynyt, mutta edelleen kiinnostusta kyseistä taloa kohtaan on. Ollaan nyt ensi viikolla menossa kuntotarkastukseen. Lähin miettmään, että jos rakenteista lähinnä valesokkelista kuitenkin löytyy jotain. Rakennehan pystytään korjaamaan korottamalla alapuu harkon avulla ylöspäin. Mikä on about hintataso kyseiselle remontille ulkopuolisella teetettynä?. Mikäli jotain löytyy tulemme vaatimaan sovittua kauppahintaa alemmaksi, mikä mielestänne on oikea alennnustaso?Tietenkin jos jotain todella kriittistä löytyy poistun perävalot vilkkuen paikalta ja unohdan koko kohteen.
Jäsenen antama (11.10.2009 klo:20:05) kommentti

Rakenne pystytään kyllä korjaamaan mutta alaohjauspuun korottaminen harkolla on aika iso remontti. Toki saat ostaa talon ja pääset muuttamaan siihen vuoden kuluttua ostohetkestä kun ensin olet remontoinut kaikkien seinien alaosat, siirtänyt pistorasioita, purkanut rakenteet yms yms. Tuollaista korjauksen hintaa on melkein mahdoton sanoa ennen kuin se on tehty.

Jäsenen antama (11.10.2009 klo:20:13) kommentti

n. 30.000 euroa alv 0%

Jäsenen antama (11.10.2009 klo:22:34) kommentti

Kiitti tiedoista. Täytyypä katella missä kohtaa seinää pistorasiat on. Talossa on sähkölämmitys katto/lattia/ILP joten patterit/putket eivät ole ongelma. Jos vähääkään ymmärrän mitä homma pitää sisällään vuosi kuullostaa kyllä aivan liioitetulta ajalta kyseiseen työhön nähden (vaikka työläs toki onkin). Jos jotain löytyy täytyy hinta tietenkin neuvotella kohdilleen tai sitten unohtaa koko kohde.Osaaatko tohtori vähän eritellä mistä osista tuo 30.000 noin about koostuu?


Jäsenen antama (12.10.2009 klo:12:42) kommentti

No mietippä asiaa...

Talon sisäpinnat menee uusiksi ulkoseinien kohdalla!!!!

Näitä on yritetty tehdä osakorjauksina, mutta huonolla menestyksellä.

Voihan se olla halvempikin, mutta kannattaa harkita tarkaan lähteekö koko revohkaan mukaan. Minä ainakin poistuisin takavasemmalle....

Jäsenen antama (12.10.2009 klo:13:55) kommentti

Tarkoitus on muutenkin laittaa kaikki sisäpinnat uusiksi lattia, katto, seinät, keittiö ja kylppäri. Kyllä siinä varmasti uusien sisäseinien vaihto menee samalla, varsinkin kun haluamme päästä lasikuitutapeteista eroon joka tapuksessa.Sokkelin nosto mietityttää, koska en ole ennen moista tehnyt/nähnyt tehtävän ja tämän vuoksi tarvitsen siihen apua. Mitkä ovat mahdollisesti suurimmat ongelmat jotka pitää ottaa huomioon? Esim. miten katon tuenta olisi paras toteuttaa pystypalkkien ollessa poikki yms.

Jäsenen antama (12.10.2009 klo:14:08) kommentti

Hommaa jostakin holvitukia eli tönäreitä ja niiden päälle palkki,saat tuettua katon näin. Ei se oikeastaan ole kovin iso homma jos muutenkin aikoo remonttia sisällä tehdä.Itse olen sellaisen homman tehnyt.

Eikä se piilosokkeli mikään maata kaatava riskirakenne ole.Jos avaat seinät,sittenhän näet mitä siellä on.

Jäsenen antama (12.10.2009 klo:14:32) kommentti

Suurin riski míkä voi tulla vastaan on koko talon pilaava homeongelma. Voisiko olla mahdollista että myyjä remontoi asunnon ennen kuin te ostatte ja yhdessä sovitte hinnan kohdalleen. Olet ilmeisesti hyvin kiinnostunut kyseisestä talosta. Tällä tavalla sinun riskisi pienenisi ja kustannukset pysyisivät kohdallaan.


