Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Patteriverkostoputket komposiittiin?

Lämmitys

Kysytty: 7.8.2019 klo:22:29
Hei!Olemme remontoimassa -73 taloa ja sen alapohjaa. Lisäämme lämmöneristystä. Kymysys kuuluukin, arvon asiantuntijat. Tarvitseeko olla huolissaan kohta 50 vuotta vanhoista patteriputkista? Tarkastelujen mukaan missään en ole huomannut hapettumia/murtumia. Putket ovat olleet koko ajan kuivassa ja villojen ympäröimänä. Liitteenä muutama esimerkkikuvatus.


Virallinen vastaus

Patteriputket

Tämänpäivän suositus ja vakuutusyhtiöiden vaatimus, ettei putkia jätetä enää rakenteiden sisään.
Ei komposiittiputki mitään auta, niiden puristusliitoksissa on mielestäni ollut enemmän ongelmia kuin esim. Sinun hyvin asennetuissa putkissa.
Kaikki putket pintaan, eikä rakenteiden sisään, niin saat täydet vakuutuksetkin taloosi.
Voihan ne vielä kestää toidet 50 vuotta, mutta tuskin joka kohdassa ja läpivienneissä on yhtä hyvässä kunnossa kuin kuvissa.
Minkähänlaisessa kunnossa putket ovat sisäpinnaltaan, sielä voi olla vaikka syöpymiä, joita ei ulospäin näe.

Arvostele vastaus kysymykseen "Lämmitys / Patteriverkostoputket komposiittiin?":
AM
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen antama (11.12.2019 klo:21:21) kommentti

Jos rakennetaan hyvin, putket ja sähköjohdot ei jää näkyviin.

Jäsenen antama (12.12.2019 klo:6:15) kommentti

Asiantuntijoiden mukaan patteriputkilla ei ole varsinaista käyttö ikää. On taloja joissa putket ovat olleet lähes sata vuotta. Riippuu paljolti siitä paljonko on jouduttu remonttia tekemään. Eli aina kun verkostoon joudutaan lisäämään vettä menee happea verkostoon ja se on myrkkyä putkille. Itse en menisi putkia ehdoin tahdoin vaihtamaan ennenkuin olisi jokin remontti johon vaihto luontevasti sopii. Uudet tulee pois rakenteista niin on sama onko se kuparia vai komponenttia. Kromattu kupari on minun mielestä kauniimpi koska aina osa jää näkyviin. Mutta tämä on lähinnä maku asia.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: