Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Paisunta-astian asennus?

Lämmitys

Kysytty: 30.12.2009 klo:10:15

Meillä on yksikerroksisessa omakotitalossa vesikiertoinen lämmitys ja lämmityslaitteet on uusittu vuonna 2007. Lämmitys toimii ihan moitteettomasti, mutta jotain vikaa lämmitysverkoston paineistuksessa täytyy olla, koska varsinkin lämpötilan vaihtelut saavat osan pattereista "lorisemaan", tai siis kuulostaa kuin siellä menisi ilmakuplia. Painekin siis vaihtelee aika selvästi sen mukaan miten kuumina patterit ovat, eli ihan kuin paisunta-astia ei toimisi kunnolla.

Kysymykseni on siis että voiko paisunta-astia olla asennettu väärinpäin ja onko sillä merkitystä, kun se on asennettu niin että putki tulee tähän paisunta-astiaan alhaalta päin, eli venttiili on sitten puolestaan ylhäällä? Kaikissa kuvissa mitä esim. vaikka netissä näkee, on tämä paisunta-astia asennettu juuri toisinpäin. Paisunta-astia (kalvopaisunta-astia) on merkiltään Altech ja siinä on merkinnät 25/0,5. Paisunta-astia on siis jo kertaalleen uusittu tämän lorinaongelman takia, mutta siitä ei ollut apua. Putkimies on käynyt jo muutamaan otteeseen selvittelemässä ongelmaa, mutta tuloksia ei ole tullut.
Virallinen vastaus
Putkimies osaa varmasti asentaa paisunta-astian oikein päin. Sen asennolla ei ole merkitystä. Ilmeisesti paisuntasäiliö on oikean kokoinen, ja siinä on 0,5 bar esipaine. Verkoston paine on ilmeisesti vähän alle 1 bar. Kun on kylmä ilma, lämpöä tarvitaan, ja kiertoveden lämpötila nousee. Tällöin myös paine ve...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Lämmitys / Paisunta-astian asennus?":
Jäsenen antama (30.12.2009 klo:10:16) kommentti

Vielä lisähuomautuksena. Pattereiden ilmauksesta ei ole apua. Ilmausruuveista tulee ainoastaan vettä.

Jäsenen antama (30.12.2009 klo:10:47) kommentti

Onko paisunta-astiassa ilman paine mikä,jos kyseessä kalvopaisunta-astia.

Jäsenen antama (30.12.2009 klo:13:47) kommentti

En nyt muista tarkalleen, mutta putkimies tarkisti paineet kohdalleen sen säiliön vaihdon yhteydessä. Pitäisi kaiketi olla 0,5 barin paikkeilla.

Jäsenen antama (1.1.2010 klo:10:01) kommentti

Altech,lla näkyy olevan paisunta-astian esipaine-rakennepaineena 3 bar.

Jäsenen antama (1.1.2010 klo:10:35) kommentti

Päivitetään heti papparaisen tietoja koko vuodeksi, sillä papan väite ei varmaan ole oikein, joten pitänee olla: esipaine 0,5 bar ja rakennepaine 3 bar. Vielä sen verran, että rakennepaine voi olla vaikkapa 100 bar, niin silloin esipaine voi siitä huolimatta olla 0,5 bar, joka on tavanomainen pientalossa, mutta ei missään tapauksessa päin vastoin. Esipaine ja rakennepaine kulkevat aivan omia teitään, mutta tietenkin oikeassa järjestyksessä. Voitaneen kysyä papparaiselta, erttä mitä hyötyä on 3 barin esipaineesta pientalossa?


Jäsenen antama (1.1.2010 klo:11:16) kommentti

kiertääkö pattereissa vesi oikein päin eli onko ilmaruuvi varmasti sellaisessa kohdassa että se voi toimia?

voisit kokeilla sammuttaa kiertopumpun ja sitten kokeilla ilmata

Jäsenen antama (1.1.2010 klo:11:23) kommentti

Oliko Sinun ny ihan pakko aloittaa vuosi vittuilemalla?!.

Poikkesin erään LVI-tukkuliikkeen(LVI-Dahl OY) sivuillla ja siellä oli se mitä kirjoitin. Se siitä ja sen kestävyydestä.

Jäsenen antama (1.1.2010 klo:13:30) kommentti

"Oliko Sinun ny ihan pakko aloittaa vuosi vittuilemalla?!."


Sitä en tehnyt. Itsepä olet puhunut päivityksestä ja sen puutteesta.


"Poikkesin erään LVI-tukkuliikkeen(LVI-Dahl OY) sivuillla ja siellä oli se mitä kirjoitin."


Niin varmaan olet käynyt/poikennut, mutta et kuitenkaan kirjoittanut sieltä löytyvää/olevaa totuutta. En usko, että siellä on väitettykään esipaineen olevan "3 bar", rakennepaine on varmaankin tuo mainitsemasi. Ei ole myöskään termiä/käsitettä "esipaine-rakennepaine".


"Se siitä ja sen kestävyydestä. "


Ja vielä: Jos nimimerkillään "antaa ymmärtää" olevansa/olleensa ko. alan ammattilainen, niin silloin on sen ei-niinkuin-se-entinen-tyttö eli "ymmärrettävä antaa".


Jäsenen antama (2.1.2010 klo:7:01) kommentti

Keskustelun aloittajan ongelmana? oli Altech-paisunta-astia ja hän mainitsi,että siinä on merkintä 20/0,5 tarkoittaen paineastian tilavuutta ja esipainetta.

No,kun poikkesin tukkurin(LVI-Dahl OY) sivuilla niin halusin päivittää tietojani ko.olevan ennen kuulemattomani paisuntasäiliön osalta. Ja siellä oli ko.olevan paisunta-astian valmistajan prosuurissa sarakkeessa esipaine-rakennepaine merkintä 25 litraisen säiliön kohdalla tuo edellä mainitsemani 3bar. En toki tiedä luinko vai ymmärsinkö väärin, mutta oletin asian olevan niin, koska en missään ole vielä kuullut,että paisunta-astian esipaine ei saisi olla ko. säiliö koolla 3 bar,a.

Ajattelin,nimittelemänäsi papparaisena,että keskustelun aloittajalla on ongelmana liika paine paisunta-astiassa ja sitä alentamalla lämmitysjärjestelmän vesimäärän kuutio määrää vastaavaksi asia hoituu jne.

Koska,ja juuri ilmeisesti sen takia/vuoksi,olen lähes koko ikäni lvi asennuksien parissa työskennellyt ja teveytenikin menettänyt en pysty tällä palstalla Sinun kanssasi yhdenvertaisena olee lopetan tällä keskustelupalstalla kirjoitteluni tähän.

Olen myös irtisanoutunut nimimerkistäni ja tietojeni tallentamisesta Rakentaja.fi palvelusta.

Hyvää Uutta Vuotta ja jatkoa kaikille, tasapuolisesti.
Jäsenen antama (2.1.2010 klo:7:33) kommentti

Paljon olisi keskustelupalstalla ollut kommentoimista asioihin mutta en ole ehtinyt alkaa kirjoittelee ajoittain heikolla nettiyhteydellä ja jatkuvalla huonolla kirjallisella ulosannillani. Koska eräs palstan nimimerkki on pitänyt huolen ja näkee kovasti vaivaa,että kirjoitukseni pitää täyttää ilmeisesti suomen kieliopilliset kriteerit aika korkealla tasolla.Ja ÄO,ni ei täytä Mensan vaatimustasoa,mutta henki vielä kulkee ja vaari sen mukana:). Soom moro.

Jäsenen antama (2.1.2010 klo:7:46) kommentti

^Siellä Altechin esitteessä on sarake "esipaine/rakennepaine", ei "esipaine-rakennepaine". 35 litraan asti tarkoitettu alle 3 barin järjestelmiin ja isommat alle 6 barin. Esiasetettu esipaine alle 50 litran astioissa on yleensä tuo 0,5 bar ja isommissa 1,5 bar.Mitä tulee Montan kommentointiin, ei siitä kannattane itseensä ottaa. Toki, ajoittain nuo kryptiset vastaukset menevät henkilökohtaisuuksiinkin, mutta pääsääntöisesti jonkinlainen järki siellä on takana.

Jäsenen antama (2.1.2010 klo:13:49) kommentti

Tuo kiertovesipumpun kavitointi kuulostaa ainakin tällä hetkellä sopivalta ongelman "oireisiin". Säädin tänä aamuna tuota pumpun painepuolella olevaa venttiiliä, joten nyt täytyykin sitten seurailla pari seuraavaa päivää että oliko sillä vaikutusta.Voi hyvinkin olla että tuolla paisunta-astialla ei olekaan loppujen lopuksi mitään tekemistä koko ongelman kanssa.

Jäsenen antama (2.1.2010 klo:19:58) kommentti

"Soom moro."

"Hyvää Uutta Vuotta"Kiitoksia samoin!

Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön!


Jäsenen antama (3.1.2010 klo:10:04) kommentti

Miksi putkivaari piti hermostuttaa,vaaditaan vaari kehiin,koska vaari voi tuntea historiaa,mutta ei välttämättä nykyaikaa.Taas joka ei tunne menneisyyttä, ei voi ymmärtää tulevaisuutta.

Jäsenen antama (3.1.2010 klo:11:58) kommentti

Yritä nyt vaari ymmärtää,sättiminenhän kuuluu tiettyyn kehitysvaiheeseen.Kyllä se siitä (ehkä).

Jäsenen antama (3.1.2010 klo:12:15) kommentti

Niin ja jotkut jäävät siihen tiettyyn vaiheeseen, kun toiset taas kasvavat ulos polvihousuistaan.

Jäsenen antama (4.1.2010 klo:2:30) kommentti

Päätökseni on valitettavasti lopullinen. Piste. Montahan jo ilmaisi mm. että nimimerkki;lvivaari ei ole sovelias allekirjoittaneelle?!. Jos joskus jollain muulla nimimerkillä,mutta epäilen etten osallistu. Kiitoksia kun sain olla mukana, nyt on nyt-keskustelussa:).


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Paisunta-astian paikan valinta

Kyseessä on vanha rintamamiestalon  vaaraava ( tilavuus  2,5 m3)  vesikiertoinen keskuslämmitys. Paisunta-astian tilavuus 300l. Voiko paisunta-astian sijoittaa toiseen ti...

Mistä raudasta paisunta-astian voisi tehdä

Kesämökillä on puukattila, jolla kierrätetään vesi-glykoliseosta.Paisunta-astia on välikatolla ja se oli nyt syöpynyt puhki ja pitäisi tehdä uusi.Neste kiertää rautaputki...

jostakin tulee ilmaa?

Eli ongelmana on lämminvesivaraajan/paisunta-astian pultuttaminen. Pääseekö sinne ilmaa vai onko tässä kyseessä jokin muu ongelma? Hankala lähteä selittämään asiaa, joten...

Paisunta-astia

Mitä haittaa on jos asentaa lämmitysjärjestelmään tilavuudeltaan liian ison paisunta-astian? Tällä hetkellä on 15 litranen ja uusi olisi 50 litraa. Se on jäänyt ylimääräi...

Paisunta-astian rikkoutuminen/vaihto

Meillä on 1994 rekennettu talo jossa on öljylämmitys. Edellinen omistaja oli heti alkuvuosina joutunut vaihtamaan paisunta-astian kun kalvo oli rikkoutunut. Nyt meillä kä...

JÄMÄ JUNIOR 1K

VESIKIERTOINEN LÄMMITYSJÄRJESTELMÄ  KYSYMYKSESSÄ  ,SULJETUN    PAISUNTAJÄRJESTELMÄN  PIIRI.  SULJETUSSA  JÄRJESTELMÄSSÄHÄN  KATTILAVEDEN  PAINEEN TULISI OLLA 0,5-1.5 BAR ...

Maalämpöjärjelmän asennus ja ilmaustarve

Yksikerroksiseen ok-taloomme asennettiin viisi päivää sitten maalämpöpumppu. Asennuksen hoiti urakoitsijan palkkaama aliurakoitsija: putkimies tuli aamulla ja oli lähteny...

Kaivonveden laatu

Miten saan selvitettyä kaivoveden laadun?Kun vesi jätetään seisomaan astiaan tunneiksi, kaadetaan pois ja pyhitään astian reunoja paperilla, paperi jää ihan ruosteisen vä...

vesieristys

Terve!Voiko vanhaksi mennyttä vesieristettä käyttää pesuhuone ja saunan vesieristämiseen?Vuosiluku 2013/7 on astian pohjassa,vesieriste nime...

Lattialämmityksestä

Terve. Puran aikansa eläneen puu/sähkö keskuslämmityksen pois ja vaihdan toiseen lämmitysmuotoon(ei keskuslämmitystä). Tuohon vanhaan järjestelmään on edellinen omistaja...

Litinä vesikiertoisessa lämmitysjärjestelmässä

Kaipaisin vinkkejä, kuinka voisin lähteä litisevää vesikiertoista lämmitysjärjestelmää vähemmän äänekk&au...

Kalvopaisunta-astian paineet ok, mutta silti pumppu käy tiheään

Mökillämme on käyttövesijärjestelmässä pieni kalvopaisunta-astia paineentasaukseen. Lämmitämme 200l boilerin sekä lä...

kattoremontti

Kysyisin että onko kattoremontin hinta liikaa jos urakoitsia pyytää 190 m2 kattoremontista 13700€ avaimetkäteen periaatteella? Remonttiin sisältyy seuraavat työt otsalaut...

Pesukone mustavesi viemäriin

Rakennusluvan liitteissä määrätään, että astian- ja pyykinpesukoneiden poistovedet tulee johtaa umpinaiseen lokasäiliöön. Miten tulisi ratkaista liittäminen mustavesiv...

Kestääkö hartsinen allas metalliallasta paremmin suolaveden käyttöä?

Teen mökille astian- ja käsienpesupistettä, jossa joudumme useimmiten kaivon vesitilanteesta hieman riippuen käyttämään suolavettä astioiden ja käsienpesuun. Laattaliikke...

Rasiteoikeus

Meillä on naapurin tontilla rasiteoikeus pitää roskalaatikkoa. Nyt kuitenkin roska-astian rasitepaikassa on puutavaraa yms. pressujen alla säilöttynä. Miten saamme tuon t...

kondenssivesi

heivapaa-ajan asuntomme kylpyhuoneemme remontoitiin ja sinne asennettiin uusi paineastia kylpyhuoneen kaappiin.ja boileri seinaan.vesi tulee porakaivostamme.lämmitettäväl...

Muuraus

Moi. Haluaisin muurata ns. noppakivistä ulkoroska-astian ympärille sivu- ja takaseinät.Perustuksena on 10cm betonilaatta raudoituksella ja eristeellä. Millaisella laastil...

Puukattila

Omakotitaloomme (lämmitettävä pa vajaa 100m2) asennettiin Jäspi YPV-40 n. 2000 l:n vesivaraajan yhteyteen (+ilmalämmitys) vajaa kuukausi sitten. 1. Kattilan 'käyntilä...

Varaaja / paisunta / kohina

Omakotitalossamme on lämmitettävää pinta-alaa n.120m2. Lämmönjakona ilmalämmitys. Vesivaraajana on 1200L Jäspi-sähköovaali sekä 80L kalvopaisunta-astia. Varaaja lämpiää...

mammutti talon budjetti

Ollaan kyselty hirsitaloa n.130 neliöä.Mammutin villa 108:aa ollaan hieman suurentamassa mahdollisimman helpolla tavalla.eli jatkamalla matalaa osaa.lamelli 204*220 tasak...

Pistorasian minimi sulakekoko vs. kaapelikoko

Hyväksyttävissä?:1. Olohuoneen katossa maadoittamaton pistotasia joulukuusen valoille (n.40W), syöttö 2x0.75mm2 pinta-asennus ja sulake 4A.2. Ulkoseinässä maadoitettu kan...

kesämökin jätevesi

Meillä on kesämökki Pohjois-Kymenlaaksossa (perikunta) jonka ulkosaunasta on järven rantaan noin 60 metriä,tähän asti saunavesi on otettu sähkö-vesipumpulla järvestä pata...

Rintamamiestalon maakellarin kosteus

Rintamamiestalon maakellaria, johon pääsy lattialuukun kautta eteisestä, käytetään teknisenä tilana. Tila on betoniseinäinen ja lattia on sorapohjainen maalattia. Tilassa...

Tammitaso halkeilee ja märäntyy ja vääntyy mutkalle

Hei. Mitä pitäisi tehdä kun täyspuutamminen taso öljyämisestä ja kuivanpitämisestä huolimatta tiskialtaan reunoilta homehtuu ja mätänee. Toisessa reunassa oli jo n 3 cm...