Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Täyttösora homehtuu

Maa- ja pohjarakenteet

Kysytty: 23.4.2012 klo:16:34
Rakennan pitkästä tavarasta omakotitalon isohkoa laajennusta joka toteutetaan kuin uusi talo. Ongelmana on maanvaraisen betonilaatan alle jäävän täyttösoran pinnalle ilmestyvä home kasvusto. Rakenne alapohjassa on seuraava: Suodatikangas--> Kapilaarisora (32 sepeli) salaojasta salaojaan 25cm --> Suodatinkangas--> välpätty sora 0-60 70cm --> 0-8 seulottu sora 20cm (viemäreiden tekoa helpottamaan.) -->140mm finfoam-->100betonilaatta.

Sorapeti tehty viime syksynä kuten myös katto ja ulko seinät. Talo ollut lämpimänä noin 5 viikkoa jonka aikana ollut ilman kuivain käytössä kuivaamassa puhallusvilloja ja tuota sorapetiä. Lattian teko pitäisi aloittaa tulevalla viikolla finfoamien levityksellä. Sorasta nousee luonnollisesti vielä kosteutta, ei 100t soraa kuiva ihan hetkessä. (puolessa vuodessa saattaisi jo olla aika kuiva)
Tuossa soran pinnassa on paikoin havaittavissa vaaleaa harsomaista homekasvustoa. Olisikohan 3-4 kämmenen kokoista läiskää. Mitähän tuolle pitäisi tehdä? Ollaan oltu tosi tarkkoja ettei soraan joutuisi epäpuhtaisuuksia, Käytetty pressuja sahanpurua vastaan yms.
Virallinen vastaus
Ilmeisesti soran pinnassa kasvaa levä. Kun soran suhteellinen kosteus...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Maa- ja pohjarakenteet / Täyttösora homehtuu":
Jäsenen antama (24.4.2012 klo:8:53) kommentti

Se maan varaisen laatan täyttökerros tulee sitten talon valmistuttua olemaan kuin kasvatusalusta pöpöille. Siellä on kosteaa, lämmintä ja ravintoa. Eli sitä kasvustoa tulee sieltä löytymään. Sinun kannattaa kiinnittää huomiota maanvaraisen lattian ja senärakenteen välisen sauman tiivistämiseen ( radon rakenne):lisäksi kaikki maanvaraisesta läpitulevien putkien kohdat on syytä tiivistää hyvin.Lisäksi kutistumishalkeimat kannattaa injektoida.

Jäsenen antama (24.4.2012 klo:12:39) kommentti

Radon on yritetty ottaa hyvin huomioon vaikka tämä ei varsinaista radon aluetta olekkaan. On radon-kaistat ja putket, läpimenevät putket kääritään ennen valua solumuoviin ja tiivistetään lisäksi massalla valun kuivuttua. Kyseessähän on laajennus niin hiukan ongelmia teettää vanhan ja uuden laatan liitoksen tiivistäminen. Minkälaisilla aineilla ja menetelmillä noita kutistumishalkeamia on tavattu injektoida.

Tuossa varsinaisessa vastauksessa mainittu boori näyttää jakavan mielipiteitä. Kovan googgeloinnin seurauksena ymmärsin, että ilmeisesti puhutaan soluboorista tai boracol liuoksesta. Ilmeisesti tuo soluboori on ikäänkuin lannoite jota laitetaan reilulla yliannostuksella alapohjan hiekkaan. Liekköhän miten käytetty menetelmä. Vai voittaako haitat saatavan hyödyn.

Tuota sorapedin levän/homeenkasvua olen mietiskellyt kun en ole sellaisesta aikaisemmin kuullut. Taitaa vaan olla niin ettei tuo tule "normaalilla" tavalla rakentaessa esille. Normaalistihan kun pohjan täytöt saa valmiiksi tehdään lattia samantien. Minun sisäpuolinen täyttö on ollut jo asemissaan 5 kuukautta mutta talven takia lattia tehdään vasta nyt.

Jäsenen antama (24.4.2012 klo:12:50) kommentti

Rautakaupoissa on sellaista injektointiainetta mikä kaadetaan siihen halkeimaan.Yleensä litran muovipullossa, mihin laitetaan kovete sekaan. Työaika yleensä n. 1 tunti.Sen jälkeen ei tule välttämättä pullosta ulos.Ennen vanhaan oli yleinen tapa,että kylvettiin boorilannoitetta sinne rossilattian alle maahan.En ole kyllä siihen täyttöhiekkaan sitä nähnyt laitettavan,mutta kaikkihan on mahdollista.

Jäsenen antama (24.4.2012 klo:16:17) kommentti

Edellisille osallistujille tiedoksi: Booripitoisia liuoksia, esim. Boracol käytetään etupäässä saastuneen puun saneeraukseen ja pitkäaikaiseen suojaukseen esim.alapohjissa.Koska tässä vaikuttaa olevan kyse vain pinnallisesta ja harmittomasta homeesta en näe mitään aihetta sen kanssa ruveta läträämään.Rautakaupoissa on vähemmän haitallisia aineita joilla saneerauksen voi suorittaa,boori on pitkävaikutteinen ympäristömyrkky,eikä sen käyttö ole suositeltavaa esim.ryömintätilan maapohjassa, erityisesti jos käsitellyn materiaalin kanssa joutuu kosketuksiin esim. tulevien tarkastuksien ym. yhteydessä.Ympäristö- ja työsuojelusäännökset ovat boorin suhteen kovat.Boori on tehokas saaneerausaine ja tappaa jopa talosienen, jos ei ole aivan hullun pitkälle päässyt, mutta ne on sitten erikovat myrkyt ja vain valtuutettujen saneerausfirmojen käytössä, avaruusmies tulee ja ruiskuttelee, ei ole mitään verkkopaitahommia.Kuten arkkimestari alussa mainitsi tilanne paranee kun kuivuu, sitten voi tehdä "kertakäyttökäsittelyn" jollakin kiltimmällä aineella, joka soveltuu paremmin kivimateriaalin saneeraukseen. Väripuolen myyjät neuvoo! Sitten vaan lattia äkkiä päälle!

Jäsenen antama (24.4.2012 klo:23:01) kommentti

kuivaa sora niin loppuu levät/homekasvu ja pinnalta sitten kerros tavaraa pois ja kuivaa tilalle. Kun kerran laajennusta about 50 vuodeksi tehdään, niin ei varmaan huono idea kuivatella soraa vähän pitempään..

Jäsenen antama (24.4.2012 klo:23:24) kommentti

Tuo kuivatus olisi hyvä idea. Tietäisi vaan miten tuon soran saisi kuivaksi. Sora on ollut katon alla jo lähes 6 kuukautta, toki talvi on välissä mutta ei se ainakaan viiteen kuukauteen ole saanut lisää vettä. Lämmöt olleet talossa päällä nyt 5 viikkoa ja koko ajan puhaltimia ja koneellinen ilman kuivatus. Nyt viimeisen puolitoista viikkoa tuollainen peräkärrissä siirrettävä kondensoiva rakennuskuivain. Ymmärtäähän tämän, tietysti ajat on lyhyitä kun miettii soran määrää. Sitä taitaa olla yhteensä sokkelin sisäpuolella kapilaarikatkon yläpuolella 120tonnia. Soran vaihtokin on hiukan ongelmallinen kun mistäpä saisi valmiiksi kuivaa soraa. Toki olen miettinyt myös jos antaisi kuivaa pitempään mutta jos tuon haluaisi aivan kuivaksi ei siihen taitaisi parikaan kuukautta riittää, ainakaan näillä menetelmillä. Eikä ihan ilmaiseksi pyöri nuo kuivuritkaan. Toki niiden kuluttama sähkö on pikku raha siihen verrattuna jos jotakin joutuisi korjaamaan.

Jäsenen antama (25.4.2012 klo:8:07) kommentti

Ei käy tuosta edellisestä ilmi miten olet ne kuivausvehkeet sinne asennellut? Näihin kuivureihinhan on saatavissa putkistoja joilla ilmaa voi johtaa soran sisään, sitten voi hiukan sorapetin yläpuolelle viritellä pressuja ettei heti mene lämmöt hukkaan, hyvä idea on tuo että kerros päältä pois ja ulos kuivumaan! tämä on sitä vuodenaikaa että "yläpihan ukko" kyllä äkkiä kuivattaa! Lisähommaa ja kustannuksiahan siitä tietysti tulee, mutta oikeassa olette: Kyllä se tässä vaiheessa vielä on korjattavissa vaikeammaksi tulee sitten kun on betonit päällä
Lisäisin tähän vielä että jos nyt sen pressun siihen päälle viritätte, niin sinne alle voi työntää ilmaa muillakin puhaltimilla, pääasiahan on että saadaan kosteus ulos sorapetistä ympäröivään tilaan, ja tämä kondensoiva kuivuri sitten kuivattaa sen ja taas takaisin. Lämmintä ja kiertoa vaan niin kyllä se siitä kuivuu. Nämä kondenssikuivurit kun vaatii lämpöä toimiakseen tehokkaasti.

Jäsenen antama (25.4.2012 klo:8:58) kommentti

Talo ollut lämpimänä noin 5 viikkoa jonka aikana ollut ilman kuivain käytössä kuivaamassa puhallusvilloja ja tuota sorapetiä.”Kun on sopivasti lämpöä ja kosteutta, niin homehtuu varmasti.Älä pane sinne mitään myrkkyä. Homekasvusto loppuu, kun teet valmiiksi. Nyt ennakoit väärillä päätelmillä. Kuivatus on turha, koska se kastuu sen jälkeen varmasti valmiiksi tulon jälkeen 100% suhteelliseen kosteuteen välittömästi maa/sora/sepeli.Siis myrkyt pahasta ja kuivaus täysin turha eli hölmön hommaa. Jos kaavit sorat päältä pois ja viet sen ”ulos” kuivaamaan ja sitten kalliisti lisäksi kuivaat ja sitten takaisin, niin se vasta on hölmöjen kuninkaan hommaa.


Jäsenen antama (25.4.2012 klo:8:58) kommentti

Se on kyllä turhaa touhua se soran kuivatus. Kun lattia on saatu päälle.Ei mene kauan kun täyttökerrosten ilman suhteellinen kosteus lähentelee 100%:a.

Jäsenen antama (25.4.2012 klo:11:15) kommentti

Siinäpä sitä taas ollaan!Kyllä se täälläkin tiedossa on mitkä olosuhteet siellä betonin alla on sitten valmistuttua.Ne on juuri ne otolliset olosuhteet sille homeen muodostumiselle, mutta kun se puhtaista tarpeista tehdään, niin harvemmin ongelmia on.Tässähän on nyt kysymys saastuneen materiaalin saneerauksesta kuivattamalla SEKÄ kemiallisesti, koska ei pelkkä kuivattaminen saata riittää,tietyt homeet "häviävät" kosteuden laskiessa, mutta heti olosuhteiden muututtua suotuisiksi hyppäävät taas kasvamaan! Ja se se vasta hullujen hommaa on kun jo perustuksia tehdessä rakennetaan homeenjuuret sisään, ja sitten jo heti pitää ruveta kaikkia rakoja tukkimaan ettei pääsisi leviämään!! Ei siinä enää kuningas riitä,keisari vähintään pitää olla!

Jäsenen antama (25.4.2012 klo:11:29) kommentti

Voi pyhä jysäys! Nyt on kaksi halpakorjaajaajaajaaa. Ei kaksi ilman kolmatta!

Jäsenen antama (25.4.2012 klo:13:36) kommentti

Ainakin tietää onko kyseessä ammattilainen, vai ammattimainen "ammattilainen".Vähän kuuluisaa sanontaa (muokattuna) lainaten, - antaa ymmärtää, muttei ymmärrä antamaansa.Ja..."salmista" lainaten kappaleensa viimeisessä värssyssä, - tarttis varmaan ajtella, - enste.Rakenteet tulee suunnitella ja toteuttaa olosuhteissiin nähden niin, ettei kosteus-, ja lämpökäyttäytyminen aiheuta niihin vaurioita. Ja paljon muuta lisää RakMk:ista. Kannattaa paneutua niihin.

Jäsenen antama (25.4.2012 klo:19:27) kommentti

Pilli ja Pulla kehuivat toisiaan. Molemmille tuli hyvä mieli.

Jäsenen antama (25.4.2012 klo:19:51) kommentti

En malta olla kysymättä, kuka on määritellyt sen homekasvustoksi? Ja että onko tuo jotain muuta, kuin normaalia mikrobitoimintaa maassa? Täytyy nimittäin olla aikamoinen saastamoinen käytetyssä 0-8 seulasannassa, jos siinä talven yli katon alla seisottuaan olisi noiden mainittujen kerrosten päällä muuta, kuin hämähäkinverkkoa. Joka on muuten todennäköisin selitys noilla taustoilla.Kuivurien virittäminen tuohon ja kaikenlaiset edellämainitut toimenpiteet ovat jostain muusta, kuin rakennusmaailmasta. No, pakkomielteensä kullakin. Peseväthän toiset kätensäkin uudestaan, kun ovat sulkiessaan koskattaneet vessan hanaa.Tuon logiikan mukaan kaikki talot pitäisi rakentaa ennalta rakennetun kuivaamohallin sisälle ja purkaa sitten lopuksi halli pois. Jos rakenteet edellyttävät kuivurissa kuivattua maata lattian alle, niin rakenteet on suunniteltu väärin. Korjataan siis oikeat virheet, eikä ruveta myymään turhaa (ja kallista) suoritetta merkityksettömään asiaan.

Jäsenen antama (25.4.2012 klo:20:58) kommentti

No kai sen hämähäkinverkon vielä tyhmempikin muusta erottaa? Missä oppikirjoissa on määritelty suurin sallittu "normaalin" mikrobikasvuston määrä minkä voi jättää rakentaessa huomioimatta? Tästä ei minulla valitettavasti ole tietoa. Home ei ole minusta mikään "merkityksetön" asia.
Parempi pelata varman päälle kuin luottaa tuuriin!

Jäsenen antama (25.4.2012 klo:21:29) kommentti

Pete aivan oikeassa...
Maassa on aina mikrobeja, eikä niitä sieltä millään pois saakkaan.
Miksi sitten soran pinta voi homehtua on hyvin yksinkertaista. Rakennusvaiheessa liikkuu aina siinä määrin orgaanista ainetta, joka kyllä laskeutuu soran pinnalle ja kun maassa on aina riittävästi kosteutta ja lämpötila on plussan puolella on homma siinä.
Ei muuta kuin pintakerros pihalle ja uutta tilalle.
Lattian rakenteen tiiveys on ykkösasia, jolla minimoidaan alapohjan alta tuleva korvausilmavirta.

Jäsenen antama (25.4.2012 klo:22:19) kommentti

Imuautolla sorat pois ja leca sora puhallettuna tilalle. Sen jälkeen voit nukkua yösi hyvin.

Jäsenen antama (25.4.2012 klo:22:29) kommentti

Ja kun naapurin katti käy kerran paskalla siinä lecasorassa, niin uusi hysteria käyntiin, imuauto pihalle, uudet pavut tilalle ja taas maksetaan turhasta?Mihinkä on hävinnyt suhteellisuudentaju?
Jäsenen antama (25.4.2012 klo:22:52) kommentti

Ei kukaan ole määritellyt homekasvustoksi ja alkuperäinen vastaajakin epäili leväksi. Hämähäkinverkkoa se ei ole mutta nopeakasvuista kuitenkin. Esiintyy vain aivan sokkelin vieressä ei "avomaalla" (sokkelia vasten on 50mm finfoam) kasvaa havaittavaksi muutamassa päivässä eli jos kaivaa kaikki entiset pois niin uusia voi olla ilmaantunut parin päivän sisällä. Sellaista valkeaa aivan ruoan pinnalla näkyvän homeen näköistä, ja niin ohutta ettei sormeen juuri tunnu. Menee sormella ikäänkuin kasaan. Suurimmat olleet tuollaisia kämmenen kokoisia läiskiä.

Täälläpäin suomea maavaraiselle laatalle tehdään ainakin 95% omakotitaloista, minun kohdalla perusmaa on sellaista lähes uimarantasilttiä, joka sateen jälkeen kuivaa nopeasti. Yhtään edes golfpallon kokoista kiveä ei perusmaasta vastaan ole tullut. Syvin monttu mikä oli paskakaivolle lähes 4 metriä ja ei tullut vesi.

Mietikinkin tuossa, että pitää olla järjettömän hyvä säkä että täytöt saa tehtyä siten, ettei niihin sada vettä. Eikä kesärakentajat näytä paljon kuivattelevan pohjiaan ennen valuja. Kaikilla on kiire. Kaivikonekkaan ei taida sadepäivinä pitää rokulia. Rehellisesti sanoen en tiedä ketään muuta joka olisi pantannut lattian valua näin pitkään kuin minä. Tosin minullakin se johtuu siitä, että rakennusluvat tulivat vasta syyskuussa eikä itse pitkästä tavarasta rakennellessa olisi millään saanut valua riittävän lämpimään talveksi. Tulipahan tehtyä ulkopuoli valmiiksi talven aikana ja kevään jo koittaessa puhallettiin villat seiniin ja lämmitykset päälle. Kuivurinkin hommasin lähinnä puhallusvillan kuivamisen nopeuttamiseksi mutta kuivaahan se samlla tuota soraakin 

Soralajitkin on ihan suunnittelijan sanomia ja kaikki tällä suunnalla tuntuu tekevän näin. Soratoimittajakin on tunnettu ja pitkään alalla ollut ja monttu josta ajettiin on alueella jossa on monen eri toimijan montut käytännössä vierekkäin. Olen myös samaa mieltä siitä että mikrobeja, sieniä ja homeita on kaikkialla ja kasvavat olosuhteiden ollessa suotuisat mutta ei olisi tarvinnut minun lattian alle:)

Jäsenen antama (25.4.2012 klo:22:52) kommentti

Vai suhteellisuudentaju? Eihän sitä noilla halpakorjaajien kuninkaitten kuninkailla ole ollutkaan. Tässähän nyt on se hölmöläisten peiton jatko: kantaa sepeliä toisesta päästä ulos ja sitten toisesta sisään välillä säkkiä pitäen auki auringossa, jotta samalla tulisi valoa hommiiin.

Jäsenen antama (26.4.2012 klo:9:06) kommentti

Onko perheessä koira? Tai kissa? Olisiko päässyt vahinko jommasta kummasta päästä, mikä sitten olisi homehtunut?

Jäsenen antama (26.4.2012 klo:9:25) kommentti

Ei ole sinulla pitäisi olla mitään murehtimista noiden pohjien suhteen. Ainoa teoreettinen kosteuden lähde on se, jos antura ei ole suoraan kapillaarikatkokerroksen päällä, vaan siihen väliin olisi laitettu kapillaarista ainesta. Olin nimittäin ymmärtävinäni, että sokkelinvierustoihin ei ole laitettu pystysalaojakerrosta, eli lähinnä salaojasoraa. Kuitenkin teoreettinen ajatus.

Täyttösi on niin kuivaa, kuin se tulee pitkässä juoksussa olemaankin. Eikä noita kukaan sateelta suojaa normaalisti, päin vastoin kesähelteillä liian kuivaa ainesta usein tarkoituksella kastellaan tiivistymisen tehostamiseksi, kitka nääs pienenee. Ja jos täytöt tehdään oikein ja salaojat kohdilleen, niin ei tästäkään aiheudu ongelmia. Jos ainekset olisivat väärät ja kapillaarikatkot puuttuvat ja vielä kuivatus hiukan sinnepäin, niin sama vaikka tuotaisiin uunikuivattua tavaraa. Kohta ne ovat kumminkin märkiä.

Tuo hämähäkkijuttu ei muuten ollut sitten mitään piruilua. Juuri hiljan vietin luontoiltaa seuraamalla tällaisen paksun seitin äärellä kärpäsen ja isännän koreografiaa. Osa hämähäkkilajeista tekee rihmansa niin, ettei siitä silmällä mitään verkkoa erota, vaaleaa harsoa paremminkin. Tekevät juuri vaakapinnoille ja maahan seinänvieriin, semmoisen kämmenen alan. Näkemättä kun kaikki on arvausta, niin halusin tuoda tämänkin vaihtoehdon esille. Tuleeko uusi aina samaan paikkaan, mistä on vanha siivottu ja santaa vaihdettu? Ja ovatko keskellä pystylevyä vai juuri sauman kohdalla?

Jäsenen antama (26.4.2012 klo:9:34) kommentti

Kyllä tässä tuntuu taas vähän kynsille tulevan, kun yrittää neuvoa että hyvä tulisi! Eihän se ensinnäkään mitään "halpakorjausta" ole jos viikkotolkulla kuivatellaan. On kuitenkin vielä vähän toivoa, kun on kumminkin sellaisia jotka ainakin ehdottelevat pilaantuneen kerroksen vaihtamista uuteen, parempi sekin kuin ei mitään. Kyllä se sora kosteata voi olla mutta täytyy olla mahdollisimman puhdasta,pöpöt kun vaatii sitä orgaanista ainesta. Puhdas kivi ei homehdu. Ei siitä niin kauhean kauan ole kun kaikki viemäröinnin ja perustojen kanssa tekemisiin tuleva sora PESTIIN!! että saatiin materiaalista kaikki hienojakoinen kivipöly y.m pois.Tämä senkin takia että pölyhän muodostaa kiven pintaan ketjun jota pitkin kosteus pääsee nousemaan, t.s kapillaari ei katkea! Nykyään vielä jotkut jotka itselleen kunnolla tekevät, niin pesevät,Mutta yleensä "ei ole välttämätöntä koska nykyiset eristeet toimivat kapillaarin katkaisijana".Järjettömänä vieläkin näen jos uhalla jätetään tehdessä jo pahan siementä! Sen takiahan se ruokamultakin sieltä alta otetaan pois.Tuntuu että joittenkin mielestä sinne voi laittaa vaikka tunkion alustaa. Oliskohan aihetta alkaa kehittelemään ideaa että jos parikymmentä senttiä tuoretta hevosenpaskaa!! Saattaisi pysyä vuositolkulla lattiat lämpösenä halvalla, kun siellä äityy palamaan.Sekinhän on ihan "luonnollinen" prosessi!


Jäsenen antama (26.4.2012 klo:10:30) kommentti

"Käytetty pressuja sahanpurua vastaan yms."Tai sitten voi olla niin että pressun alla huonosti tuulettuvissa olosuhteissa home on paikoin päässyt sikiämään.

Jäsenen antama (26.4.2012 klo:19:13) kommentti

Eikai nuo pressut sen huonommin tuuletu kuin lopullinen lattiakaan. Tuo kissa ja koirajuttu ei välttämättä ole kaukaa temmattu. Muutahan se ei tarvitse ja sopivasti kun tuotoksen huomaamattaan levittelee soria tasatessa niin siinäpä orgaanista ainetta homehtumaan. Jokaisesta naapurista löytyy ainakin pari kissaa ja itsellä koira. Kissan ryökäleet kun taitavat pitää hiekasta, mutta vastapainona pitävät hiiret loitolla ja järjestävät koiralle liikunta:)

Vaihdoin tänään pintasorat ongelmakohtiin ja niiden ympäristöön ja ruiskin sinne levä ja homepesua joka tuoteselosteen mukaan kuivaessaan muodostaa pitkäaikaisen suojan, eikä ole käyttöturvallisuustiedotteen mukaan niin kauhean kova myrkky. Boracoliahan nuo kaupat tuonne suosittelivat mutta en halunnut niin kovaa ainetta.

Jäsenen antama (26.4.2012 klo:20:39) kommentti

Kyllä vaan edelleenkin kovin epäilen tuota homeen esiintymistä. Ei noissa olosuhteissa koiranpaskakaan homehdu, vaan kuivaa korpuksi. Ja virtsa on steriiliä, siis bakteeritonta. Jos siinä salaojitetun katkokerroksen päällä olevan sannan pinnassa olosuhteet aiheuttavat homehtumista, niin huolestuisin jo muidenkin rakenteiden kanssa.Enkä nyt väitä, että tuo edellinen pohdintani olisi lähellekään. Mutta tarkista nyt ainakin siksi, että saat senkin suljettua pois.

Jäsenen antama (26.4.2012 klo:21:01) kommentti

Antura on kokonaisuudessaan kapilaarikerroksen päällä. Kapilaarikerros siis jatkuu salaojasta salojaan. Sokkelin ulkopuolella on kapilaarikerroksesta routaeristeeseen asti salaojasoraa noin 500mm päähän sokkelista. Routastyroksia 100mm jonka päällä 50mm salaojasoraa ja sen päällä muovi. Muovin päällä 50mm salaojasoraa. Aikanaan tulee vielä seinänviereen jotain kiveä ja kauemmaksi sitten nurmikkoa. Sokkelin sisäpuolella ei ole salaojasoria. Patolevyt ulkopuolella normaalisti.

Tuosta hämähäkinseitistä: Tämä minun "kasvusto" kasvaa paksuuntumalla eli ensin näkyy aivan haaleana josta rupeaa näkymään selkeämmin ja kasvaa lopulta paksuutta ei juuri kokoa. En tosin väitä eikö se voisi olla hämähäkkikin on niitä niin erilaisia otuksia.

Jäsenen antama (29.4.2012 klo:11:10) kommentti

Onko olemassa valokuvaa mikrobista (hämähäkistä)?

Jäsenen antama (29.4.2012 klo:22:16) kommentti

OnHometta, levää vai hämähäkkiä?

Jäsenen antama (29.4.2012 klo:22:50) kommentti

Kuvan perusteella taidamme unohtaa arvailuni hämyheikeistä. Vaikka ei tuo kyllä normi homeeltakaan näytä. Luovutan puheenvuoron paremmille tietäjille.

Jäsenen antama (29.4.2012 klo:23:53) kommentti

Tietäjä en oo, mutta ennen salaojaremppaa kellarin harkkoseinien alaosien saumoista puski tuon näköstä kasvustoo, joka lienet johtu kosteudesta. liekkö tämän tapauksen sepeli kalkki tms pitosta ja tuo olis sitä kalkki tms härmää... :):) viisaat ampuu tottakai tän alas mutta näöltään oli kasvusto niin samannäköstä että ihan pakko oli laittaa tähän vaikka hitusen poikkeekin kasvualustaltaan. tuo harsomainen "härmä" tms. lähti sormella pyyhkäsemällä helposti näkymättömiin, kunnes jonkin ajan päästä kasvo uudestaan


Jäsenen antama (30.4.2012 klo:8:24) kommentti

"Tietäjä en oo mutta"...

Jos täältä toinen savolainen tulis vähän kaveriksi, nii vaikeampi on alas ampua, ainaki ykspiippusella! Voi hyvinkin olla sitä kalkin päästöä,sitä esiintyy usein ryömintäpohjissa perustuksen sisäpinnassa,jos ulkopuolinen viemäröinti ei toimi. Tässä tapauksessa ei sitäkään kyllä saa esiintyä, koska silloin on oletettavaa että viemäröinti ei kunnolla toimi. Esim. on käytetty kapillaari katkaisuun materiaalia jossa on hienojakoista kivipölyä ym. Juuri tämän takia niitä sepeleitä ennen pestiin, siitä olen aikaisemmin yrittänyt jankuttaa tällä palstalla, muttakun ei! Joka tapauksessa täytyy tämä asia perusteelisesti selvittää, ennenkuin jatketaan. Saneerauspuolen ammattimies paikalle, joka tutkii.Ei tätä tässä langattomasti ratkota!

Ötzin kommentissa oli sitä totista totta siellä huumorin seassa, niinkun yleensä pitää ollakkin, tai oikeastaan mieluummin päinvastoin kai se pitäisi olla, mutta tästä nyt vaikuttaa kohta olevan leikki kaukana! Ainut lohtu on että niiden kissan ja koiranpaskakonsulttien suut vaikuttaa menneen tukkoon, ja se on jo iso askel eteenpäin!

Jäsenen antama (30.4.2012 klo:10:03) kommentti

Yritin katsella tuota kuvaa vielä tarkemmin, ja kyllä vaikuttaa olevan monenlaista sorttia sekaisin siinä materiaalissa! Kuuluukohan tuo nyt oikein sinne! Ettei vain olisi sieltä tunkion pohjalta, voi voi sentään!

Jäsenen antama (30.4.2012 klo:13:23) kommentti

Tuon materiaalin pitäisi olla 0-8 seulottua soraa, tai ainakin semmoisena minä sen ostin. Kyllä sitä ilmeisesti jonkinlainen kasa jossain oli kun sitä meni 2 kuormaa ja kuormien välissä oli viikko ja molemmat kuormat oli samaa kamaa. Eli ei ehkä sattunut joku satunnainen jätekuorma. Kuten aiemmin kerroin tässä parin kilometrin päässä on iso soraottoalue josta ajaa varmaan 10 eri yrittäjää mukaanlukien nämä isot valtakunnalliset maanrakennusliikkeet. Mutta onhan se tietenkin mahdollista että tuo sora on surkeeta. Pitääpä tutkia kun on vielä kasan loppu tuossa pihalla.

Kuvasta vielä selvennykseski niin finfoam joka näkyy on pystyssä sokkelia vasten.

Jäsenen antama (30.4.2012 klo:14:27) kommentti

Eikös se ongelma siitä sitten johdukkin? Liian hienoa materiaalia siihen käyttöön!On valahdellut sinne karkeamman sekaan,ja tukkinut paikat ja on muodostunut se kosteutta imevä ketju josta on ollut puhetta.!Siihen ei sitten paljon sahanpurua tai muuta töhkää tarvita, kun rupeaa muhimaan. Voi olla pahimmassa tapauksessa vaikka talosienen esiaste! Silloin pitää kyllä sen boorin kanssa ruveta läträämään!
Ei muuta kun ammattilaiset paikalle, ja äkkiä

Jäsenen antama (30.4.2012 klo:16:39) kommentti

Onhan siinä hienoainetta ja aika paljonkin mutta eihän se salaojasoraa olekkaan, sellaista kun ei ole suunnitelmissä pyydetty. Varsinaisen kapilaarikatkon ja täyttösoran välissä on kyllä suodatinkangas. Eikä voi oikeen syyttää suunnitteliaakaan kun kaikki täällä päin tekee juuri näin vaikka on eri suunnittelijat ja eri valvojat ja eri kunnan puolella joten eri rakennusvalvojat. Jos ei maan niin maakunnan tapa ainakin on siis tämä ja ongelmia lienee siis muillakin, ne ovat vaan peittäneet ongelmansa nopeammin.

Jäsenen antama (30.4.2012 klo:17:35) kommentti

Ei se suodatinkangas sitä kosteutta pysäytä!se rätti on aina märkä, koska se allaoleva sorakin on sitä. Kangas nyt onneksi estää ettei ole mennyt alas asti tukkoon. Mutta kyllä se ongelman ydin siinä sitten on. Ethän sinä hyvä mies tommosta viljelmää voi keskellä rakennustyömaata avoimena pitää ja tonkia,ilmahan on jo niitä itiöitä aivan täynnä kun tommonen tattimaa on!! Siitähän ne leviää vaatteissa sun muissa kohta sinne vanhallekkin puolelle, ja saat sitten huilatessas sitä ruveta saneeraamaan. Ja sitten jos vielä lapsia sattuu olemaan!Homeestahan voi saada mitä tauteja vaan, astmasta aivosyöpään asti.Tuolla pohjien allakin kun ryömitään,niin kertakäyttöhaalarihommaa se on! Joka päivä poltetaan ryysyt,ettäs tiedät,ei ole leikin asia se HOME SWEET HOME!

P.S Ota nyt ainakin siihen suunnittelijaan yhteyttä, pääasia että jotain tapahtuu, ja suht. pian!

Jäsenen antama (30.4.2012 klo:18:01) kommentti

Kuvan perusteella kasvusto voi olla jotakin homelajia.Mikäli se on lahottajasientä, ensimmäisen tulee mieleen lattiasienen alkuvaihe. Tilan tulisi olla kostea vedoton, myös betonin läheisyys on eduksi kalsium tarpeen vuoksi. Mikäli rihmasto on hieman kimalteleva, mikroskoopilla katsottuna pumpulimaista säkeitä, niin kääntyisin lattiasienen kannalle.

Toisena olisi kellarisieni, sen alkuvaihe. Joskus kellarisienen ja lattiasienen erottaminen on todella vaikeaa jopa mikroskoopilla. Kellarisieni muuttuu vanhempana mustemmaksi jopa mustaksi, pääosin niitä havaittu niin sanottujen juureskellareiden puumateriaalein pinnoilta ohuina lankamaisia rihmoja.

Kolmanneksi, voisi olla laakakääpä. Yleensä se kasvattaa rajatumman huopamaisen kasvuston, jonka pinta mikroskoopilla katsottuna on ikään kuin kraatereita täynnä.

Kuvan perusteella epäilisin kuitenkin alkavaa lattiasienikasvustoa. Tuo alkavan rihmaston määrä puoltaisi lattiasientä. Jos rihmastossa näkyisi ihmisen verisuonen kaltaisia "juonteita" päättely vahvistuisi vielä enemmän lattiasienen puolelle. (Serpula Lacrymans).

Kannattaisi varmaankin tutkia, mutta kuvassa kasvusto on vielä huntumaista ja erittäin hankala saada näytettä.


Jäsenen antama (30.4.2012 klo:21:49) kommentti

En edellisessä muistanut mainita...

Ne homeenpoistomyrkyt on tarkoitettu vain korjauskohteissa jäävien rakenteiden desinfiointiin. Niiden vaikutusaika on muutamia kuukausia jos olosuhteet ovat otolliset alkaa kasvusto myrkyistä piittamatta.

Myrkyillä ei hometta saada pois vaan rakenteiden kosteusolosuhteet on saatava niin kuiviksi ettei mikrobikasvustoa synny.


Jäsenen antama (30.4.2012 klo:22:35) kommentti

Niinhän se on, mutta kysyjän tapauksessa sitä kosteutta ei saada pois, muutta muut olosuhteet estävät niiden esiintymisen eli aiheuttavat mikrobien "kuoleman".

Joka maaperässä on niitä mikrobeja, mutta niiden kasvu pysähtyy tai paremmin niiden esiintyminen loppuu siellä eristeiden alla. Kysyjällä on turha huoli.

Siis mirobeja on aina kaikkialla, mutta niiden puhkeaminen "kukkaan" estetään/estyy, kun joku tekijöistä kosteus, sopiva lämpö tai happi puuttuu.

