Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Tuulettuva alapohja

Maa- ja pohjarakenteet

Kysytty: 11.10.2019 klo:8:08
Olemme juuri toivon mukaan pääsemässä eroon 80-luvulla rakennetusta hometalostamme. Aiomme seuraavaksi kelpuuttaa ainoastaan uuden talon, olemme käyneet katsomassa vain 2018 ja 2019 rakennettuja paritaloja (omakotitaloon ei homehässäkän jälkeen massit riitä). Nyt kysynkin Rakentajan viisailta asiantuntijoilta, mihin kaikkeen tulisi kiinnittää huomiota uuttaa taloa ostettaessa? Miten suhtautua esim. siihen, ettei tuulettuvaa alapohjaa pääse katsomaan mistään?
Virallinen vastaus
Älä missään tapauksessa osta sellaista rakennusta, jossa sanotaan olevan tuulettuva alapohja eikä sitä pääse mistään tarkastamaan, sillä jokaiseen sellaiseen pitää olla vähintään näköyhteys tarkastamista varten ja mahdollisuus ottaa sieltä valokuvia. Vaikka talo olisi uusi, niin mitään takeita ei o...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Maa- ja pohjarakenteet / Tuulettuva alapohja":
PN
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen antama (13.10.2019 klo:1:19) kommentti

Meillä on talo, jossa tuulettuva alapohja. Talo on rakennettu 2012 ja jo nyt 7 vuoden iässä alapohjan villoissa kasvaa suuria määriä mikrobeja. Näkemättä älä osta. Vain tutkimalla avaamalla rakenteita tiedät missä kunnossa talo on. 

Jäsenen antama (15.10.2019 klo:9:18) kommentti

Ei tuulettavassa alapohjassa mitää vikaa ole, se vaan pitää tehdä oikein. Sillä on paljon hyviä puolia vaikka sitä monet haukkuu, jopans. asiantuntijat. Aivan ensimmäisen on alapohjan riittävä uuletus, sitä harvoin näkee. Oikein asennetut tuuletus aukot oikeisiin paikkoihin ja riittävä määrä. Siinä se yksikertaisuudessa on.Tietysti riittävän korkea tila ja jos on esim. keskellä kantava seinä niin siihen riitävästi tuuletusaukkoa myös. Tämä on suhteellisen helppo suunnitella ja tehdä. Usein käy niin, että tuohon alapohjaa kiinnitetään liiaksi huomiota ja samat viat on yläpohjassa vaikka se on 4-5 metriä korkemmalla. "Eihän siellä mitään vikaa voi olla kun se ei ole kosteuden kanssa tekemisissä" VIRHE.

Alapohjan tuuletuksen aukkojen määrä lasketaan pinta-alasta joka pitäisi olla 4 promillea.