Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Patolevyn tarpeellisuus

Maa- ja pohjarakenteet

Kysytty: 30.5.2015 klo:23:23
Hei,

?olemme juuri ostaneet uudiskohteen ja tänään huomasin että kohteesta puuttuu patolevy. Maaurakoitsijan kanssa tästä keskustelin joka oli sitä mieltä että koska perustus on k30 betonilaatta niin patolevyä ei tarvita kunhan salaojitus pelaa ja se on kunnossa. Sokkelin vieressä oleva maa-aines on ns nollamursketta eli kompaktia hiekkamaista ainesta. Kohde on käyttöönottotarkastettu ilman huomautusta patolevyn puuttumisesta. Piirustuksissa on mielestäni patolevy mutta maaurakoitsija selitti että aine se patolevy sinne varmuuden vuoksi piirretään mutta suunnittelija ei aina voi tietää lopullista perustamistapaa. Olen nyt vähän hämilläni että tuleeko se levy siellä olla vaiko ei. Tarkoittaisi että terassit pitäisi repiä ja kaivaa routasuojat pois aina sokkelin alapintaan asti asentaa levyt ja routasuojat uudelleen ja täyttä 8/16 murskeella? Keneen tästä asiasta pitäisi olla yhteydessä? Myyjään, joka on tunnettu talonvalmistaja, kaupungin rakennustarkastajaan joka on hyväksynyt kohteen käyttöön vaiko pääsuunnittelijaan ja vastaavaan työnjohtajaan?Virallinen vastaus
Vastaavan mestarin päätehtävä on valvoa, että työ tehdään suunnitelmien mukaisesti.  Jos suunnitelmat eivät ole oikein kaikilta osin, niin suunnitelmia muutetaan tarvittavilta osin ja työt tehdään uusien suunnitelmien mukaan.  Pääsuunnittelijan on hyväksyttävä myös muutetut suunnitelmat.  Jos ne koskevat rakennepiirustuksia, kuten tässä tapauksessa, tai rakennuslupapiirustuksia on suunnitelmat hyväksytettävä rakennustarkastuksessa. 
Voi olla, ettei patolevyn puuttumisesta ole haittaa, mutta se voi aihettaa myös massivisen ulkopuolisten vesien vesivahingon. 

Työmaalla on pidettävä katsemus, jossa on paikalla vastaava työnjohtaja, pääsuunnittelija ja kyseisten rakennepiirustusten suunnittelija tai niistä vastaava talotehtaan edustaja. Näiden asiantuntijoiden käsityksen mukaisesti patolevy asennetaan tai ei asenneta.  Maaurakoitsijan on hyvitettävä pois jäänyt patolevy, jos patolevyä ei asenneta.

Salaojien toiminta täytyy olla 100%, jos patolevy jää pois. Patolevyä tarvitaan, jos salaojien toiminta häiriintyy ja vesi tilpapäisesti nousee sokkelin vierustoilla. Salojien tilapäiset toimintahäiriöt johtuvat usein kunnan verkoston toiminnasta.

Arvostele vastaus kysymykseen "Maa- ja pohjarakenteet / Patolevyn tarpeellisuus":
OH
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi