Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

radonkaivo rengaskellarista

Maa- ja pohjarakenteet

Kysytty: 7.10.2019 klo:21:50
Hei,

kyseessä 1 kerroksinen L mallinen omakotitalo. Radon mittauksen tuloksien mukaan vuosikeskiarvo n 460Bq/m3. Autotallin ja asuintilojen välissä lämmin varasto/työtila. Tässä tilassa on noin 2 metriä syvä sementtirenkaista tehty "kellari". Kellarista on ilmanvaihtoputki katolle.

Kysymys: voidanko tätä nykyään tarpeetonta kellaria hyödyntää radonkaivona? Ajatuksena tehdä aukot laatan alle, puhallin kellarin lattialle,poistoilma ilmakanavaan? Jos järkevää, mitä muuta pitäisi huomioida?

 

Kysyjä
Kysymyksiä: 1 kplVirallinen vastaus
Kaivoa voi hyödyntää kokoojakaivona, jonne rakennuksen alle asennettavista putkista kootaan radonkaasu ja puhalletaan ulkoilmastoon. Radonin imu ja puhallus pitää olla tehokasta. Radonin viitearvo on tällä hetkellä 300 Bq/m3 ja uudet asunnot pitää suunnitella niin ettei radonpitoisuus ylittäisi 200 Bq/m3 arvoa. Tuohon viimemainittuun arvoon kannattaisi pyrkiä. Rakennustieto Oy myy radonin torjunta ohjekorttia RT 81 - 11099 ja siitäkin voi olla apua. Järkevintä saattaisi olla käyttää asiansa osaavaa radonin poiston asiantuntijaa.

Arvostele vastaus kysymykseen "Maa- ja pohjarakenteet / radonkaivo rengaskellarista":
PN
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Radon ja ilmanvaihto

Hei! Meillä on yli kymmenkertaiset radon-arvot sallittuihin nähden pienkerrostalossamme. Taloyhtiössä on jo radonkaivo ja imuri, mutta nyt olisi tarvetta parantaa lisäksi...

Radonkorjaus

Hei, Minkä hintaisia keskimäärin ovat radonkorjaukset (esim. radonimuri, radonkaivo) suunnittelukustannuksineen kallioiselle/hiekkaiselle harjulle rakennetulle puurakent...