Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

maanvarainen laatta

Maa- ja pohjarakenteet

Kysytty: 23.9.2009 klo:9:32

Tervehdys!

Rakennan 60-luvulla rakennetun talon kellarikerroksen lattiaa asuttavaan kuntoon. Purin maanvaraisen laatan pois. Alla ei ollut mitään eristettä ja sen vuoksi lattia oli kylmä.

Olen kaivanut nyt hiukkaa noin 30 cm pois. Tarkoitus laittaa alle kapillaarisora ja sen päälle 5 cm finnfoam ja siihen vesiputket ja valu päälle.

Nyt kun lattia on auki niin haluaisin kysyä vielä, että mitä tässä vaiheessa kannattaisi huomida kun lattia on kerran kovalla työllä avattu? Jotain mitä en ole huoimoinut?

Talo sijaitsee Radon-alueella Hyvinkäällä. Radonpitoisuuksia ei ole mitattu. Ajattelin laittaa perusmuurin, osin anturan ja eristeen päälle ulottuvan huopakaistaleen tiivistääkseni rakennetta. Finnfoamistahan ei kai radon pitäisi tulla läpi? Pitääkö olla jotain omaa Radonkaistaa vai kelpaako esim kattohuopa?

Onko 5 cm finnfoam lujuusarvoltaan riittävä noin 10 cm paksun laatan alle?

Laitanko kapillaarisoran alle suodadinkankaan? en havainnut kuin muutaman juuren hiesuhiekkaa kaivaessani?

Kiitos vastauksesta!
Virallinen vastaus
Kapillaarikatkoa pitää olla vähintään 20 cm. Perusmaan päälle voi asentaa kankaan, mutta pakollista se e...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Maa- ja pohjarakenteet / maanvarainen laatta":
Jäsenen antama (13.1.2010 klo:15:37) kommentti

Minulla on vanhassa 1930 luvun tiilitalossa lattian uusinta kosteusvaurioiden takia. Olen keskustellut rakantajan kanssa mikä oikea ratkaisu ja hänen mielsetä ,olikohan, sementin ja alusmateriaalien väliin laitettava muovi? Ja olen toisaalta lukenut artkkeleja , ettei muovi saisi laittaa mihinkään väliin? Mikähän olisi oikea ratkaisu?

Jäsenen antama (13.1.2010 klo:15:56) kommentti

"Belsebuumi":lle "Rakentaja.fi":n kommentiin lisäystä täsmennystä: Suosittelen suodatin kankaan laittamista perusmaan ja k.katkon väliin, finfoam alumiinipintaista ja radonkaistat seinien liitoskohtiin. Vaikka radon kaistoilla, elastisilla kiteillä yms. hoidetaan radon torjuntaa, asentaisin lattia ollessa kerran auki radon putkiston varmuuden vuoksi kapillaarikerrokseen ja ulostuloyhde tulpaten sopivaan paikkaan, mistä se on tarpeen vaatiessa helppo "ottaa käyttöön" ulkoilmaan vetäen (pieni kustannus).

Jäsenen antama (13.1.2010 klo:15:59) kommentti

Jonski; Sen verran tuntuu olevan hakusessa sinulla asiat, että hanki asiantuntija selvittämään ne ihan vaurioista yms. lähtien ja teetä hänellä suunnitelmat, jotka tekijät sitten toteuttavat.

Jäsenen antama (17.1.2010 klo:21:45) kommentti

n. 20v. sitten insinöörin suunnittelema alapohja rinnetalo on seuraavanlainen antura 30x50 valettu suoraan kaivetun perusmaan päälle, siitä ylös muuraus kevytsora harkolla. Täyttö hiekalla (sora). Sitten rytöksi (styröksi) reunoilla 125 ja keskellä 100, sitten betonivalu n.80 mm.Lattiat tosi kylmät näin kovilla pakkasilla miten korjaisin mallia tämäaika. Lisänä olisin laittanut silloin 20v sitten lattialämmitys putkiston ( muovi). Paikallinen monopoli energia yhtiö ei hyväksynyt muoviputkea ko. tatkoitukseen. Tänäpäivännä hyvinkin yleinen muoviputki. Miten kappilaarikatko olisi hyvä toteuttaa ja eriste määrä ja laatu tänäpäivänä ja valun paksuus lattia lämmitystä olisi tarkoitus laittaa.

Jäsenen antama (18.1.2010 klo:6:48) kommentti

Juuri, kun olin herättelemässä valvojia, niin sinä aikana ainakin yksi valvoja oli hereillä. Suuret kiitokset!


Jäsenen antama (18.1.2010 klo:10:17) kommentti

Juuri noin täällä toimitaan eli kiitoksien antaminenkin on ainakin tällä hetkellä kahden pinnan rikos. Kiitän juuri noita valveutuneita äänestäjiäni, jotka ylevällä tavalla seuraavat innokkaina lukien kirjoituksia.. .


Jäsenen antama (18.1.2010 klo:13:32) kommentti

Vaippaikäiset ei tykkää, kun heidän OMALLA hiekkalaatikolla käy muutkin.

Jäsenen antama (18.1.2010 klo:14:52) kommentti

"Vaihtoehtoja"!!! Miten tuo kommenttisi liittyy mielestäsi alkujaan aiheeseen ja näiden sivujen "imitsiin"??!!!!!

Jäsenen antama (18.1.2010 klo:15:31) kommentti

Alkuperäiseen aiheeseen ei mitenkään. - Pahoittelen sitä."Imitsiin" kylläkin, kun seuraa toisten "mollaamista". (kiitoksesta saa puukon selkään.)

Jäsenen antama (19.1.2010 klo:21:50) kommentti

Voisiko, joku antaa ihan kokemus ja tai ammattitietoa tietoa edellä olevaan kyselyyn. Olisi hyvää talviaikaa suunnitella ko.työtä. Varmaan, joku palstalaisista suunnitellut, toteuttanut ko. tapauksia käytännössä. Näistä 5 viimeisistä ja 1 poistetusta ( en kerennyt lukea) ei ollut mitään asiaan liittyvää. JOKU SANOI VELJET ASIAAN!

Jäsenen antama (19.1.2010 klo:22:04) kommentti

Yleensä kannattaa tarkastaa salaojitus. jos salaojat eivät ole oikeassa korossa talon ulkopuolella voi yllätys tulla sieltäpäin. Kapillaarikatko ei estä pohjaveden nousua lattian alla.

Tuohon Rakentaja.fi vastaukseen..., Kapillaarinen vesi ei virtaa minnekkään. pohjan muotoilu on nimenomaan pohjavesiä varten jos niitä jostain syystä sattuu esiintymään talon alla. Vanhat talot on perustettu ilman mitään kapillaari tai sorakerroksia tiiviin perusmaan varaan. Jos anturoitten / perustusten alta ole putkia talon ulkopolelle ei mahdollinen vesi pääse alta muuta kautta kuin tiiviiden maakerrostenläpi.

Kun saneeraatte kellereita, muistakaa, ettei lämpöeristyksiä kellarin seinien sisäpintaan....

Jäsenen antama (19.1.2010 klo:22:42) kommentti

Huutelen sekaan vielä sen verran, että jos on ollut vaivana kosteuden nouseminen seinille, asialle kannattaa tehdä jotakin siinä vaiheessa kun lattia on auki ja kaivettu.

Jäsenen antama (19.1.2010 klo:23:11) kommentti

Salaojat laitettu v.2001 uusiksi ja samalla vaihdettu sorat, koska rinne talo alkuperäiset täytöt 80.luvulla mitä sattuu. Oli tarpeen kaivaa alkuperäiset maakerrokset parusteellisesti. Salaojat, jotka olivat alkujaan helposti kasaan menevää vaihdettu tupla salaoja putkeen. Niissä ei pitäisi olla ongelmia, kuin myös nurkka kaivot tehty. Enemmänkin tässä mietityttää sisäpuolinen 80-luvulla täyttösora kapillaaarisuus. Mitenkä sen toteaisi ennenkuin alkaisi vaihtaa sisäpuolista soraa. Toinen vaihtoehto betonivalu piikataan pois eristykset uusitaan vesikiertoinen putkisto laitetaan ja betonivalu uusitaan. Olisiko tämä mahdollinen ratkaisu, vai pitääkö sisäpuolinen kapillaarikatko toteuttaa ennen ko. toimia.

Jäsenen antama (19.1.2010 klo:23:26) kommentti

No jos alustäytössä on hienojakoista ainesta seassa, niin onhan sillä kapillaarisia ominaisuuksia. Toisaalta, käytännössä 100mm styrox estää kosteuden nousun betonilaattaan, jos vain lämpötilaero styroksin ylä- ja alapuolella on riittävä. Alla kylmempää siis.

Jos maasta nousee kosteutta seiniin, on nousu mahdollista katkaista injektoimalla betonin huokoset, -öh- silikonillako se oli? Tästä ei ole mitään omakohtaista kokemusta, eikä mulla ole hajuakaan, kuka sellaisia palveluita tarjoaa.

Jäsenen antama (20.1.2010 klo:14:47) kommentti

Salaojat ovat nyt olleet liki 10 v. uusittuna käytössä eli toimivuus nähtävissä myös sisäpuolisiin osioihin, joten jos huolettaa tämä sisäpuolinen ja ennen kuin ryhdyt radikaaleihin toimiin mutu tuntumalla, niin mittauta (ns. porareikämittaus) asiantuntevalla taholla ja riitävällä otannalla alapohjalaatan kosteustasot; ne joko vahvitavat epäilysi tai sitten ei.

Jäsenen antama (20.1.2010 klo:15:09) kommentti

Sen varran lisää....Kovettuneen betonin injektointi on enemmä tai vähemmän humbuugia...

Jos betonissa ei ole kapilaarihuokosia niin mitään ei imeydy, jos betoni on vedellä kyllästynyt mitään ei mene jne..

Jos kellarin seiniin nousee kosteutta on tilanne melko vaikea korjata, koska

- seinän alta tuleva kosteus on katkaistava (anturan alus) ei helppo...

- sivut voidaan kyllä eristää, mutta ei kannata, jos kosteus tulee alta sivujen tiivistäminen lisää kapillaarisuutta, eli kosteus nousee yhä ylemmäs seinässä

Se ei sano mitään jos salaojat on uusittu, vaan se miten ne on tehty, eli salaojat pitää olla joka paikasta anturan alapuolella ja vielä kokoojakaivostakin pitää veden päästä purkautumaan...

Jäsenen antama (21.1.2010 klo:23:01) kommentti

Olisiko, joku henkilö toteuttanut edellä mainittua projektia ja missä laajuudessa. Mitentkä hyvin suunniteltiin ja toteutettiin. elikä rinnetalon alakerta 80-luvulta ok. talo lattiarakenne nyt täyttösora styröksi reuna 125, keskellä 100 mm. betoni n.80mm.Nämä pois. Olisi tarkoitus muuttaa täyttösora pois tilalle kapillaari kerros, ureetaani eristys, vesikiertoinen lattialämmitys ja 80 mm betoni ja tietysti pintamateriaali todennäköisesti laatta. Onko kukaaan sattunut tällaista toteuttamaan.Voisiko,joka on jo toteuttanut tälläisen tai vastaavan tehtävän kertoa kokemuksia suunnitelusta ja toteutuksesta työnä.

Jäsenen antama (22.1.2010 klo:20:59) kommentti

Kuten edellä mainitsin näissä projekteissa ei yleensä epäonnistu lattian teko vaan riski on aina seinien kosteuongelmissa. On aivan yhdentekevää miten lattiarakenne toteutetaan jos kosteuden poistoa talon ympäriltä ole tehty. Ja kaikkein hankalin on kosteuden nousu perusmuureihin anturan 7 seinän alta. Miten sen katkaiset sinnä pulma.

Lattian teko sinällään kuiviin olosuhteisiin on simppeliä hommaa.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Maanvarainen betonilaatta

Millä erotetaan maanvarainen betonilaatta ja sokkeli,jotta kysymyksessä olisi tosiaan maanvarainen laatta?...

kertokaapa

Mitkä paikat tulisi tutkia tarkkaan v.1970 rakennetusta talosta.Maanvarainen laatta,maa viettää taloonpäin kolmen seinän osalta eli talo notkossa.Salaojat alkuperäiset.Mi...

Laminaatti ja maanvarainen laatta

Onko suositeltavaa käyttää rakennusmuovia laminaatin ja parketin alla kosteusulkuna mikäli kyseessä on maanvarainen laatta ( "solumuovin lisäksi vai miksi sitä nimitetään...

Lattian eristys uusiksi

Tilanne on tämä: rintamamiestalon täystiili-laajennusosa vm. 79. Reunavahvistettu, maanvarainen laatta (80mm), jonka päällä puukoolaus + villa. Tämän päällä parketti, jok...

Maanvarainen laatta

Mikä on ulkopuolisen näkemys rakennesuunnittelijamme ratkaisusta: maanvarainen laatta, jonka alla kuitenkin on kantavien seinien alle sijoittuvat harkkoperusmuurit. Laatt...

Kantavaa soraa anturan alle

Savimaan päälle olisi tarkoitus pysytyttää hirsisauna (4,5 X 4,2 m) ja hirsimökki (8 x 6,5). Ajateltiin laittaa anturan alle 20 cm kerros mursketta (0/32) noin metrin lev...

Lattiakaadon korjaus

Terve! Laatoitin uuden saunan lattian jossa on maanvarainen laatta,vesieristys ja laatta. Kiukaasta valuva löylyvesi ei lähde valumaan kiukaan takaa eteenpä...

