Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Niskaojan /painanteen korvaaminen salaojalla.

Maa- ja pohjarakenteet

Kysytty: 13.6.2019 klo:23:44
Hei,Tontti on  savimaalla loivassa rinteessä. Talo on n 15v vanha ja  alunperin rakennettu turhan matalaan korkoon. Rinteen puolella oleva painanne ei juurikaan yllä talon sivujen ohi viemään hulevettä alapuolelle. Epäilen että routiminen ja nurmikon kasvu on nostanut maanpintaa vuosien saatossa. Sivurajalla jonne laskua on ollut, on nykyään pensasaita joten rajaojan tekeminen on hankalaa, ellei tee ojaa kokonaan omalle puolelle. Toisella puolella on vielä isompi pengerrys, joten sitä kautta vesi on tuskin mennyt alunperinkään.  Voiko tehdä salaojan painanteen, niskaojan lohdalle ja yhdistää sen talon salaojitukseen? Mieluusti ei johtaisi "ylimääräisiä" vesiä sokkeliin, mutta tämä olisi helpohko ratkaisu.  Saisiko jollain ratkaisulla vedet kerättyä sadevesiviemäriin? Esim salaojayhdistelmäputki missä reiät vain yläpuolella ja sakkakaivon kautta sadevesiputkeen? Saven alla pitäisi olla moreenia parin metrin syvyydessä, olisiko mahdollista  yrittää tehdä imeytyskaivo?
Virallinen vastaus
Suosittelen rinteen puolelle painanteen / niskaojan tekoa niin, että painanteen pituus on talon leveyden yli molempiin suuntiin 1 - 2 metriä, leveys noin 1 metri ja rakenteena pintaan karkea sepeli, suodatinkangas, salaojasepeli tai salaojasora, salaojaputket  läpimitta 110 mm 2 kpl rin...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Maa- ja pohjarakenteet / Niskaojan /painanteen korvaaminen salaojalla.":
PN
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Jatko kysymys

Kysytty: 14.6.2019 klo:11:43
Kiitos nopeasta vastauksesta. Tämä ratkaisu on varmasti hyvä mutta ehkä turhan järeä. Tarkennan hieman kysymystäni. 
Piharakenne on siten että talon vieressä on nyt noin 3m loivasti poispäin viettävää , jonka jälkeen on noin metrin pengerrys ylöspäin, jonkajälkeen pihan pinta viettää ylämäkeen päin olevaan rajaojaan (josta eteenpäin rinne jatkuu metsänä). Pengerryksen juuressa oli aikaisemmin nurmikko / kivituhkakaistale saven  päällä, jolloin rankkasateen aikana vesi kerääntyi joksikin aikaa notkelmaan, hävisi lopulta. varsinainen valuma-alue tälle alueelle on siis reilusti alle 100m2, josta osa on nurmikkoa.  Nyt tälle suoralle osuudelle on tarkoitus rakentaa terassi, joka perustetaan 1.5m ruuvipaluilla + pintaan paalun ympärille routaeriste + suodatinkangas ja karkea sepeli. Joten terassin routiminen ei pitäisi olla ongelma En silti haluaisi että vesi seisoo terassin alla.
Olisiko riittävä ratkaisu kaivaa 50cm leveä salaoja, suodatinkangas 110mm salaojaputken ympäri ja toinen kaivannon pohjalle, karkealla sepelillä täyttää rakenteen  pintaan asti, pintaan suodatinkangas ja sen päälle terassinalustäyttö. salaojaputken vie tarkistuskaivoon, josta jatkaa talon sadevesiviemäriin sadevesiputkella  sokkelin routaeriseen alapuolella. Eristää  sadevesiputken tarkastuskaivolle sekä tarkastuskaivon routaa vastaan asianmukaisesti.  tarkistuskaivosta voisi laittaa sulanapitokaapelin salaojaan päin sillä salaoja tulisi jäämään noin 60cm syvyteen joten routimisvaara on ilmeinen. MIltä tämä kuulostaisi?
Virallinen vastaus jatkokysymykseen
PN
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

pilarit soramäkeen
Teemme mökin, 9x9 metriä, pikkurinteeseen, joka viettää nyt 1,5 metriä. Pilareita tulee n.25 kappaletta. Onko viisainta aukaista koko mökin...