Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Salaojitus

Maa- ja pohjarakenteet

Kysytty: 26.8.2017 klo:13:48
Minulla menossa pienen saunamökin remontti. Mökin betoniantura on n 40 cm maanpinnan alapuolella.Salaojat puuttuvat. Miten tehdään salaojat? Käytetäänkö suodatinkangasta salaojaputken ja sepelin ympärillä? Tukkeutuuko suodatinkangas ajan myötä ?Virallinen vastaus
Noin 0,5 m etäisyyteen anturasta ja 0.2 m anturan alapinnan tasosta alas kaivanto ja niin, että salaojaputken yläpinta on kaikilta osin anturan alapinnan alapuolella. Salaojaputki ympäröidään seulotulla salaojasoralla tai salaojasepelillä joka suuntaan ja suodatinkangastakin voi käyttää, jos em. kerrosten päälle pannaan normaalia täytemaata erottamaan maakerrokset sekoittumasta toisiinsa. Salaojiin normaali kaato ja vedenpoisto putkistosta. Suodatinkangas tukkeutuu ajan myötä, jos sen päälle pannaan kovin hienojakoista maa-ainesta.

Arvostele vastaus kysymykseen "Maa- ja pohjarakenteet / Salaojitus":
PN
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Jatko kysymys

Kysytty: 4.9.2017 klo:13:24
Lisäkysymys talveksi kylmilleen jätettävän saunamökin sokkelin eristämisestä. Olen ajatellut laittaa Routaerite Finfoam 100mm  salaojasepelin (15-30mm) päälle ja sitten täytän loppumontun samalla sepelillä. Laitan sokkelin viereen patolevyn. Katkaistaanko patolevy sokkeliiin vain taivutetaanko sitä ulospäin? Laitetaanko  patolevystä seuraavaksi ulospäin pystysuoraan  vielä  lisäksi samaa Finfoam routaeristelevyä sokkelin alaosaan saakka ennen salaoja täyttöjä? Vaikkuttaako eristyksiin mitenkään se, että mökki jää talveksi kylmilleen?
Virallinen vastaus jatkokysymykseen
Patolevy jätetään yläpäästään päin sokkelia ilman taivutuksia ja kosteuden haihtumisen patolevyn ja sokkelin välistä mahdollistavan listan kiinnitys yläreunaan estämään sadeveden pääsy em. väliin. Finnfoam routalevy on tarpeellinen ja asenna se esittämälläsi tavalla. Eristyksiin ei vaikuta mökin jättäminen kylmilleen talveksi.
PN
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi