Jäsenen limppu antama (31.12.2009 klo:0:41) kommentti Saiskos tohon vähän selvennystä lisää. Miten vesi tohon vaikuttaa ja missä sitä on? Miksi mun pitäisi mennä pitelemään poltinta, kyllä se siellä pysyy pitelemättäkin.
Jäsenen Kari antama (31.12.2009 klo:10:12) kommentti Asiahan ei minulle kuulu, mutta: Ei kannattaisi olla nenäkäs jos joku jeesaa ja saat ilmaisen neuvon. Jos oikeasti et ymmärtänyt vastausta, Satakunnassa ja lähiseudulla "piteleminen" jonkun vekottimen yhteydessä voi merkitä myös sitä että menee ruuvaamaan, räpläämään tms vaikkei välttämättä ihan tarkkaan tiedä mitä on tekemässä. Vettä voi olla kertynyt polttoaineen sekaan, vesihäiriöt ovat yleisiä juuri tuossa jäätymispisteen ympäristössä, liekö kyse kondenssista vai mistä. Suodattimen vaihto voisi auttaa vesihommaan väliaikaisesti ainakin, ja jos säiliö on vanha, niin sen puhdistuttaminen. Vettä kertyy sinne pohjalle. Jos järjestelmässä on erillinen vedenerotin, laske siitä vesi pois. Itse laitoin vanhan dieselmoottorin vedenerottimen/sakkakupin linjaan "varmuuden vuoksi" ennen varsinaista oilonin omaa suodatinta. Itsekään en ole valtuutettu huoltomies, työkalut pysyy käsissä (vaarallinen yhdistelmä ;) ), ja olen "pidellyt" öljypoltintani, samanlaista kuin sinulla. Jos varovasti kurkistaa (muista kytkeä polttimen virta pois) polttimen suuttimen seutuja niin ei kai siitä haittaa ole. Itsellä oli samaa ongelmaa kuin sinullakin, oli pientä nokikasaumaa jotka poistin puutikulla. Auttoi muutamaksi viikoksi, eli jos uskot kykeneväsi, voit hieman putsailla paikkoja VAROVASTI, eikä millään metalliesineellä, pärjäät ehkä pyhien yli. Omalla vastuullasi näitä sitten teet. Jos on sähkövastus niin kannattaa ehkä panna se päälle ja soittaa viikolla huoltomies käymään. Minulla ei vastusta ole, siksi olen vähän opetellut touhuamaan polttimen kanssa.
Jäsenen limppu antama (31.12.2009 klo:11:09) kommentti Anteeksi, tarkoitukseni ei ollut olla koppava, hieman vitsikäs vain, mutten siinä onnistunut. Kiitos selvennyksestä.
Öljysäiliö kuten kaikki muukin järjestelmään liittyvä on lämpimässä kellarissa, joten vaikea uskoa, että jäätyminen tuohon vaikuttaisi. Voisiko ulkolämpötilalla olla mitään tekemistä piipun vedon kanssa ja tästä johtuisi ongelma?
Jäsenen sähkötesteri antama (31.12.2009 klo:11:45) kommentti Kyllähän sisäsäiliökin vettä kerää tuuletus ja täyttöputken kondessituimisen kautta,mutta jo muodustunut vesi kiusaa ulkolämpötiloista huolimatta.Todennäköisemmältä vaikuttaisi piipun veto,mistä se sitten johtuukin,kylmä piippu,kattilan ohjain levyt,puustot piipun ympärillä,nokisuus,korvausilman saanti,polttimen ilman säätö,ilmeisesti veto ongelmia mikä sitten lieneekin syynä.Tekninen vika viittaisi magneettiventtiiliin mutta siihen taas ei ulkolämpötilat vaikuta mitenkään.
Jäsenen JT antama (1.1.2010 klo:20:07) kommentti mun anopilla oli juuri sellainen vika, kun öljykattilasta lähtee se putki viistosti hormiin niin siihen oli syöpynyt pieni reikä ja pika korjauksena huotomies laittoi ilmastointi teippiä ympärille ja taas lähti toimiin, oli samallaista vikaa eli sammu ja piti käydä kuittamassa...
Jäsenen Hela antama (1.1.2010 klo:20:27) kommentti Olen antanut itseni kyllä ymmärtää, että ylipainekattilat ei paljoa vedosta piittaa, vaan puhallin hoitaa homman. Onko noissa se puhallus sitten niin heikko, että vedon puute, tai oikeasti joku "vastaveto" voi estää polttimen toiminnan?
Jäsenen sähkötesteri antama (2.1.2010 klo:9:26) kommentti Kyllähän joskus on puhuttu niin sanotusta ilmalukosta.
Jäsenen Kari antama (5.1.2010 klo:13:18) kommentti Itse olin sattumoisin äskettäin paikalla kun vikatilanne ilmeni. Minulla siis ongelma oli se että poltin starttaa, käy hetken, sammuu (puhallin jatkaa pyörimistä mutta liekki hukkuu ja "pöhinä" muuttuu) ja sitten yleensä käynnistyy ja käy kunnes termostaatti katkaisee. On joskus kyllä jäänyt syttymättäkin. Vikatilanteen jälkeisen syttymisen hetkellä pössähti savua kattilan luukkujen raoista pannuhuoneeseen. Eli ajoittainen veto-ongelma kai. Tai sitten korvausilmaongelma. Tosin ei kyllä yleensä "ahista" olla pannuhuoneessa, joten epäilisin veto-ongelmaa. Voisiko käydä niin että piipun yläpäähän kertyy kondenssia joka jäätyy, estäen ilmavirtausta? Tuo poltinhan sulkee hormin ilmavirran polton jälkeen, joten piippu voi olla aika kylmä, ja suuri osa palokaasusta taitaa olla vesihöyryä. Mulla tosin kattilan hormi puhkuu piipun hatun alle, toisin kuin Limpulla, saattaa tämä olla herkempi keräämään jäätä. Ilmoittele Limppu kun/jos löydät ratkaisun.
Jäsenen vaihtoehtoja antama (5.1.2010 klo:13:43) kommentti "Löpön saannissa" ogelmia, tai suutin viallinen.?
Jäsenen sähkötesteri antama (5.1.2010 klo:18:09) kommentti Voisiko öljy olla kylmää?Esilämmitin katkaisee öljyntulon,mutta jälkituuletus jää toimimaan.
Jäsenen Kari antama (16.2.2010 klo:13:59) kommentti Jep, kylmä öljy oli minulla syynä. Laitoin sähköpatterin suodattimen viereen ja paransin ilmankiertoa säiliötilan ja varsinaisen kattilahuoneen välillä. Säiliötilassa oli alunperin pari astetta pakkasta ja tankissa kesälaatua. Nyt on öljy taas plussan puolella ja kaikki pelaa OK. Kiitokset vinkeistä!
Jäsenen J3331461529 antama (17.2.2010 klo:11:40) kommentti Entä kun polttimesta kuuluu possahduksia aika ajoin ja syntyy pehmeitä tuhkapalleroita, aivan kuin poron papanoita, myäs kooltaan.
Jäsenen av antama (16.11.2015 klo:16:00) kommentti Öljypoltin ei nytä mitään elonmrkkiä. Sähköä on polttimella. Puhallin ei ole juuttunut.
Lisää kommentti*