Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

kosteustutkimus & pintakoskeusmittaus & mitä kosteusposentti ok?

Maa- ja pohjarakenteet

Kysytty: 14.11.2017 klo:18:39
Tehtiin sokkelin kosteuden pintamittaus ns. käsimittarilla sokkelin pinnasta! Kysessä 90-luvun alussa rakennettu omakotitalo: sisäänkäyntipuoli: 1-kerroksinen ja pihanpuoli: 2-kerroksen (rinneratkaisu). Mitatut kosteusprosentit vaihteli 40-60% välillä! Sokkelissa ei kosteusvaurioita, paitsi ns. autokatoksen alapuolisessa varastotilassa korkea kosteusprosentti ja havaittavissa pientä hajuhaittaa. Autokatos on ns. kylmä ts. ei lämmitettyä tilaa.

Mikä on ns. normaali eli hyväksyttävä kosteusprosentti? Onko syytä tehdä tarkempia mittauksia? Korjaustyö vaikuttaa ainakin tän firman tekemänä aika hinnakkaalta!

Oisin kiinnostunut kuulemaan myös, onko joku muu arvioittanut/mittauttanut talonsa sokkeleita näillä kotikäyntejä tekevillä kosteusasiantuntijoilla?Virallinen vastaus
Pintamittaus kertoo kosteuden sillä hetkellä mitattavssa kohdassa 5-10 mm: syvyyteen mittarityypistä riippuen.  Mittarit pitäisi kalibroida kerran vuodessa, muuten virhe voi olla monia %:ja. Mittari kertoo betonin sen ilman suhteellisen kosteuden, mikä on betonin miroskooppis...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Maa- ja pohjarakenteet / kosteustutkimus & pintakoskeusmittaus & mitä kosteusposentti ok?":
profiilikuva
OH
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Jatko kysymys
Kysytty: 15.11.2017 klo:11:25
Mitkä on ns. kosteusprosenttirajat, jonka vuoksi on syytä lähteä avaamaan seinänvierusta ja salaojat? Onko ns. normaalia kosteusprosenttia? Nyt ne vaihteli 40-60% välillä! Oisko sateisella kesällä vaikutusta korkeahkoon kosteuteen, vaikka ei oo suoranaisen sateen vaikutusmahdollisuutta, koska on sekä räystäät että mun mielestä myös salaojat kunnossa?
Voiko ns. ovelta ovelle kiertäviin kosteusmittaajiin luottaa? Meillä kävi Salaojakympin mies! Pitäiskö teettää kilpailevan firman toimesta uusi tarkistusmittaus, vaikka sokkelissa ei ole havaittavissa kosteusvaurioita?
 
Virallinen vastaus jatkokysymykseen
Teillä ei ole mitään hätää. Sokkelin hälytysraja on noin 95%, jos muita selviä merkkejä ei ole.  Pintamittarin käyttö on helppoa. Mittarin antama lukema on mittarin lukema. Jollain toisella mittarilla samasta paikasta tulee hieman erilainen tulos.  Siksi mittarit on käytettävä kerran vuodessa valmistajalla tarkastuksella.

Pintamittarit mittaavat suhteelista kosteutta ilmassa. Ilmassa voi kaasuna vettä määrätty maksimi määrä. Mitä lämpimämpää sitä suuempi vesimäärä "mahtuu" veteen. Tämä maksimi kosteusmmäärä kussakin lämpötilassa veden suhteellinen kosteus 100%. Kun vettä ei ole lainkaan on suhteellinen kosteus 0%. Muut vesimäärät ovat siltä väliltä. Kuivassa ulkoilmassa pakkasella on noin alle 30 % ja kesäsäällä  60% ja sateella lähellä sataa %.

Kiertävät yrittäjät ovat yhtä rehellisiä kuin muutkin yrittäjät.  Yleensä tilausta tehdessä ei ole muuta, kuin heidän sanansa.  Kosteusmittaus ei ole yksittäinen toi, vaan aina osa isompaa kokonaissuutta. Siksi on tärkeää, Mittaajilla rakennusalan koulutusta, jotta he pystyvät arvioimaan mittaustuloksen merkityksen.
 
profiilikuva
OH
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: