Jäsenen NiksiNikkari antama (7.7.2012 klo:9:18) kommentti Lämpöeristeen määrä on vähäinen mutta talon reunoista sisään päin noin metrin matkalta on kaksinkertainen eristys 50mm+50mm. Keskustelen vielä sähköasentajan kanssa. Kiitos paljon vastauksesta!
Jäsenen Ruopsa antama (8.7.2012 klo:8:25) kommentti "Keskustele asennuksesta kytkennät tekevän sähköasentajan kanssa. Jos hän hyväksyy asennuksesi, voit sen tehdä. " Tuolle neuvolle löytyy varmaan jostain lähdeviite josta jokainen kengänkuluttaja voi tarkistaa mmuutoinhan se on virheellinen neuvo palstanpitäjältä. Toivoisinkin että kun "virallinen" neuvoja antaa "luvan" maallikolle johonkin kiinteän asennuksen sähkötyöhön niin hän myös perustelee neuvonsa. Sähköasentajalla ei ole lupaa teettää sähkötöitä asiakkaallaan vaikka asiakas haluaisikin niitä tehdä.
Jäsenen Mr.ElMaco antama (8.7.2012 klo:10:01) kommentti Itse olin ymmärtävinäni, että kysyjä tiedustelee nimenomaan maton asennusta lattiaan, ei sähköasennusta. Eli kytkennät pitää jättää sille sähköasentajalle.
Jäsenen Jv20531112 antama (8.7.2012 klo:10:05) kommentti Eihän se ole ihme, että nuo "virallisten" vastaajien neuvot ovat "sitäsuntätä", sillä nekihän ovat ilmaispalveluna saatavia halpakorjaajia. Päättelyni johtuu: halvalla ei hyvää saa!
Jäsenen ruosu antama (8.7.2012 klo:10:27) kommentti Jos sähkömies on "vain" sähkömies ei vastuu pohjatöistä kuulu hänelle! Tuota lämpömaton asennusta voisi verrata siihen että pesukone kannetaan nurkkaan! Ne pohjatyötkin vaatii vähän tietoa ja taitoa, ja jos ne on osannut huolella tehdä niin voi sen matonkin siihen päälle painella kiinni! Sähkäri kutsutaan paikalle tämän jälkeen, siis ennen tasoitusta/pinnoitusta! Suoritetaan tarkastus ja mittaus ja todetaan toimivuus! Otetaan valokuvat kriittisistä kohdista (alku, loppu, anturit, y.m.s)Kun lattia on valmis, suoritetaan uusi mittaus ja lopullinen käyttöönotto! Näistä toimenpiteistä täytyy saada todistus, jota tarvitaan takuuehtojen täyttämiseksi. Edelläoleva kyllä yleensä selviää niistä maton mukana olevista papereista!
Jäsenen Ruopsa antama (8.7.2012 klo:10:34) kommentti "Itse olin ymmärtävinäni, että kysyjä tiedustelee nimenomaan maton asennusta lattiaan, ei sähköasennusta" No, jos kysymyksessä todellakin on esim.räsymaton asennus niin ohjehan on ihan ok, mutta ymmärsin että asia koski kiinteän sähkölaitteen asennusta ja se on eri juttu. Pohjatyötä tietysti tekee rakennusalan osaaja mutta kiinteät sähkölaitteet kuuluu tarpeelliset luvat omaavalle urakoitsijalle joka vastaa asennuksista asianmukaisesti.
Jäsenen Ruopsa antama (8.7.2012 klo:10:38) kommentti "Tuota lämpömaton asennusta voisi verrata siihen että pesukone kannetaan nurkkaan!" Pesukone on yleensä pistotulppaliitäntäinen laite eikä sen tulpan työntäminen rasiaan tarvitse sähköalan ammattipätevyyttä mutta jos se pesukone asennetaan puolikiinteästi kuten isommat niistä usein tehdään niin silloin jo tilanne on toinen.
Jäsenen Mr.ElMaco antama (8.7.2012 klo:11:00) kommentti Vaikka pesukone asennettaisiin miten, ei sen koneen sisäänkantamiseen sähkäriä tarvita, mutta on hyvä keskustella sen sähkärin kanssa asennuksesta, ennen kuin kantaa sen koneen siihen asennusta vaikeuttamaan. Eli, lämmitysmaton voi asentaa itse, siitä on turha vääntää, kunhan tekee sen huolellisesti ja valmistajan ohjeen mukaan. Jos on epävarma, kannattaa hommata ammattilainen apuun. Mutta ei se mitään ihmeellistä ole. Ammattilainen voi asentaa sen kytkentää vaille valmiiksi ilman sähkäriäkin, mutta harrastelijan on hyvä jutella sen sähkärin kanssa alkuun tai viimeistään ennen tasoitteen levitystä, kun piuhan pää ja anturit on paikallaan. Eli kuten Ruosu totesi. Se on lienee kaikille selvää, että tämä harrastelija, tai ammattilainenkaan ei saa sähköjä kytkeä, ellei satu olemaan luvat omaava sähköalan ammattilainen.
Jäsenen NiksiNikkari antama (8.7.2012 klo:11:42) kommentti Jaahas. Se on sillätavalla että matto tulee 1m2 alueelle vessaan. Revin vanhan muovimaton irti ja ystävällisesti vien sen jäteasemalle. Sen jälkeen alkaa hiontahommat. Hion kaiken vanhan liiman ja tasoitteen pois viimeistä milliä myöten. Lattia puhdistetaan kaikesta liasta ja ***kasta. Menen rautatavarakauppaan ja ostan starttiprimeria, jota kyllä löytyy autotallista litrakaupalla jo ennestääkin mutta taitaa jo vanhaksi mennyttä olla. Ohennan primerin ohjeiden mukaan ja annan kuivua ihan rauhassa, hätäisimmät käyköön tarpeillaan vaikka lähimetsässä. Sitten alkaa itse maton paikalleen suunnittelu (mattoa pysyy kätevästi muotoilemaan liimaverkkoa leikkaamalla). Kun matto on paikallaan kutsun sähköasentajan paikalle ja sitten ihmetellään sitä hienoa mattoa siinä lattian päällä ja ihmetellään miten kauniisti pohjatyöt on tehty. Sähköinsinööri tai mikä lie kanditaatti "toteaa" lattiaan junttaamisen olevan ok, tietenkin sähköinen mies on ennen sitä suorittanut tarvittavat omat mittauksensa ja työnsä. (En tiedä mitä tekee, koska en ole sähköinen asentaja tai siis sähköasentaja) Sitten voin rueta tunteella valmistamaan lattialämmitystasoitetta (50mm kantavuudella riittää varmaankin...) tasoitetaan ja tasoitetaan.. Sitten odotetaan kuivumista, EIKÄ HÖTKYILLÄ siiten. Keraprimerit pintaan ohjeen mukaan ohennettuna ja odotetaan kuivumista. Vesieristettä kunnolla (Kerafiber) Kannattaa kaikki tasoitteet ja eristeet ja pohjustin aineet olla sitten samaan tuoteperheeseen kuuluvaa. Ei kitsastella sen kanssa sitten. Ja kuivumisen odottelu on mukavaa. Ja kyllä! Ihan itse teen eristyksen, enkä ole mikään sertifioitu hömpän pömppä. Ku huussissa ei ole lattiakaivoa niin vesieriste ei näin olisi eden pakollinen, mutta teen sen silti. Laatat on valittu ja jako laskettu. Sitten ruetaan saneerauslaasti valmistamaan, ihan vain sen verran mitä kerkeää käyttämään. Paakkusella laastilla on epämukava tehdä hommia ja tuskimpa taruntatehokaan on enää samaaluokkaa. Laatoitus alkaa (saumaväli 4mm! Voi tulla 4,5mm jos on roska silmässä). Laattojen annan asettua paikalleen ihan rauhassa. Ja odottelen vielä 3päivää ennen lattialämmityksen testausta. Siinä välissä hoidan saumauksen. Sähköasentaja tulee ja mittailee ja tuskailee ja sitten vaikka kytkee lattialämmityksen sähköihin ja sitten voi jo ehkä nauttia lattialämmityksen ihanuudesta. Jotakin tärkeää unohdin varmasti ;) Mutta pääpiirteet tuossa. Suunnittelu on kaiken tärkein osa projektia ja totetus on siten helpompaa. Ja itselläni tuli virhe kysymyksen. En ole laittamassa lattialämmitystä kylpyhuoneeseen, tarkoitin pukuhuonetta.
Jäsenen Jv20531112 antama (8.7.2012 klo:11:56) kommentti Kyllä se oli virhe, että toit tämän asian tänne kusiaispesään. Näissä asioissa kannattaa olla kusiaispesän ulkopuolella ja käyttää aivan normaalia järkeä, jota varmaan tälläkin kysyjällä ja monella muullakin on aivan riittämiin. Näitä juttuja kysyä saa ja pitääkin, kun on tarvetta, mutta ei kusiaisilta. Kysyä pitää niin kauan, että itse varmasti ymmärtää ja käsittää saadut vastaukset suodattamisen jälkeen käyttökelpoisiksi tervellä järjellä. Näillä palstoilla on pilvin pimein niitä pätemisen tarpeessa olevia, joilla se terve järki katoaa sinne helevetinmoiseen kaipuuseen siitä pätemisestä ja pilkun viilaamiseen. Jos aina mennään lakien mukaan, niin elämä on hankalaa - suorastaan mahdotonta. Usein paras laki on terve järki, joka kumma kyllä noudattaa myös lakia ja asetuksia - useimmin.
Jäsenen HTT antama (8.7.2012 klo:12:36) kommentti Luin ketjun läpi ja en löytänyt Jvjne asiallista ohjetta,mistähän se johtuu!?
Jäsenen NiksiNikkari antama (8.7.2012 klo:13:03) kommentti Mutta pääasia on se että lattialämmitysmaton lattiaan laittamiseen ei tarvitse sähköalan ammattilaista tai muutakaan ammattimiestä jos itsellä löytyy tietotaitoa ja ennenkaikkea sitä OSAAMISTA. Mutta sitten sähköjen vetämiseen ja liittämiseen tarvitaan ammattilainen, jotta hommassa olisi jotain laillista. PISTE. Kunpa en olisi kysynytkään täältä mitään alunperin :) Ei pahalla. Oli täällä asiallisiakin kommentteja.
Jäsenen Ruopsa antama (8.7.2012 klo:14:40) kommentti "Eli, lämmitysmaton voi asentaa itse, siitä on turha vääntää, kunhan tekee sen huolellisesti ja valmistajan ohjeen mukaan. " " lämmitysmaton voi asentaa itse" lukeeko siellä valmistajan ohjeessa todella noin että lämmitysmaton voi asentaa itse ilman ammattitaitoisen sähköasentajan mukanaoloa ? Jos ohjeessa todella lukee noin niin silloin olen väärässä ja perun moitteeni alkuperäisen vastauksen antajaa kohtaan. Monissa niistä valmistajan ohjeissa nimenomaan lukee että asennuksen saa suorittaa vain ammattitaitoinen sähköasentaja mutta saatan olla väärässäkin ,tuskin kuitenkaan tässä asiassa. Esim. DEVI:n asennusohjessa devimat™ lämpömaton asennus Betonilattiat (devimat™ 100 tai 150 W/m2): 1. Suunnittele lämpömaton asennus huolella. Piirrä itsellesi levityskuva, josta selviävät sekä maton että kylmäliitoksen paikat 5. Uraan liimataan termostaatin anturin suojaputki (esim. deviflex lattiaanturin asennusputki, halkaisija 10 mm, SSTL 3531029) ja sen pää tulpataan. 6. Seinään tehdään tarvittaessa myös kaksi uraa lämpömaton liitoskaapelin ja termostaatin anturin suojaputkille. Lämpömaton asennuksen saa tehdä vain sähköalan ammattilainen. Asennuksessa täytyy noudattaa voimassa olevia rakennus- ja sähköalan määräyksiä ja ohjeita.
Jäsenen ruosu antama (8.7.2012 klo:15:35) kommentti Sivutolkulla taas jäkätetään pätö asiasta! Urien teolla, suojaputken pään tulppauksella ja maton lattialle levittämisellä ei ole sähkön kanssa mitään tekemistä! Mekaaninen asennus ja sähköasennus on kaksi eri asiaa!Asennuksella tarkoitetaan maton liittämistä termostaatin kautta verkkoon! Siis SUUNNITTELE, PIIRRÄ j.n.e, minkä käsityksen noista sanamuodoista saatte?
Jäsenen Betonitohtori antama (8.7.2012 klo:16:27) kommentti Hyviä lomailmoja pidellyt... Mutta asiaan... Eiköhän sovita, että keskustelijoiden nimittely loppuu tähän... Kysyjäkin oli sitä mieltä, että keskustelu tästä aiheesta riittää PISTE.
Lisää kommentti*