Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Patterit ei lämpene

Lämmitys

Kysytty: 21.1.2011 klo:8:47
Hei. Kyseessä omakotitalo jossa vesikiertoinenlämmitys öljyllä.
5 patteria täysin kylminä. (huonelämpötila laskee lähelle 13 C kovilla pakkasilla)
Olen ilmannut, irrottanut termostaatit, herkistellyt ventiilineuloja, kolkutellut, tarkistanut esisäädöt ja paluuputken ruuviakin rassailtu.
Patterit ovat edelleen kylminä. Kylmää vettä tulee, kun ilmaa. Tuloputki myös täysin kylmä.
Talon muut patterit toimivat moitteettomasti. Nämä 5 patteria haarautuvat L-muotoisella haaralla "päälämmin" putkesta. Noilla 5 patterilla on omat tulo- ja paluuputkensa, mutta ainut yhdistävä tekijä on tuo haara.
Painetta verkostossa tällä hetkellä 1 bar. Kattilan ja patterien korkes ero max 1,5 metriä. Luulisi paineiden olevan riittävät? Paisunsäiliössä punainen nuoli 1,6 barin kohdalla. Onko siihen asti siis turvallista kokeilla paineiden nostoa?
Voisiko tuohon haaraan jäädä jokin ilmatasku joka estää veden kierron?
Kuitenkin mistään patterista ei ilmaa tule vaan kylmää vettä heti, kun avaa ilmausruuvin.
Kattilasta lähtee siis putki josta haarautuu ylöspäin tuo haara jonka kaikki patterit ovat kylmiä. tuosta haarasta noin 1,5 mertiä on 2 haaraa ja niiden perässä olevat patterit kyllä lämpiävät. Eli lämpimän linjan ensimmäisen haaran patterit kylminä.
Putkimiestä en ole vielä viitsinyt soittaa,koska olen hallut itse tutkia järjestelmää.
Sekin varmaan ajankohtainen, kun olen mielestäni jo kaiken kokeillut. Olisiko jotain vinkkejä mistä ongelmani voi johtua?

TeemuT Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 1 kplVirallinen vastaus
Tuossa linjassa on jossain linjasulut, ja toinen niistä on kiinni. Muuta en nyt käsitä. Toinen vaihtoehto o...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Lämmitys / Patterit ei lämpene":
Jäsenen antama (21.1.2011 klo:17:45) kommentti

Jos lämpenevien pattereiden virtaukset ovat ns täysillä niin lämmin vesi virtaa ensin niihin ja virtausta ei riitä muihin patereihin.

Voit kokeilla tätä laittamalla ne lämpenevien pattereiden termostaatit täysin kiinni silloin pitäisi näiden kylmien pattereiden ruveta lämpenämään. Kannattaa ainakin kokeilla kun on helppo homma eikä maksa mitään. Jos näin on niin paattereiden säädöt tarvitsee säätää uudestaan!

Jäsenen antama (22.1.2011 klo:9:39) kommentti

Eikö tuota vois ihan alkuun kokeilla laittamalla kiertovesipumpun täysille, josko virtaus sitten piisaisi. Jos ei, niin toisen piirin pattereita sulkemaan..Toki, kiertovesipumppua ei kannata täysille jättää, jos putkimies on sitä mieltä että vähemmälläkin pärjää. Voi tulla putkeen reikä ajan kanssa.

Jäsenen antama (22.1.2011 klo:9:57) kommentti

Kiertovesipumppu Kolmeks merkkinen. Siinä on säätöä 0-4. Pumppu tällä hetkellä 3:lla. Säätö jotenkin jumissa ettei pumppua voi nopeuttaa tai hidastaa. Vai onko kyseisessä pumpussa joku erityinen tekniikka jolla aivan perus kääntönuppilta näyttävää nuppia käännetään? Kokeilin juuri pienentää näille lämpimille pattereille tulevaa virtausta sulkuhanoilla.Niin ja mitä tuohon vastaukseen ilmataskusta tulee. Niin näiden 5 patterin putket kohoavat jo kattilahuoneessa pystysuoraan haarastaan. Toimivien pattereiden putket jatkavat vielä useita metrejä vaaterissa.

Jäsenen antama (22.1.2011 klo:10:18) kommentti

Vaikuttanee painovoimakin, joten onko pumppu niin heikko, että ei jaksa. Kokeile: vaateriputki kiinni ja siitä päätelmät.

Jäsenen antama (22.1.2011 klo:10:39) kommentti

Vaikuttaa vaikuttaa painovoima ja vanhemmiten yhä useammin ja jos vilä pumppu on heikko niin sitten  oikeenkin vaikutaa.  Täällä saa jokainen näköjään kirjotella ihan mitä mieleen tulee ,periaatteella            " asiasta en mitään ymmärrä mutta mielipide tai ainakin sen tapainen täytyy joka asiaan ilmaista".

Jäsenen antama (22.1.2011 klo:12:29) kommentti

Milloinka ne patterit herkes lämpiämästä?Nosta painetta ilmaa uudestaan.

Jäsenen antama (22.1.2011 klo:12:43) kommentti

Talo ostettu viime vuoden alkukesästä, joten ensimmäinen talvi menossa. Minun aikana kyseiset patterit eivät ole siis lämmenneet. Toimivasta linjasta oli sulku reilun tunnin kiinni, mutta eivät lähteneet nämä toimimattomat patterit lämpiämään. Jos nyt paineita nostelen niin oliko tuossa kalvopaisuntasäiliön mittarissa tuo punainen viirasi se varoventiilin aukeas kohta?

Jäsenen antama (22.1.2011 klo:13:37) kommentti

Mikä on korkeusero toimivien ja toimimattomien patterien vaakamenoputkien välillä ja onko varmasti toimimattomissa linjoissa kaikki venttiilit auki, pattereissakin? Kysymyksessäsi puhut L-haarasta, mutta ilmeisesti tarkoitat T-haaraa.Oletko ihmetellyt myyjälle?

Jäsenen antama (22.1.2011 klo:15:04) kommentti

Korkeuseroa ei ole toimimattomien ja toimivien välillä. Jokaisen toimimattomat patterin tulo ja meno venttiilit on käyty läpi. Niin puhuin L-haarasta. Se on muodoltaan L kyljellään. Nousee "pääputkesta" noin 6cm ja vaakapituus noin 30cm. Siitä lähtee suoraan ylöspäin näiden toimimattomien patterien putket. Haara on kuuma ja pumpun paine siinä tuntuu. Patterien putket ovat lämpöiset Kattilahuoneen läpiviennille asti. Sitten taas ~1m korkeampana asuintilan lattiatasolla putket kuitenkin kylmät. Ennen tätä L-haaraa mikä nämä patterit yhdistää on sulku vipu joka sulkee koko talon linjan. Se on tietenkin auki, koska muuten koko talo olisi kylmä. Tuon L-haaran jälkeen tulee T-haara jossa molempiin suuntin sulkuvivut. Ne vivut jo aikasemmin suljin ja odotin josko paine nostaisi lämpimän veden tuosta L-haarasta ylös näille toimimattomille, mutta ei auttanut.Myyjänä toimi yritys joka piti taloa vuokralla. Myyjän edustaja ei osannut sanoa asiasta juuta ei jaata. Yhteys entisiin vuokralaisiin poikki joten heiltä ei pääse kyselemään. Sen osasi sanoa, että nuo toimimattomat patterit ovat suht tuoreita. Niinkuin niiden putketkin.

Jäsenen antama (22.1.2011 klo:16:19) kommentti

Onko toimimattomalle piirille sulut sekä meno- että paluulinjassa? Jos on, sulje ne vuoronperään ja käy laskemassa patterin ilmauksesta paineet veks kyseisestä piiristä. Tuolla selvinnee, kumpi putki on tukossa. Pattereita sulkemalla voisi selvitä sekin, millä välillä tukos on.Putken lämpimyydestä pannuhuoneen puolella ei voi sanoa mitään, koska lämpö johtuu jonkin matkaa putkea pitkin. Toki, voi siinä pieni virtauskin olla.

Jäsenen antama (22.1.2011 klo:16:27) kommentti

sulut on, mutta ne ovat sekä meno- että paluulinjassa aivan kattilan vieressä. koko linjasto siis sulkeutuu samalla mutta tuota pitänee kokeilla vielä.

Jäsenen antama (22.1.2011 klo:18:01) kommentti

Kun ilmasit ne kylmät patterit,sammutitko KV pumpun?Tuleeko se

vesi ilmatessa paineella(suihkulla)?

Jäsenen antama (22.1.2011 klo:21:16) kommentti

Olen ilmannut sekä pumppu päällä, että sammuksissa. Ei tule paineella. Ilmaruuvia voi avata lähes loppuun asti ja vesi tulee silti hiljalleen valuen. Yhdestä patterista valuttelin pari desiä kylmää vettä pois.

Jäsenen antama (22.1.2011 klo:21:30) kommentti

Jos verkoston paine on esim. 1 bar, niin patterinilmausruuvista veden on tultava enemmän kuin liruttamalla. Katsopa yv:si.

Jäsenen antama (23.1.2011 klo:10:24) kommentti

Ei riitä 2d liruttaminen."Viisi patteria ei lämpiä" se lukko on haarotuksen ja siitä lähimmän patterin meno puolen välillä.Ilmauksessaa

KV pumppu pois päältä ja valutat niin pitkään,että alkaa lämmintä tulla.

Avaat ilmausruuvin laitat käypäsen letkun siihen ulkovaippaan ja letkun

vesiastiaan esim.näin jos mahdollista.
Jäsenen antama (23.1.2011 klo:10:57) kommentti

Ota irti viimeisin patteri tai joku noista mikä on lattiakaivollisessa tilassa. Sitten päästät molemmista "suluista" kunnolla läpi joko ämpäriin tai kaivoon. Tuo ilmausruuvi ei vaikuta yhtään mitään jos siellä on reippaammin ilmaa. Aina jos vedet käytetään pois pitää ottaa kunnolla vettä ulos viimeisestä patterista.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Patterit kylminä

Erillistalossa suora sähkölämmitys. Nyt yli 20 pakkasela patterit ei lämpene lainkaan. Sulakkeet kokeiltu virtakynällä. Ilmalämpöpumppu pidetään 23 asteessa, kun ei enemp...

Re: Patterin säätö ja veden kohina

Palaan vielä aiemmin esittämääni kysymykseen. Kiitos vastauksesta, joka antoi hyviä vinkkejä asian korjaamiseksi. Ongelma ei kuitenkaan ole vielä poistunut. Kiertovesipum...

Patteriverkoston huuhtelu.

30 vuotta vanhassa rivitalossa jotkut patterit eivät lämpene tasaisesti, ovat alaosastaan viileämmät. Pitäisikö koko patteriverkosto huuhdella?...

vesikiertopatteri ei lämpene kunnolla

Ostin juuri 67 rakennetun omakotitalon. Olohuoneessa patterit eivät lämpene kunnolla. Patterit lämpiävät vain putkien tulosuunnassa 1/3 ja loppu patteri on kylmä. Muissa...

kylpyhuoneen vesikiertoinen lattialämmitys ei lämpene

70-luvun taloomme tehtiin sauna ja kylpyh remontti, jonka yhteydessä kylpyh asennettiin vesikiertoinen lattialämmitys. Talossamme on öljylämmitys ja patterit. Kylpyhuonee...

patterin lorina

Asun 7-kerroksisen talon ylimmässä kerroksessa. Ongelmana on keittiön patterin lorina, joka häiritsee myös naapuria. Huolto nostaa viikottain painetta ja käy ilmaamassa p...

Sähköpatteri

Meillä ruokailutilassa sähköpatteri joka erittäin matala,löytyykö mistään noin 14cm korkeeta ja 145 cm pitkää patteria?Miksi patteri ei lämpene siitä päästä missä on term...

vesikiertopatterit eivät lämpene

Talossamme on sähköllä toimivat vesikiertopatterit. Kesän aikana saunan kaksi patteria lakkasivat toimimasta. Termostaattiin ei koskettu. Myöskään putket eivät lämpene sa...

Patteri joka lämpenee vain vähän toiselta puolelta

Hei,Meillä on kesällä asennettu maalämpöpumppu öljykattilan tilalle. Talossa on vesikiertoiset patterit joista yksi ei enää lämpene toivotulla tavalla, itse lämmitysjärje...

Vesikiertopatterit ei lämpene

Ongelmana saada kahta patteria lämpiämään. Talon alkuperäiset patterit ja muutama uusittu lämpenevät normaalisti, mutta kaksi vanhojen tilalle vaihdettua uutta ei lämpene...

Miksi patterit eivät lämpene

Meillä on 50 luvun omakotitalo, jossa lämmitys on öljyllä. Nyt kuitenkin on ongelmana se, että kaikki talon patterit eivät lämpene. Pattereissa onkaikissa kylläkin vettä,...

lattia lämmitys patterin tilalle

vaan entäs jos siihen laittaa termostaatin niin ei lämpene tuli kuumaksi niinku pattereissa niin eikö sen pitäis toimia silloin muutenkin kuin kesällä......

saunan lämpöpatteri

rivitalo valmistusvuosi 2006 saunassa ei ole lämpöpatteria,tosin kylppärissä lattialämmitys sähköllä,muttei saunan lattia lämpene.Tuntuu hyvin kylmältä saunapuoli.Onko ma...

Lämmitysongelmia

omakotitaloamme on laajennettu n. 90 m2, asuinpinta-alaa on nyt 200 m2 + 70 m2 autotalli. meillä on öljylämmitys. Öljykattila on aika vanha, Jäspi eko 17 , poltin pienta...

Rinnakkaislämmitin ei toimi

Muutettu juuri v. 1999 valmistuneeseen asuntoon ja huomattu, että yksi sähköpattereista ei lämpene. Olohuoneessa siis kaksi patteria vierekkäin, joista toinen on termosta...

Missähän voisi olla vika?

Mökillä liesi ei lämpene, mutta hellaan tulee merkkivalo ja uuni lämpenee. Mökkiin ei tule valoja, mutta aittaan tulee. MIkähän voi olla tällainen vika? Liesi ei kuumene,...

Patterin kylmyys

Tämä sama asia on tullut eriyhteyksissä esille jo aiemmin, mutta ei vielä minulle selvinnyt. Asun kolmikerroksisessa rintamamiestalossa, öljylämmitys ja vesikiertoiset lä...

Väärä valintako?

Ongelmana on se että varaaja ei lämpene yli 60 asteiseksi. Jos yrittää lämmittää enemmän nin kattila vain "kiehuu". Vedonsäädin ja termostaatti toimii. järjestelmä on seu...

Patteri ei lämpene

Mistä johtuu, että vesikiertopatteri ei lämpene, vaikka "kaikki" ollaan tehty? Ilmattu vesikierron ollessa päällä ja ilman, termostaatit on olleet poissa päältä ja päällä...

Keittiökaapit hormin viereen

Olemme tekemässä keittiö remonttia. Vanhat kaapit ovat olleet aivan hormin vieressä. Keittiön puolelta hormi ei lämpene juuri lainkaan, koska siinä menee vain ilmahormeja...

Kattolämmityksestä

Kyseessä on vuonna -72 rakennettu rivitalo ja askarteluhuoneen kattolämmitys. Kattolämmityselementeistä (ESWA) on kolme neljästä pimeänä eli ei lämpene ollenkaan. Huonees...

sisälle palentuu

eli asutaan rivitalossa jossa vesikierto lämmitys, öljykattila. meillä on asunnossa nyt kun pakkasta vain viisi ulkona , niin sisällä juuri ja juuri 20 lämmintä. olen ott...

vesikiertoinen lattialämmitys tehty luvatta

Tilanne on tämä, ollaan asuttu rivitalossa kohta 5 vuotta. Edelliset asukkaa tehneet kylpyhuoneeseen vesikiertoisen lattialämmityksen suoraan patteriverkostosta.n. 1kk si...

vesiertoinen lattialämmitys tehty luvatta

Tilanne on tämä, ollaan asuttu rivitalossa kohta 5 vuotta. Edelliset asukkaa tehneet kylpyhuoneeseen vesikiertoisen lattialämmityksen suoraan patteriverkostosta.n. 1kk si...

Patteri lämmitys

Talossani on vesikiertoinen patterilämmitys. Talo on L-muotoinen ja tulisijat sijaitsee toisessa päässä taloa. maakuuhuoneessa talontoisessa päässä on aika viileää. Käytö...