Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Miten ”tärinäperhe” käyttäytyy ja miten sen voima muuttuu kallion räjähdyksen jälkeen?

Maa- ja pohjarakenteet

Kysytty: 16.4.2019 klo:14:40


Perustietoja kohteesta

Mitattavien talojen sijainti on rakennustyömaalta katsottuna kahden kallioharjanteen takana. Mitatut korot talojen kohdalla on +110,0. Kallioiden väliin on muodostunut vuosisatojen kuluessa 5,5 m syvä kuikkalampi, jonka keskim. veden korkeus on 101,7. Linnun tietä välimatka työmaalta, jonka mitatut korot ovat +106,0 kerrostaloihin on hiukan lyhyempi mutta korkeuserot huomioiden välimatkassa ei ole meidän asunnolle merkittävää eroa.Miten ”tärinäperhe” käyttäytyy ja miten sen voima muuttuu kallion räjähdyksen jälkeen.

  • Päästäkseen tärinämittarin luokse sen täytyy kiivetä metsän halki reilun 4-5 metriä korkean kallion päälle ja loikata kallion päältä n. 4 metrin syvälllä rotkossa olevaan n. 50 metriä leveään ja n. 5,5 metriä syvään lampeen ja nousta se jälkeen taas reilun 4-5 metrin korkeudelle hiekkapatjan päälle rakennettujen 5-6 kerroksisten talojen mittareille tehonsa ilmoittaakseen. Talojen asukkaat ei usein kuule äänihavaintoja tapahtuneesta.

  • Osa tärinäperheestä ei haluakaan suunnata kulkuaan vastamäkeen vaan lähtee alaspäin tasaisesti laskeutuvaa kiinteällä teräksen kovapintaisella savella päällystettyä kalliota pitkin meidän 2-3 kerroksiselle puurakenteiselle mökille. Tärinän voimakkuutta ei mitattu tärinämittarin muistiin, mutta astiahyllyssä olevat kahvikupit ja muut astiat viestittivät asukkaille tärinän tulleen perille. Korkeusero louhintatyömaalle on n. 21 metriä.


Mittausten aikaan syyskuussa oli sula kesäinen keli.

 
Jäsenen antama (17.4.2019 klo:12:32) kommentti

Olemme ymmärtäneet että näiden mittaustietojen pohjalta louhintatyömaalla on tehty koeammunnat, joiden tulosten perusteella asetettu tärinän tuloksille raja-arvot. Jos louhintapaikan ja mittauspaikan välillä on meri (järvi, lampi) katkaisee se välissä oleva tärinän välittymistä mittausantureille ja lukemat jäävät huomattavasti pienemmiksi kuin mitä se todellisuudessa ovat. Vain tietyn rajan ylittävät tärinäarvot ovat kirjautuneet tulostetuille paperiraporteille. Näillä raporteilla rakennusliike perustelee viranomaisille tärinäarvojen olevan OK. Koeammuntojen tuloksia ei ole ilmoitettu paperiraporteilla ulkopuolisille.

 

Jäsenen antama (22.4.2019 klo:11:56) kommentti

Lisää kommentti*


Virallinen vastaus
Tärinämitarit lähettävät automaattisesti dataa yleensämittarin asentaneen yrityksen laitteisiin.  Yleensä mainittuje...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Maa- ja pohjarakenteet / Miten ”tärinäperhe” käyttäytyy ja miten sen voima muuttuu kallion räjähdyksen jälkeen?":
OH
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen antama (17.4.2019 klo:14:00) kommentti

Teimme 19.11.18 rak.liikkeelle vahinkoilmoituksen omistamamme talon rannanpuoleisessa seinässä havaitsemistamme koko talon pituuden mittaisista hiushalkeamista. Valitettavasti mestari ei silloin päässeet itse paikanpäälle toteamaan vahingon laajuutta vaan pyysi lähettämään kuvia havainnoistamme. Vakuutti samalla XXX:n olevan valtakunnallisesti merkittävä rakennusliike, joka vastaa aiheuttamistaan vahingoista. Samana päivänä lähetimme hänelle sähköpostitse kuvia halkeamista ja rekisteröimiämme tietoja toteuttamistanne ammunta-ajoista.

Jäsenen antama (17.4.2019 klo:14:08) kommentti

20.11.2018 kävi ulkopuolinen katselmushenkilö suorittamassa reklamaatiotarkastuksen, jossa rekisteröi rannanpuoleisessa seinässä olevat halkeamat. Oikeassa reunassa n. 40 cm korkeudella oleva halkeama siirtyy seuraavassa halkeamassa oven karmin rajaan. Seinän vasemman puoleisessa nurkasta kallioperustuksesta n 60 cm:n korkeudella lievä hiuskutistuma siirtyy oikealle ja on silmämääräisesti havaittavissa ikkunatasolla.Ulkopuolisen henkilön suorittaman reklamaatiotarkastuksen jälkeen otimme yhteyttä vakuutusyhtiöömme, jossa on meidän kotivakuutus. Heille kertomiemme tietojen mukaan todennäköisin syy vahinkoon on 200-300 metrin etäisyydellä suorittamanne louhintatyö.

 

Jäsenen antama (17.4.2019 klo:14:15) kommentti

Vakuutusyhtiöltä saamiemme ohjeiden mukaan kysyimme 27.11.2018 rak. liikkeeltä: Onko asiaa käsitelty ja miten aiotte korvata vauriot? Samana päivänä he vastasivat, että asia on laitettu louhintaurakoitsijalle eteenpäin ja asia on vielä kesken. Kiitos nopeasta vastauksesta.Palautteestanne ymmärsimme että rak. liike on siirtämässä vaurion korvausvastuun louhintaurakoitsijallenne. Yleensä vakuutusyhtiöt käsittelevät asiat välittömästi vahinkoilmoituksen saatuaan. Sen johdosta kysymme vielä    • Oletteko vaatineet ja varmistaneet onko louhintaurakoitsijallanne vahinkojen varalta vastuuvakuutusta?

    • onko urakoitsijanne tehnyt vakuutusyhtiölleen vahinkoilmoitusta em. reklamaatiosta?

Jäsenen antama (23.4.2019 klo:15:23) kommentti

Kerrostalot on perustettu kallioalueelle, mutta koska alimmat louhintatasot sijaitsevat välissä olevan Kuikkalammen pohjan korkeudessa, veden keskikorkeuden yläpuolella, katkaisee välissä oleva 28300m3:n vesialue tärinän välittymistä 4-5 metriä korkeammmalle rakennettuihin kerrostaloihin siten, että siellä tärinävaikutusten arvioidaan olevan huomattavasti pienempiä kuin louhinta-alueen alapuolella sijaitsevien asuntojen.Mielestämme vesi vaimentaa tärinän voimakkuutta merkittävästi ja todellisia tärinäarvoja pienemmiksi kirjautuneilla tärinäarvoilla rakennusliike perustelee ettei ole syyllinen ammunnan aikaan yllättävästi tulleisiin talomme harkkoseinän hiushalkeamiin.

 


Jatko kysymys

Kysytty: 18.4.2019 klo:14:53
Sain tietoja miten tärinämittarit toimivat ja ohjeita miten toimitaan kun on syntynyt havaittavia vaurioita. Näiden ohjeiden mukaan olemme toimineet ilmat tulosta. Sitävastoin vastausta kysymykseemme: "miten tarinä käyttäytyy ja miten sen voima muuttuu järähdyksen jälkeen" emme vielä saaneet. Annamme mielellämme lisää taustatietoja jos tarvitaan vastauksen antamisessa.
Virallinen vastaus jatkokysymykseen
OH
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi