Jäsenen Mestari antama (8.11.2011 klo:8:13) kommentti Sen kapillaarikatkon voi laittaa joko anturatason alapuolelle tai maanvaraisen lattian alapuolelle.
Jäsenen Pete antama (8.11.2011 klo:9:05) kommentti Miten niin väärinpäin, oikeinpäinhän se noinkin on. Pääasia, että kapillaarikerros ei katkea anturan alla, vaan jatkuu yhtenäisenä kaivannon reunasta reunaan ja salaojasta salaojaan yli koko rakennusalan. Silloin se on oikein tehty. Suunnittelijoiden yhä suosima tapa piirtää ainoa katkokerros laatan alle on edelleen oikein toteutettuna hyvä. Suunnitelmista vain usein puuttuu katkeamaton yhteys tämän kerroksen ja salaojien välillä. Ja jos tätä virhettä ei toteutuksessa korjata, on tuo mainitsemasi tapa paljon turvallisempi. Itse laitan aina tuon katkon alimmaiseksi, anturatason alle. Miksi kierrättää kapillaarinousua ensin ylös ja tuoda seinänviertä takaisin alas? Silti täytän ylimmänkin parikymmentä senttiä salaojasoralla. Tämä siltä varalta, jos salaojat joskus tulvivat ja orsivesi pääsee nousemaan täyttöön. Sekä ajatellen sitä 20 vuoden päästä sattuvaa putkirikkoa...
Jäsenen J3009531012 antama (8.11.2011 klo:10:00) kommentti Kiitos vastauksista. Itse olen ihan vihreä näissä asioissa ja siksi haluankin laajempaa näkökulmaa näistä asioista enemmän tietäviltä. Itselleni on vain päähän jäänyt soimaan "pohjat tehtiin väärin päin". Tarkistin vielä asiaa ja sainkin vastauksen ihan kuvien kera. Rakenne on seuraavanlainen: Tasaiselle soralle valettiin antura ja tämän päälle sokkeli. Sokkelin sisäpuolelle alimmaiseksi laitettiin kapillaarikatko (~300mm) ja loppu (noin 1m) täytettiin hienolla hiekalla. Kapillaarikatko ei siis mene anturoiden alle ja näin ollen ei jatku salaojasta salaojaan. Toivottavasti tämä selvitti hiukan asioita ja saan vastauksen siihen onko tämä ihan normaali käytäntö ja riskitön rakenne?
Jäsenen Pete antama (8.11.2011 klo:10:08) kommentti Mitä on tuo tasainen sora? Ja mitä ainesta katko? Jos anturan alla on salaojasoraa tai muuta hyvin läpäisevää, tuo toimii, vaikkakin hölmösti tehty. Jos katkon alla on tiivistä sepeliä, on toteutus huonompi, kuin kumpikaan aiemmin mainittu.
Jäsenen J3009531012 antama (8.11.2011 klo:13:42) kommentti Katkon luulisin olevan pestyä salaojasepeliä. http://hanu.pp.fi/pohja.jpg Kuvassa suodatinkankaan alla näkyy kapillarikatko ja sen päällä levitetään täytemaata (hiekkaa). Vaikea selittää "tasainen sora" joten tässä siitäkin kuva: http://hanu.pp.fi/antura.jpg Toivottavasti nämä kuvat osaavat selittää asian paremmin kuin minä.
Jäsenen Pete antama (8.11.2011 klo:20:31) kommentti Salaojasepeliä näyttäisi olevan katko juu. Anturan alapuolinen täyttö näytti sitten olevan luonnonsoraa, vaikkakin murskan läpi käyneenä. Pyydä nyt kumminkin piirustukset nähtäväksesi ja katso, miten niissä on määrätty. Tuollaista vaihtoehtoa kun en ole missään vielä kuullut toteutettavan, ainakaan suunnitelmien mukaan. Jaa miksikö verrata papereihin? Kun ei se enää vaikuta mihinkään. Siksi, että jos rakentaja on tuossa kohden kävellyt omien ajatuskulkujensa mukaan suunnitelmien yli, niin tämä taatusti toistuu muuallakin rakennuskokonaisuudessa. Ja jos VTJ:n aktiivisuudesta tuosta kohden voi jotain päätellä, niin kenenkään estämättä. Jos taas tuo on suunnitelmien mukainen toteutus, niin toivottavasti joku muu on piirtänyt loput. Pääsetkö jyvälle?
Jäsenen J3009531012 antama (8.11.2011 klo:23:01) kommentti Joo. Kiitoksia eiköhän näillä pääse hiukka eteenpän asiassa.
Jäsenen tiedustelee antama (22.2.2012 klo:10:57) kommentti Vähän vanha keskustelu jo, mutta muistelisin että eräissä kunnissa edellytetään (tai on joskus edellytetty) laatan alla olevien putkien peittämistä hienolla maa-aineksella (jota kuvissa näkyi olevan). Itsellä kapillaarikatko perustusten alla ja sisätäyttö kokonaisuudessaan salaojasepelillä. Vaikea uskoa kuitenkaan, että kuvien mukaisesta ratkaisusta aiheutuisi ongelmia, jos katko on tarpeeksi korkea ja etenkin jos salaojat & kaadot on tehty oikein...
Lisää kommentti*