Jäsenen antama (12.10.2009 klo:14:37) kommentti

Maakaari ei anna mahdollisuutta myyjälle korjata mitään. Siinä on hinnan alennus ja kaupanpurku ainoat vaihtoehdot. En tiedä voiko jollakin sopimuksella ohittaa lain määräyksen.

Jäsenen antama (12.10.2009 klo:15:35) kommentti

Kiitti taas tiedoista. Jep kyllä kohde kiinnostaa, tarkoitus tosiaan myyjän luvalla availla seinää monesta kohtaa (rasiaporalla) etukäteen ja katsoa löytyykö jotain. Mikäli vakavaa ongelmaa on unohdan kyllä suosiolla. Tarkoitus käydä kaikki mahdolliset vaihtoehdot läpi jo etukäteen, jotta tietää sitten tilanteen mukaan miten edetä.Myyjä tuntuu olevan aika peukalo-keskellä-kämmentä, joten joutuisi teettämään kaiken ulkopuolisella, siirtäen kustannukset hintaan. Me taas pystymmme itse/suhteilla tekemään/teettämään lähes kaiken.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kostuva sokkeli

Talo rakennettu 75,valesokkeli, moreeni maaperä ja salaojat vaihdettu 2016, salaojat johdettu talon kumpaakin sivustaa pitkin suoraan ojaan, tarkastuskaivot ovat l&a...

Valesokkeli?

Laitanpa nyt vielä tänne asiantuntijapuolelle kysymykseni. En nyt oikein ymmärrä mitä eroa on valesokkelilla ja maanvaraisella laatalla? Minkä takia missään talossa vales...

Huopakaton uusiminen

Miten suuri riski on jättää vanha huopakate peltikatteen alle, jos tulee tulipalo? Millä tavalla vanha huopakate poistetaan?...

mineriittilevyjen poisto purettavasta talosta

Purettavassa talossa on mineriittilevyjulkisivu. Talo puretaan kaatamalla se pihamaalle ja purkamalla maassa rakennusmateriaalit. Pitäisikö mineriittilevyt poistaa ennen...

SPU-levy remontoinnissa

Panin joskus 80-luvulla 40 mm  spulevyn maalatun lastulevyn päälle lisälämmöneristeeksi sisäpuolelle (saumavaahdolla tiivistettynä). Seinässä on 100 mm villaeriste ja las...

Ilmalämpöpumppu rintamamiestaloon jossa painovoimainen ilmanvaihto

Mietinnässä ilmalämpöpupun asennus rintamamiestaloon. Suurin tarkoitus laitteella on lämmityksessä. Mutta mikäli laitetta käytet&a...

Varttikate ilman aluskatetta

Omistan -77 rakennetun aumakattoisen omakotitalon, jota remontoin ilmeisesti ikuisesti. Talossa on alkuperäinen varttikate ilman aluskatetta...ilmeisesti aika suuri riski...

Uuden lattian asennus

Meillä on 70-luvun valesokkeli talo. Aikomuksenamme olisi uusia makuuhuoneiden lattiat laminaatilla. Kysymys kuuluukin hengittääkö laminaatin alle asennettava solumuovi t...

Valesokkelitalon alajuoksujen korotus

Terve!Olemme miettineet alaohjauspuiden nostoa valesokkelin omaavassa talossa. Tänä vuonna on ilmestynyt Tapani Moilaselta 70-luvun pientalojen korjausopas ja olimme aiko...

Kylpyhuoneen lattialla vettä, onko syytä huoleen??

Hei,kylpyhuoneen lattialle jää jonkun verran vettä seisomaan neljän laatan risteämäkohtaan suihkun jäljiltä. Kylpyhuuoneessa on asianmukaiset vedeneristykset ja sähköinen...

Kattilahuoneen lattiakaivo

Kaupunki vetoaa D1 lakiin ,että olisi laitettava tälläinen itsestään sulkeutuva lattia kaivo. Meillä maanvarainen laatta kellarissa ,kattila...

viemärien kestoikä

mikä on suurinpiirtein valurautaisten viemärien keskimääräinen kestoikä ja onko viemärien kuntotutkimus arvokasta teettää? Oireena on tällä hetkellä hieman heikko veden v...

tiilien poisto

Hei, aion vaihtaa keväällä noin -40 luvulla valmistetun rintamamiestalon tiilikaton peltikatoksi. Kattoa korotetaan samalla eristystä lisäten. Mitenkä suuri riski on tehd...

Keittiön välitilan kaakeleissa asbestia?

Olemme suunnittelemassa v.1978 rakennettuun rivitalokämppäämme keittiöremonttia. Välitilassa on 2 kerrosta kaakelia, joista alempi on luultavasti alkuperäinen rakennusv...

Poistoilmalämpöpumppu vanhaan taloon

Onko mahdotonta ajatella laittavansa poistoilmalämpöpumpun vanhaan (80-luvulla tehty) taloon lähinnä iv-putkien eristysten takia. Vanhoja putkia saisi hyödynnettyä, mutta...

Fosforin saostus

Voiko fosforin saostuksen hoitaa järkevästi saostussäiliöissä ennen maasuodatuskentää annostelemalla saostuskemikaali viemäriin. Kuinka suuri riski on tukkia koko suodatu...

70-luvun lopun matalaperusteisen talon salaojien uusiminen

Tarkoitus olisi uusia salaojat taloomme. Kaivoin lapiolla pariin kohtaan testi kaivantoja ja huomasin että perustusten (reunavahvistettu kaksoislaatta) alareuna oli...

Kapillaarikatko kiven ja betonin väliin

Yritin kommentoida aiempaan kysymykseeni ja siihen tulleisiin vastauksiin, mutta se ei jostain syystä onnistunut. Kokeillaan siis tätä kautta: olen nä...

Kirjavat laattasaumat

Uuden kylpyhuoneemme tummanharmaista saumoista tuli epätasaisen kirjavat. Saako niitä tasaisemman värisiksi millään happopesulla yms. vai onko sa...

Rintamamiestalon välipohjan eristys lautalattia

Rintamamiestalon välipohjan eristeet ja koolaukset puretaan ja betonilaatta puhdistetaan. Sitten rakennetaan uudet koolaukset ja uusi lautalattia (mahd 28X140 mä...

Tiilipinta puutaloon

Olemme ostaneet v.-58. rakennetun omakotitalon. Rakenteet ja muut on talossa terveitä ja mieleen on tullut ajatus laittaa ulkovuoraus tiilestä (modulitiili 80 x 80mm). Ti...

Jatkoa eiliselle lattiakaivon uusiminen ja vesieristys

Haluaisin vielä vähän tarkentaa; lattia piikattiin auki kaivon ympäriltä n. 2 neliön alueelta (betoni pois ja uutta laastia tilalle), lattiakaivo uusittiin sekä pesukonee...

Seinän maalaus sulakekaapin ympäriltä

Olen remontoimassa tuulikaappia (mm. seinäpinnan puhdistus ja maalaus, ehkä tapetointi). Sen yhdellä seinällä on asunnon sulakekaappi ja pääkytkin. Aina korostetaan, ett...

Finfoam lattiassa?

Toimiiko rossilattia jos rakenne alhaaltapäin on: Tuuletustilaa n.30 cm, finfoam tuulensuojalevyn tilalla, villaa 150 mm, tervapaperi, lastulevy, laminaatti ? Onko riskin...

Välipohjan höyrynsulku

Asennan sisäpuolelta uretaanieristettä Rintamamiestaloon. Voiko SPU eristeoppaan rakenne kuvaan luottaa, jossa välipohjan höyrynsulku voidaan jättää tekemättä. Rakenne ku...