Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Rakennekosteus

Maa- ja pohjarakenteet

Kysytty: 1.9.2009 klo:10:26

Ostimme okt-talon ja poistaessamme kelluvia muovimattoja,huomasimme toisen maton alapinnassa hometta. Huoneen lattia myös löyhähti voimakkaasti homeelta. Jos kyseessä on rakennekosteus,niin se varmaan pääsee haihtumaan nyt kun pinnoiteet on poistettu. Mitä vahinkoa siitä voi seurata?Hioimme lattiat,käsittelimme ne homeenpoistoaineella ja otsonoimme huoneet.




Virallinen vastaus
Lähtötiedoista pitäisi tietää, miten vanhasta talosta on kyse. Jos betonilaatta on kuiva, näkisin kyseessä olevan...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Maa- ja pohjarakenteet / Rakennekosteus":
Jäsenen antama (1.9.2009 klo:13:38) kommentti

Jos se on rakenne kosteutta, eipä siitä enää mahtane olla mitään haittaa.

Jäsenen antama (1.9.2009 klo:17:37) kommentti

Talo on 10 vuotta vanha. Maanvarainen laatta on kyseessä. Laatan alla 200mm tiivistetty sora ja lämmöneriste muistaakseni 100mm. Salaojat on (ainakin piirrustuksissa)Pintakosteusmittari näytti isoja lukemia,porautin reiät laattaan ja nyt odotellaan..Mittaaja epäili, että huoneilma on liian viileä suhteessa maaperään ja kosteus pääsisi nousemaan..Tiedä sitten onko kyseessä rakennusaikainen kosteus joka jäänyt muovimaton vuoksi loukkuun.Ensimmäinen tuomio poraustuloksista paikan päällä eivät olleet "murskaavia". Toiminneeko korvausilmasuodattimet(jotka puuttuvat mh:sta) ja laminaatti ongelmaa helpottavasti??

Jäsenen antama (2.9.2009 klo:0:08) kommentti

Eipä liene enää rakennekosteus tai sitten on, että se nousee jatkuvasti jatkuvasti jatk.....

Jäsenen antama (2.9.2009 klo:8:12) kommentti

Mittauksissa on todettu,että kun tiiviin muovimaton vetää maanvaraisen laatan päälle kosteuden haihtuminen loppuu siihen.Eli jos laittovaiheessa kosteus on ollut esim 90% on se myöskin vuosien kuluttua suht sama.Jos ei kymmenessä vuodessa ole tullut ongelmia..........

Jäsenen antama (2.9.2009 klo:9:25) kommentti

"Mittauksissa on todettu,että kun tiiviin muovimaton vetää maanvaraisen laatan päälle kosteuden haihtuminen loppuu siihen.Eli jos laittovaiheessa kosteus on ollut esim 90% on se myöskin vuosien kuluttua suht sama."



Tuohan ei pidä paikkaanssa. Maalaisjärjellä ajateltuna pääpiirteissään se kosteus vain "haihtuu vaakasuunnassa pudoten laatan reunalta pois", mutta jos sitä kosteutta tulee sieltä alhaalta enemmän kuin reunoilta tippuu pois, niin niin....

Tottahan sekin on, jos sieltä alhaalta tulee vähemmän kosteutta kuin sieltä reunoilta tippuu pois, niin silloin luultavasti "tasalämpöisessä lattiassa se kosteus häipyy vähitellen häipyen keskipisteestä tai neutraaliaksellilta" viimeksi.



Nyt tohtorit laskemaan ne ajat ja määrät. Pelkällä ojaloilla ja kallioilla se ei onnistune, koska piin lukuarvokin on vasta 35 miljoonan desimaalin tarkkuudella määritetty.

Jäsenen antama (2.9.2009 klo:9:37) kommentti

Pitää muuten paikkansa,tutkimuksen on tehnyt VTT! Nyt ei maalaisjärkesi oikein pelannut.

Jäsenen antama (2.9.2009 klo:11:07) kommentti

No höpö höpö ja löpö löpö!


Betonissa, siis myös betonissa, kosteus/vesihöyry "leviää"/siirtyy sivusunnassa (en selitä nyt miten ja miksi se tapahtuu), jos ei, niin myönnän minun maalaisjärkeni pelaamattomuuden, mutta en vielä myönnä sitä. Sitten vasta myönnän, kun se selitetään/osoitetaan paremmin kuin vain maininnalla

" Pitää muuten paikkansa,tutkimuksen on tehnyt VTT! Nyt ei maalaisjärkesi oikein pelannut."

ja kumotaan muutamia fysiikan lakeja, joita myös vielä ojalat ja kalliotkin noudattaen kunnioittavat. Olen täysin varma, että mitään kolinaa ei tässä asiassa kuulu sieltä maan povesta, joten ko. suuresti arvostamani herrat saavat nukkua aivan rauhassa.

Onkohan VTT:llä sitä maalaisjärkeä? Mistähän sitä sinne saadaan?


Jäsenen antama (2.9.2009 klo:17:32) kommentti

Maanvaraisessa laatassa,erityisesti laatan alaosassa,kosteus voi koko rakennuksen käyttöiän olla yli 90%,eikä se välttämättä tarkoita,että rakenne on kosteusvaurioitunut.Betonirakenteiden kuivuminen tasapainokosteuteen ympäristön kanssa voi rakenneratkaisuista riippuen kestää jopa useita vuosia....jne..jne...

Jäsenen antama (2.9.2009 klo:18:21) kommentti

"Maanvaraisessa laatassa,erityisesti laatan alaosassa,kosteus voi koko rakennuksen käyttöiän olla yli 90%"........


Aivan varmasti!


"Betonirakenteiden kuivuminen tasapainokosteuteen ympäristön kanssa voi rakenneratkaisuista riippuen kestää jopa useita vuosia....jne..jne... "


??????????????????


Jäsenen antama (8.9.2009 klo:1:58) kommentti

Näinhän se on. Täytetään ämpäri betonilla, ja kansi tiukasti kiinni.



Kyllä se betoni varmasti kovettuu. Ja hakee sitä tasapainokosteuttaan ympäristöönsä nähden,- vuosia ja vuosia, mutta odotellaan.



Onko tämä nyt sitten sitä rakennekosteutta (90%, ja yli), mistä ei ole/mahtane olla mitään haittaa ?



Kun porareikä-mittaustulos on luotettavasti saatu, voidaan vasta lähteä arvioimaan tilannetta kokonaisvaltaisesti.

Jäsenen antama (8.9.2009 klo:7:56) kommentti

Suhteellinen kosteus on suhteellinen käsite.

Nykyohjeiden mukaan saa pinnoittaa täyssynteettiset tekstiilimatot, muovi, kumi, ja linoleumlaatat, jos esim laatan alapinnassa on 90% RH ja laatan pinnassa 1-3 cm syvyydellä 75% RH. Aivan normaali juttu.

HTT oikeassa siinä, että tasapainokosteuden saavuttaminen betonirakenteilla on hidasta molempiin suuntiin.("Kuivuminen / kastuminen").

Jäsenen antama (8.9.2009 klo:13:17) kommentti

Täytyy muistaa, että nuo sallitut kosteusarvot pinnoittamiselle on tarkoitettu uudelle betonille.



Korjausrakentamisessa, tai yleensäkkin vanhan betonin kosteusarvoja tarkasteltaessa, nuo RYL:n määrittelemät arvot eivät päde.



RYL:a erikseen korjausrakentamiseen, ei tietääkseni ole vielä tullut.

Näissä tapauksissa esiintyy usein eri "kuppikuntien" välistä -eipäs-juupas-eipäs...- väittelyä. Ikävä kyllä.



Tuo tasapainokosteuden saavuttaminen/toteutuminen on helppo todeta kosteusmittauksilla. Vanha rakenne tapauskohtaisesti 60-70%RH, uusi rakenne RH% - löytyy RYL:sta.

Jäsenen antama (8.9.2009 klo:14:07) kommentti

Edellä yksi kuppikuntalainen...

RYL:ssä vanhaa tietoa. uudet ohjeet betonin päälystämiselle on tullut 15.11.2007, jota kaikki rakentamisen tahot soveltavat ja noudattavat.

Jäsenen antama (8.9.2009 klo:15:03) kommentti

Juuri näin, kun tietoa ja ymmärrystä ei ole, luetaan vaan tekstiä kuin "piru raamattua"- muusta viis´.

Hyvä tulee,-kunhan uskoo, -kuin pässi sarviinsa.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

kosteusvaurio kylpyhuoneessa

Ok-talomme on 70-luvun lopussa rakennettu täystiilitalo maanvaraisella laatalla. Kylpyhuoneessa(alkuperäisessä kunnossa, ilman vedeneristystä todennäköisesti) on tietoje...

Kuka korvaa ja miten toimin jatkossa

Teetin osakkeeseen kylpyhone remontin 5/2001. Tilalle tuli kylpyhuone ja sauna. Talonyhtiö haki rakennusluvat. Vanhat muovimatot poistettiin ja tilalle laitettin vihreä v...