Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Rossista roskavaluun

Maa- ja pohjarakenteet

Kysytty: 7.3.2012 klo:13:11
Tarkoituksena olisi muuttaa 30-40 lukujen vaihteessa tehdyn talon lattiarakenne rossipohjaisesta roskavaluun. Tällähetekellä talon alla ryömintätilaa vaihtelevasti noin 40-70cm välillä. lattia on alunperin tehty suht heikosta lankusta ja laudasta ja notkuu pahasti, ajankuluessa on yritetty tukea alapuolelta tunkkaamalla ja laittamalla juoksujen kohtaan tukia. Alkaa kuitenkin olla jokavuotinen riesa kun jostain kohtaa taas lattia alkaa tuntumaan trampoliinilta ja pitää taas yrittää tukea.
Niinpä ajattelimme että olisiko järkevää muuttaa lattian rakenne ns. roskavaluksi?
Tällähetkellä eristeenä puru+villa, mutta kuitenkinhan lattia olisi avattava valun ajaksi, joten olisiko suositeltu eristepaksuus jotain 30cm villaa?
Miten kapillaarikatkot yms rakenteet valun alle, karkeampi sora + täryytetty hiekka jonka päälle valu?
Onnistuuko jos maavarisen laatan valaa vaan tasoitetun hiekan päälle ja laittaa hiekan ja betonin väliin muovin, toimiiko tämä kapillaarikatkona, vai vaatiko aina karkeamman soran hiekan alle?
Entä laatan paksuus, se kun tulisi olemaan vaihtelevasti 40-70cm, eli nykyisen ryömintätilan korkuinen, tuleeko valu "nostaa" seinälle kuinka paljon, taloakiertävään alajuoksun yläreunaan esim? Jos valu nousee seinälle niin miten seinän ja betonin välinen tila toimii, muovi väliin vai suoraan seinää vasten betoni?
Löytyykö jostain neuvoa tällaiseen korjausrakentamiseen?


JKu Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 1 kplVirallinen vastaus
Emme koskaan suosittele ehdottamaasi muutosta. Vanhan lattiarakenteen betonointi muodostaa erittäi...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Maa- ja pohjarakenteet / Rossista roskavaluun":
Jäsenen antama (7.3.2012 klo:13:35) kommentti

jatkoa edelliseen.

Eli kyseinen talo on rakennettu betonipilarien varaan, eli varsinasita sokkelia talossa ei ole.

Piräisikö ennen valua rakentaa sokkeli esim. harkoista, vai riittääko pilarien väliin laudoitus jota vasten sisältäpäin tehtävä valu asettuu?

Jäsenen antama (7.3.2012 klo:15:58) kommentti

Tee uusi rossilattia.

Periaatteessa paras ratkaisu.

Ota suunnittelija remmiinn tekemään paprut kuntoon.

Jäsenen antama (7.3.2012 klo:17:17) kommentti

Ei ole mitään tarkoitusta tehdä uutta rossia, on kuitenkin senverran kokoa tällä alakerralla että vaatisi kuitenkin tuentaa keskelle lattiaa.
Roskavalu olisi ehdoton.

Jäsenen antama (7.3.2012 klo:19:55) kommentti

Suosittelen rakennesuunnittelijan palkkaamista.

Muutoin voi tulla vielä pahempi tilanne kuin nyt.

Jäsenen antama (7.3.2012 klo:23:08) kommentti

Tee ehdottomasti rossipohja!Siihen löytyy ohjeet ja piirustukset ja on tapauksessasi varmasti sekä edullisempi että nopeampi tehdä kuin tavoittelemasi "roskavalu". Kuten tuolla rakentaja.fi jo toteaa, niin sillä "roskavalulla" tuhoatte talonne, kun se tehdään väärin, mutta oikein tehdyllä rosssipohjalla se ei tuhoudu.Tapauksessasi äärimmäisen suurena "kantona kaskessa" on sokkelin puuttuminen. Sen tekeminen ei ole aivan helppo. Soratäyttökään ei ole ilmainen tai aivan halpa eikä myöskään betonivalu. Huomaapa vielä, että se sokkeli vaatinee myös ns. anturan valettavaksi, jos se tehdään harkoilla. Sitten on vielä se routasuojaus ja/tai routa runtelee.Lopuksi: Ei ole mitään järkeä tehdä aikomaasi "roskavalua", vaan kunnon rossipohja. Se pitää talosi pystyssä, myös mahdolliselta roudalta suojaten.Vielä on tuotava ilmi, että sinä aikana, kun Te puuhastelette sitä ”roskavalun” vaatimaa pakollista sokkelia, niin Te olette siinä ajassa tehneet sen rossipohjan jo valmiiksi ja kaiken lisäksi melkeinpä voi sanoa, että pelkästään niillä sokkelikustannuksilla ellei halvemmallakin.Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Käytävän lattiaremontti

-69 rakennettu maanvaraisella laatalla oleva "valesokkeli" rakennus jossa väliseinärakenteet menevät roskavaluun asti. Valun päällä ilm. hiukan soraa, styrox, muovi ja pi...

Sokkelin sisäpuolinen eristys

Vanha talo, jossa lattian eristyksenä kutterilastu 400mm. Seinähalteksi pudotettu roskavaluun asti 400mm lattiapinnasta. Sokkelin ja halteksin välissä...