Kysyjän tapauksessa tulee toivottavasti puuttumaan kaksi vm. Steriiliä tilannetta ei saada. EI!

Jäsenen antama (1.5.2012 klo:0:07) kommentti

Voi kun tietäisi ketä uskoo huoh! valvoja pääsuunnittelijaa olen informoinut ja asiaan palataan arkena. Sorat on vaihdettu kasvukohtien ympäriltä ja ulos ajettu varmasti "saastunutta" maata sisältävä kasa ei kasva mitään. Joku olosuhde ei ilmeisesti täyty.

Jäsenen antama (1.5.2012 klo:7:52) kommentti

Eihän se ole uskon asia, vaan tiedon asia. Pistä mahdollisimman nopeasti ne eristelevyt sorasi/sepelisi/hiekkasi päälle ja sitten se betonikakku painoksi, niin olosuhteet tulevat sellaiseksi, että siellä ei päivä paista, ei kuu kumota, ei happi riitä eikä home kasva. Jos siellä home kasvaisi, niin silloin täällä meillä ja muuallakin maailmassa olisi pelkästään hometta kasvavia alapohjia, joten Sinun tapauksesi ei ole poikkeus ja ainoalaatuinen muuten kuin nyt siellä korvien välissä.

Nyt keksin, miksi home ei kasva siellä ja on täysin ymmärrettävä:

kun vertaat, ihmettelet ja katselet päivät pääksytysten niitä homekasvustoja, niin nehän mahtuvat kasvamaan, koska katto on hyvin korkealla, mutta nyt, kun teet sen alapohjan aivan valmiiksi, niin eihän ne kasvustot mahdu edes kasvamaan, sillä tietenkin Sinä laitat ne eristeet aivan maahan kiinnni kuten muutkin tekevät. Muilla ne kasvustot eivät mahdu mitenkään kasvamaan, joten ei Sinullakaan. Miten sitten Sinulla olisi poikkeus?

Jäsenen antama (1.5.2012 klo:11:27) kommentti

Missähän se Jv.... olikaan kun kemian laskuja laskettiin? Eikai vaan ollut ulkona laskettelemassa? Mikä olikaan se veden kemiallinen kaava?
H O, eikä se O tarkoita että "ei O", etteikö muka happea siellä alla O 
  2
P. S  Taas äkkiä tähän ennenkuin joku viisas väliin kerkiää, happea ei tarvita homeen kehittymiseen, päinvastoin!  

Jäsenen antama (1.5.2012 klo:11:48) kommentti

"Missähän se Jv.... olikaan kun kemian laskuja laskettiin?"

Kävi sitä kiertokoulua vastavirtaan ja väärinpäin!

Mutta kun se O on siellä väärässä muodossa. Kokeilepa mennä sinne H2O:hon ja hengitä ja kasva/lisäänny. Kun tuon teet, niin vastaustasi ei varmaan näillä palstoilla näy.

Home tarvitsee nimen omaan myös happea, jos ei tarvitse, niin kiertokouluni ollut turhaa ja sitten kierokoulua.

Jäsenen antama (1.5.2012 klo:12:27) kommentti

Jv.... pitäisi kai se kiertokoulun viimeinen luokka ainakin uusiksi ottaa. Mitä se on että väärässä muodossa? Happi on happea oli se sitten sidottu ilmaan tai veteen, kemiallinen merkki ei siitä muutu!

Ne eliöt ja kasvustot mitkä kussakin ympäristössä vaikuttaa ja sitä tarvitsevat elääkseen ja kehittyäkseen, ovat sen mukaan kehittyneet, ja voivat sitä käyttää siinä "mudossa" missä se on. Mitenkäs ne veden kalat...?

Mitenkäs kiertokoulussa selitettiin se homeen poistaminen ilmastoinnin avulla? Eikös se happipitoisuus silloin nouse? Osoonikäsittelyssä on kyse vähän "tömäkämmästä" hapesta, mutta kumminkin.

Jäsenen antama (1.5.2012 klo:16:12) kommentti

Home tarvitsee kasvaakseen:- Kasvualustan

- Kosteutta

- Happea

- LämpöäKaikkia näitä NELJÄÄ.

Otollisessa suhteessa toisiinsa kasvu on voimakasta.Yksikin tekijä em:sta kun puuttuu, kasvusto ei menesty, mutta herää jälleen henkiin kun olosuhteet muuttuvat otollisiksi (puuttuva tekijä palaa takaisin).

Jäsenen antama (1.5.2012 klo:18:06) kommentti

Arvoisa ruosu! Nyt Sinukin on syytä katsoa ainakin eka kertaa peiliin ja samalla myös taustapeilliin. En ole vielä lähelläkään kiertokoulun viimeistä luokkaa, mutta esitän Sinun aloittavan myös sellaisen koulun, jossa oppitaan. Esim. kala ei ole home ja se elää taas sellaisessa hapessa, jossa Sinä et elä. 

Kun happpi, vesi ja lämpö ovat sopivasti suhteutettuna, niin home elää ja kasvaa. Home elää ja kasvaa vaikkapa timantin pinnalla, koska normaalitilassa on aina sitä kasvualustaa ja homeelle ravintoa. Jos jokin noista puuttuu tai ei ole muutoin sopivassa suhteessa, niin home ei elä eikä kasva. 

Onpa todettava, että home elää ja voi hyvin "puhtaassa", mutta ei steriilissä  ilmassa.Siksipä sitä on kaikkialla

Jäsenen antama (1.5.2012 klo:19:46) kommentti

Ihan vaan täydellä kunnioituksella sinnekin päin! Kyllä me kaikki kolme tässä loppujen lopuksi ihan samalla asialla ollaan,on se tiedossa kyllä että kaikkia näitä ainesosia tarvitaan homeen täydelliseen leviämiseen, ja että niitä siemeniä on jatkuvasti ympärillämme enempi tai vähempi, mutta miksi jo tehdessä pitää panna eväät mukaan esim. kosteaa soraa jossa orgaanista materiaalia seassa. Sehän on jo enempi kuin puoli ruokaa, ts. kolme niistä neljästä on jo heti mukana! Kyllä puhdas epäorgaaninen materiaali on vastustuskykyisempi hometta vastaan vieläkin, näin piippalakin alustalla ajateltuna! Ja sitä steriiliä ilmapiiriä juuri luodaan näillä osoonivehkeillä ja savustimilla yms. Aikoja sitten poltettiin rikkiä kellareissa ja talojen alla ihan samoista syistä, me vanhemmat vielä muistamme..! Että sitähän minä vaan, aivan nöyrimmästi...!

Jäsenen antama (2.5.2012 klo:22:45) kommentti

Tuota tuota. Mikähän mahtaa olla tilan ilmakosteus ja lämpötila?Jos siellä puhallin huutaa, niin tila on lämmin ja kosteutta pukkaa kunnolla tulemaan lattiasta. Nyt jos kondensoija ei kosteutta saa kerättyä talteen, kosteus % nousee ja home lähtee kasvamaan olosuhteiden muututtua otolliseksi.Pystyisikö tilaa tuulettamaan tehokkaasti ulkoilmalla - ei vain ikkunaa auki vaan rupeli pyörimään :) (kun kerran "kasvu" loppuu heti kun maapala ulos nakataan)? Nyt keväällä lämpötila on noussut sen verran että kuivattaa jo maata tehokkaasti ja lisäksi ulkoilman kosteusprosentti on matala verrattuna esim. syyssateiden aikaan.

Jäsenen antama (2.5.2012 klo:23:32) kommentti

Kosteusprosentti oli 80 ja 90 välissä. Eli kosteeta oli. Ilman lämpötila 18 plussalla. Kyllähän nuo hyvät olosuhteet taitaa homeelle olla. Muutaman kerran päivässä käytin ikkunoita auki ja tuuletin läpi puhaltimien avustuksella. Maasta tuleva kosteus alkoi vähenemään ja pintasorassa oli jo vaaleita laikkuja kun lopetin kuivauksen. Tuskimpa tuota ihan kuivaksi olisi saanut, tietysti jos olisi odotellut vielä useita viikkoja. Aikataulut painavat kuitenkin päälle ja yhdessä suunnittelijan kanssa päädyttiin jatkamaan lattian tekoa. Lattiassa on nyt finfoamit jo päällä. Hometta esiintyi lopulta yhteensä noin 6 metrin matkalla kahdella seinällä johon vaihdettiin ihan tuoreet montulta haetut pintasorat. Aika näyttää minkälainen virhe tuli tehtyä. On tästä ainakin se hyöty, että on tullut kiinnitettyä aikapaljon huomiota tuon alapohjan tiiveyteen jos vaikka joku pöpö kasvaa niin ei tulisi sisäilmaa pilaamaan. Radon-kaistat on varmasti paikoillaan ja läpivienteihin tullaan kiinnittämään entistä enemmän huomiota. Ongelma on vanhan ja uuden lattian liitos (laajennus siis kyseessä) joka pitänee tilkitä ylhäältä päin.

Toiset tuntuu käyttävän tuota radonputkea rakennusaikaisen kosteuden poistoon alapohjasta asentamalla imurin ensimmäiseksi vuodeksi, mutta taitaa olla kaksipiippuinen juttu tämäkin, jos alapohjasta imetään ilmaa niin sinne tarvitaan myös tilalle ilmaa ja jos kerran pöpöt tarvitsevat happea niin siinähän sitä niille taas on ja jos ilma on vielä lämmintä niin alapohjan lämpökin nousee, joka taas on pöpöille hyvästä.

Kiitoksia paljon vastanneille

Jäsenen antama (3.5.2012 klo:9:09) kommentti

 Onnea vaan jatkossa Teukka .k ! Hyvä että homma on ruvennut taas jatkumaan! Olkoon nyt minunkin puolestani sitten ihan vihonviimeinen kommentti tässä asiassa! Sen hapen suhteen haluaisin tarkentaa ja täydentää  seuraavaa: Happea siellä  tulee kyllä olemaan joka tapauksessa, onhan sitä materiaaleissa ja maankuoressakin iso osa. Samoin kosteutta, siitäkään kun ei päästä täysin eroon. Se orgaanisen kasvualustan puuttuminen on vaan vieläkin se suurin tekijä, sanokoon muut mitä tahansa! Sitten vielä selvennys että home tarvitsee happea vain lisääntyäkseen, ei selviytyäkseen, ihan kuin niitä muitakin tekijöitä. Se on se "kaikki sopivasti yhdessä" ilmiö joka aiheuttaa sen homeen lisääntymisen.
Aika hauskaa muuten sekin että loppuvaiheessa  on tämä keskustelu jo käsitellyt enimmäkseen niitä olosuhteita missä home PARHAITEN VIIHTYY!  Sehän on aika hullua kun ei kerran mitään juustomestareita olla ! Meidän rakennusaloilla olevien kun pitäisi keskittyä siihen, että miten luodaan alusta pitäen ; ja ylläpidetään ne olosuhteet että sitä ei koskaan pääsisi kehittymäänkään. Tosin se kyllä jää montakertaa toiveuneksi. Homeen kanssa saa tapella nykyään  monta kertaa melkein jo tupareitten jälkiviikolla, ja useimmissa  tapauksissa johtuu VAIN siitä kiireestä ja "äkkiä päälle" mentaliteetista. Puhtaus ei ole tässä tapauksessa puoli ruokaa, vaan  enempi kuin puoli nälkää hometta ajatellen. Pitäkäähän nyt sitten  kunnon tuparit! Hiiret ainakaan ei tykkää kun jytää ja lattiat tärisee! Jospa ne  muutkin pöpöt sieltä lattian alta....?

Kiitoksi vaan täältäkin kaikille !

Jäsenen antama (3.5.2012 klo:10:21) kommentti

Lattian alla olevan maaperän ilmahuokosten suhteellinen kosteus (RH) on aina korkea. Hyvin usein yli 90% RH.
Rakenteiden suunnittelun lähtökohtana on 100% RH kosteus maaperän ilmahuokoskosteutena.
Lattian alustasoran / sepelin kuivattaminen rakennusaikaan ei juuri kannata, koska maaperän suhteellinen kosteus tasaantuu nopeasti kun lattian rakenteet tulee päälle.
Oleellista on se, että maaperässä on mahdollisimman vähän orgaanista ainesta.

Jäsenen antama (3.5.2012 klo:11:18) kommentti

"Oleellista on se, että maaperässä on mahdollisimman vähän orgaanista ainesta."

Tuo on täyttä totta, sillä rakennuspaikalta on kaivettava/poistettava aina humuspitoinen maa-aines pois eikä muuta ellei muut syyt sitä vaadi.

Rakennuspohjan kuivattaminen on täysin turhaa rahan ja ajan haaskausta oleva toimenpide, koska siellä rakenteiden (sokkeli, alapohja) alla on melko nopeasti lähes 100% RH-kosteus sieltä alempaa nousevana, vaikka se pintakerros olisi asennettuna/kuivatettuna absoluuttisen kuivaa.

Kyllähän siellä alapohjan alla ainekset ja siemenet ovat homeelle, mutta se home ei kasva, kun sillä ei ole riittävästi "elinoloja".

Jos suunnittelija ei ole tietoinen näistä asioista, niin silloin herää kysymys, että mistä hän on tietoinen? Jos jopa "sallii"/vaihdattaa maata tuon homeen takia, niin silloin on syytä myös vaihtaa suunnittelijaa eikä vain maata.

On vielä huomattava, että maan tiivistämisessä päin vastoin ruiskutetaan vettä sopiva määrä, koska maa tiivistyy sillä tavalla varsinkin pierntalotyömailla paremmin kuin ilman vettä. Se taas johtuu siitä, että maan tiivistäjät eli täryttimet ovat yleensä pientalotyömailla köykäisiä eikä käytetä järeää kalustoa.

Jäsenen antama (3.5.2012 klo:15:23) kommentti

Itse asiassa suunnittelija oli alusta alkaen sitä mieltä ettei ole ongelmaa. Itse päätin kuitenkin kysellä muitakin mielipiteitä. Sorien vaihto oli myös omien yöunien takia ei suunnittelijan vaatimuksesta.

Jäsenen antama (4.5.2012 klo:19:31) kommentti

Et huonoja päätöksiä tehnyt!Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kulkuväylien pintamateriaali

Mikähän olisi paras vaihtoehto pihamme kulkuväylien ja autokatoksen päällysteeksi, kun tarkoitus on muutaman vuoden sisällä laatoittaa alueet? Tällä hetkellä päällimmäise...

Ikkunoiden uretaanivaahdolla tiivistäminen

Meille vaihdettiin ikkunat, ja ne asennettiin vanhojen karmien sisään johtuen seinänrakenteesta. Tiivistäminen on tehty tilkerakoon sekä eristämällä myös vanha karmi piil...

perustuksen lumeaminen

Asun 2003 valmistuneessa rivitalossa jossa on puurunko ja lautaverhoilu. Jotkut lumeavat seinän metrin korkeudelle. Onko  siinä mitään järkeä? Ilmanvaihto ei pelaa ja lau...

Homehtuu

Rakensin viime keväänä kahden auton katoksen n . 6,5 x 8.0 m maanvaraisena jossa on umpisokkeli ja etuseinä melkein kokonaan auki , ei siis lainkaan ovia, räystäitten al...

Lattian rakenne

Hirsimökin saunan vieressä olevan pesuhuoneen lattia korjattiin noin 10 vuotta sitten niin että vanhan tummuneen ponttilattian päälle asennettiin suoraan toinen uusi pont...

Salaojaputket?

Terve!Mieltäni on askartanut jo jonkin aikaa ja olen yrittänyt löytää pätevää vastausta sivustoltanne.ELIRivitaloomme uusittiin muutama vuosi sitten sadevesiputkisto. Enn...

Öljykattilan hormista tulee vedet sisälle mh:n seinää pitkin

Hei,öljykattilan hormi jäätyy ulkopuolelta vintillä talvella. Säiden leudontuessa jää ilmeisesti sulaa, koska vettä valuu hormin takana olevaa mh:n seinää pitkin. Talo on...

Passiivitalo

Hei. Ollaan rupeamassa rakentamaan uutta taloa ja nyt kkinnostaisi tietää noista passiivitaloista , kun jossakin väitettiin että ne homehtuu niin uskaltaako sellaisen rak...

tuulensuoja levy

Onko semmoista ongelma tullut vastaan että tuulen suoja levyt rupee homehtuu elikä on täynnä pilkkuja seka siellä missä ne on vielä ilman paneli sekä panelin alla ja levy...

Kastepiste

Olen miettinyt rakentaa talon neopor valuharkosta.Ja toinen myyjä moitti kilpailuttajan että sinnehän jää kastepiste seinään sisään ja se homehtuu ja jne.Tässä esimerkit....

yläpohja

Rakenne sisältä ulospäin: paneeli.tervapaperi.mineraalivillaa noin 20cm ja sitten tulee 5cm rako ennen tervapaperia ja 10cm rako ennen peltiä! Olisi nähtävästi tarkoitus,...

kattotuolien tukipuut homeessa

Aumakatton rakenteet ja vuorivilla uusittu 170m2 talossa jossa kattotuolien tukipuut jopa räystäällä homehtuu miksi? kattotuolit ok. Ormax tiilet kato...

Maantiivistäjän koko

Olemme vuokraamassa maantiivistäjää maanvaraisen laatan täytön ajaksi. Onko n. 100 kg:n täry riittävä (täytön määrä vaihtelee 80 - 130 cm)? Painavampaa ei tekisi mieli ot...

saunan ilmanvaihto

olen ostanut osakkeen ja siellä on sauna. kaikki rakennusalan ihmiset ovat sanoneet että saunamme homehtuu koska siellä ei ole ilmanvaihtoa. Ylhäältä puuttuu ilmarako sek...

Kenen vastuu

Kyse tilatun kalusteen mittavirheestä. Myyjä käynyt mittakäynnillä kaksi kertaa, silti väärän mittainen kaappi. Tehty reklamaatio, myyjän mukaan vika on meidän koska olem...

lattian uudelleenrakentaminen

hei. omistan vanhan 1966 rakennetun lautarakenteisen mökin jossa lattian rakenne on seuraavanlainen.. ensin on betonilattia jonka päällä on koolinkia vähän isompaa puuta...

Kuinka kostea alaohjauspuun tulisi olla, jotta kannattaa korjata?

Hei!Vuonna -80 rakennetussa rivitaloyhtiössämme on valesokkelirakenne (huoneistojen välisissä seinissä) ja maanvarainen laatta. Lisäksi ulos näkyvä sokkeli on paikoin läh...

Pesutilojen lattialaatoitus

Kokenut laatoittaja väitti, että muoviverkkoon liimatut lattialaatat (10x10) alkavat homehtua mikäli kostuvat. Liekö lattialaatat liimattu nylon-verkkoon, joka orgaanisen...

Tammitaso halkeilee ja märäntyy ja vääntyy mutkalle

Hei. Mitä pitäisi tehdä kun täyspuutamminen taso öljyämisestä ja kuivanpitämisestä huolimatta tiskialtaan reunoilta homehtuu ja mätänee. Toisessa reunassa oli jo n 3 cm...

Miten 60-luvun omakotitalot ovat selvinneet yli 40 vuotta ilman vesieristeitä?

Miksi nykyisin tarvitaan vesieristykset ja ennen ei, vaikka talot olivat ennen pitkäikäisempiä? 60-luvulla rakennettuja omakotitalojakin on selvinnyt tänne asti ilman ve...

Kaikki homehtuu hallissa

Meillä on (hyvin eristetty) hallirakennus, joka on ollut nyt muutaman vuoden kylmänä romuvarastona. Kokoa sillä on sen verran (n. 140 m2) ettei kannata pitää sitä nykytil...

Lasivillan käyttö hirsitalossa

Hei! Teemme hirsitaloomme yläkertaa (vinttivaraus). Alakerran seinät ovat hirttä ja yläkerta hirsipaneelia. Talossa käytetty ilmansulkupaperia v&...

Onko tehty virhe etistyksessä

Tiilitaloni on täystiiltä. N 10 v sitten laitettu sisäpuolelle Vihtori lämpölevyt. Onko tehty virhe ja talo homehtuu? Pitäisikö lä...

Vinyylilankun asentaminen mosaiikkiparketin päälle

Moi! Kyselisin voiko paikalleen liimatun ja myöskin kertaalleen hiotun sekä uudestaan lakatun mosaiikkiparketin päälle asentaa vinyylilankkulattian? O...

Kosteus autotallissa

Autotallini rakennettiin viime kesänä. Talli on 40 neliötä ja varasto 13 neliötä. Tuuletus on painovoimaan perustuva ilmanvaihto eli yksi tulo ja yksi otto. Varastossa ei...