Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

kellarin syvennys ja vesi ongelma

Maa- ja pohjarakenteet

Kysytty: 23.10.2007 klo:0:40
Mulla on 50-l rakennettu kivitalo, jossa oli kellarissa tilaa vain 170cm ennen piikkausta ja kaivuuhommia.Viime syksynä talon ympärille kaivettiin salaojat "maa on tosi märkää ", joiden vesi poistetaan kokooja kaivosta uppopumpulla koska kaupungin viemärit on ylempänä. Kattovedet on myös johdettu kaupungin sadevesiviemäriin. Nyt kellarissa on n.200cm korkeutta ja syvemmälle ei voi mennä kun viemärien korko ja anturan alapinta estää. Olen nyt laittanut saven päälle(jonka päällä vähän hiekkaa) 3cm finnfoam levyt ja niiden päälle olisi tarkoitus laittaa raudoitusverkko,lattialämmityskaapelit ja max 5cm valu, jotta tulevaisuudessakaan pää ei ainakaan mulla ota kattoon. Finnfoam levyjen alle olen asentanut lisäksi sisäpuoliset salaojat varmuuden vuoksi jotka kaataa hätätapauksessa likaviemäriin, jos sattuu käymään niin että pumppu ulkopuolisten salaojien kokoojakaivossa pettää, sillä se aiheuttaa varmasti vesien tulvimisen lattioille kellarissa. Mua nyt kiinnostaisi tietää, että kannaisko tässä tapauksessa laittaa finnfoamin päälle muovi vai ei ja oisko jotain muita vinkkejä joita kannattaisi ottaa huomioon? Muovi saattais olla niin kauan hyvä kun vesi ei pääse sen yläpuolelle, vesieristetyissä tiloissa etenkin kuivuminen olisi lähes mahdotonta, sitten toisaalta on lähes 100% varmaa että kaivon uppopumppu hajoaa joskus tai tulee joku muu ongelma sen kanssa jolloin vedet pääsee lattioille jollei tää mun sisäpuolinen salaoja viritys toimi kuten toivoisin. Saakohan jostain jotain pinnanmittaus härveleitä josta tulisi hälytys jos kokoojakaivon pinta nousee? On käynyt mielessä että laittaisin kaivoon lisäksi varalle 12V pilssipumpun joka olisi varalla jos varsinainen pumppu hajoaa tai tulee pitkä sähkökatko. Jos valun laittaa ilman muovia ja eristeet ei tuu olemaan ihan seinissä kiinni jolloin valu pääsee kosketuksiin alla olevan maan kanssa, aiheuttaako se ongelmia jos maa on kostea, eli imeekö betoni itseesnsä vettä sieltä alla olevasta maasta?Mitä seurauksia?Virallinen vastaus
Kaivoihin on ostattavissa pintavahteja. Pumpulle on hyvä olla varajärjestelmä. Salaojavesiä ei saa missään tilanteessa johtaa jätevesiviemäriin. Jos jätevesiviemäri tulvii, se tulee salaojiin. Suunnit...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Maa- ja pohjarakenteet / kellarin syvennys ja vesi ongelma":
Jäsenen antama (15.12.2010 klo:13:19) kommentti

Hei, itselläni on vastaava hanke suunnitteilla, tosin suht kuivalla hiekka maalla ja huone korkeutta sinänsä ei tarvitse lisätä. Kuitenkin jotta saa riittävän eristeen (noin 15cm ESP tai Finfoam tai yhdistelmä) valun alle, pitää kaivaa perustusten (tässä tapauksessä kellarin seinä valu on samalla perustus) alapinnan tasoon ja jopa sen alle. Varsinkin jos yrittää vielä lisästä salaoja soraa tai vastaavaa eristeen alle. Nykyinen lattia valu on pääosin hyvin ohut, paikoytellen liki olematon. Ulkopuoliset salaojat ja sadevesiviemäröinnit on uusittu muutama vuosi sitten. Radonin varalta ajattelin laittaa muutaman keruu putken johtamaan mahdolliset haitat ulos. Myös sisäpuolinen salaojitus olisi mahdollista toteuttaa samalla. Amerikassa on netin tietojen mukaan melko yleistä kasvattaa perustuksia vanhoissa kaupunki taloissa alaspäin ja näin on ilmeisesti joskus tehty myös suomessa. Haluaisin tästä lisätietoa. Miten projekteja on toteutettu ja kuinka ne ovat onnistuneet? Onko olemassa sunnittelijoita joilla olisi edes jonkin sortin kokemusta aiheesta? Samassa yhteydessä olisi tarkoitus eristää kellarin seinät ihan energian säästö syistä. Mikä olisi paras ratkaisu (rivinteeraus?)? Itse olen harkinnut styrox, Styreeni tai PU eristystä, voiko sen viedä ihan lattia pintaan asti ilman mahdollista kosteus ongelmaa? Olen nähnyt jossain esitettävän ratkaisua, jossa seinän alaosaa kiertää tuuletus kanava, mahdollisen kosteuden poistoon. Onko tuollainen ratkaisu tarpeellinen?

Jäsenen antama (16.12.2010 klo:10:06) kommentti

Jos sokkelipalkki on valettu suoraan maan päälle, ja uudet salaojat on toteutettu oikeaan syvyyteen, en kaivaisi sisäpuolelta enää yhtikäs alle sokkelipalkin pohjatason. Painumisen riski on todella merkittävä.Toinen asia on, jos toteutukseen kuuluu jonkinnäköinen perustusten syventäminen. Tämä taas edellyttäisi ulkopuolen avaamista uudelleen ja kuivatuksen syventämistä vastaavasti. Haastava työ ja toteutettava monessa osassa.

Jäsenen antama (18.12.2010 klo:12:43) kommentti

Tommoisille paikoille ei kannattaisi rakentaa ollenkaan.No jokatapauksessa kannattaa kokoojakaivoon hommata akkuvarmennettu pintavahti hälytyssireenillä ja pihavarastoon polttomoottorikäyttönen generaattori tai pumppu.Ammattitaitoinen sähkäri osaa tietysti rakentaa sähköstartilla varustetulle generaattorille automatiikan ja pumpulle varavoimakytkimen että systeemi pelittää myös etelänreissun aikana. Ilmaista se ei tietenkään ole.Toinen vähän edullisempi automaattinen ratkaisu voisi olla vaikka tietokoneisiin tarkoitetut ups vara-akustot mutta niissä ei tietysti kauan riitä potku uppopumpun pyörittämiseen joten hyöty jäänee olemattomaksi.

Jäsenen antama (18.12.2010 klo:22:27) kommentti

Tommoisille paikoille on hyvinkin aikanaan kannattanut rakentaa. Ongelmiahan tulee vasta, kun joku jälkeenpäin haluaa muuttaa rakennukset joksikin ihan muuksi, kuin miksi ne on suunniteltu ja toteutettu.Oikeat laajentamissuunnat ovat käytännössä ylös ja sivullepäin.

Jäsenen antama (19.12.2010 klo:10:01) kommentti

Kysyjälle...Mihin käyttöön kellaritila on ajateltu?