Rossilattian uusiminen?

Kyseessä maanvarainen laatta jossa bitumisively koolaus 20cm muhaeriste lankku lattia jonka päällä kovalevy ja laminaatti. miten pitäisi eriste u...

Lattian eristäminen maanvarainen laatan päälle

Olemme remontoimalla 1960-luvun alussa rakennetua taloa. Talossa on maanvarainen laatta, jossa on pinnassa piki. Olemme poistaneet eristeenä olleen purun ja lattiani...

Eriste lattiaan

Kiitos vastauksesta. Olisiko vielä muita eristys mahdollista koska finnfoam on aika hinnakasta. Lisäksi vielä olisi tarkoitus olohuoneeseen sama tehdä...

Kattilahuoneen lattiakaivo

Kaupunki vetoaa D1 lakiin ,että olisi laitettava tälläinen itsestään sulkeutuva lattia kaivo. Meillä maanvarainen laatta kellarissa ,kattila...

reosooti ja sädesieni ongelma?

Maanvarainen laatta on halkeillut ja kaarella. kreosootin ja sädesienen arvot on mitattu ja on paljon yli sallittujen raja arvojen. Sädesientä on myös...

Lattian korjaus - vuoden 65 tiilitalo

Talossa on maanvarainen laatta. Sen päälle rakennettu alkuperäinen lattia on nyt avattu. Puukoolaukset on kuivia, samoin vaikutti olevan lasivillaeriste. L...

ei otsikkoa

2011 valmistunut talo, jossa on maanvarainen laatta, on tliiliseinään ilmestynyt pystysuora halkeama. mikä on aiheuttanut halkeaman. miten se pitä&aum...

Valesokkelin lisäeristäminen

Ongelmana on v.-72 rakennetussa omakotitalossa kylmät ja vetoisat lattiat.Vuonna -07 taloon tehtiin harjakatto ja leivin uuni jonka seurauksena uuni ottaa korvaus il...

Härmä sokkelissa

Hei asun vuonna 1998 tehdyssä omakoti talossa(asuttu vasta noin kolme kuukautta)niin huomasin kivijalassa keskellä sitä usemman metrin matkalla valkoista niinkuin jauhoa...

sokkeliin eristys?

viimekesänä ostettuun omakotitaloon olis tarkoitus ruveta tekemään terassia seinustalle ja olen kaivamassa multaa pois seinustalta eristeisiin asti  ja tilalle tulee sora...

ulkoseinädetalji

Pitäisi piirtää rakennekuva omakotitalosta. Puurunko, villaa märäysten mukaan 280. Miten piirretään ja miten yhtyy harkkoperustukseen? Kyseessä maanvarainen laatta. Koiti...

valesokkeli korjaus

Rakenne, maanvarainen laatta, bitumisively,  jonka päältä nousee runkotolpat, välissä styros sokkelissa kiinni.Katkaisen runkotolpat, muuraan harkot sokkelia vasten, pääl...

Kuinka lähelle isoa mäntyä voi rakentaa

Tontillamme kasvaa iso, useita kymmeniä vuosia vanha mänty, jonka haluaisimme säästää, kun rakennamme uuden talon. Kuinka paljon pitäisi männyn ja tulevan talon väliin jä...

lattian pintamateriaali...?

Eli pohjana maanvarainen laatta joka on pikieristetty, eristeenä puhallusvilla (ekovilla), sitten tulee ilmasulkupahvi jonka jälkeen 22mm lastulevy. Kysymykseni kuuluukii...

sokkelin liitos vanhaan?

Eli miten nämä yleensä tehdään? Sekä vanhassa että uudessa osassa maanvarainen laatta. Rakennusta jatketaan päädystä. Valetaanko uuden osan sokkeli suoraan vanhan sokkeli...

Harkkosokkelin slammaus

Suoraan kallioon on nyt tehty tasoitusantura 20x30 cm - n. 5 kerrosta 200mm kevytsoraharkkoja. Harkkoja vasten ilmeisesti asennetaan patolevy. Kannattaako harkot jotenkin...

Radonsuojaus

Tuttavani väittää että radon kulkeutuu helpommin huoneilmaan suoraan kallioon perustetulla rakennuksella kuin samalla paikalle sorapatjan päälle rakennetulla. Molemmissa...

Kelonurkan veistäminen

Olen rakentamassa kelosta omakotitaloa. Haluaisin että ulkopuoli talosta olisi pyöreää hirttä ja sisäpuoli hirrestä veistettäisiin pelkaksi(joka sitten piilutettaisiin)....