Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

rivitalon alapohjan kosteusongelmat

Maa- ja pohjarakenteet

Kysytty: 25.1.2018 klo:22:27
Tervehdys asiantuntijat!

Rivitaloyhtiössämme (rak. 1969-1970) on tehty kuntotutkimus. Asuntoja on 15, joista otettu 53 näytetttä. ISo osa näytteistä on asuntojen identtisistä kohdista kohdista, mutta eri kohtiakin on. Kuudesta näytteestä löydettiin hometta, kahdessa sädesientä (eri huoneistossa),  parissa kymmenessä mikrobivaurioita. Kylpyhuoneita ei näyttein tutkittu, mutta kosteusmittauksia tehtiin; niissä ei kosteutta havaittu.



Rakennuksissa on rakennnusaikaan tyypillinen valesokkeli ja tasakatto. Salaojat tekemättä rakennusaikaan. Salaojat rakennettiin kaksi vuotta sitten. Kattoremontti tehty v. 2004.



Nyt olemme suunnittelemassa korjauksia kosteusvaurioiden/-ongelmien poistamiseksi. Kysymykseni kuuluu: onko muuta mahdollisuutta korjauksiin kuin purkaa jokainen asunto (samalla konseptilla) pohjavaluun/ vesikattoon (lattiat, väliseinät, kylpyhuoneet). Läheskään kaikissa asunnoissa ei po. vaurioita havaittu, joten tuntuu liioitellulta, että jokainen asunto korjattaisiin samalla kaavalla.



Onko mahdollista, että kosteusvauriot voitaisiin korjata ulkokautta (salaojat, räystäät, sokkelin ja alaohjauspuiden korvaaminen uusilla/suojaaminen) ja asuntojen sisällä vaurioituneiden rakenteiden osakorjaamisella. Tuntuu liioitetulta, että niissäkin asunnoissa, missä aktiivisisia vaurioita ei ole, purettaisiin niin, että vain kuoret jäisivät ja kaikki muu rakennettaisiin uudelleen.



Vastausta odotellen ja siitä etukäteen kiittäen



 
Jäsenen antama (5.2.2018 klo:22:26) kommentti

Kysyjä ei kerro mistä kohdista näytteitä on otettu ja mitä tuloksia niistä on kohdekohtaisesti saatu. Missä laajuudessa ongelma koskee esim. rakennuksen ulkoseiniä. Onko selvitetty kosteusvaurioiden syitä / ajateltu toimenpiteitä niiden etenemisen postamiseksi / kuivattamiseksi? Mittausten perusteella korjataan. Työt on mahdollista suorittaa vaurioalueen suuruudesta riippuen osin ehkä ulkopuoleltakin.






Virallinen vastaus

Rivitalo

Nyt on niin isoista asioista kysymys, että tämä palsta ei ole oikea paikka puida ko. asiaa.
Ensiksikin, talo on jo niin vanha, että se on jo yhden elinkaaren elänyt, joten rumasti sanottuna melkein purku kuntoinen.


Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Maa- ja pohjarakenteet / rivitalon alapohjan kosteusongelmat":
profiilikuva
AM
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen   antama (26.1.2018 klo:16:38) kommentti



Vastaus tuntui minusta osin alentuvalta/alentavalta. Kyllä minä tunnen as oy:n päätösmekanismit. Olen uskoakseni keskimääräistä aktiivisempi osakas. ?Yhtiökokouksessa meilläkin asiasta (demokraattisesti) päätetään. 



?Emme asiaamme todellakaan täällä aio sen enempää puida, mutta haluamme saada kaiken mahdollisen tiedon ennen päätösten tekoa. Siksi kysymys teillekin. Tiedossamme on myös, että joissakin tapauksissa ongelman ratkaisuun on lähdetty ulkoa päin, eli on tehty mm. kysymyksessäni mainittuja toimenpiteitä, jolloin asunnoissa on voitu remontin aikana asua, vaikka sisälläkin korjauksia on tehty. Myös remonttien vaikutuksista on saatu hyviä tuloksia, joten  haluamme siksikin kuulla useampien ammattilaisten näkökantoja.



?Yksi erittäin painava, humaani syy erilaisten - muiden kuin asuntojen purkaminen kivijalkaan - ratkaisuvaihtoehtojen etsimiseen on myös yhtiömme perustamisesta saakka täällä asuneet iäkkäät osakkaat, joille asunnon tyhjentäminen, evakkoon lähtö, kodin purkaminen alkutekijöihin, takaisin muutto voi olla fyysisesti ylivoimainen ponnistus, ehkä psyykisestikin. Mutta tämän päivän trendihän on vanha roskikseen ja kaupasta uusi. Mutta eivätp&a


Jäsenen antama (26.1.2018 klo:18:24) kommentti

Mitäpä suositteli asianomainen kuntotutkija, vai onko kysyttykään? Hän on nähnyt tilanteen paikalla ja jos todellinen tutkija on, on myös ammattilainen. Sanallinen selitys tilanteesta saattaa antaa kovin väärän kuvan, jota vastaajan lisäarvuuttelu vielä vääristää.



Muuten olen sitä mieltä, että n.1970 rakennettu talo ei ollenkaan välttämättä ole lähelläkään "elinkaarensa" päätä. Jatkuva tarkkailu ja kojauksiin ajoissa ryhtyminen voi jatkaa rakennuksen ikää "maailman tappiin"



Jäsenen   antama (26.1.2018 klo:19:46) kommentti

N?o, totta kai kuntotutkijalta on kysytty ja on saatu vastauksiakin. Mutta kun olemme tekemisissä "näinkin isojen" asioiden kanssa, niin tyhmiähän olisimme, jos emme kysyisi sitä "second opinion'ia" ja vielä kolmattakin. Olemme niitä jo saaneetkin.



?Samaa mieltä, että talomme jatkavat vielä elinkaartaan vuosikymmeniä. Etenkin kun tonttimme on aivan erikoislaatuinen näissä maisemissa. Vain muutama nuori osakas olisi tilaamassa puskutraktorin ja rakentamassa uutta ja uljasta, missä nykyisen rakentamisen laadun ansiosta ehkä jo parin vuoden päästä pääsisimme korjaamaan kosteusvaurioita. 



?Kyse nyt onkin siitä, miten asuntoja voidaan remontoida. Sitä selvitetään kaikista mahdollisista lähteistä päätöksen tekoa varten.



 



Jäsenen antama (27.1.2018 klo:14:51) kommentti

Virallinen vastaus on oikein, valitettavasti.  Olen korjannut näitä yliopiston tiedoilla ja tehtävät ovat olleet haastavia.  Kuntotutkijalla ei ole edellytyksiä tähän. 



Jäsenen antama (27.1.2018 klo:15:01) kommentti

En tiedä kohdettanne, mutta.  Rakentamalla uuden ja lisäämällä siihen kaksi uutta myytävää osaketta, pääsette kuivin jaloin kaikki ja saatte bonuksena uudenaikaisen kodin.



Jäsenen   antama (27.1.2018 klo:19:32) kommentti

J679856819, kiitos kommenteista. Lisärakennukset tarvitsevat valitettavasti rakennusoikeutta. Jos sitä ei tontilla ole, niin aika hankalaa on käyttää sitä apuna. Rakennusoikeutta lisää saattaa hyvällä onnella saada kaavamuutoksella, mutta silloin puhutaan useista vuosista, kunnasta riippuen.

?Toisaalta, onko uudenaikainen koti onni ja autuus? Ainakin tänä päivänä se voi olla vain riesa.



 



Jäsenen antama (27.1.2018 klo:20:53) kommentti

Kyllä se rakkaus omaan tuttuun kotiin on merkittävä ja korvaamatonkin kenties.  Näin on kuitenkin onnistuneesti tehty, etenkin kasvukeskuksissa.  Varallisuus kasvaa ja on myös kunnalle tärkeä kiinteistöverojen muodossa.  Onni taas taas on asenne, sen saa löytäessään ilmaiseksi.



Jäsenen antama (30.1.2018 klo:9:12) kommentti

Ketjun aloittaja kyselee järkeviä korjaustapoja, ja saa vastaukseksi "rakentakaa uusi" -viestejä. Ehkä tämä on ajan henki. 



Kaikki näytteet on varmasti otettu riskikohdista - ja yli puolet näytteistä on puhtaita. Tältä pohjalta suurin osa huoneistoista lienee täysin asumiskelpoisia.  70-luvun asumiskelpoisen huoneiston purkaminen taas on tuhlausta. 2010-luvun taloissa pohjaratkaisut ovat määräysten takia huonommat ja uudisrakentamisen laatu todennäköisesti heikompi.



Ratkaisu, jossa puretaan ja korjataan kaikki asunnot samalla tavalla, ei välttämättä johda yhtään sen parempaan lopputulokseen: Ratkaisu muistuttaa turhia ja kalliita putkiremontteja, joissa yhden kosteusvaurioituneen kylpyhuoneen takia puretaan ja rakennetaan uudestaan kaikki kerrostalon kph:t kunnostusiästä lukuunottamatta. 



Jos olisin itse kysyjän talon osakas, lähtisin pureutumaan havaittuihin vikoihin yksi kerrallaan. Jos kahdessa asunnossa on sädesientä ja 13:ssa ei, selvitetään sädesienen syy noissa kahdessa asunnossa ja korjataan vika. Tähän toki vaaditaan ammattitaitoinen ja osaava suunnittelija - sellainen, joka ymmärtää asiasta enemmän kuin "kaikki uusiksi" -jantterit.



Jäsenen   antama (30.1.2018 klo:11:25) kommentti

K?iitos kommentistasi J478549213! Näin meilläkin osa osakkaista ajattelee. Mutta toinen osa pitää välttämättömänä täydellista, kaikkien asuntojen purkua lattiasta kattoon ja uudelleen rakentamista, ellei ryhdytä uusien talojen rakentamiseen. 



Jäsenen antama (3.2.2018 klo:10:39) kommentti

Voihan se tietysti harmittaa jos maksat kymmeniä tuhansia euroja siitä, että naapurisi asunto korjataan uudeksi ja sinun asunnollesi ei tehdä mitään. 



Jäsenen   antama (3.2.2018 klo:17:58) kommentti

J?os minun asuntoni on kunnossa, ei ole vaurioita, kuten naapurissa, niin miksi minun pitäisi olla harmissani naapurin kämpän korjaamisesta. Päinvastoin, minä olisin tyytyväinen, että asunto korjataan, kuten kuuluu, mutta ei itse tarvitse ruveta remonttirumbaan. Olen as oy:n osakas ja tiedän, että näin se menee, yhtiö hoitaa velvollisuutensa ja osakkaat maksavat. Riskin olen ottanut siinä vaiheessa kun osakkuuteen olen ryhtynyt. Miksi harmitella sellaista, mille ei voi mitään.




Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Alapohjan koneellinen ilmastointi

 Meillä on rivitalon alapohjassa kosteutta ja olemme miettineet koneellisen ilmastoinnin asentamista. Rakennuksessa on kolme asuntoa ja alapohjat ovat asuntokoh...

Saunaan eristämätön hirsiseinä

Kumpi rakenne on mielestänne järkevämpi ja vähemmän riskialtis hirsitalon saunassa: Minulla on vaihtoehtoina jättää saunan takasei...

Styroxia ikkunan alla

Ostin 77 rakennetun talon, jossa on eristeenä puru. Jälkeenpäin ikkunoiden aluset on täytetty styrox-levyillä purun painumisen vuoksi. Onko oikeaoppista laittaa styroxia...

Painvoimaisen ilmastoinnin hormin käytöstä poisottamine

Minulla on 1980 rakennettu täystiilitalo johon jäi koneellisen ilmastoinnin asennuksen jälkeen vielä painvoimaisen ilmastoinnin hormeja muutamiin paikkoihin. Koske en tar...

Puskusaumaan asennettujen laattojen puhdistus

Miten puskusaumaan asennetut isot seinäkaakelit kannattaisi puhdistaa? Onko esim. höyrypesuri näille liian voimakas? Laattojen alla on kunnollinen vedeneristys, mutta o...

Takan perustusten eristäminen

Miten tulisi oikeaoppisesti eristää takan perustusten ja talon alapohjan välinen tila ? Periaatteessa perustusten ja alapohjan väliin jää aina pieni kolo, vaikka alapohja...

Alapohjan kosteusongelmat

Olen käsittänyt ettei patolevyä tarvita kylmässä alapohjassa eli patolevyn tarkoitus ei ole pitää ulkopuol.kosteutta pois vaan kuljetta...

Kellarin eristyksestä

Kysessä 1939 rakennettu talo johon salaojat uusittu (joka poisti kosteusongelmat) ja siinä yhteydessä laitettu kellarin ulkopuolelle maanpinnan alapuolisille osille patol...

Keskuspölynimurin poistoputki ilmanvaihtokanavaan

Onnistuuko KPimurin poistoilman johtaminen ilmanvaihtokanavaan, joka on wc:n katossa omakotitalossa? Kosteusongelmat varsinkin talvisaikaan epäilyttää....

Saunan ja pesuhuoneen ilmastointi

Voinko laittaa saunan poistoilman ylimääräiseen hormiin ( nykyään sähkökiuas ) . Toimiiko pesuhuoneen ilmastointi jos teen reiän saunan ja pesuhuoneen väliseen seinään ka...

Aurinkopaneelit rivitalon katolle

Voiko rivitalon osakkeenomistaja asennutta osakkeensa kohdalle rivitalon katolle aurinkopaneelikentän. Katto on kattohuopapäälysteinen matala harjakatto. O...

Luvat

Tarvitaanko rivitalon yhden sisäseinän purkamiseen (oh-mh väliltä) lupaa?...

Kylmän varaston perustukset

Olisin tiedustellut minkälaiset perustusvaihtoehtoja on rivitalon erilliselle kylmälle varastolle (koko 2 x 1,8)?...

Rinne rakentaminen

Rinne rivitalon piirustuksia...

Sähkömittarikaappi

Pitääkö rivitalon sähkökaappi pitää lämpimänä....

vanha parkettilattia

voiko 70luvulla rakennettun rivitalon vanha parkettilattia haista....

ulkovarasto rivitalon pihalle

Saako rivitalon pihalle rakentaa pihavaraston, jos saa niin millä ehdoin ja minkä kokoisen....

Alapohjan tuuletusputki

Kysymykseni liittyy tällaiseen ongelmaan että pari vuotta vanhan talomme alapohjan tuuletusputki (kunnan rakennusviranomaisen vaatimus) kulkee lämpimän tilan läpi saunan...

Vesieristyksen kustannus

olen harkinnut rivitalon pesuhuone+sauna remonttia. kuuluvatko vesieristys kustannukset itselleni vai taloyhtiölle??...

Kylpyhuoneen seinien ja lattian laatoitus.

Rivitalon kohde. Onko parempi purkaa  entiset laatat pois seinistä ja lattiasta/vai saako laatotaa entisten päälle?Kumpi on parempi vaihto ehto?...

Kylpyhuoneremontti

Rivitalon kylpyhuoneen kaakelit osittain irronneet ,remontissa laatat poistetaan laitetaan vesieristys ja uudet kaakelit .kuuluuko taloyhtiön ottaa osaa kustannuksiin...

Mistä saan selville seinän kantavuuden?

Onko jokin taho, johon voisin rakennuspiirustuksen lähettämällä vielä varmistaa, että rivitalon purettavat väliseinät eivät varmasti ole kantavia?...

Äänieristys

Tarvitseeko rivitalon tai paritallon ulkosinän ala ja yäohjauspuu katkaista huoneistojen väliltä äänieristyksen parantamiseksi ja onko siitä hyötyä äänieristykseen.Jos on...

IKKUNATARRA

Miten saisin 80-luvulla rakennetun rivitalon saunan sekä pesuhuoneen ikkunoissa olevat "näkösuoja"tarrat irti? Tuntuvat olevan aika tiukassa, onko jotain erityisainetta o...

rivitaloasunnon sisäsein änäänieristys

Mikä olisi paras lisäeristys v.-66 rakennetun rivitalon kahden asunnon välisen kiviseinän pintaan? Makuuhuoneemme ovat toinen naapurin olohuoneen ja toinen keittiön kohda...