Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Talvikellarin kunnostus

Maa- ja pohjarakenteet

Kysytty: 2.11.2019 klo:21:36
Hei! Olemme ostamassa 60 luvun omk taloa, jossa on eteisestä pääsy viereiseen ns "talvikellariin" eli maanvaraisella betonilla oleva n 1-1,5m syvyydessä oleva muutaman neliön koppi. Talossa on tehty salaojat kuntoon muutama vuosi sitten, mutta tietysti maasta nouseva kosteus tulee tähän koppiin maan varaisen betonilaatan vuoksi kapillaarisesti. Talvikellarissa on ilmaventtiili talon ulospäin, mutta huone haisee vahvasti kostealle, ja kuntokartoituksessa mitattiinkin lattian olevan kostea ja seinien n0,5m korkeudelta. Tällä hetkellä kellarissa ei siis viitsi kauheasti mitään säilyttää. Haluaisimmekin nyt siis muuntaa tätä talvikellaria hieman kuivempaan suuntaan, tai jopa muuntaa sen ns lämmin varastoksi. Kuntokartoittaja ehdottikin että maanvaraisen betonilaatan päälle pistäisi eristettä (styrox) 50mm ja päälle betonilaatta. Tämä kuitenkin kuulostaa hieman vajaalta ratkaisulta, koska seinät ovat kuitenkin kosteat n 50cm korkeudelle asti. Mikä olisi paras ratkaisu, jotta tilasta saataisiin edes jotenkin kuivahko varastotila tms? Jos tila on paras pitää näin, niin minkälaisia hoitotoimenpiteitä tälläiselle tilalle täytyisi tehdä ja mikä olisi paras tapa parantaa huoneen ilmanvaihtoa budjetilla.Virallinen vastaus
Ilmanvaihtoa tehostamalla kellarilämmittimellä ja riittävällä ilmanvaihdolla saa mielestäni parhaan lopputuloksen, ellei halua ryhtyä mittaviin rakenteellisiin korjaustöihin.
Kuten itsekin totesit, en itsekään lähtisi tekemään kuntokartoittajan esittämää ratkaisua.
 

Arvostele vastaus kysymykseen "Maa- ja pohjarakenteet / Talvikellarin kunnostus":
HS
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Jatko kysymys

Kysytty: 3.11.2019 klo:16:34
Kuntokartoittajan ehdottamalla tavalla saisi ilmeisesti kuitenkin lattiasta kuivemman ja mahdollisesti kokotilasta hieman lämpimämmän. Onko tuollaisessa lattia rakenteessa riskinä esimerkiksi kosteuden nousu pidemmälle seinille tai mikrobien kerääntyminen eristekerroksen väliin ja tätä kautta varastotilaan? 
Virallinen vastaus jatkokysymykseen
Edelleen olen sitä mieltä, että hyvä ilmanvaihto ja pieni lämmitys (kellarilämmitin n.200 w). huolehtivat tilan kuivumisesta melko tehokkaasti.
Huomioi myös korvausilman riittävä saanti.
Lämmöneriste kahden betonikerroksen välissä muodostaa tuulettumattoman kostean tilan ja saattaa aiheuttaa ongelmia.
 
HS
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi