Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

öljyn määrä

Lämmitys

Kysytty: 27.2.2011 klo:11:52
Kertokaapa onko kaavaa millä lasketaan öljyn määrä säiliössä? Säiliö on luultavasti 3000 litraa ja sijaitsee maan alla. Asennettu luultavasti 70-80 luvulla. Tänään mittasin öljyä tikulla ja oli n.21cm. Mitä pitäisi huomioida kun tarkoitus on muuttaa öljysäiliö kellaritilaan ja 1500 litrainen allas on jo hankittuna. Vaikuttaako kulutukseen kun öljyn tulo on sisätilassa? Öljyn ottoputki ei varmaan ole ihan pohjassa vaan sakan takia ylempänä, onko 5-10 cm arvaus? Vielä öljyn määrään, olisiko jäljellä 600-700 litraa?

ransku
Kysymyksiä: 9 kpl
Jäsenen   antama (12.4.2019 klo:12:45) kommentti

Asiaan on olemassa valmis laskukaava jolla ilmoitamme asiakkaalle aina senhetkisen öljyn määrän 50 litran tarkkuudella (3000 litran säiliössä). Säiliön päädyn osapinta-ala kertaa pituus. Osapinta-alan korkeus tulee öljyn pinnankorkeudesta. Loppuosassa laskentaa tarvitaan vielä tiedot säiliön koosta ja sen halkaisijasta. Antti Sorsa / Säiliömestarit Oy / Joensuu
Virallinen vastaus
Kysymyksessäsi ei ole mukana säiliön mittoja, joten en pysty laske...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Lämmitys / öljyn määrä":
Jäsenen antama (27.2.2011 klo:20:08) kommentti

Jotta öljyn määrän voisi laskea pitäisi tietää tankin muoto ( suorakaide, makaava lieriö, pystyssä oleva lieriö, säkki, mikähän noista ? ) ja sisämitat, minkä jälkeen tilavuus on helppo laskea, mistä on niinikään helppo edelleen johtaa mittatikun korkeuden suhde tankin tilavuuteen. Pitäisi onnistua ihan peruskoulun matematiikkaa soveltaen.

Jäsenen antama (28.2.2011 klo:2:54) kommentti

 Tuosta P59 ohjeista rohkaistuneena ja kiertokoulua väärin päin käyneenä uskalsin yrittää ja tuossa on sitten tulos olettaen, että Sinulla on makaava ns. farmarimallinen säiliö ts. vertaa 200 litran öljytynnyriin, joka on makaavassa asennossa

v = [V / (pii * r^2) ] * { r^2*cos^(-1)[ (r-x) / r]  - (r-x) * [ r^2 - (r-x)^2]^(1/2) }

Merkkien selitystä

v= öljyn määrä tankissa (m^3)

V= tankin kokonaistilavuus (m^3)

r= tankin säde eli puolet makaavan säiliön suurimmasta ”korkeudesta” eli tankin halkaisijasta (m)

x= öljypinnan korkeus makaavan tankin syvimmässä kohdassa (m)

^=potenssiin korotus

*=kertomerkki

 cos^(-1) = arccos

Jos sinulla on sellainen säiliö, että ne päädyt ovat pallopintoja niin yo. kaava käy myös karkeasti siihenkin, mutta jos haluat tarkan kaavan, niin voinpa yrittää värkätä sinulle sellaisellekin tarkan kaavan.

Ei ku mittaamaan ja laskemaan. Testaa ja kuivaharjoittele kuitenkin ensin

1) anna V = tankin koko, r= tankin säde, x= tankin säde, jolloin vastaus v on oltava puolet V:stä eli puolet tankin koosta

2) anna V = tankin koko, r= tankin säde, x= tankin halkaisija, jolloin vastaus v on oltava = V eli tankin koko

Jos kaava ei anna oikeaa tulosta, niin takuuna saat kettuilla niin helvetisti kuin haluat. Otan ne nöyrin mielin vastaan, kuten tavallisesti.Jäsenen antama (28.2.2011 klo:10:20) kommentti

No tässä sitten sitä lisävärkkäystä kysyjälle, vaikka et vielä ehtinyt kyselläkään:

Jos sinulla on sittenkin on makaava öljytynnyrimäinen säiliö, jossa päädyt ovat pullistetut pallomaisen pinnan muotoon. Tässä on kuitenkin se huono juttu tai heikkous, että on tiedettävä ensiksi, että onko ne päädyt pallomaisia vai muna(mies)mäisia ja sitten vielä varsinkin  kumman pään kaltaiseksi ne päät siinä säiliössä on pullistettu tai sitten minkämuotoisia.

Oletan nyt yksinkertaisesti, että ne päät ovat puolipalloja, kun ei ole tietoa siitä tosiasiasta, että minkä verran niitä päätyjä on pullistettu.

Nyt vaan tuolla edellä olevaan nestemäärän kaavalla saatuun arvoon lisätään alla olevalla kaavalla saatu määrä, joka olkoon p. Silloin

p = (Int)[pii *( r^2 – z^2)]dz, missä

(Int) on integraali välillä –r :stä (x-r):ään.

Tällöinhän lopullinen määrä on tietenkin käsittääkseni v+p, mutta tuolla edellisessä kaavassa on silloin vielä tehtävä pieni mulkkaus eli soveltaa tuon (iso) V:n tilalle tynnyrin tilavuus niillä yksittäisillä mitoilla, mutta vähintään peruskansakoulun käyneellähän siinäkään ei ole mitään vaikeutta. 

On myönnettävä, että enhän minä tuota kaavaa ole keksinyt ja kehittänyt, mutta lainasin sen tuolta paljon mainostetulta ja tietävältä kilpailevalta kaks+ eiku kaksneljä-kanavalta nimimerkki ”Riemannilta”.

(Sekin on kyllä myönnettävä, että enpä ole koskaan käynyt vielä sillä kanavalla, mutta juutuuppiin tai fasepuukkiin olen joskus vahingossa joutunut, mutta ne vierailut ovat olleet lyhyitä.) Toivottavasti hän (Riemann) ei pahastu tästä lainauksesta ja kun vielä mainitsin tuon nimenkin, joka saattaa olla oikeakeakin eikä vain nimimerkki. Hän tuntuu olevan pätevä kaveri näissä laskelmissa. Suosittelen tai jopa suorastaan mainostan tutustumista hänen juttuihin, sillä tutustuessanne saatte varmaankin monta (pienim) elämystä ainakin menneestä rakennuskulttuurista. Suorastaan museolaisille ja ekolaisille sehän olisi aivan mannaa. Enpä kehdannut vaivata häntä kehittämään tuota vastaavanlaisen kaavan muotoon kuin edellisessä viestissäni pelkän farmarisäiliön tapauksessa, sillä sehän on jokaisen vähintään peruskoulun käyneelle helppoa kauraa ja tuleehan kertausta jo opittuun, sillä kertaushan on tunnetusti hyvää sen "äidinmaidon" jälleen.

Tohtoritasoisillehan se on sitten niin helppoa - niin helppoa. Siinä samalla saa määrälaskennan rakennuksilla ko. laisissa astioissa tehtävälle hiekan, sementin ja veden sekoitukselle. Onhan siinä käyttöä keräystankissa olevan mustan rellumäärän laskentaankin.

Nuo kaavat voi antaa tiedoksi myös hyvälle naapurillekin, ettei se rellutankki sitten vain tule yli ja väritä niitä toisen siistin naapurin pihapiiriä ruskeaksi ainakaan talvella, sillä siinähän tulee ainakin auringon heijastukseen vaikuttavaa haittaa. Kesällähän se on sitten eri juttu. Sehän on silloin suorastaan hyvä asia antaen  varsinkin naapurustossa kasveille aitoa höystöä täysin ilmaisena luonnon tuotteena ja mitä ihaninta hengitettynä suurin siemauksin.

Tässäpä on myös oiva tilaisuus tuoda näytille jopa linkkikin tänne panemalla kuukkeliin vain ko. nimi, mutta silloinhan se kannattaa itse tieteellisesti sisäistää tuo (Georg Friedrich Bernhard) Riemann-integraali tai siinähän on vastaavasti  aina tieteellisen tarkasti perehtyneille hyvä tilaisuus päivittää nykyrakentamiseen nuo Riemann-jutut, koska hän eli ja vaikutti jo 1800-luvulla. Mikä nykyrakentamisen kannalta pahinta, niin tuo Riemann noihin omiin juttuihinsa on lainannut osia siltä alkuaikojen Pythagorakseltakin. Eihän noin vanhat jutut enää nykyrakentamisessa voi pitää paikkaansa, jos niitä käytetään nykyrakentamisessa ja siksipä noita hometaloja sitten syntyykin. Siksipä tästä takuuta en anna, koska nykyrakentaminen on niin pitkälle vietyä, että eipä siinä Riemannilla ja Pythagoraksella ole enää ilmeisesti sittenkään mitään sanomista ja minulla vielä vähemmän.

Vinkkinä vielä kysyjälle, jos Sinulla on sittenkin ne munamiesmäiset tankkipäädyt, niin lainaan Riemannilta siihenkin laskentaan kaavaa tai jos ne päädyt eivät olekaan kokonaisia puolipalloja, joten annapa vinkkiä tännepäin, niin saadaan tohtoreille ja muillekin relluja rakastaville lisämahiksia määrälaskentaan.

PS! Kysyjä hyvä! Nappaapa  mahdollisimman pian nämä kaavat itsellesi, sillä saattaa olla, että nämä kaavat ovat niin kuumaa ja haluttua tavaraa, joten etteivät viivy kauan täällä palstoilla näkyvillä ja minäkään en sitten vangittuna voi niitä uudestaan Sinulle ainakaan heti ilmoitella. Voihan tuon talteenoton suorittaa nuo rellulaisetkin, joita ei tasapuolisuuden nimissä koskaan vangita.

Koitapa, kysyjä, Sinäkin kestää! Tsemppiä mittauksiin ja laskentaan. Palaillaan! Kyllä se siitä!


Jäsenen antama (28.2.2011 klo:16:52) kommentti

Voi pyhä yksinkertaisuus...

Kas kun et suhteellisuusteoriaa kirjoittanut.

Yksinertaisin tapa on laskea pallosegmentin pita-ala (pieni kaava) ja kertoa se pytyn pituudella, Se on siinä.

Jäsenen antama (28.2.2011 klo:17:12) kommentti

Niinpä yksinkertaisuutta tuntuu Nigerillä olevan, joten teepä se ja vertaa. Sieltähän bonghahtaa tynnyri haudastaan. Älä sittenkään tee, ettei kaavasi käyttäjiltä tule suuria vahinkoja ainakaan pohjavesialueilla.

Jäsenen antama (28.2.2011 klo:17:53) kommentti

Kunnan ympäristönsuojelumääräykset todennäköisesti velvoittavat poistamaan vanhan säiliön ja puhdistamaan asianmukaisesti. Siinä yhteydessä nesteet imetään astiaan ja silloin voidaan mitata nesteen tarkka määräkin. Tietenkin kelvollinen polttoaine otetaan talteen ja siirretään uuteen säiliöön. Se on silloin halpaa ja hyvää polttoainetta uuteen tankkiin.Hullua hommaa siis tuo laskeminen kun asia selviää kuin itsestään tuon säiliön poisto-operaation yhteydessä.

Jäsenen antama (28.2.2011 klo:18:39) kommentti

NIinhän se on  hullua hommaa kaivaa pönttö joka kerta ylös ja liruttaa ämpäriin ja tarkistaa tarvitseeko tilata saudeilta lisää lämmitysenergiaa ja halvaksi tulee. Joillakin se tieteellisen tarkka toimii halvalla ja tarkasti. Entäs sitten, kun maa on jäässä ja kärsä kipeä? Miten se tonkiminen sujuu? Neuvoppas se!

Jäsenen antama (28.2.2011 klo:19:11) kommentti

Kiitos mahtavista kaavoista! Säiliön muotoa en tarkalleen tiedä mutta mitä ne olivat aikanaan. Oiskohan n3x1m ja korkeus metri? Eli varmaankin öljytynnyrin muoto. Kysyin öljymäärää koska olin suunnitellut säiliön vaihdon toukokuun lopulle mut ei taida öljy säiliössä riittää joten lienee tilattava lisää. Ajattelin vaihtotyön olevan helpompaa kun säiliö olis mahdollisimman tyhjä. t.alkuperäinen kysyjä

Jäsenen antama (28.2.2011 klo:20:29) kommentti

tyhjäksi se on imettävä kuitenkin.

Jäsenen antama (28.2.2011 klo:20:39) kommentti

ransku hyvä!

Kitoksia kiittämisestä. Ei se kaava niin paha ole, miltä se näyttää, sillä kaikki ei ole  välttämättä sitä, miltä se näyttää, joten
1) anna kaavassa tarvittavat tiedot, niin toimitan sinulle tuloksen/-t tai
2) jos sinulla on "excel"-talukkolaskentaohjelma, niin toimitan sen "kaavan" "exelinä", jolloin itse voit laskeskella sillä määrät mielin määrin, mutta jos sinulla ei ole vielä sitä"exceliä", niin
3)myös neuvon miten saat sen "excelin" muuhunkin käyttöön täysin ilmaiseksi, eikä ole mikään piraattijuttu.

Nämä 1) -3) toimitan (tarpeen mukaan) sinulle YV:nä, sillä en jakele noita mustan rellun mittaajille, sillä ne saavat itse tehdä sen, joten heitä YV:llä, niin paluupostissa saat toivomasi.

Jäsenen antama (28.2.2011 klo:20:58) kommentti

Tilaa jos mahdollista imuauto joka vie sen ylimääräisen öljyn ongelma-
jäte keräykseen.Öljyn imeminen onnistuu säiliön huoltoluukun kautta.
Säiliön voi viedä romun keräys paikalle.

Jäsenen antama (28.2.2011 klo:22:08) kommentti

Joo, älä vie romunkeräyspaikalle. Laillisesti sitä ei voi noin vain myydä romuksi, koska on ongelmajätettä ja vaatii asianmukaisen käsittelyn. Kannattaa pyytää lisäksi todistus siitä että säiliö on asianmukaisesti poistettu käytöstä.

Jäsenen antama (28.2.2011 klo:22:39) kommentti

Pannaas kapuloita vähän rattaisiin. Sen voi laillisesti jättää maahankin. Pappiakaan ei tarvita. Eihän sitä hölmö kannata olla, jos ei ole tarveta kaivaa pois, niin jättää sinne hautaan ja ristiäkään ei tarvita. Kivipaaden voi sen kunniaksi loppuunpalvelun kunniaksi laittaa. Näin helpoa se on,kun sen oikein oivaltaa.

Jäsenen antama (1.3.2011 klo:7:39) kommentti

Viesti jonka kirjoitin öljysäiliön romunkeräys paikalle vienti,siitä on
kokemuksena edellisen as oy toiminta jossa asui,olin hallituksessa ym.
Säiliön vietiin romuraudan keräys paikalle,eli tässä nyt tullaan siihen
mitä on itse tehnyt kantapään kautta opittua.Ei minunkaan mielestä se
kaivaminen ole aina välltämätöntä,pääasia on sen tyhjennys
Itse säiliön viennistä huolehti urakoitsia joka kaivoi sen ylös.
Terveys viranomaisilla ei ole tähän mitään osaa eikä arpaa
kyllä se kuuluu ympäristö asioista hulehtivalle henkilölle
Yritykset jotka keräävät rautaa,romua yms.ne kyllä huolehtii
jatkokäsittelystä,lajittelusta,ottavat myös vastaan onkelmajätteitä.
Tuskin siitä säiliöstä euroja saa,voi saadakkin kuka ties.

Jäsenen antama (1.3.2011 klo:8:30) kommentti

Pannaas vielä, mutta ei kapuloita rattaisiin. Kullakin kunnalla on omat (siis omat) ympäristönsuojelumääräykset, joissa on määritelty mm. öljysäiliöiden asennus, tarkastukset ja poistot käytöstä. Näitä määräyksiä on syytä noudattaa, joten kannattaa aina varsinkin asennuksen ja poiston yhteydessä tutustua tarkkaan kunnan omiin ympäristönsuojeluohjeisiin.

Vielä korostettakoon, että kiinteistön myynnin yhteydessä on syytä tehdä ostajalle tiedoksi miten on menetelty varsinkin poistetun öljysäiliön osalta ja nimenomaan kirjallisesti.

Jäsenen antama (1.3.2011 klo:8:45) kommentti

Siteeraan taas itseäni:
"Kunnan ympäristönsuojelumääräykset todennäköisesti velvoittavat poistamaan vanhan säiliön ja puhdistamaan asianmukaisesti. Siinä yhteydessä nesteet imetään astiaan ja silloin voidaan mitata nesteen tarkka määräkin. Tietenkin kelvollinen polttoaine otetaan talteen ja siirretään uuteen säiliöön. Se on silloin halpaa ja hyvää polttoainetta uuteen tankkiin."
                        ja sitaatti toisesta vastauksestani:

"Kannattaa pyytää lisäksi todistus siitä että säiliö on asianmukaisesti poistettu käytöstä."


Kuten siis jo aiemmin kirjoitin niin on olemassa lainsäädäntöä, jota on syytä noudattaa. Tuossa viittasin kunkin kunnan ympäristösäädöksiin joille ympäristölaki antaa raamit.
Todistus on nimenomaan  kirjallinen.


http://www.hel.fi/hki/ymk/fi/Ymp_rist_n+tila/Maaper_/_ljys_ili_t+ja+-vahingot


Linkki viittaa Helsingin ympäristösäädöksiin.

Ympäristönsuojelumääräykset tulivat voimaan v. 2007 ja sen jälkeen noudatetaan tiukentuneita määräyksiä. Kunnat voivat niitä vähän soveltaa mutta helpotuksia lakiin ei juurikaan ole annettu. Säiliötä ei saa jättää maahan vaan se on kaivettava ylös tai syyllistyy ympäristörikokseen josta voidaan tuomita vankilaan (ja on tuomittukin). Alla Vaasan kaupungin käytäntö mutta samanlainen käytäntö on lähes kaikkialla Suomessa.

"12 § Käytöstä poistetun säiliön käsittely
Säiliön haltijan on poistettava maaperästä käytöstä poistettu öljy-, polttoaine- tai
muu kemikaalisäiliö putkistoineen ja toimitettava ne hyväksyttyyn vastaanotto- tai
käsittelypaikkaan. Poistamisen yhteydessä säiliö on puhdistutettava. Puhdistuksen
tekijällä tulee olla tehtävän edellyttämä ammattitaito. Todistus puhdistuksesta on
säilytettävä mahdollista tarkastusta varten siihen asti, kun säiliötä säilytetään kiinteistöllä.
Säiliön poistamisen yhteydessä on kiinteistön haltijan selvitettävä maaperän mahdollinen
saastuminen. Jos maaperää epäillään tai se todetaan saastuneeksi, on siitä
välittömästi ilmoitettava Vaasan kaupungin ympäristöosastolle ja alueelliselle
ympäristökeskukselle.
Säiliötä ei tarvitse poistaa, jos se on todistettavasti ennen ympäristönsuojelumääräysten
voimaantuloa asiamukaisesti puhdistettu ja täytetty hiekalla tai muulla
hyväksyttävällä materiaalilla. Säiliön täyttö- ja ilmaputket on kuitenkin poistettava.
Rakennus- ja ympäristölautakunta voi yksittäistapauksissa myöntää poikkeuksen
velvollisuudesta poistaa käytöstä poistettu öljysäiliö maaperästä, jos poistaminen on
teknisesti hyvin vaikea tehdä tai jos siitä aiheutuu vahinkoa muulle omaisuudelle.
Kun kiinteistön haltija vaihtuu, on uudelle haltijalle annettava tieto säiliöstä."

Myöhäisheränneenä voi olla myöhäistä katua, jos on jo ehtinyt saattaa itsensä liriin.

Jäsenen antama (1.3.2011 klo:8:57) kommentti

Jo(i)llakin on helvetinmoinen vimma saada ja nopeasti joku linkki estraadille, kun joku vastaaja on antanut ensin vähänkin vinkkiä, jotta pätemistarve tiedon puuttuessa saadaan tyydytettyä. Ensin kirjoitetaan niitä sun näitä ja sitten aina uuden vinkin tullessa ilmestyy jokin linkki näytille, jolloin ensi sepustukset ovat sitten aivan muuta (kuin tietoa). Merkillistä!

Mites se Iso T Tännykin laulaa siitä talonkatolla olevasta tuu..vii...stä.
 
Mikäli vähänkin osaan lukea, niin tuo linkkihän on jonkun pikkukaupungin suunnalta, joten katsokaa ja noudattakaa oman paikkakuntanne määräyksiä. Nämä määräykset ovat siis kuntakohtaisia ja vielä kunnan sisälläkin mahdollisesti erilaiset. Kuntien rajan tuntumassa esim. 8m (metriä) saattaa olla huomattava ero määräyksissä kuin tuo metrimäärä.

Jäsenen antama (1.3.2011 klo:9:09) kommentti

Mitä nyt yrität sanoa, sen toin esille jo kauan sitten ilman linkkiä, mutta tässä se nähdään että vasta linkki tekee asian ymmärrettäväksi. Muutkin nyt jo näemmä tajuavat ettei öljysäiliötä noin vain voi myydä romuksi.

Jäsenen antama (1.3.2011 klo:9:32) kommentti

"Muutkin nyt jo näemmä tajuavat ettei öljysäiliötä noin vain voi myydä romuksi".

Hölynpölyä! Voi myydä! Ja aivan laillisesti ja vastuuntuntoisesti. Vertaus: Mites kauppias varjelee/menettelee, kun myy puukkoja tai annat puukon naapurillesi ja aivan "noin vain"? 

Pahin tieto on väärä tieto! Puutteellinenkaan ei ole niin paha, jos se ilmaistaan se puute.

Jäsenen antama (1.3.2011 klo:15:44) kommentti

Missä sitä säiliötä ollaan myymässä?Kun toimitat säiliön sinne

romuraudan keräyspaikalle,niin tämä firma huolehtii jatkokäsittelystä.

Sama käytäntö kun esim.autoissa jotka romutetaan.Minä en siteraa itseäni

PUHUTAAN KOHTA ISOILLAKIRJAIMILLA.ENSIN HELISTIIN JA NYT OLLAAN JO

LIRISSÄ.HALOO ONKO SIELÄ KETÄÄN KOTONA!


Jäsenen antama (1.3.2011 klo:16:31) kommentti

Pitää olla luvat ottaa vastaan ko. romua ja firman pitää antaa kirjallinen todistus siitä että säiliö on asianmukaisesti puhdistettu ja romutettu. Muuten ollaan rikoksen poluilla.

Kannattaa ottaa vain ne minun ohjeeni todesta.

Jäsenen antama (1.3.2011 klo:17:05) kommentti

Teikäläisen ohjeet on mitä on,eiköhän nämä romun-,onkelmajätekerääjät

ole lupansa hankkineet mitä ne ottaa vastaan,sitä vartenhan ne toimii

että on paikka minne näitä romuja voi viedä ja muita esim.akut, atk- laitteet,kylmäkoneet ym.Kun saat sen todistuksen vastuu siirtyy sille

vastaanottajalle ja huolehtii jatkoKÄSITTELYSTÄ,joko aukes vai vieläko...

Jäsenen antama (1.3.2011 klo:17:24) kommentti

Omat juttusi ovat mitä ovat.

Kirjoitit: "Säiliön voi viedä romun keräys paikalle"

Et kirjoittanut mitään puhdistuksesta etkä todistuksesta ennen kuin vasta sen jälkeen kun otin nämä asiat esille.

Jäsenen antama (1.3.2011 klo:19:54) kommentti

Mitäpä sitä puhdistelemaan,mitenkä se sitten puhdistetaan kerro minulle

tyhjennys on jo mainittu sana on vapaa.Lopuksi pieni kevennys"Mietin

tuossa omia tenavia kun ne oli murkkuiässä,se oli joskus melko

haastavaa onneksi ne on jo aikuisia"


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Vanha öljykattila

Aina sanotaan että uuteen vaihtaminen kannattaa. Mutta meillä on vanha ok talo missä pannu termax on vuodelta -73, poltin uudempi oilon junior LF1. Öljyä menee vuodessa n...

pihakalusteiden jatkokäsittely

Ostimme viime kesänä puu/metalli-penkin, jonka puuosat oli lakattu. Istuin on kuitenkin sijoitettuna etelän puolelle ja jo yhden kesän jälkeen lakat hilseilivät pois(ilme...

Öljyn- ja hiekanerotin

Saako pienteollisuushallin öljyn- / hiekanerotinkaivon päällä tehdä huoletta seuraavia toimenpiteitä:- Pestä autoa, erityisesti auton pohjaa. Karistaa auton pohjan vanhoj...

Öljykattilan hormin tukkiminen.

Hei,Ajattelin siirtyä öljyn käytön sijasta Jäspin ecolux 17 kattilan 6Kwh sähkövastuksella lämmittämiseen koemielessä. Öljyn hinnat on mitä on ja kokeilen kuinka koville...

Huipputehontarve (W/m³)

Taloyhtiöllämme on tarkoitus siirtyä öljylämmityksestä kaukolämpöön. Voidaanko huipputehontarve (W/m³) laskea kun tiedossa on rakennuksen pinta-ala ja tilavuus, vuotuinen...

tietoa tarvitseva

pystyykö lämmittämään pelkällä sähköllä 130 neliön omakotitalon kun öljykattilassa on 6kw sähkövastukset vai käytetäänkö sähkövastuksia ainoastaan kesällä.Talonmyyjä ilmo...

vuolukivihella

Miten öljytystä vuolukivihellasta saisi öljyn pois ja voiko sitä muurata, jos niin mikä siinä pysyisi?...

Vesikatto / rännit ja kourut

Tervehdys Napapiiriltä on tarkoitus alkaa vesikaton uusinta töihin . Kattomme 1/5 bitumi huopa pien kans laitetttu 29v. sitten saumat yli harjan ajatukseni oli laitta sam...

Oilon -öljypoltin ei käynnisty

Öljysuotimesta kuuluu käynnistysyrityksen jälkeen "kurlutusta", vaikka siellä pohjalla on n 1 cm öljyä. Vikavalo ei kuittaudu kuin vasta n minuutin kuluttua. Ratske kuulo...

Herdins lattialipeä + Nostalgia puuöljy

Öljyän parhaillaan sisäovia (mänty). Löysin siihen Nostalgia puuöljyn, mutta kun saman sarjan puulipeää kaupassa ei ollut (sarjan valmistus on lopetettu pari vuotta sitte...

Liitoskohdan eristäminen

Heips,tehdessäni noin pari vuotta sitten 60-luvun taloomme aika mittavan remontin sekä laajennus osan.Nyt kysyisinkin että seinän eristys josta uusi osa lähti laajenemaan...

Vesikiertoinen lämmitys

Mikä on "normaali" määrä/ kuinka usein omakotitalon vesikiertoiseen öljylämmitysjärjestelmän putkistoon voi lisätä vettä pitääkseen järjestelmän paineen säädetyn mukaisen...

Kuinka monta tiiltä?

Miten lasketaan parhaiten määrä kuinka monta tiiltä menee julkisivuun? Tiilien tilaus on ajankohtainen, mutta määrä on vielä vähän epäselvä. Tiilimyyjä käski laskemaan mä...

renavahvistettu latta

laskeeko huone korkeus reunavahvistetussa laatassa jos tarve aineet on sahattu määrä mittaan...

Puhallusvillan määrä

Minkä korkuinen määrä puhallusvillaa pitää olla välikatolla, riittääkö 20-30cm...

TUULETTUVA ALAPOHJA

Miten lasketaan tuuletus aukkojen määrä tuulettuvaan alapohjaan?esim 100 neliöntalo ja tuuletus aukko 160mm?...

Öljyvuoto

Öljysäiliön täyttöputki vuoti öljyä säiliön alle suoja-altaan pohjalle. Huoltomies korjasi täyttöputken mutta sanoi, että hänellä ei ole keinoja imeä vuotanutta öljyä poi...

öljynkulutuksen tarkistus

Miten voisi helposti saada selville öljyn kulutuksen kuukaudessa, tiedettäessä joka kuukausi kuinka paljon öljyä on säiliössä centtimetreinä. Säiliö on n. 3500l maanalla...

öljynkulutuksen laskeminen

Miten voisi helposti laskea kuukausittain öljynkulutuksen, esim. mittaamalla öljyn korkeuden kerran kuukaudessa. Voisiko mitenkään käyttää esim. Excel taulukko laskentaa...

lämmitys muoto

Asun 100 neliöisessä talossa puolisoni kanssa. öljyä menee lämmitykseen n.2500 ltr. lämmin ala olisi tarkoitus 1.6 kertaistaa seuraavan 5 v aikana. mikähän mahtaa olla ha...

Puuoljyn hinta

Mistä johtuu puuöljyn hinnan suuri vaihtelu?Kuusamossa 10 litraa maksaa reilun 80 euroa.Ylivieskasta sai puuöljyä 5 litran kanisterin 14 euroa.Myös litran purkeissa hint...

Kattilan termostaatti

Löytyykö mitään fakta tietoa kuinka monta astetta ois paras hyötysuhteelta polttimen päälle ja pois kytkeytymiselle.Kattilassa ei ole erillistä varajaa. Minulla oli ennen...

ulkoseinämaaleista

Mitä eroa mahtaa olla Lappi-maalilla ja Virtasen maalitehtaan neljän öljyn maalilla? Pitäisi maalata aiemmin Teho alkydiöljymaalilla maalattu vanha talo. Entä petroliöljy...

Öljymäärämittarin jälkiasennus?

Talossamme on 3000l maanalainen öljysäiliö. Säiliö on pinnoitettu reilu vuosi sitten, joten käyttöikääkin sillä on vielä edessään. Minua kuitenkin häiritsee se, ettei säi...

Vesivaraajankäyttö öljylämmityksessä

Uusimme reilu vuosi sitten vm-64 kattilan ja vm-82 polttimen. Samalla iso vesivaraaja poistettiin käytöstä. Remontin jälkeen öljyn kulutus on noussut 38%. Olisiko vesivar...