Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

parannuksia '86 taloon kivijalan kosteudensietoon?

Maa- ja pohjarakenteet

Kysytty: 17.6.2011 klo:16:01
Ostimme vuosi sitten '86 valmistuneen 1.kerroksisen, puurunkoisen ja tiiliverhotun talon. Rakennettu siis betonilaatalle, ei tuulettuvaa alapohjaa. Perhettäkin rupeaa jo kertymään, joten haluaisin pelata varman päälle sisäilman laadun suhteen. Ja toisaalta myöskin varmistaa ettei niitä ongelmia tulisi jatkossakaan, mikäli ne olisivat etukäteen suht edukkaasti estettävissä.

Onkohan siis jotakin mitä voisin tehdä vähentääkseni kosteuden johtumista seinän runkorakenteisiin? Ilmeisesti tällaisessa rakenteessa tuo on se suurin uhka mikrobielämän synnyttämiseksi?

Taloon on jo aikaisemmin lisätty sadevesien viemäröinti ja koneellinen ilmanvaihto. Sokkelia ei kuitenkaan ole esillä maanpinnasta kuin ehkä 20-30cm. Talon vierustalle on kaivettu nyrkinkokoista kiveä ehkä se 20-30cm kerros, ilmeisesti tarkoitus on ollut parantaa sokkelin "tuuletusta". Sisälattia ei kuitenkaan ole kuin 5-10cm ympäröivän maanpinnan yläpuolella.

Ympäröivät maat suurinpiirtein viettävät poispäin talosta, ja talo on mäen päällä. vesi ei jää seisomaan talon ympärille missään tilanteessa. Alkuperäisestä salaojituksesta ei ole mitään hajua, muuta kuin että piirustuksiin on sellainen merkitty. Samaten ei ole tietoa siitä, millaista maata betonilaatan alle on laitettu.

Olisikohan esimerkiksi patolevyistä hyötyä, tai pitäisikö ryhtyä kaivamaan uusia salaojia seinien vierustoille? Onko jotakin pointteja, mitä kannattaisi tarkistaa/tutkia?

Taloa vasten kasvaneet pensaat tuli jo kaivettua ylös heti muuton jälkeen.Virallinen vastaus
Salaojien toimivuus kannattaa tarkastaa. Kaiva sokkelin viereen monttu niin, että löydät salaojan. Samalla näet salaojasoran rake...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Maa- ja pohjarakenteet / parannuksia '86 taloon kivijalan kosteudensietoon?":